Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 30 травня 2021, 20:41
6124
14

Топ-10 легендарних київських команд

Блогер Олексій Рижков до Дня Києва згадує легендарні київські спортивні команди

| Оновлено 30 травня 2021, 20:41
6124
14
Топ-10 легендарних київських команд
ФК Динамо

До Дня Києва блогер Олексій Рижков згадує легендарні київські спортивні команди, які в різні часи звитяжно змагалися на українському, союзному та європейському рівнях, зірок, яких виховали в цих знаних колективах, і керманичів-архітекторів великих перемог.

Така вже вболівальницька вдача – пам’ятати славні історичні моменти й забувати прикрощі. Прихильники спорту з давнього міста на дніпровських кручах мають чимале місце в закамарках пам’яті для приємних спогадів про тріумфи своїх земляків і щиро сподіваються на нові звитяжні реалії. Звісно, повторити євроуспіхи попередників буде вкрай складно, проте…  Снагу формує характер, а він, судячи з підсумків сезону, що минає, в ігрових видах спорту, у хлопців і дівчат, які захищають кольори знаних київських клубів, є.

«Одне місто – дві легенди», – такими словами підтримки обмінялися наприкінці цього сезону представники футбольного «Динамо» та хокейного «Сокола». Баскетбольний «Будівельник» не став осторонь і розширив ареал легенд, збільшивши його до трьох. Та насправді легендарних команд у столиці був добрий десяток. На жаль, не всі з них дожили до сьогодення. Проте слід в історії київського спорту залишили яскравий. Отже, запрошую зануритися в київську спортивну легендарність.

1. «Спартак» (гандбол, жінки)

Цей клуб є найтитулованішим в європейському командному спорті. 13-разових володарок Кубка європейських чемпіонів було навіть занесено за такі досягнення до Книги рекордів Гіннесса. 20 разів поспіль киянки ставали чемпіонками колишнього СРСР, ще тричі здобували чемпіонський титул у незалежній Україні. 5 разів спартаківки програвали у фінальних матчах єврокубків. Саме киянки становили основу збірної колишнього СРСР, яка в 1976 й 1980 рр. виборювала олімпійське «золото», а в 1982 й 1986 рр. ставала першою на чемпіонаті світу. На жаль, стати чемпіонками світу на домашньому  (Київ, Вільнюс, Ростов-на-Дону) світовому форумі в 1975 р. у наших гандболісток не вийшло. Перемоги «Спартака» сприймалися київською торсидою як належне. Шкода, але нині переможні традиції київського жіночого гандболу втрачено, й легендарного клубу як такого не існує.

3 зірки: Зінаїда Турчина (найкраща гандболістка ХХ століття, за результатами опитування, проведеного в 2000 р. Міжнародною федерацією гандболу, 2-разова олімпійська чемпіонка й 2-разова чемпіонка світу, назагал брала участь у п’яти чемпіонатах світу, в складі «Спартака» 13 разів вигравала Кубок європейських чемпіонів), Лариса Карлова (2-разова олімпійська чемпіонка, 2-разова чемпіонка світу, 6 разів у складі «Спартака» вигравала Кубок європейських чемпіонів, MVP чемпіонату світу-1982), Тетяна Кочергіна (найкращий бомбардир чемпіонату світу 1975 р., в 1978 р. її було включено до символічної збірної чемпіонату світу, 2-разова олімпійська чемпіонка, 5-разова володарка Кубка європейських чемпіонів).

Архітектор славних перемог: Ігор Турчин. Так само, як і його команда занесений до Книги рекордів Гіннесса. В 1976 р. його було визнано кращим тренером світу. Створив чудовий колектив, об’єднав дівчат великою метою та наполегливо торував їм шлях до неї. Помер у Бухаресті під час гандбольного матчу своїх вихованок на Кубок ЄГФ. Всього себе віддав гандболу. Натомість мало хто знає, що Ігор Євдокимович був і доволі вправним тренером із настільного тенісу, підготувавши зокрема чемпіона УРСР.

2. «Динамо» (футбол, чоловіки)

За титулованістю на євроарені футболісти істотно поступаються землячкам-гандболісткам (2 Кубка Кубків і Суперкубок УЄФА), однак істотно переважають їх за кількістю внутрішніх титулів. Національних чемпіонств у динамівців уже 29. Цей клуб із легкої руки поета Бориса Олійника називають «гербовою печаткою» України. Та й узагалі, який ще вид людської діяльності міг залучити до споглядання твоєї майстерності  100 000 глядачів! У зірковому суперкубковому двобої 1975 р. з «Баварією» кожен із них просто з радощів себе не чув! Тоді 2-мільйонне місто без перебільшення жило футболом і пишалося своєю командою. Нині «Динамо» знову є чинним чемпіоном України, й столичний уболівальник, хай  подеколи й відпускає яке-не-яке гіркослів’я на адресу нинішнього головного тренера, все ж таки знову починає хворіти своїм улюбленим клубом.

3 зірки: Олег Блохін (володар «Золотого м’яча»-1975), Ігор Бєланов (володар «Золотого м’яча»-1986), Андрій Шевченко (володар «Золотого м’яча»-2004).

Архітектор славних перемог: Валерій Лобановський. Валерій Васильович мав дар передбачення шляхів розвитку футболу. Й завдяки цьому раз по раз створював великі команди під егідою «Динамо». А в 1988 р., спираючись здебільшого на своїх хлопців-динамівців, виборов «срібло» європейського чемпіонату для збірної колишнього СРСР.

3. «Динамо» (баскетбол, жінки)

У ще однієї київської динамівської команди була два зоряні періоди. Перший припав на кінець 1940-х – початок 1950-х рр. Тоді киянки одного разу виграли союзне чемпіонство, кілька разів ставали призерками чемпіонату, тричі здобували Кубок СРСР. А другий злет припав на кінець 1980 – початок 1990-х рр. У 1988 р. динамівки здобули євротрофей – Кубок Ліліан Ронкетті, надалі стали кращими послідовно в СРСР, СНД й Україні (всього на рахунку динамівок 12 національних чемпіонських титулів), а в прем’єрній жіночій Євролізі дісталися фіналу, де нав’язали боротьбу іспанській «Дорні», та, на жаль, переграти суперниць не змогли. Нині динамівки часто-густо здобувають медалі національного чемпіонату, та на європейські успіхи не зазіхають.

3 зірки: Наталя Клімова (олімпійська чемпіонка, 2-разова чемпіонка світу, 3-разова чемпіонка Європи, одна з кращих гравчинь світового баскетболу 1970-х рр.), Марина Ткаченко (олімпійська чемпіонка, 2-разова чемпіонка Європи: на переможному для українок Euro-95 пересічно набирала 17,3 очка за матч, володарка Кубка Ліліан Ронкетті), Олена Жирко (олімпійська чемпіонка, 2-разова чемпіонка Європи, 2-разова переможниця Євроліги).

Архітектор славних перемог: Володимир Рижов-старший. Володимир Іванович Рижов, очоливши команду після здобуття нею євротрофею, зумів домогтися ще більшого прогресу. Динамівки стали беззаперечними лідерами радянського жіночого баскетболу й ввійшли до списку кращих команд жіночої Євроліги. До того ж, саме киянки становили основу збірної України, очолюваної Рижовим, що виграла Євробаскет-1995.

4. «Будівельник» (баскетбол, чоловіки)

Заснований у 1945 р. «Будівельник» якось одразу висунувся до числа кращих команд колишнього СРСР. Менше з тим, раз по раз сягаючи медальних висот у союзному чемпіонаті, кияни ніяк не могли здобути чемпіонський титул. Це вийшло зробити вже в епілозі існування «першої в світі соціалістичної держави робітників і селян». Попри гегемонію в 1980-ті рр. ЦСКА та «Жальгіріса», кияни змогли таки дістатися вершини. Щоправда, важкою вагою, адже спершу чудовий дальній кидок Олександра Волкова у другому матчі суперфіналу проти каунасців було визнано нелегітимним. Лише через кілька днів баскетбольні ватажки Країни Рад постановили: кидок Волкова зарахувати, а «Будівельник» оголосити чемпіоном СРСР 1989 р.

Щоправда, скажімо, Вальдемарас Хомічус, один із лідерів тодішнього «Жальгіріса», в інтерв’ю мені зізнався, що дотепер не визнає цього рішення. Хай там як, а чемпіонство «Будівельника» таки ввійшло в історію. В незалежній Україні команда додала до чемпіонської колекції ще десяток національних титулів. Не забуваймо й про 21 титул чемпіонів колишньої УРСР. В Європі «Будка» так само була на видноті. Однак далі єврокубкового півфіналу жодного разу просунутися не змогла. У 1982 р. кияни в Кубку володарів кубків поступилися югославській «Цибоні» за крок до фіналу. Вигравши перший матч із перевагою в 16 очок, у матчі-відповіді наші земляки програли з різницею в 26 очок. А «Цибона», зрештою, здобула тоді євротрофей, перегравши у фіналі мадридський «Реал» із перевагою в одне очко. У 2013 р. кияни дісталися півфіналу Єврокубка, та там поступилися в двох матчах більш майстровитому «Більбао». На межі 2010-х й 2020-х рр. «Будівельник» на деякий час зникав із карти українського баскетболу. Проте нинішнього сезону відродився і відзначив своє повернення до великої гри здобуттям Кубка України.

3 зірки: Олександр Волков (олімпійський чемпіон, чемпіон Європи), Володимир Ткаченко (один із найкращих центрових світового баскетболу, кращий баскетболіст Європи 1979 р., чемпіон світу, 3-разовий чемпіон Європи), Олександр Білостінний (олімпійський чемпіон, чемпіон світу, 3-разовий чемпіон Європи).

Архітектор славних перемог: Володимир Шаблінський. Саме Володимир Олексійович привніс у радянський баскетбол зонний пресинг. Його підопічні раз по раз практикували й швидкий прорив, й «рваний ритм», й інші тактичні цікавинки, які колеги охрестили «штучками-дрючками» Шаблінського. У 1962 р. «будівельники» стали 3-ми в СРСР, вигравши суперечку за «бронзу» в чинних володарів Кубка європейських чемпіонів тбіліських динамівців! До речі, у фіналі грузини перемогли мадридський «Реал» (а в півфіналі – московський ЦСКА). 1967 р. на Спартакіаді народів СРСР очолювана Шаблінським збірна України, яка складалася здебільшого з гравців «Будівельника», виборола золоті нагороди, перегравши в яскравому двобої збірну Москви – 73:45. Володимира Олексійовича по праву вважають фундатором київського баскетболу.

5. «Авіатор» (регбі)

В регбійному чемпіонаті колишнього СРСР конкуренція зашкалювала. Менше з тим, в 1970-х – 1980-х рр. київський колектив висунувся на провідні ролі, здобув звання чемпіона, неоднораз ставав призером, тричі завойовував Кубок колишнього СРСР.  Починаючи з 1966 р. і по 1990 р., «авіатори» здобули 17 титулів чемпіонів колишньої  УРСР. Заслуга цієї команди в тім, що вони змогли сформувати справжню генерацію регбійних вболівальників у Києві.

3 зірки: Анатолій Гоняний (найкращий бомбардир чемпіонату СРСР-1983, 180 очок), Володимир Бобров (найкращий бомбардир чемпіонату СРСР-1974, 97 очок), Юрій Біруля (найкращий бомбардир чемпіонату СРСР-1972, 75 очок).

Архітектор славних перемог: Ігор Бобков. Вже в  перший рік роботи на чолі київського клубу Ігор Петрович привів своїх підопічних до союзної чемпіонської  вершини. Надалі очолив збірну колишнього СРСР і привів її до європейського п’єдесталу.

6. «Сокіл» (хокей)

На рахунку улюбленців хокейного Києва 12 українських чемпіонств й дві перемоги в Кубку Східноєвропейської хокейної ліги. Проте найвизначнішим успіхом в історії команди є, певно, бронзова вершина в чемпіонаті колишнього СРСР. І ще одне досягнення хокеїстів-киян – перманентні аншлаги на домашніх матчах у 1980-ті рр. За тодішнім відсотком заповненості трибун «Сокіл», імовірно, переважав інших земляків. Нині «Сокіл» на етапі ренесансу. Повернення клуб у великий хокей стало вельми гучним: у перший же сезон команда посіла 2-ге місце в національному чемпіонаті, випередивши чемпіона минулого року – ХК «Кременчук». Дуже сподіваюся, що далі буде.

3 зірки: Валерій Ширяєв (чемпіон світу), Олексій Житник (олімпійський чемпіон, 2-разовий учасник матчу всіх зірок НХЛ), Дмитро Христич (чемпіон світу, 2-разовий учасник матчу всіх зірок НХЛ).

Архітектор славних перемог: Анатолій Богданов. 15-річна сумлінна праця Анатолія Васильовича на посаді головного тренера «Сокола» змусила здавалося би вкрай футбольне місто звернути увагу й на зимовий ігровий вид спорту.

7. «Локомотив» (волейбол, чоловіки)

Два українських чемпіонства, один український і три союзні Кубки, «срібло» й дві «бронзи» союзного чемпіонату – перелік звитяг київських залізничників, може, й не найбільший, але успіхів у найпопулярнішому виді спорту (у волейбол грають справді скрізь: на пляжах, шкільних спортмайданчиках, на лісовій галявині під час відпочинку тощо) завжди домогтися непросто – надто вже велика конкуренція. Злети киян припали на кінець 1960-х – початок 1970-х рр., а також на межу 1970-х – 1980-х рр. У союзні часи залізничники ще 11 разів ставали переможцями чемпіонату УРСР. Що відбувається з київським клубним волейболом нині? Тут варто або скромно промовчати, сором’язливо відводячи погляд, або бити в усі дзвони, закликаючи відродити колишню славу.

3 зірки: Юрій Панченко (олімпійський чемпіон, чемпіон світу, 5-разовий чемпіон Європи, переможець Кубка світу), Володимир Іванов (олімпійський чемпіон, чемпіон Європи, переможець Спартакіади народів СРСР), Борис Терещук (олімпійський чемпіон, чемпіон Європи, переможець Спартакіади народів СРСР).

Архітектор славних перемог:  Юрій Савченко. В 1960-ті рр. зробив київських залізничників грандами союзного чемпіонату. У «срібний» сезон 1969 р. київська команда, очолювана  цим фахівцем, лише двома очками поступилася чемпіону – алма-атинському «Буревіснику».

8. «Динамо» (водне поло, чоловіки)

Під прапором «Динамо» київська ватерпольна команда дебютувала в 1962 р. Зоряний період – 1970-ті рр. Тоді київські динамівці, мов вибравши за орієнтир футбольних одноклубників, заходилися здійматися на союзний п’єдестал. Одне «срібло» й три «бронзи» на рахунку киян. А олімпійського 1980-го київським динамівцям підкорилася союзна кубкова висота! Ще один злет київського водного поло припав на початок 2000-х рр. Тоді було здобуто українське чемпіонство й три Кубка України.

3 зірки: Олексій Баркалов (2-разовий олімпійський чемпіон, чемпіон світу, чемпіон Європи, занесений до Книги рекордів Гіннесса за найбільшу кількість матчів у складі збірної колишнього СРСР), Віталій Рожков (чемпіон світу), Олександр Захаров (чемпіон світу).

Архітектор славних перемог:  Михайло Авдєєв. Майже чверть сторіччя стояв Михайло Михайлович на чолі київського клубу. Всі досягнення команди в 1970-ті – на початку 1980-х рр. пов’язані з його ім’ям.

9. БК «Київ» (баскетбол, чоловіки)

Ця команда проіснувала лише півтора десятиріччя, та свій слід в історії київського баскетболу залишила. Двічі «вовки» ставали чемпіонами України, одного разу виборювали Кубок країни. Двічі діставалися фіналу чотирьох у Кубку виклику ФІБА. У сезоні-2004/05 перемогли в півфіналі турецький «Фенербахче» (в Стамбулі!), та у вирішальному двобої поступилися пітерським динамівцям. Ще через рік фінал чотирьох цього змагання приймала вже столиця України. На жаль, в півфіналі «вовки» не змогли нічого протиставити іспанському «Ховентуту», а ось 3-тє місце вибороли, здолавши торішніх кривдників – пітерських динамівців.

3 зірки: Олександр Волков (титули його навів у розділі про «Будівельник», а тут зазначу, що він входить до 50 найвеличніших гравців в історії ФІБА, за версією 1991 р.), Рімас Куртінайтіс (олімпійський чемпіон, чемпіон світу, 3-разовий володар Кубка Європи), Станіслав Медведенко (2-разовий чемпіон НБА).

Архітектор славних перемог:  Ренато Паскуалі. Саме за часів цього експресивного італійця «вовки» йшли на штурм єврокубкових висот. Галасливий емоційний апеннінець сварився з нашою пресою, подеколи конфліктував із гравцями, але все ж таки зміг вивести київський клуб на якісно новий рівень. Є володарем титулу Eurobasket Coach of the Year 2005.

10. СКА (баскетбол, чоловіки)

Ще один чоловічий баскетбольний клуб зі столиці України, може, й мав, меншу популярність серед уболівальницької спільноти, ніж, приміром, «Будівельник», але дав дорогу у велике баскетбольне життя низці зіркових гравців. Та й досягненнями армійці не обділені. Ще в 1950-ті рр. чотири рази вигравали чемпіонат колишньої УРСР, згодом завойовували «срібло» та «бронзу» союзного ґатунку. А вже наприкінці 1990-х армійська столична команда двічі вигравала Кубок України. Нині, на превеликий жаль, баскетбольного колективу під армійським прапором у Києві немає.

3 зірки: Олександр Сальніков (чемпіон світу, 2-разовий чемпіон Європи, в одному з матчів набрав 66 очок, прикметно, що це сталося ще до ери 3-очкових кидків, десяток років захищав кольори київського армійського клубу), Валерій Гоборов (олімпійський чемпіон), Геннадій Чечуро (чемпіон світу).

Архітектор славних перемог: Наполеон Каракашьян. Він був першим українським баскетболістом, пошанованим званням майстра спорту, фактично розбудував армійську команду в 1960-ті рр., вивів її до вищої союзної ліги й підвів до п’єдесталу. Мав вищу медичну освіту й зажив слави коуча, який вміло регулює фізичні навантаження спортсменів. На  жаль, його життя трагічно обірвалося через аварію автобуса, який унаслідок зіткнення з трамваєм звалився з мосту Патона в Дніпро. Загинуло 40 осіб, серед них і видатний баскетбольний тренер. А команда, якій фактично дав стежку Наполеон Карлович, через рік після його загибелі здобула «срібло» союзного чемпіонату.

***

Колись спілкувався з юним київським уболівальником, який поставив переді мною непросте філософське запитання: «Скільки живуть спортивні легенди?» Зізнаюся, дотепер я не знайшов відповіді на нього. У будь-якому разі Золотоверхий має славні традиції у командних видах спорту. Вірю, що смугу зникнень зі спортивних карт знаних столичних клубів вже подолано, й київський клубний спорт став на шлях ренесансу. Вибагливий столичний уболівальник зазвичай вимагає перемог від команд, що репрезентують Київ. Сподіваюся, дорогу до славних вікторій київські клуби не забули.

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: Лунін відхилив пропозицію Реала і може перейти в гранд АПЛ
Футбол | 23 квітня 2024, 22:36 36
Джерело: Лунін відхилив пропозицію Реала і може перейти в гранд АПЛ

Український воротар влітку може перейти в «Манчестер Юнайтед»

Таблиця Ла Ліги після Ель Класіко, перемоги Жирони та поразки Атлетіко
Футбол | 23 квітня 2024, 12:00 0
Таблиця Ла Ліги після Ель Класіко, перемоги Жирони та поразки Атлетіко

19–22 квітня відбулися матчі 32-го туру чемпіонату Іспанії 2023/24

Коментарі 14
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Игорь Петров
По-большому счету, кроме футбола, игровых видов спорта высшего мирового уровня не осталось, хоккей, баскетбол, гандбол, волейбол, водное поло, если сравнить с периодом СССР - это вторая лига, в лучшем случае первая.
sv_2000
Регби высоковато в рейтинге... Все-таки этот вид спорта, мягко говоря, непрофильный, что тогда, что сейчас. Женское Динамо тоже надо ниже Будивельника и Сокола, как по мне. Да и несмотря на все заслуги великого гандбольного Спартака, следует признать, что спортивная визитная карточка Киева - это футбольное Динамо. Простая математика наград не канает, как по мне, при определении величайших команд. Следует учитывать все-таки и социальную и культурную составляющую.
Мой рейтинг величайших:
1. Динамо - футбол
2. Будивельнык
3. Сокол
4. Спартак
5. Динамо - баскетбол
6. Локомотив
7. Динамо - водное поло
8. Интеркас - спасибо ниже напомнили. Действительно, классная команда была
9. БК Киев
10. Авиатор. В принципе, регби это круто и престижно.... Но уж очень далеки они были до мировых идеалов
AleksVas
Очень прескорбно что забыли про мини-футбол(футзал) в Киеве была легендарная команда Интеркас(в дальнейшем Интересах), которая была мировым лидером ,неоднократным чемпионом Украины. С той командой боялись играть мировые лидеры такие как Барселона,Динамо М. И многие другие!! Но обидно что на спорт.юа забывают о великих действительно великих командах, а шаблонно пишут о более популярных видах спорта
оppy
Именно Спартак Киев! Но это же было в СССР.)
Гаврик Кировоградский
Что за ересь? Только Динамо было есть и будет!!!