Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 21 травня 2021, 15:48
17214
16

Шанс від Луческу. Чи підсилять Динамо гравці, які повернулися з оренди?

Відразу 12 футболістів можуть отримати можливість пробитися в першу команду «біло-синіх»

| Оновлено 21 травня 2021, 15:48
17214
16
Шанс від Луческу. Чи підсилять Динамо гравці, які повернулися з оренди?
ФК Легія. Назарій Русин та Артем Шабанов (праворуч)

Напередодні на офіційному сайті чемпіона України київського «Динамо» з'явилася інформація про те, що після завершення відпустки до першої команди приєднається велика група футболістів, котрі відіграли минулий сезон на правах оренди в інших колективах. Відзначається, що головний тренер «біло-синіх» Мірча Луческу планує взяти на перший передсезонний збір всіх перерахованих гравців, які в силу фізичних кондицій зможуть взяти участь в тренувальному процесі.

Це означає, що 12 футболістів (Каргбо не приймаємо зараз в розрахунок) можуть розраховувати на шанс від Луческу піднятися вище в командній ієрархії «Динамо». Але чи вдасться комусь залишитися в основній обоймі? Про це давайте і поміркуємо.

Владислав КУЧЕРУК

Позиція: воротар
Вік: 22 роки
Громадянство: Україна


ФК Колос

Сезон-2020/21 Владислав Кучерук на правах оренди провів у «Колосі», проте стати в команді Руслана Костишина основним голкіпером не зумів. Молодий страж воріт провів 6 поєдинків в Прем'єр-лізі, пропустивши в них 8 м'ячів і одного разу покинувши поле «сухим». Витіснити зі складу Євгена Волинця, який чудово себе проявляє ось уже другий сезон поспіль в УПЛ, Кучеруку не вдалося, у зв'язку з чим його майбутнє в «Колосі» виглядало вельми туманним. Ковалівцям цей воротар багато в чому був потрібен на випадок непередбачених обставин з Волинцем, але не більше.

Що чекає на Кучерука в «Динамо»? Йому вже 22 роки, а це вік навіть для воротаря, коли треба починати грати регулярно. У київському гранді у Владислава фантастична конкуренція в особі Бущана, Бойка та Нещерета. Навряд чи когось із трьох перерахованих Кучерук готовий витіснити прямо зараз, якщо раніше програв конкуренцію навіть в «Колосі». Можливо, на випадок відходу з «Динамо» Бойка Кучерука можуть залишити для забезпечення конкуренції Нещерету за позицію другого голкіпера, але в цілому перспектив у Владислава в нинішньому «Динамо» практично немає. Плюс його контракт закінчується влітку 2022 року, а тому зараз для «біло-синіх», можливо, настає гарна нагода продати здібного кіпера, трохи заробивши на цьому.

Роман ВАНТУХ

Позиція: лівий захисник
Вік: 22 роки
Громадянство: Україна


ФК Олександрія

Минулий сезон Вантух провів в «Олександрії», яка не змогла виконати завдання на чемпіонат, і після його завершення пішла на кардинальні кадрові зміни. З жовтня, коли «городяни» орендували Романа у «Динамо», і по кінцівку першості він залишався одним з ключових футболістів команди Шарана. Всього на рахунку Вантуха 17 поєдинків в УПЛ-2020/21, в яких він відзначився 1 забитим м'ячем і 2 результативними передачами.

У першій команді «Динамо» Вантух, якому на початку липня виповниться вже 23 роки, може отримати шанс тільки в разі відходу після чемпіонату Європи Віталія Миколенка. Ймовірно, з прицілом на цю ситуацію Луческу зараз і хоче придивитися до Романа, розуміючи, що має солідний кадровий резерв в команді на цю позицію, а тому перед виходом на ринок «Динамо» потрібно чітко розібратися в наявних гравцях. Очевидно, що перспективи Вантуха в стані «біло-синіх» залежать як від старанності самого гравця на найближчих зборах, так і від ситуації з можливим трансфером з клубу Миколенка. Без останнього шанси будь-якого гравця стати основним в команді на цій позиції бачаться мізерними.

Владислав ДУБІНЧАК

Позиція: лівий захисник
Вік: 22 роки
Громадянство: Україна


СК Дніпро-1

Останній сезон Дубінчак, якого раніше «Динамо» на правах оренди засилало в «Арсенал» і «Карпати», провів у «Дніпрі-1». Як і вся команда, Влад не дуже виразно виглядав в першій частині сезону, але після зимової паузи його гра вийшла на абсолютно інший рівень. У квітні Ігор Йовичевич навіть журився, що за умовами оренди Дубінчак не зможе зіграти проти «Динамо», називаючи Владислава ключовим футболістом своєї команди.

В «Динамо» у Дубінчака, як і у Вантуха, що грає на цій же позиції, об'єктивно можуть бути перспективи тільки в разі відходу Миколенка. Можливо, володіючи такою глибиною складу на позиції (є ще й Сідклей та Костевич, який продовжує відновлюватися від травми), Луческу немає сенсу переживати за продаж нинішнього ключового лівого захисника, який потенційно здатний принести «Динамо» солідну суму. Цікаво й те, що в рейтингу кращих крайніх захисників УПЛ за підсумками минулого сезону, складеному компанією Wyscout, Дубінчак знаходиться на шостому місці, випереджаючи в тому числі й свого потенційного топ-конкурента в «Динамо» Миколенка, який займає одинадцяту сходинку. Очевидно, що саме Дубінчак нині виглядає одним з головних претендентів на те, щоб заграти на лівому фланзі «Динамо» після від'їзду Миколенка. Як станеться в результаті? Дочекаємося і подивимося...

Микита КРАВЧЕНКО

Позиція: правий захисник
Вік: 23 роки
Громадянство: Україна


ФК Колос

Вихованець «Шахтаря» і «Маріуполя» Микита Кравченко за першу команду «Динамо» провів лише чотири матчі. У минулому сезоні він на правах оренди захищав кольори «Колоса», причому був для команди Костишина досить важливим футболістом. Всього на рахунку Кравченка 19 матчів і 2 гольові передачі в чемпіонаті, що завершився.

У «Динамо» на позиції правого захисника Кравченку доведеться конкурувати з Кендзьорою, Караваєвим та Тимчиком. І якщо поляка влітку «біло-сині», можливо, зуміють продати, то ось обидва українці напевно залишаться в обоймі Мірчи Луческу. Теоретично жоден з них не виглядає фундаментальним виконавцем для нинішнього «Динамо», а тому шанси у Кравченка проявити себе і пробитися в першу команду непогані, але Караваєв все-таки видав ударну кінцівку сезону-2020/21, чим заслужив величезну порцію довіри від Луческу, і щоб переконати румуна, Микиті на зборах доведеться як слід попахати. Якщо ж в обойму потрапити знову не вдасться, то Кравченку однозначно пора знаходити клуб, де б він грав на постійній основі. Менш ніж через місяць футболісту виповниться 24 роки, а це не той вік, коли варто продовжувати поневірятися по орендах.

Артем ШАБАНОВ

Позиція: центральний захисник
Вік: 29 років
Громадянство: Україна


ФК Легія

Можливості Шабанова прекрасно відомі й зрозумілі як Луческу, так і переважній більшості шанувальників «Динамо». Це досить якісний для рівня УПЛ центральний захисник, до того ж лівоногий, але в київській команді, поки там знаходиться Мірча, здається, на Артема вже не розраховують.

Його оренда в «Легію» була прекрасним шансом як для самого Шабанова перезавантажити кар'єру, так і для «Динамо» спробувати «засвітити» свого гравця з метою подальшого перепродажу. В цілому, практично все це вдалося - Артем дійсно добре зарекомендував себе в Польщі, і його навіть хотіли викупити, але в підсумку «Легія» не знайшла необхідної суми, і вирішила за краще зосередитися на інших цілях, зокрема, вже підписала з «Зорі» Абу Ханну. Які найближчі перспективи Шабанова? Ймовірно, йому будуть підшукувати інший клуб, сподіваючись продати бека, контракт якого закінчується через півроку. Остання обставина вже не дозволить «Динамо» розраховувати на дуже щедру суму відступних, але будь-які гроші зараз будуть краще, ніж безкоштовне розставання через півроку.

Євген СМИРНИЙ

Позиція: центральний півзахисник
Вік: 22 роки
Громадянство: Україна


footboom.com

Свого часу Смирного називали одним з діамантів академії «Динамо». Цей півзахисник дійсно володіє прекрасним баченням поля, розумінням футболу і вмінням знаходити взаємодії з партнерами. В останні два сезони Смирний яскраво демонстрував ці сильні якості в «Колосі», де виступав на правах оренди. На жаль, минулий чемпіонат через проблеми зі здоров'ям видався для Смирного менш насиченим з точки зору матчів і результативних дій, ніж минулий, але він все одно провів 17 матчів, в яких відзначився 2 забитими м'ячами.

Повернення в «Динамо» для Смирного стане спробою нарешті закріпитися в рідній команді. Шанси на це, звичайно, є, але не такі високі, як хотілося б шанувальникам таланту Євгена. Прямо зараз Шапаренко, Андрієвський, та й Шепелєв з Гармашем виглядають куди більш інтегрованими в гру «Динамо» футболістами, ніж Смирний. Можливо, влітку Луческу вирішить розлучитися з кимось із позначених гравців, й тоді хавбек, який повернувся з «Колоса», зможе розраховувати на ігрову практику в «Динамо». Якщо ж ні, то Євгену, як і багатьом, пора потурбуватися про пошук клубу, де б він отримав постійний контракт. Все-таки в серпні Смирному «стукне» вже 23, а в цьому віці заради прогресу потрібно грати постійно.

Богдан БІЛОШЕВСЬКИЙ

Позиція: опорний півзахисник
Вік: 21 рік
Громадянство: Україна


ФК Динамо

Білошевський лише в січні нинішнього року підписав річний орендний договір з «Десною», але вже влітку в «Динамо» віддали перевагу тому, щоб дати шанс молодому таланту на зборах. На жаль, але в чернігівській команді як слід проявити себе Білошевському завадили проблеми зі здоров'ям. Через них Богдан провів лише 2 поєдинки, а нині продовжує відновлення в «Динамо».

Говорити про те, що Білошевський вже зараз готовий витіснити з основи Сергія Сидорчука, навряд чи варто, навіть з урахуванням трепетного ставлення Луческу до молодих футболістів. З іншого боку, потенціал Білошевського дійсно викликає стриманий оптимізм, і в тренерському штабі «Динамо» це розуміють. Що вирішить Луческу? Складно передбачити, але поки здається, що Богдану й наступний сезон не завадило б провести в оренді, де б він отримував регулярну практику, після чого пробитися в основу «Динамо» буде куди простіше.

Сергій БУЛЕЦА

Позиція: лівий атакувальний півзахисник
Вік: 22 роки
Громадянство: Україна


СК Дніпро-1

За останні два роки Булеца перетворився на одного з лідерів «Дніпра-1», хоча минулий сезон провів не так яскраво, як чемпіонат-2019/20. Поки на рівні дніпровської команди Сергій здатний дійсно виглядати дуже гідно, однак й різкого прогресу в його грі за останній час немає, що відверто насторожує.

В «Динамо» вимог у Луческу до Булеци буде набагато більше, ніж в «Дніпрі-1» у Михайленка або Йовічевіча. У Києві хавбеку доведеться, крім гри на атаку, постійно відпрацьовувати в обороні, особливо, якщо він хоче грати в складі «біло-синіх» в єврокубкових матчах. Чи готовий до цього Булеца? Відверто кажучи, поки так не здається. Втім, Луческу вже показав, що може надихати на великі подвиги гравців, а тому, чому б Булеці чи не піти стопами Жерсона Родрігеша, якого київському клубу, здається, цього літа не завадило б вчасно продати, заодно й звільнивши місце в складі для своїх вихованців.

Георгій ЦІТАІШВІЛІ

Позиція: правий атакувальний півзахисник
Вік: 20 років
Громадянство: Україна


ФК Ворскла

З приходом в «Динамо» Луческу здавалося, що на Цітаішвілі чекає чудове майбутнє, причому буквально з перших же днів. Віктор Циганков на старті минулого сезону мав проблеми зі здоров'ям та ігровою формою, але скористатися своїми шансами Цітаішвілі не вдалося. Тому оренда в «Ворсклу», що послідувала взимку, бачилася цілком логічним кроком для кар'єри молодого хавбека. На жаль, важка травма дозволила Гіо зіграти за полтавчан лише 4 поєдинки в УПЛ, в яких він встиг забити один м'яч.

Очікується, що до першого передсезонного збору «Динамо» Цітаішвілі зможе повернутися на поле, і знову спробувати довести Луческу свою конкурентоспроможність. Здається, що Мірча прекрасно розуміє можливості Гіо, а ще краще румунський наставник відчуває необхідність для молодого хавбека отримувати регулярну ігрову практику, яка б надала Цітаішвілі більшої впевненості в своїх силах, і дозволила б різко спрогресувати. У «Динамо» подібний варіант, по суті, можливий тільки в разі літнього від'їзду Циганкова. Якщо Віктор покине Київ, то Цітаішвілі варто залишати й робити на нього ставку в першій команді, якщо ж ситуація залишиться такою, як і в сезоні-2020/21, то для Гіо напевно сезон варто провести в тій же «Ворсклі», отримуючи регулярну практику.

БЕНІТО

Позиція: лівий атакувальний півзахисник
Вік: 22 роки
Громадянство: Нігерія


ФК Олімпік

Очевидно, що Беніто в «Динамо» - це проект відомого футбольного посередника Дмитра Селюка. За його протекції кияни запрошували цього виконавця, і зараз, вірогідно, наступає час, коли нігерійця потрібно рухати кудись далі. Минулий сезон Беніто провів на правах оренди в «Олімпіку», зігравши 18 матчів в УПЛ і записавши на свій рахунок 3 забиті м'ячі і 4 результативні передачі. Хороші показники, але в першій команді «Динамо» місця для легіонера об'єктивно зараз немає.

Кого здатен посунути Беніто прямо зараз? Вербича? Де Пену? Жерсона Родрігеша? Навряд чи. Навіть Булеца на цій позиції виглядає перспективніше з урахуванням його громадянства і користі для вирішення питання з лімітом на легіонерів, та ймовірного потрапляння в національну збірну з подальшим зростанням трансферної ціни на виконавця. Беніто може бути корисний «Динамо» тільки в тому випадку, якщо прийдешнім літом Київ залишать як мінімум двоє гравців. Наприклад, чутки ходять про можливі від'їзди Де Пени та Родрігеша. В цьому випадку Беніто цілком може отримати свій шанс, хоча з африканцями у Луческу поки якось ніде особливо не складалося успішних історій...

Євген ІСАЄНКО

Позиція: центральний нападник
Вік: 20 років
Громадянство: Україна


ФК Колос

Минулий сезон Ісаєнко на правах оренди провів у «Колосі», де так і не став важливим футболістом першої команди. На рахунку Євгена 15 матчів в УПЛ, але лише в одному з них він з'являвся на полі з перших хвилин, а в інших виходив з лави запасних. Результативних дій в активі Ісаєнка в «Колосі» також мінімум - один забитий м'яч і одна результативна передача.

Всього цього вкрай мало, щоб претендувати на світле майбутнє в «Динамо», хоча шанс показати себе Луческу у Ісаєнка, вочевидь, буде. Але слабо віриться, що румунський коуч, який і в «Шахтарі» більше любив фактурних форвардів на кшталт Брандао та Луїса Адріано, а в «Динамо» має хороші варіанти з Бєсєдіним і молодим результативним Ванатом, зупинить свій вибір на верткому, але досить щуплому Ісаєнку, зріст якого становить 169 сантиметрів.

Ібрагім КАРГБО

Позиція: центральний нападник
Вік: 21 рік
Громадянство: Бельгія


ФК Олімпік

У Каргбо з фізичними даними якраз повний порядок, і концептуально він підходить під ігрову філософію Луческу. Однак головна проблема Ібрагіма - слабка реалізація моментів. У сезоні-2020/21 Каргбо на правах оренди виступав за «Олімпік», і був лише гравцем ротації для тренерів цієї команди на позиції центрального нападника. Всього на рахунку бельгійця виявилося 20 матчів в чемпіонаті, в яких він забив 3 м'ячі.

В принципі в «Динамо» є кому забивати і без центрального нападника, до чого за час виступів у команді Бєсєдіна вже встигли звикнути, але коефіцієнт корисності Каргбо все-таки поступається тому, що дає команді Артем. Навіть за точністю ударів українець істотно перевершує свого потенційного конкурента (46,2% проти 37,5%, відповідно). З урахуванням того, що Каргбо, як і Беніто, переходив в «Динамо» вільним агентом за «квотою» Дмитра Селюка, навряд чи керівництво клубу зажадає від Луческу обов'язково награвати легіонера, щоб заробити на ньому якісь фінансові дивіденди. Не на користь Ібрагіма говорить і важка травма, яку бельгієць отримав в кінцівці сезону в матчі проти «Зорі». За оцінками фахівців, Каргбо проведе в лазареті майже весь залишок року, а тому новину про його повернення в «Динамо» слід розглядати, як номінальний варіант посилення команди у віддаленій перспективі, не більше...

Назарій РУСИН

Позиція: центральний нападник
Вік: 22 роки
Громадянство: Україна


ФК Легія

Русин - це, безумовно, талановитий центральний нападник, якого, ймовірно, дуже потребує нинішнє «Динамо», але розглядати Назарія як основного гравця команди при Мірчі Луческу зараз вкрай складно. Основна причина - менталітет і характер футболіста. Саме ці фактори не дозволяють Русину заграти в «Динамо», і тільки сам форвард повинен дати відповідь, чому так відбувається.

Останні кілька місяців Русин провів в оренді в «Легії», де на відміну від Шабанова, не зміг заслужити позитивних відгуків, а навпаки, вляпався в скандал, через що керівництво польського клубу вирішило достроково перервати термін оренди Назарія, спочатку розрахований до кінця року. Контракт Русина з «Динамо» діє до літа 2025 року, а тому робити поспішних дій в найближче трансферне вікно, вочевидь, ніхто не буде. Тому велика ймовірність, що навіть якщо Назарій не переконає Луческу, то він все одно залишиться в команді, і в кращому випадку перед трансферним дедлайном буде відправлений в один з клубів-сателітів киян на правах чергової оренди...

P.S. Звертає на себе увагу відсутність у списку Франа Соля, який минулий сезон також проводив в іншій команді на правах оренди, і на якого, вірогідно, Мірча Луческу ставки не робить настільки очевидно, що навіть не буде брати його з командою на перший втягуючий збір.

Оцініть матеріал
(78)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
VAD
Пока внутренний вектор сработал в последнем сезоне, оставили кротов глотать пыль за счет внутренних резервов. Будет отлично если тренд продолжится и в новом сезоне.
Пока кто-то другой будет вываливать миллионы чтобы посоперничасть с агробизнесами
Женя Матийчук
имхо мне очень нравится игра Булецы и Гио....потенциал есть огромный, дай Бог Луческу его раскроет.
var
С такой заначкой Суркис может ещё год спокойно жить.)
У какого клуба ещё есть такой резерв?
lviv-999
Смирний реально сподобався в кінцівці по матчах за Колос.Розумний футболіст.Може бути чіткою підміною Шапаренку.Остальні хіба при продажі Миколи і Циганкова.(Дубінчак.Грузин.Булеца.Вантух)
. Решта ні очом ))).
Руслан Шевченко
Нет, отдайте их бесплатно и не мучаетесь...