Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 12 травня 2021, 17:34
35882
13

Більше не суперсаб. Як Маліновський став ключовим гравцем Аталанти

Sport.ua - про останні успіхи півзахисника збірної України в італійській Серії А

| Оновлено 12 травня 2021, 17:34
35882
13
Більше не суперсаб. Як Маліновський став ключовим гравцем Аталанти
Getty Images/Global Images Ukraine. Руслан Маліновський

Алехандро Гомес, пам'ятний в Україні за виступами у складі харківського «Металіста», дійсно був одним з «центуріонів» «Аталанти» останніх років, і його раптовий розлад з головним тренером команди Джан П'єро Гасперіні став серйозним ударом по надіях вболівальників команди з Бергамо. У Серії А-2019/20 аргентинський хавбек віддав 16 результативних передач, не тільки ставши найкращим асистентом турніру, але й рівно в два рази перевершивши показник другого асистента його команди в особі німця Робіна Госенса.

Коли в січні «Аталанта» прийняла рішення продати Гомеса в «Севілью», у вболівальників та в експертному середовищі існували побоювання про те, що бергамаскі неабияк втратять в гостроті біля чужих воріт, але насправді команда Гасперіні стала ще сильнішою. Причина цього в тому, що відхід Алехандро дав простір для реалізації власних амбіцій іншим атакувальним півзахисникам команди.

Нестачі хавбеків, орієнтованих на атаку, у Джан П'єро Гасперіні дійсно не спостерігається. Йосип Ілічич, незважаючи на свої 33 роки і деякі проблеми особистого характеру, все ще доводить здатність бути корисним для команди, а ще шанс розкрити свій потенціал у досвідченого наставника «Аталанти» отримав 24-річний Маттео Пессіна, який, на думку багатьох італійських аналітиків, блискуче справляється з поставленими тренером завданнями. Крім них, у Гасперіні є опція у вигляді Маріо Пашаліча, та й Олексія Міранчука, здається, списувати з рахунків в Серії А поки що занадто передчасно.

Але українським вболівальникам нема діла до успіхів Ілічича, Пессіни або Міранчука. Куди цікавіше всім нам стежити за прогресом Руслана Маліновського, який останнім часом набрав просто феноменальну форму. Зовсім не жарт, що в крайніх восьми поєдинках чемпіонату Італії наш співвітчизник не йде з поля без результативних дій. З 21 березня по нинішній момент Маліновський записав на свій рахунок вже 5 забитих м'ячів і 7 асистів. Тільки вдумайтеся: 12 результативних дій у 8 іграх! Причому говоримо ми зовсім не про чемпіонат Бельгії, де Руслан раніше привчив до своїх блискучих виступів за «Генк», а про одну з топових ліг континенту - італійську Серію А, яка, здається, потроху починає відходити від етапу нестримного домінування «Ювентуса», стаючи більш конкурентоспроможною, а від того й сильнішою.

Сама «Аталанта» в останніх восьми матчах, коли забиває або віддає результативні передачі Маліновський, здобула шість перемог при всього двох нічиїх. Це дало бергамаскам можливість вибратися на друге місце в турнірній таблиці, потіснивши спершу «Ювентус», а потім і «Мілан». Вище стрибнути підопічним Гасперіні в цьому сезоні вже не вдасться, адже «Інтер» - достроковий чемпіон, але «срібло» Серії А буде чудовим досягненням для «Королеви провінціалів», як іноді називають «Аталанту» в Італії.

Руслан Маліновський з моменту прибуття в «Аталанту» в основному використовувався Гасперіні, як перший серед запасних. Українець бачився тренеру таким собі суперсабом - футболістом, здатним приносити користь команді, з'являючись на заміну по ходу матчів. Та й взагалі, відверто кажучи, придбання Маліновського влітку 2019 року розглядалося босами «Аталанти», перш за все, як можливість додати глибини команді, а не трансфер гравця під основний склад.

Getty Images/Global Images Ukraine

У прем'єрному сезоні в Серії А Маліновський зіграв в стартовому складі своєї команди всього 12 матчів. Ще в 22 поєдинках Руслан з'являвся з лави запасних, записавши на свій рахунок за підсумками чемпіонату 8 забитих м'ячів і 5 результативних передач. У нинішньому сезоні тенденція була така, що Маліновський знову буде першим на підміні, але у другій частині сезону Руслан зумів своїми діями переконати Гасперіні, і тепер наставник розглядає українця, як повноправного гравця стартового складу.

Зараз Маліновський бачиться Гасперіні прекрасним плеймейкером, що забезпечує його команді активність у фінальній третині поля, а також гостроту біля воріт суперника. Крім фірмового удару здалеку, Руслан активно радує наставника і шикарним розумінням моментів. Яскравою ілюстрацією цього став матч проти «Удінезе», в якому українець відзначився одразу двома асистами, що допомогло «Аталанті» здобути непросту, але вкрай важливу домашню перемогу (3:2).

За тиждень Маліновський повторив трюк з двома асистами в одному поєдинку в грі з «Фіорентиною», яку «Аталанта» також виграла з рахунком 3:2. Причому другу результативну передачу Руслана можна сміливо заносити в підручники з мистецтва гри в футбол, якби такі існували - українець в цьому епізоді відрізав відразу шістьох гравців команди-суперниці, вивівши Сапату сам на сам із кіпером суперника.

У цьому сезоні на рахунку Маліновського вже 10 результативних передач, що робить його кращим асистентом чемпіонату станом на поточний момент разом із Куадрадо, Мхітаряном та Лукаку, які мають аналогічні показники. Крім того, українець входить до топ-20 гравців Серії А за глибокими передачами (49; 15 місце), розумними передачами (34; 17 місце) та ключовими передачами (21; 17 місце).

Додатково до цього нікуди не зникла й знаменита «гармата» Маліновського. За кількістю ударів з-за меж штрафного (34) Руслан займає 13 місце в Серії А-2020/21, хоча останнім часом має місце тенденція до того, що більше голів українець забиває з меж штрафного. Що правда, якщо брати весь етап виступів Маліновського в Італії, то 9 з 15 його голів у Серії А були забиті саме з далеких дистанцій. Останньою від подібного пострілу Руслана постраждала «Парма», яку «Аталанта» кілька днів тому розбила з рахунком 5:2.

У своєму другому сезоні в Італії Маліновський блискуче зумів заповнити простір, що утворився в «Аталанті» після відходу Алехандро Гомеса. Українець зумів конвертувати тиск, який чиниться на нього ззовні, в потужний стимул розвиватися та досягати успіху, і саме це, ймовірно, дуже цінує Гасперіні в своєму підопічному, яким не може натішитися.

«Я відчув невеликий тиск у другому сезоні в Італії, тому що розумію - люди багато чого від мене чекають. Це тому, що свій перший сезон в Серії А я фактично присвятив адаптації та вивченню мови. У другому сезоні завжди потрібно робити крок вперед. Особисто я хочу ще більшого від себе. Знаю, що здатен на більше», - заявив нещодавно Маліновський в спілкуванні з пресою.

З чуток, фантастична гра Маліновського у другій частині сезону вже привернула до нього увагу з боку «Інтера». «Нерадзуррі» якраз підшукують футболіста, який би не мав захмарних вимог по зарплаті, обійшовся б скарбниці клубу в адекватну суму, а ще давав результат безпосередньо на полі. За Руслана «Інтер» готовий заплатити близько 25 мільйонів євро, що правда, наші джерела повідомляють, що «Аталанта» не налаштована розглядати варіанти з продажем українця менш ніж за 40 мільйонів. Ще півроку тому така сума виглядала б повною маячнею, але зараз вона дійсно відображає роль і статус Маліновського в «Аталанті», яка третій сезон поспіль мчить до того, щоб завоювати пряму путівку в груповий раунд Ліги чемпіонів.

А ще Руслан дуже стане в нагоді команді Гасперіні у фіналі Кубка Італії, який запланований на 19 травня. Там бергамаскам належить помірятися силами з «Ювентусом», який нещодавно вони вже обігравали в чемпіонаті завдяки влучному пострілу українця. Чому б нашому Руслану не повторити цей подвиг, перервавши тим самим 58-річну безтрофейну серію його клубу. Тоді цінник і в 40 мільйонів «Аталанті» доведеться терміново індексувати...

Оцініть матеріал
(206)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Maksym Iuriev
ему очень главно сохранять хладнокровие - он очень круто видит поле и чувствует игру. Но когда начинает нервничать и психовать - иногда вылазят глупости. И у него очень крутой удар, к которому нельзя привыкнуть, как например когда левша (Ярмоленко) или правша (Коноплянка) смещается в центр поля и закручивает в дальний - все уже повыучивали их маневры. У Малиновского пушка с центра, которая может поразить любой угол - и это просто шикарно!
Максим Доронин
Не совсем согласен с тем, что Малина приходил для глубины состава. Топовый на то время игрок бельгийской лиги куплен за большие, как для аталанты, деньги в одно время с Сапатой и Муриелем с явным прицелом на основу. Теперь же он просто выходит на высокий уровень в крутой команде, показывая такую же игру, как в Бельгии.
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ZAKARPATFAN
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
introvert
Руслану очень повезло перейти в Аталанту, где он нашел "своего" тренера. В любом другом клубе так бы и остался опорником с отличным дальним ударом, но твердая рука и светлая голова Гасперини превратили его в одного из лучших плеймейкеров Европы, да еще и с дополнительной опцией оттянутого форварда. За это, кстати, спасибо Джан Пьеро и от нас, украинских болельщиков. Нашей сборной креативные футболисты ой как нужны.
Так что если и расставаться с Аталантой, то полюбовно, без скандалов и ультиматумов. А если парень чувствует, что уже нашел свою команду, то лучше не расставаться вовсе. В погоне за золотым тельцом можно многое найти, но еще больше потерять.
NachoBarbero
На этом видео где Сапата забивает гол - офсайд
alex73776
главное что бы форму не растерял к евро!
A0Va
Теперь можно сачковать в товарняках сборной.)