Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 26 травня 2021, 16:38
18069
44

Хто такий Роберто Де Дзербі, і що його прихід означає для Шахтаря

Sport.ua - про 34-го головного тренера в історії донецької команди

| Оновлено 26 травня 2021, 16:38
18069
44
Хто такий Роберто Де Дзербі, і що його прихід означає для Шахтаря
Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Де Дзербі

Напередодні донецький «Шахтар» офіційно оголосив про підписання дворічної трудової угоди з 41-річним італійським наставником Роберто Де Дзербі. Весь колишній тренерський шлях цього фахівця проходив в Італії, а тому «гірники» стали для нього першим досвідом роботи за кордоном.

У «Сассуоло» - колишній команді Де Дзербі - наставник дійсно виконав велику роботу. Для багатьох італійських фахівців «чорно-зелені» в кожному матчі проти тамтешніх грандів були «темною конячкою», очікування від якої завжди були різними. Важливо, що незважаючи ні на які зовнішні чинники, «Сассуоло» за Де Дзербі залишався вірним своїм принципам гри, заснованим на володінні м'ячем, а тому не дивно, що до останнього команда билася за право пробитися в єврокубки, яким за рівності очок на фініші чемпіонату поступилася «Ромі» лише за додатковими показниками.

Тренер Роберто Де Дзербі - мозок, що стоїть за експансивною манерою гри «Сассуоло». На стадіоні «Мапеі» за три роки роботи він підтвердив свій статус талановитого італійського тренера-ідеаліста. Після того, як наставник змінив у «керма» італійської команди Джузеппе Якіні, «Сассуоло» демонстрував прогрес в грі і результатах від сезону до сезону. У прем'єрному для себе чемпіонаті з «чорно-зеленими» Де Дзербі фінішував одинадцятим, а потім двічі привів колектив до восьмої позиції. Так, йому не вдалося, подібно Еусебіо Ді Франческо, вивести «Сассуоло» в єврокубки, але на відміну від свого колеги, Де Дзербі все-таки демонстрував більшу стабільність, за що й отримав не менше похвали в пресі, ніж Ді Франческо, якому успішні виступи «чорно-зелених» відкрили шлях в «Рому».

Важливо виділяти, що «Сассуоло» зразка Роберто Де Дзербі - це команда, яка показувала атакувальний футбол, навіть в матчі проти визнаних лідерів Серії А. Недивно, що молодий італійський наставник навіть отримав схвальні відгуки від Хосепа Гвардіоли. Тренер «Манчестер Сіті» в жовтні минулого року так висловився щодо методів роботи Де Дзербі: «Коли я бачу «Сассуоло» в Серії А, то відчуваю, що вони - позитивна команда, яка завжди налаштована на красивий атакувальний футбол».

Принципи гри Роберто Де Дзербі

За підсумками сезону-2020/21 в Серії А саме скромний «Сассуоло» став лідером турніру за середньоматчовим показником володіння м'ячем. 59,3% - це цифра, яка відображає гру команди, засновану на коротких передачах, а тому недивно, що за кількістю виконаних пасів «чорно-зелені» також стали абсолютним лідером минулого чемпіонату - 21749.

Стиль гри команди Де Дзербі припускав виключно ставку на короткий і середній пас. Довгі закидання, які загрожують втратами і руйнуванням командної структури, зводилися до мінімуму, а тому знову-таки не викликає жодного подиву, що «Сассуоло» виявився командою, яка найменше в Серії А використовувала цей тип передач (1320 довгих пасів, що майже вдвічі менше, ніж у «Спеції», що має лідируючі позиції за лонгболлами та у якої 2319 таких передач).

Навіть ці цифри дають розуміння того, наскільки чітко структурованим є футбол Роберто Де Дзербі, і наскільки вимогливим є цей наставник до своїх підопічних. Важливо відзначати, що володіння м'ячем - це універсальний інструмент ведення футболу, який враховує безліч інших обставин. Де Дзербі використовує контроль над м'ячем для того, щоб навмисно змусити супротивників пресингувати його команду високо, щоб його атакувальні гравці могли за рахунок коротких передач швидко організувати перехід на вільний простір з подальшою чисельною перевагою в зоні.

В якійсь мірі футбол команди Де Дзербі - своєрідна «червона ганчірка», яка використовується матадором в кориді. Короткі передачі - це запрошення, яке посилав тренер в «Сассуоло» своїм суперникам, щоб ті більш охоче виходили зі своєї оборонної «шкаралупи». В Італії навіть нерідко порівнювали Де Дзербі з колишнім наставником «Наполі», «Челсі» та «Ювентуса» Мауріціо Саррі, команди якого також любили заманювати короткими передачами опонентів переходити в пресинг, піднімаючи вище лінію оборони.

Що стосується розстановки, то в минулому сезоні Де Дзербі в основному покладався на схему 4-2-3-1. З нею команда Роберто провела 66% всього ігрового часу в чемпіонаті, іноді змінюючи акценти на користь 4-3-3, в залежності від набору гравців та тактичних завдань, що існували в конкретний відрізок сезону.

Дуже важливими елементами в грі «Сассуоло» за Де Дзербі була четвірка захисників і два опорних хавбеки. Вони й створювали контроль над м'ячем за допомогою коротких передач, що служило свого роду приманкою для активізації контргри суперника. У ситуації, коли опонент захоплювався і пресингував занадто високо, у нього в обороні утворювалися вільні зони, і футболісти «Сассуоло» за допомогою інтенсивних коротких і середніх передач за рахунок постійного перебування в русі, намагалися скористатися цим козирем.

Центральні захисники команди Де Дзербі, коли вона контролює м'яч, - найважливіший елемент командних дій. Вони, як правило, виконують колосальний обсяг роботи, при цьому ключовою вимогою тренера є надійність у виконанні передач. Яскравим прикладом можна вважати гру Марлона, якого нині активно сватають в «Шахтар», в матчі «Сассуоло» проти «Роми», що був зіграний 3 квітня. Бразильський захисник здійснив за 95 хвилин чистого ігрового часу 179 дій на полі, з яких вдалими виявилися 169, або 94%! В основі цього показника лежали передачі, яких Марлон виконав в кількості 165 штук, причому 163 (або 99%) виявилися точними! Погодьтеся, феноменальні цифри, але саме на них будувалася гра «Сассуоло» за Роберто Де Дзербі.

Коли гравці «Сассуоло» усвідомлювали, що настає зручний момент для переходу з оборони в атаку, ця дія наставала миттєво. Як правило, атакувальну четвірку з іншим колективом пов'язував Мануель Локателлі, який став лідером сезону в Серії А за кількістю виконаних передач в фінальну третину поля (492) і за пасами із просуванням (441). Недивно, що Де Дзербі був би дуже зацікавлений в тому, щоб футболіст з такими якостями пішов за ним з «Сассуоло» в «Шахтар», але перешкодити цьому здатна не тільки космічна, як для українського клубу, трансферна вартість хавбека збірної Італії, а й конкуренція з боку топових клубів Серії А, зокрема «Ювентуса».

Чому чутки про топ-трансфер Локателлі в Шахтар - мильна бульбашка з преси 

У четвірці атакувальних гравців у Де Дзербі величезна роль відводиться фланговим виконавцям. При організації атак Берарді та Бога відповідали, як правило, за збереження ширини, в той час як в завершальних фазах воліли зміщуватися в центр, об'єднуючи зусилля з центрфорвардом і гравцем атаки, який діє під ним, щоб ефективніше проникати в штрафний майданчик суперника. Подібна манера гри властива і «Шахтарю», а тому недивно, що вибір керівництва донецького клубу в підсумку припав саме на Де Дзербі.

Роль центрального нападника в команді Де Дзербі також надзвичайно важлива. Цей футболіст повинен забезпечувати динаміку дій. Його рух на полі повинен призводити до появи вразливостей в обороні суперника, що апріорі надає більше можливостей для флангових нападників і гравців, що підключаються із глибини.

Незважаючи на те, що «Сассуоло» за Де Дзербі активно використовував фланги, в завершальних фазах ця команда досить рідко покладалася на кроси в штрафний. У цьому компоненті «чорно-зелені» виявилися третіми з кінця в лізі. У команди Де Дзербі проглядалося чітке прагнення звільняти простір в штрафному майданчику суперника за рахунок коротких передач і активних пересувань гравців атаки.

З іншого боку, атакувальні акценти «Сассуоло» нерідко робили цю команду вразливою для контратак. Опорні півзахисники, як і крайні захисники, в команді Де Дзербі повинні активно підключатися вперед, але це змушує їх виконувати колосальний обсяг роботи, щоб припиняти можливі контратаки, коли йде втрата м'яча.

У Серії А-2020/21 «Сассуоло» пропустив 56 м'ячів, і це є лише десятим показником в лізі, що навіть нижче за підсумкову позицію команди в турнірній таблиці. Цікаво, що за очікуваними пропущеними голами «чорно-зелені» з показником, близьким до 50xGA, опинилися у верхній частині рейтингу, але Де Дзербі та його помічників повинно насторожувати, що їхні підопічні фактично пропустили більше розрахункового показника.

Однак навіть ризик нарватися на контратаку не зупиняє Де Дзербі. Він вірний обраній філософії, зберігає інтерес до яскравого футболу, і, здається, є прихильником приказки, що краще програти, граючи у футбол, ніж виграти, проповідуючи антифутбол.

Футбольний досвід, який надихнув Де Дзербі

Як і переважна більшість тренерів, свого часу Роберто Де Дзербі грав у футбол на професійному рівні. Будучи вихованцем «Мілана», в юності молодий хавбек отримував величезне число авансів, але його кар'єра не склалася. Більшу її частину Де Дзербі провів в нижчих італійських лігах, і навіть ненадовго скуштував легіонерського хліба, погравши за румунський «ЧФР Клуж».

На полі Де Дзербі діяв на позиції атакувального півзахисника, і цей досвід, вочевидь надихає Роберто і на тренерській лаві. Принаймні, філософія футболу, яку прищеплює своїм командам Де Дзербі, тісно пов'язана з атакувальними діями.

«Коли у мене не було м'яча, я нервував і не отримував задоволення від гри. Тому, коли я став тренером, то завжди пам'ятаю ті свої відчуття на полі, й намагаюся, щоб мої футболісти не замислювалися над чимось подібним», - говорив Де Дзербі.

Роберто активно намагається переймати деякі методи роботи топових фахівців сучасності. Наприклад, він зізнавався, що стежив за Юргеном Клоппом і Мауріціо Саррі, а ще у нього була можливість безпосередньо повчитися у Марсело Б'єлси. Коли Де Дзербі тільки покинув «Палермо», він відразу написав лист аргентинському наставнику. Той тоді працював з «Ліллем», і запросив молодого колегу відвідати клубну базу, поспостерігавши за тренуваннями французької команди.

«Я навіть не знав тоді його особисто. Якщо він думає, що він божевільний, тоді я хочу піти тим самим шляхом», - зізнавався Де Дзербі.

На початку своєї тренерської кар'єри у Роберто були складнощі. З «Палермо», зокрема, він був звільнений після 13 матчів. Потім він отримав призначення в «Беневенто», якому не зумів врятувати прописку в Серії А за підсумками сезону-2017/18, але це не завадило йому отримати запрошення від «Сассуоло».

Додатковим плюсом Де Дзербі, який відзначають італійські оглядачі, є його здатність виховувати молодих гравців. Генеральний директор «Сассуоло» Джованні Карневалі поставив перед тренером завдання інтегрувати в першу команду щорічно мінімум по одному гравцеві академії.

«Де Дзербі - висококласний тренер, дуже розумна людина, яка завжди стежить за розвитком молоді в команді. В «Сассуоло» у нас є все необхідне для прогресу юних гравців, а тому ми хочемо, щоб вони розвивалися в правильному напрямку», - озвучував одну з цілей для коуча Карневалі.

Де Дзербі показав себе й на цьому напрямку. Зокрема, при ньому в першій команді заграв вихованець «Сассуоло» Джакомо Распадорі, якого нині аналітики Transfermarkt оцінюють в 15 мільйонів євро. Та й прогрес того ж Локателлі багато хто з експертів небезпідставно також пов'язує з ім'ям Де Дзербі...

Де Дзербі + Шахтар = ...


ФК Шахтар

Чого чекати від Де Дзербі в «Шахтарі»? Очевидно, що концептуально нинішня команда підходить фахівцю, але далеко не факт, що деякі персоналії надихнуть італійського наставника. Зокрема, є відчуття, що Роберто робитиме ставку на виконавців, здатних давати команді великий обсяг роботи з мінімумом браку. Тих, хто не буде з цим справлятися, очікує потенційна зміна клубу, і це однозначно стане плюсом для «гірників», які в останні роки розучилися контролювати м'яч з інтенсивністю дій на полі.

Подейкують, що Де Дзербі також є досить вимогливим наставником в плані спілкування з керівництвом. Це означає, що цього літа ми вправі очікувати досить активної роботи «Шахтаря» на трансферному ринку, чого не було при колишньому коучі Луїшеві Каштру. Приймаючи запрошення «гірників», італієць напевно отримав як мінімум усні гарантії на покупку тих чи інших футболістів, або гравців певного профайлу. Вочевидь, готовий активно включитися в процеси і президент клубу, який в останніх інтерв'ю дає зрозуміти, що він не проти інвестувати в команду, якщо це здатне принести результат.

Взяти відповідальність за результат на себе - це теж те, з чим у Де Дзербі немає проблем. Він наполегливо гне свою лінію, і впевнений, що така робота буде винагороджена. Після трьох досить успішних років в «Сассуоло», тренер усвідомив, що далі ризикує звести свою діяльність в клубі до банального топтання на місці. Саме тому Де Дзербі натхненно сприйняв можливість попрацювати в «Шахтарі», де отримає шанс показати себе в Лізі чемпіонів.

Очевидно, що якщо Де Дзербі зуміє повторити успіх Фонсеки, з точки зору кількості завойованих трофеїв за короткий період часу, й до того ж, інтегрувати в команду більше молодих і талановитих гравців, то вже до кінця дії дворічного контракту у італійця буде чимало цікавих пропозицій, і він знову зможе піти на чергове підвищення. Але поки це лише далека перспектива, заради якої інтенсивно попрацювати доведеться як футболістам «Шахтаря», так і їхньому новому босу Роберто Де Дзербі...

Оцініть матеріал
(58)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 44
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
maverik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Trasher311987
Это получается Де дзерби плюс Лучи плюс баранка равно победа упл
Игорь Плахтий
блін, здалося, що Арахамію взяли
tima fialko
Мрію щоб Дзербі поставив "Шахтарю" видовищну,атакуючу гру.набридло оце вимучування очок у будь-який спосіб.
lenares85
Тактика основана на держании мяча защитниками о опорниками нуну, Защитники Шахтера 2 передачи толком дать не могут под пресингом какое держания мяча. Пролет шахтера не их это тренер просто, или ставить в защту бразильцев и натурализировать
shakhtarlox.
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
enjoypitor
обычный тренер,решивший немного заработать на лохах,сделает себе евроремонт в хате,а может купит себе небольшую дачку на одном из озер в Италии)) все это закончится-"ну не шмогла я"))вы ставите не реальные задачи,как его"волюнтаризм"(с)
shakhtarlox.
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vadum Hrynchuk
Фашист этот с доходягами может пересечься в третьем раунде с Генком или победителями пар Спарты и ПСВ, а в четвертом с Монако или победителем пары Селтика, но только если МЮ не выиграет ЛЕ, а если выиграет, то с ПСВ, Галатасараем и победителем пары Спарты. Соответсвенно, в четвертом раунде в случае победы МЮ светят победители пары Генка или победителя пары Селтика, в случае проигрыша - последние плюс победитель пары Монако. Не(упомянутые)сеяные: Митьюланд, Рапид. Спартак упоминания не достоин. Разбирайтесь))
enjoypitor
Кто такой Роберто Де Дзерби?lда просто проходимец))
Вот был у руля шахтера Скала,так у этого за плечами,до перехода в шахтер, были -кубок Италии,Кубок Кубков,Суперкубок УЕФА,Кубок УЕФА, Межконтинентальный Кубок!Вот это достижения,а тут чисто развод на бабло))
shakhtarlox.
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
shakhtarlox.
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
shakhtarlox.
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
shakhtarlox.
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Александр Шевченко
Пля, уже все чемпы закончились, написали бы уже статью с кем этот фашист может пересечься в плове ЛЧ и какой шанс этих доходяг после евро пройти его? Ведь пока 1 из 3 у кротов в нечемпионской квале. Надеюсь после сегодняшнего финала выйдет статья про всех участником еврокубков.
Vadum Hrynchuk
Отличие между Фонсекой и Де Дзерби в том, что второй скорее умный, чем красивый. Стать вторым с Порту и четвертым с Брагой - надо постараться, но все же не сильно. А вот за Сассуоло два года подряд остались десятка два таких же, если не больше. То, что они еще до него были в ЛЕ - так и Мариуполь там был. Они как раз и были общим Мариуполем для Милана и Юве. А теперь Юве покупает у них человека за сумму с семью нолями. Короче, будем посмотреть за равной борьбой адекватных тренеров, чего уже пять лет не наблюдалось. Ну и бразильцам пора жирок согнать.
D.Bykoff
У чьтьой-та гугьнявые кококококо? Какие же вы жалкие, кипрские подхолуйки опзж, со своими горящими пердаками и размазанными по пьяному хлебалу соплями, бхахахахаха!