Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Правильне харчування
| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:41
60489
1

Топ-5 фруктів, які сприяють схудненню

Чому наявність фруктів в раціоні сприяє схудненню?

| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:41
60489
1
Топ-5 фруктів, які сприяють схудненню
Getty Images/Global Images Ukraine

Історія еволюції людського раціону бере початок з найдавніших часів, коли харчування людини охоплювало лише рослинний ареал. Поступово в раціоні людини виявлялося все більше і більше нових видів продуктів харчування, що триває донині. Яким чином визначити користь або шкоду їжі?

Людина на інтуїтивному рівні розуміє, що, коли і як їй потрібно вживати, що є смачним і корисним. Але таким умінням не кожен може похвалитися, тому споживання їжі випливає не найсприятливішими наслідками для здоров'я людини. Звідси проблеми з травленням, зайвою вагою, ожиріння, захворювання серцево-судинної системи і тд. Люди забули про справжню функції їжі - підтримання життєдіяльності людини, роблячи з неї культ. На що тоді потрібно робити упор в харчуванні, щоб уникнути проблем зі здоров'ям?

Дана стаття розповість, що наявність фруктів в раціоні сприяє не тільки схудненню, але і в цілому тривалості життя; розглянемо категорії фруктів, які підходять всім, незважаючи на хронічні хвороби; проаналізуємо критерії відбору фруктів для раціону.

Чому наявність фруктів в раціоні сприяє схудненню?

Рослинна їжа забезпечує правильне функціонування людського організму; з її допомогою можна втамувати голод (має свій відсоток калорійності) і тримати себе в формі. Її дефіцит призводить до того, що людина не отримує всіх необхідних мікроелементів, які містяться в фруктах.

Свій організм можна забезпечити потрібним "паливом" найбільш дивним способом, щоб відчувати ситість. Але чи буде це корисно?

Хто хоче схуднути, повинен розуміти - кілограми множаться внаслідок порушення обміну речовин. Достатнє вживання фруктових продуктів нормалізує метаболічні процеси, виводить шлаки і токсини з організму, сприяючи спалюванню калорій.

Також, фрукти є прекрасним замінником "порожніх" продуктів - вуглеводоносіїв. У їхньому складі теж є вуглеводи, тільки на відміну від цукровмісних, вони заряджають організм енергією, що витрачається на забезпечення нормальної життєдіяльності та функціонування систем органів, витрачаються на роботу м'язів і мозкову діяльність. Тому виключати їх вживання повністю або сильно скорочувати не можна; так людина позбавляє саму себе життєво важливих вітамінів.

Категорії фруктів, які підходять всім

Не всі можуть в однаковій мірі вживати фрукти, найчастіше через наявність певних захворювань, які мають припис лікаря до обмеження деяких продуктів харчування. Необмежена кількість корисного теж може нашкодити, тому потрібно знати міру.

У деяких фруктах міститься велика кількість глюкози (кавун, виноград і ін.), Однак виключати повністю їх зі свого щоденного раціону не варто. Фрукти з високим глікемічним індексом (ті, які підвищують рівень інсуліну в крові) багаті на вітаміни, мікроелементи, антиоксиданти, які зміцнюють імунітет і насичують організм.

Дуже важливо вибирати фрукти правильно, з урахуванням своєї медкарти, щоб їжа не стала причиною поганого самопочуття. Наприклад, людям з цукровим діабетом потрібно обережно підходити до безконтрольного поїдання таких глікемічних продуктів як: банани, кавун, виноград, диня, груші, зацукровані фрукти.

Використовуючи показники розпаду і швидкості метаболізму вуглеводів з конкретно взятого продукту, людина з цукровим діабетом може коригувати своє харчування кожен раз при підвищенні цукру в крові і підбирати правильні продукти до свого раціону.

Важливо пам'ятати про те, що хвороба, якої б форми вона не була - це не вирок; харчування має бути повноцінним і відмовлятися від джерела мінералів, вітамінів і життєво важливої клітковини немає необхідності.

Фрукти і ягоди, які можна вживати при хронічних захворюваннях в період схуднення:

- яблука;

- грейпфрути;

- апельсини;

- брусниця;

- сливи;

- лимон;

- агрус;

- журавлина;

- чорна і червона смородина;

- вишня

Ці плоди містять багато клітковини і вітамінів групи В, Р, К і С, пектину і особливих дубильних речовин. Ягоди мають величезну кількість заліза, що дуже корисно для кровотворення і запобігання утворенню тромбів.

Будь-яке хронічне захворювання не скасовує повноцінне і різноманітне харчування. Якщо правильно підбирати продукти, дотримуватися норми і контролювати порцію з'їденого, ніщо не здатне завдати шкоди ослабленому організму.

Критерії відбору фруктів для свого раціону

Правильне харчування - важлива складова здоров'я, особливо в той час, коли імунна система цього потребує. Обмежена доступність свіжих продуктів може скоротити можливості для корисного і різноманітного харчування. Для того, щоб обраний фрукт приніс користь, його потрібно правильно вибрати.

Критерії відбору фруктів для харчування:

1. Зупиняйте вибір на фруктах, відповідних поточному сезону і регіону проживання.

2. Не схиляйтеся до "ідеально симетричних" плодів (в природі таких не буває).

3. Звертайте увагу на пружність плода; занадто тверді або кашоподібні не підходять до вживання.

4. Розмір плоду має значення. Фруктові "гіганти" явно пройшли "хіміотерапію".

5. Колір і смак плода - знак натуральності. Якщо є можливість спробувати перед покупкою, краще її не уникати, оскільки несмачний "як трава" фрукт говорить про використання "обманних" методів його обробки.

Фрукт, який раніше піддавався заморожуванню при дуже низьких температурах, хімічній і газовій обробці, не має тієї поживності, яка повинна в ньому бути за природного дозрівання, а якщо і є, то її частина мінімальна. Вибір продуктів "неприродних умов" може завдати організму додаткової шкоди.

Вітаміни і амінокислоти фруктів - як правильно рахувати

Фрукти - це природні харчові концентрати вітамінів, мінералів, антиоксидантів та інших мікроелементів, які забезпечують організму високу життєдіяльність і здатні запобігти набору зайвих кілограмів. Нестача цих продуктів призводить до дисбалансу корисних речовин, провокують порушення травної системи, погіршується стан волосся, шкіри, нігтів і настрою. Щоб цього уникнути, достатньо просто підібрати правильні фрукти для щоденного раціону.

Добову потребу поживних речовин фруктових плодів можна розрахувати на онлайн-калькуляторі, скористатися допомогою нутриціології або дієтолога. Чому? Тому що норма вітамінів, мікроелементів, мінералів визначається за статтю, вагою, віком, регіоном проживання і тд., Оскільки надлишок, як і нестача, має свої наслідки: алергія, хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту і тд.

Висновки

Їжі, яка позбавляє зайвої ваги, не існує. Є лише набір продуктів, який створює сприятливі умови для цього, стабілізуючи перистальтику кишечника, виводячи "забруднення", що накопичилися, розганяючи метаболізм, що сприяє схудненню.

Стаття не закликає до ведення "фруктового способу життя"; людина зможе отримати результат, якщо буде дотримуватися комплексного підходу в схудненні: регулярні фізичні вправи, балансу білків, жирів і вуглеводів в харчуванні.

Фруктів потрібно їсти стільки, скільки необхідно, а не стільки, скільки душа бажає; навіть найкорисніша їжа може нашкодити. Тому не треба перевантажувати травний тракт, провокувати нетравлення, поєднуючи "непоєднуване" або замінювати фруктами основний прийом їжі.

При виборі продуктів для щоденного раціону, важливо враховувати наступні аспекти:

- екологічність;

- корисність;

- безпеку.

Якщо обраний вами продукт не відповідає цим позиціям, задумайтеся: які заходи вживаються для того, щоб він швидше дозрів, блищав і не був швидкопсувним.

У будь-якому випадку, не забувайте про перевірені способи, які завжди у вас є під рукою - "дідусів метод" - для визначення стиглості і натуральності продукту.

Автор статті

Михалик Марина

Оцініть матеріал
(86)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 26 квітня 2024, 12:40 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25
Футбол | 26 квітня 2024, 07:31 0
Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25

«Феєнорд» гарантував собі участь у головному єврокубкому турнірі

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Dmit D
вкусно, здорово, полезно))