Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ролан Гаррос
| Оновлено 30 травня 2021, 20:26
9890
3

Суворий жереб, демарш Осаки і повернення Федерера

Прев'ю до Ролан Гаррос

| Оновлено 30 травня 2021, 20:26
9890
3
Суворий жереб, демарш Осаки і повернення Федерера
Getty Images / Global Images Ukraine. Рафаель Надаль

У 2021-му році Відкритий чемпіонат Франції з тенісу повертається на своє звичне місце в календарі. Після торішнього осіннього Ролан Гаррос, який був перенесений на 4 місяці через пандемію коронавірусу, цього сезону організаторам все ж вдалося зробити все можливе, щоб провести змагання у традиційні терміни.
 
Але не обійшлося без ложки дьогтю. За півтора місяці до старту грунтовий мейджор несподівано для всіх перенесли на один тиждень, захопивши початок трав'яного сезону, який і так далеко не найтриваліший. Спортсмени дізналися про це з соціальних мереж, що багатьох навіть розлютило. Головний удар припав по турнірах WTA в Ноттінгемі і ATP Штутгарті, які в цьогоріч пройдуть паралельно з другим тижнем РГ. А змагання в Гертогенбосі, які минулого року не відбулися, знову довелося скасувати.
 
Федерація тенісу Франції прийняла це непросте рішення, щоб провести змагання після закінчення локдауну і, звісно, заробити більше грошей. Наразі відомо, що в перший тиждень трибуни будуть заповнені на 35%, далі карантинні обмеження будуть послаблюватися, це означає можливе збільшення кількості глядачів. У організаторів був варіант знову перенести Ролан Гаррос на осінь, але вони прийняли більш компромісне рішення, яке підтримали ATP і WTA.
 
Що стосується призового фонду, то він знову зменшений на десяту частину. І знову за рахунок більш пізніх стадій і парного розряду. Учасники кваліфікації та першого раунду основи отримають точно такі ж гроші, як і минулого року і навіть більше, ніж у доковідному 2019-му. А ось переможці, наприклад, замість 2.3 млн євро в 2019-му і 1.6 млн євро в 2020-му в поточному розіграші будуть вимушені задовольнитися сумою в 1.4 млн євро. У парному розряді за два роки призові за перемогу зменшилася майже в 2,5 рази, але за участь в стартовому раунді спортсмени отримають ті ж гроші.


Getty Images/Global Images Ukraine

Чоловіки
 
Головні турніри, що передували Ролан Гаррос
 
Рим. Фінал
Рафаель Надаль (Іспанія) - Новак Джокович (Сербія) - 7:5, 1:6, 6:3
Мадрид. Фінал
Александр Звєрєв (Німеччина) - Маттео Берреттіні (Італія) - 6:7(8), 6:4, 6:3
Монте Карло. Фінал
Стефанос Циципас (Греція) - Андрєй Рубльов (Росія) - 6:3, 6:3
Барселона. Фінал
Рафаель Надаль (Іспанія) - Стефанос Циципас (Греція) - 6:4, 6:7(5), 7:5
 
Традиційно головним турніром перед Ролан Гаррос є Мастерс в Римі, який закінчується за тиждень до початку мейджора. З 2005 року змагання в Римі лише двічі виграли не Надаль або Джокович. У 2016-му титул вдалося здобути Енді Маррею, у 2017-му - Александру Звєрєву. Обидва в фіналі здолали серба.
 
У поточному розіграші римського Мастерсу Надаль до фіналу віддав лише один сет Денису Шаповалову, який, на жаль, не зіграє на Ролан Гаррос через травму плеча. Навряд чи канадець на щось міг претендувати, але поліпшити своє найкраще досягнення (2-е коло) точно мав би хороші шанси. Шлях Джоковича до матчу за титул був більш тернистий, особливо варто відзначити вольову перемогу над Стефаносом Циципасом в 1/4 фіналу (4:6, 7:5, 7:5). Справа в тому, що грек вів із брейком у другому сеті, а в третьому навіть подавав на матч. Але сербу все ж вдалося викрутитися.
 
У фіналі Надаль трохи завчасно повірив, що перемога не за горами і легко віддав другу партію. Але в третій показав, що на наразі він все-таки найкращий на повільних покриттях. Тепер у іспанця стільки перемог на Мастерсах, як і у Джоковича (36). Також у Рафи є чотири турніри, де він брав 10 і більше титулів: Ролан Гаррос (13), Барселона (12), Монте-Карло (11) і Рим (10). За цим показником він поза конкуренцією.
 
Ролан Гаррос
 
Відразу потрібно згадати про Роджера Федерера, який пропустив довгий час через дві операцїй на коліні, але зіграє на РГ. Швейцарець повернувся на корти в березні в Досі, де зумів виграти один матч. Після цього він вирішив ще потренуватися і знову порадував своєю появою уболівальників уже в Женеві, програвши в стартовій зустрічі Пабло Андухару. Роджер не приховує, що Ролан Гаррос він розглядає як підготовку до трав'яного сезону, Вімблдону і Олімпійських ігор, після яких він, можливо, і завершить кар'єру. Все ж Федереру в серпні виповниться 40 років, навряд чи хтось міг уявити років десять тому, що він в цей час буде в строю, та ще й в першій десятці світового рейтингу (подякуємо заморожуванню рейтингу).


Getty Images/Global Images Ukraine. Роджер Федерер

Цікаво, що Роджер потрапив в одну половину сітки разом з Джоковичем і Надалем. Подібне трапилося вперше. Очевидно, що швейцарець в поточній формі не є претендентом на титул, але буде цікаво постежити, як організатори будуть розставляти матчі за участю Великої трійки.
 
Другу частину сітки очолили Александр Звєрєв і Даніїл Медведєв. Німецький тенісист в поточному сезоні вдруге в кар'єрі переміг на Мастерсі в Мадриді і також знаходиться серед претендентів на титул. Єдиним його недоліком є ​​гра на турнірах Великого Шолома проти представників топ-10. У дев'яти подібних матчах у нього немає жодної перемоги. Що стосується Медведєва, то, за словами самого росіянина, він ненавидить грунт. Даніїл переважно грає плоскими ударами, практично без обертання. Але на землі ця тактика працює відверто погано, дуже складно перемогти без сильного топ-спіну. На цей момент у Медведєва немає жодного виграного матчу на Ролан Гаррос. Наприклад, на думку букмекерів, шанси росіянина виграти РГ знаходяться на рівні з перспективним норвежцем Каспером Руудом, який недавно переміг в Женеві.
 
Якщо поглянути на інші котирування, то головний фаворит - Рафаель Надаль (1.7). Також непогані шанси у Новака Джоковича (4.75) і Стефаноса Циципаса (5.5). Грунтовий принц Домінік Тім (11) знаходяться на рівні зі Звєрєвим (12). В інших відверто не вірять, коефіцієнти 30+. Подібне місце Циципаса не повинно дивувати. Стефанос на землі цього сезону виграв два титули, він був найкращим на Мастерсі в Монте-Карло і на менш престижних змаганнях в Ліоні. На грунті програв лише Надалю в Барселоні, Рууду в Мадриді і Джоковичу в Римі, про що говорилося вище. Жеребкування для грека пройшло вдало, до чвертьфіналу з непоганих грунтовиків йому може потрапити лише Карреньо-Буста, ще два сіяних це Ізнер і Раоніч, для яких виграти навіть три матчі в Парижі - велике щастя. Знаходиться Циципас в одній чверті з Медведєвим, про що ще можна мріяти.

Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович и Стефанос Циципас

Що стосується Тіма, то цьогоріч він не виблискує. Після перемоги на US Open австрієць розслабився, але недооцінювати його в п'ятисетовому форматі не потрібно. Домінік зіграє в одній чверті зі Звєрєвим, Руудом і Баутістою Агутом, який трохи здав останнім часом. Боротьба за місце в півфіналі обіцяє бути цікавою. Ймовірно, потенційно найсильніша чверть у Надаля, де також зібралися Рубльов, Шварцман, Сіннер, Карацев і Сонего. Також там є Монфіс і Басилашвілі, але навряд чи це претенденти на сенсацію.
 
Що стосується потенційних сіяних, то крім Шаповалова, турнір пропускають володар титулу зразка 2015 року Стен Ваврінка і 30-а ракетка світу Борна Чорич.
 
Орієнтовний склад півфіналів
 
Джокович [1] - Надаль [3]
Звєрєв [6] / Тім [4] - Циципас [5]
 
Наші
 
Вже другий рік поспіль в основі Ролан Гаррос не буде українських чоловіків, але цього сезону на це ніхто особливо і не розраховував. Олександр Долгополов вже остаточно оголосив про завершення кар'єри, для Іллі Марченка і Сергія Стаховського змагання на грунті завжди давалися з великими труднощами. Цього разу Сергій подолав одне коло кваліфікації і вже остаточно і безповоротно попрощався з Парижем. Ілля втретє в кар'єрі пробився до фіналу відбору, але повторити досягнення шестирічної давності і подолати сито кваліфікації йому не вдалося. Але навряд чи Марченко сильно засмутився, він зробив все, що міг. Два виграних матчі з 0:1 за сетами і відіграний матчбол в першій зустрічі тому підтвердженням.
 
Жінки
 
Головні турніри, що передували Ролан Гаррос
 
Рим. Фінал
Іга Свьонтек (Польща) - Кароліна Плішкова (Чехія) - 6:0, 6:0
Мадрид. Фінал
Аріна Соболенко (Білорусь) - Ешлі Барті (Австралія) - 6:0, 3:6, 6:4
Штутгарт. Фінал
Ешлі Барті (Австралія) - Аріна Соболенко (Білорусь) - 3:6, 6:0, 6:3
 
У жінок турнір в Римі був дуже цікавим. Кароліна Плішкова, яка під керівництвом головного чоловіка жіночого туру Саші Баїна невдало розпочала сезон, втретє поспіль зіграла у фіналі. Можливо, краще б вона туди не виходила, бо програти в матчі за титул з таким розгромним рахунком - певно не найприємніше в житті. До речі, минулого року вона також віддала під нуль перший сет Сімоні Халеп, а в другій партії була змушена знятися через травму. Що стосується самої румунки, то цьогоріч вже вона травмувалася на змаганнях в Італії, через що пропустить Ролан Гаррос.
 
Перемогу в Римі святкувала нова королева грунтових кортів - 19-річна полька Іга Свьонтек, володарка звання діючої переможниці Відкритого чемпіонату Франції. Минулого сезону вона увірвалася до топ-20, а зараз вже в першій десятці. Є підозри, що надовго. Іга продовжує показувати чи не найкращий грунтовий теніс у турі, залишилося поліпшити свою гру ще хоча б на харді, де результати поки менш стабільні. У Римі Свьонтек віддала лише один сет Барборі Крейчиковій, в інших матчах її перевага була беззаперечною. Потрапила під цей каток і українка Еліна Світоліна.


Jimmie48 Photography. Еліна Світоліна

Також не забуваємо, що переможниця турніру в Римі ще жодного разу не змогла слідом виграти і в Парижі, у польки буде додатковий стимул зламати це прокляття. Та й захистити перемогу на РГ останньою вдавалося Жюстін Енен в середині 2000-х (перемагала чотири рази за п'ять років).
 
Найбільшого прогресу на глині ​​у поточному сезоні досягла Корі Гауфф, яка буде однією з прихованих фавориток Ролан Гаррос. 17-річна американка після півфіналу в Римі взяла титул в Пармі і з чудовим настроєм підходить до змагань в Парижі, на яких раніше далі другого кола не проходила.
 
Якщо копнути глибше, то початок грунтового сезону ознаменувався боротьбою Ешлі Барті і Аріни Соболенко. Австралійка виграла фінал в Штутгарті, але в Мадриді перемога залишилася за представницею Білорусі.
 
Ролан Гаррос
 
Букмекери визначилися з фаворитами. До першої трійки увійшли всі переможниці найпрестижніших турнірів поточного сезону. Найбільші шанси на успіх у Свьонтек (3.7), також в трійці Барті (5.45) і Соболенко (7). До числа фавориток входять Гарбінє Мугуруса (12), Наомі Осака (13.5) і Серена Вільямс (15). Що стосується двох останніх, то їхні шанси на перемогу виглядають вельми примарними. А ось Мугуруса може і вистрілити, якщо її не буде турбувати стегно або Марта Костюк не влаштує сюрприз вже в першому раунді. Шанси Еліни Світоліної розцінюють на рівні з Петрою Квітовою, Б’янкою Андреєску і Корі Гауфф, коефіцієнт - 20.


Jimmie48 Photography. Марія Саккарі та Іга Свьонтек

Жеребкування помістило Свьонтек і Барті до верхньої частини сітки. Тут же знаходяться Світоліна, Гауфф і Мугуруса. Присутня впевненість, що переможниця вийде саме звідси, навіть незважаючи на всю непередбачуваність жіночого тенісу. У нижній сітці яскраво виражених фавориток немає, але є дуже багато претенденток на півфінал. Трохи більше виділяється Соболенко, але раніше на ТВШ успіхи обходили її стороною, чекаємо хоча б на дебютний чвертьфінал. Не варто дивуватися, якщо в нижній частині сітки вистрілить хтось на кшталт Паули Бадоси. Тут сюрпризів може бути багато, особливо в останній чверті, де грають Наомі Осака і Б’янка Андреєску.
 
Головним скандалом перед початком турніру стала відмова другої ракетки світу Наомі Осаки від участі в післяматчевих прес-конференціях. Японка заявила, що часто журналісти своїми запитаннями травмують психіку гравців. Досить дивна позиція, яка викликає подив. Спортсмен повинен розуміти, що грає він для уболівальників, які хочуть знати про своїх кумирів якомога більше. Фінансова сторона залежить від глядацького інтересу, чим він вищий - тим вищі призові у представників цього виду спорту. Робота топового спортсмена полягає не тільки в своїх безпосередніх завданнях на спортивних майданчиках, але і в залученні уболівальників. Дуже шкода, що Осака пішла таким шляхом. Хотілося б вірити, що 55 млн доларів, зароблених в минулому році, не запаморочили їй голову.


Jimmie48 Photography. Наомі Осака

Орієнтовний склад півфіналів
 
Барті [1] - Свьонтек [8]
Серена [7] / Соболенко [3] / Квітова [11] - Андреєску [6]
 
Наші
 
Основна надія українських уболівальників на цьому турнірі - це шоста ракетка світу Еліна Світоліна. Найкраща українська тенісистка зовсім трохи не дотягнула до четвертого місця посіву, яке на більш пізніх стадіях в теорії давало б невелику перевагу. У першому колі у неї прохідна суперниця в особі володарки вайлд-кард з Франції Осеан Бабель. До четвертого кола українка точно буде фавориткою у всіх протистояннях, а ось з кимось із чешок вже буде складніше. У разі успіху, в матчі 1/4 фіналу Світоліна з великою часткою ймовірності зустрінеться з Ешлі Барті. Далі аналізувати сітку на цьому етапі особливого сенсу немає, будь-який успіх стане найкращим досягненням в кар'єрі Еліни, і ми про це не раз поговоримо. До речі, володарка четвертого номеру посіву Софія Кенін в 1/4 потенційно змагатиметься з Ігою Свьонтек, якій програла минулорічний фінал на цих кортах. І який з номерів посіву кращий, 4 або 5 - в цій ситуації сказати складно.

 


 
Підстави для виходу Світоліної до 1/4 фіналу є. На грунті Еліна видала кілька непоганих матчів і навіть турнірів. Були перемоги над Мугурусою і Квітовою, але зі справжніми монстрами поки що не виходило. В Штутгарті Еліна подавала на матч з Барті, але в підсумку поступилася. У Римі програла Свьонтек, але Іга на кортах Італії була занадто сильною. Єдина поразка, яка викликала чимало запитань, сталася в Мадриді. У першому колі Світоліна на тай-брейку поступилася Жиль Тайхман, не реалізувавши 6 матчболів. Хочеться вірити, що це виняток із правил і Еліна зможе налаштовуватися на слабших суперниць, щоб не траплялося неприємних сенсацій, як минулого року з Подороскою.
 
Наша друга ракетка Даяна Ястремська, як і раніше, знаходиться в підвішеному стані. Остаточного рішення у її «допінговій» справі немає, відсторонення діє до суду. Тому Даяна буде дивитися Ролан Гаррос як глядач.
 
Марті Костюк випав жорстокий жереб, починати доведеться проти чемпіонки-2016 Гарбінє Мугуруси. Про травму іспанки вже згадували, але в Парижі вона грає успішно і ніколи в першому колі не вибуває. Марта зі свого боку з усіх ТВШ Ролан Гаррос любить найменше, в її випадку це грає дуже велику роль зі знаком «-». Тільки згадайте, якою вона була сконцентрованою на US Open, який лідирує в її персональному рейтингу.


Jimmie48 Photography. Марта Костюк

Катерина Козлова заявилася в основу по «захищеному» рейтингу, опоненткою українки стане австралійка Айла Томлянович. Грунтовий потенціал українки дозволяє розраховувати на перемогу, але в цій зустрічі вона фавориткою точно не буде. Принаймні, результати поточного сезону поки не дуже. Але якщо фізичний стан буде на рівні, вихід до другого кола на Павлюченкову реальний.
 
Також через кваліфікацію до основи заслужено пробилися Ангеліна Калініна і Катаріна Завацька, але з жеребом їм теж не пощастило. Калініна зіграє з екс-першою ракеткою німкенею Анжелік Кербер, для якої цей Ролан Гаррос - один з останніх шансів оформити кар'єрний Шолом. Завацькій дісталася ще більш небезпечна суперниця - грекиня Марія Саккарі, що займає 18-у позицію в світовому рейтингу. Обидві українки показали відмінну гру в кваліфікації і зберігають певні шанси, але будемо відверті, для цього їхні суперниці повинні зіграти нижче свого рівня.
 
Як це не сумно, але можемо отримати чотири вильоти вже в першому колі. Хотілося б, щоб ці песимістичні прогнози не збулися. Молоде покоління завжди більш голодне до перемог, тому чекаємо і віримо.

Матчі основної сітки Ролан Гаррос стартують вже в неділю. Першим запуском о 12:00 на корти вийдуть Катерина Козлова і Ангеліна Калініна.

Володимир Клепач
Оцініть матеріал
(39)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Ад
хай щастить!
Elis
Мені імпонувала мила скромна Осака, що виграла дебютний ТВШ. Але це приклад тенісистки, якій успіх надто швидко закрутив голову і спаскудив характер. Зарано, Наомі, зарано.
Ukrop
Ждём-с с нетерпением