Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 18 травня 2021, 01:19
11944
12

Топ-10 подій сезону УПЛ, що закінчився

Луческу та «Динамо», «Шахтар» та провал, «Минай» та ставки, Гельзін та лайка

| Оновлено 18 травня 2021, 01:19
11944
12
Топ-10 подій сезону УПЛ, що закінчився
ФК Динамо Київ

Незважаючи на те, що вперше за останні роки чемпіонат країни пройшов за стандартною формулою - в два кола, а не з розподілами на «групи за інтересами», резонансних подій від того менше не стало. Швидше навіть навпаки: в минулому сезоні було на кого і на що подивитися. До вашої уваги - десятка най-най, на наш погляд, подій, що сталися в чемпіонаті України 2020/2021.

Луческу в «Динамо»: прийшов, побачив, переміг

Те, що у «Динамо» буде новий головний тренер, стало ясно ще після фінального поєдинку минулого сезону, в якому «біло-сині» на «Олімпійському» поступилися «Колосу» 0:2. Наступного дня наставник динамівців Олексій Михайличенко був відправлений у відставку. Ім'я нового тренера «Динамо» президент столичного клубу Ігор Суркіс назвав трохи пізніше. І підірвав справжню інформаційну бомбу: киян очолив колишній багаторічний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу. Прихід 75-річного румунського тренера в київську команду був неоднозначно сприйнятий не тільки в «Шахтарі», а й в самому «Динамо». Представники деяких фанатських угруповань «біло-синіх» своє негативне ставлення до Луческу не втомлювалися демонструвати при кожному зручному випадку. Однак в підсумку це резонансне призначення себе виправдало: Луческу виграв зі своєю новою командою все на внутрішній арені (Суперкубок, чемпіонат і Кубок України), пробився в груповий етап Ліги чемпіонів і в 1/8 фіналу Ліги Європи.

«Шахтар» без трофеїв, Каштру без «Шахтаря»

Минулий сезон для «Шахтаря» вийшов якщо і не феєричним, то, як мінімум, дуже успішним. Ведена Луїшем Каштру команда пробилася в півфінал Ліги Європи, а на внутрішній арені стала чемпіоном з рекордним відривом від другого «Динамо» - в 23 очки. Радше за все, той рекордний відрив зіграв з «гірниками» злий жарт. Донеччани не підсилилися, не провели зміну поколінь, плюс явно здали ветерани, а молодь не додала. В підсумку вперше з 2009 року «Шахтар» не виграв на внутрішній арені жодного трофею. Як наслідок - контракт з Луїшем Каштру не був продовжений: португалець відбув геть після двох років роботи з «гірниками».

Найкращий бомбардир - не з «Динамо» і «Шахтаря»

ФК Ворскла. Владислав Кулач

Снайперська гонка вийшла досить цікавою, хоча в підсумку її переможець зумів забити лише 15 м'ячів. Довгий час в фаворитах бомбардирських перегонів ходив нападник «Олімпіка» Шахаб, але з переходом в «Зорю» його результативність помітно впала. Не виправдав надій і лідер «Динамо» Циганков, а торішній тріумфатор Мораес в цей раз в гонці снайперів взагалі не брав участі. У підсумку на чолі списку найрезультативніших футболістів виявився форвард «Ворскли» Владислав Кулач. Примітно, що третину своїх м'ячів він забив з пенальті. А ще примітно те, що вперше з 2011 року переможцем бомбардирського змагання став гравець не з «Динамо» чи «Шахтаря».

Скандальний відхід Тайсона

Колишній капітан і лідер «Шахтаря» погрожував піти з команди і раніше. Особливо бразильця засмутив той факт, що два роки тому його за хороші гроші не відпустили в «Рому». І якщо минулий сезон Тайсон відіграв на звично високому рівні, хоча і без вогню в очах, то в сезоні нинішньому 33-річний півзахисник відверто клеїв дурня. Особливо це «клеєння» проявилося у другій частині сезону. Спочатку Тайсон по-крупному запізнився на зимові тренувальні збори, потім відверто захандрив в перших іграх чемпіонату, а апофеозом його демаршу стала відмова виходити на заміну у виїзній грі Ліги Європи проти «Роми». У підсумку бразилець був переведений в дубль. Звідки не повернувся. За два місяці до закінчення терміну контракту Тайсон був відпущений на всі чотири сторони. Ні, не так він повинен був йти з «Шахтаря», не так...

Гельзін і його заразливий матірний приклад

До Гельзіна на подібних тонах і подібними фразами у нас футбольні люди публічно не розмовляли. Хоча і приводи були. Але те, що утнув президент «Олімпіка» після резонансного поєдинку його команди проти «Шахтаря» - ні в які ворота не лізе. Під час післяматчевого інтерв'ю тодішнього наставника «олімпійців» Калитвинцева, Гельзін увірвався в прямий ефір з нецензурною лайкою на адресу судді матчу Іванова, голови комітету арбітрів Лучі і навіть експертів телеканалу «Футбол». Гнів першої особи «Олімпіка» викликав незарахований гол його команди в ворота «гірників». Справедливості заради потрібно відзначити, що причина гніву - праведна, адже привід для скасування голу в ворота «гірників» - сміхотворний, але ось перетворювати обурення на нецензурщину не слід було. До речі, приклад Гельзіна виявився заразливим. Потім його шляхом пройшли відразу кілька персон. Особливо «в тему» ​​потрапив головний тренер «Колоса» Костишин, який запам'ятався скандальними висловлюваннями після резонансної НП з його підопічними в поїзді.

Демарш «Минаю» перед грою з «Шахтарем»

Небачений досі випадок стався перед матчем 25 туру «Минай» - «Шахтар». Номінальні господарі поєдинку (хоча гра і відбулася в Києві на «Олімпійському», господарями гри була закарпатська команда) спочатку відмовилися виходити на поле. Під тиском з боку УАФ «Минай» прибув на стадіон, однак забарикадувався в роздягальні. На передматчеву розминку команда Цимбала не вийшла. Не вийшла і вчасно на матч. Початок зустрічі змістили на 35 хвилин. «Минай» прогнозовано крупно поступився «Шахтарю» - 0:4. Як вдалося дізнатися пізніше, футболісти відмовлялися виходити на гру тому, що їх використовували «в темну». Нібито закарпатський клуб під «проводом» нового чи то тренера, чи то консультанта Севидова під загрозою невиплати зарплат змушував гравців «грати на контору».

«Інгулець» - «Шахтар»: кіна не буде

Footboom

В останньому турі осінньої частини сезону «Інгулець» на своєму полі (тобто, в Кропивницькому) повинен був приймати «Шахтар». Але матч, призначений на 13 грудня, не відбувся. Ні, причина не коронавірус, а менш глобальні катаклізми. Господарі, чи то пак клуб з Петрового, порахували, що підігрів газону включати не потрібно. Але крижаний дощ істотно потріпав футбольне поле. І представники УАФ, суддівського корпусу та УПЛ вирішили, що на такому газоні в футбол грати не можна. Поєдинок не відбувся, а трохи пізніше господарям КДК УАФ присудив технічну поразку 0:3. Отже, гостям - технічну перемогу 3:0.

Повернення сезону: скандальні, красиві і довгоочікувані

Перед початком сезону відразу кілька знакових для нашого футболу особистостей, які пограти багато і по-різному, висловили бажання повернутися в УПЛ. Селезньов перейшов в «Колос», Мілевський - в «Минай», Гладкий - в «Зорю», а Кравець - в «Динамо». В результаті камбек вдався лише новоспеченому форварду луганчан. В активі Гладкого - дев'ять забитих м'ячів в 22 матчах сезону. Олександр в команді Скрипника знайшов другу молодість. Ніхто з його колег-ветеранів подібною спритністю похвалитися не може. Мілевський так і не зумів пережити ренесанс у «Минаї», Кравець провів за «Динамо» лише один матч, після чого пішов з команди. А Селезньов і зовсім покинув «Колос» зі скандалом. Після першого кола Євген з п'ятьма м'ячами був найкращим бомбардиром команди (правда, всі забив з пенальті). Але під час зимового збору форвард серйозно «порушив спортивний режим» і посварився з наставником ковалівців Костишиним. На друге коло «Колос» Селезньова вже не заявив... Окрема тема - повернення Бесєдіна. Після річного допінгового бана форвард «Динамо» тріумфально повернувся на круги своя. У першій грі після «відсидки» - проти «Олімпіка» - Артем відзначився дублем. З того моменту, тобто, фактично з початку другого кола, саме Бесєдін став головним динамівським форвардом, відтіснивши Супрягу на другий план.

«Маріуполь» та реконструкція газону

Все перше коло «Маріуполь» був змушений грати на виїзді, оскільки на рідному стадіоні приазовського клубу реконструювали газон. Планувалося, що друге коло команда Остапа Маркевича проведе вже в рідних стінах. Але вийшло трохи не так. Точніше, багато не так. На стадіон імені Бойка «Маріуполь» повернувся лише в кінці березня, в 19 турі. Але по факту - краще б не повертався: типу «реконструйований» газон виявився жахливої ​​якості. Після тієї пам'ятної гри з «Минаєм» маріупольці знову вирушили на виїзди. І лише в 24 турі «Маріуполь» повністю перебрався на рідний стадіон.

Шахаб Захеді і його трансферна сага

Літньо-осінній відрізок чемпіонату форвард «Олімпіка» Шахаб провів відмінно. Іранець мав у своєму активі вісім забитих м'ячів, але його роль в грі команди виходила за межі суто бомбардирських функцій. Не дивно, що на забивного і технічного нападника звернули увагу в інших клубах. Більш статусних і фінансово стійких. Подейкували, що Захеді потрапив до сфери інтересів «Динамо». А ще інтерес до його персони приписували одному з елітних португальських клубів. Але в підсумку фактурний нападаючий опинився в «Зорі». Але спочатку він опинився в дублі «Олімпіка» - за відмову залишатися в складі донецької команди. Бажання тренера «Зорі» Віктора Скрипника бачити Шахаба в своїй команді виявилося настільки серйозним, що луганський клуб не став чекати закінчення сезону, коли Захеді міг дістатися безкоштовно, а заплатив «Олімпіку» за нападника непогану суму. Непогану за нашими мірками - близько 360 тисяч доларів. Проте, цей трансфер став рекордним для «Олімпіка».

Оцініть матеріал
(47)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Slevin
"Не виправдав надій і лідер «Динамо» Циганков" - серьезно ?
Циганков 2-й бомбардир турнира (будучи не нападающим а полузащитником) и первый по гол+пас в чемпионате (12+4)
так что не надо рассказывать сказки
VAD
А Агробизнес где?
.-.-
С самого начала не так.
Луческу в «Динамо»: НЕ пришел, увидел, победил,
а УВИДЕЛ (ситуацию в УПЛ и Шахтёре), (потому и) пришёл, победил.
Пришёл бы при Фонсеке