Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
|
705
0

Сергій ЛАВРИНЕНКО: «Будували гру від оборони»

Наставник «Інгульця» – про матч з «Шахтарем» і підсумки дебютного сезону в Прем'єр-лізі

Сергій ЛАВРИНЕНКО: «Будували гру від оборони»
ФК Шахтар Донецьк. Сергій Лавриненко

Головний тренер «Інгульця» Сергій Лавриненко відповів на запитання журналістів після матчу 26-го туру української Прем'єр-ліги з донецьким «Шахтарем» (0:1).

– Як ви оцінюєте цю гру та сезон?
– Загалом я можу оцінити сезон як позитивний, тому що ми вийшли до Прем'єр-ліги, належним чином не укомплектувались, а грали своїми футболістами, які подолали шлях у Першій лізі. 11 матчів ми зіграли внічию, п'ять перемог. Гадаю, що для першого сезону це непоганий результат – зрештою в 16 матчах ми не програли. У якихось поєдинках могли претендувати й на більше. Загалом я вважаю, що хлопці молодці. Наскільки це було можливо, ми намагалися максимально, на 200–300 відсотків витискати з кожного футболіста, щоб гідно виглядати. Стосовно сьогоднішнього матчу? Ми розуміли, з ким граємо. «Шахтар» усе-таки – лідер нашого чемпіонату. Грати з такою командою у відкритий футбол, напевно, не ризикнув би ніхто. Тим паче в нашій ситуації. У нас було багато кадрових проблем у цьому матчі, і ми будували гру, як і більшість команд в Україні проти «Шахтаря», від оборони. Десь намагалися використовувати контратаки й вільні зони. Ми мали моменти, могли їх реалізовувати. Їх було небагато, проте моменти, які ми створили, були досить небезпечними. Якби пощастило, могли б ще й заробити очко. Добре, ця гра загалом не мала для нас турнірного значення. Хлопці вийшли ніби й розкутими, але водночас помилка захисника під час пропущеного гола – я вважаю, що він не впорався зі своїм психологічним станом. Було видно за розминкою, що він сильно переживав, нервував, звідси й груба помилка, якої припустився, що призвела до забитого м'яча.

– Чи маєте ви розуміння, як «Інгулець» зміниться кадрово протягом літнього міжсезоння? Можливо, якісь позиції буде посилено? Можливо, ви готові сказати, хто залишить команду?
– Над процесом селекції ми зараз працюємо. Протягом найближчих двох днів у мене відбудеться розмова з президентом. Уже цього тижня, після того як було вирішено завдання щодо збереження місця в Прем'єр-лізі, ми визначили, з ким хочемо лишитися. Сьогодні можу з упевненістю сказати, що ми переуклали контракти чотирьох футболістів: Бартулович, Павлов, Козак і Плохотнюк. Вони однозначно почнуть з нами новий чемпіонат. Щодо решти хлопців ще є питання. Є питання щодо орендованих, тому що вони нам не належать, – поїдуть до своїх клубів, там ухвалюватимуть рішення. Я б хотів щиро подякувати всім хлопцям, і які йдуть, і орендованим. Вони справді нам допомогли. Денис Васін у трьох крайніх іграх зіграв – ми взяли дев'ять очок. Кожному футболістові окремо хотілося б побажати всього тільки найкращого.

– Чи маєте ви інформацію, коли команда гратиме на своєму стадіоні?
– Напевно, я нічого нового не скажу. Президент часто на цю тему спілкується з пресою. Він хоче новий чемпіонат розпочати на новому стадіоні. Там потрібні узгодження, дозволи, документація. Наскільки мені сказали, фізично все можна зробити. Намагатимуться до серпня або початку вересня закінчити будівництво, щоб ми вже починали грати там. Газон там чудовий: буквально цього тижня ми там були, поле – ідеальне.

– Хто з футболістів став відкриттям сезону для вас? Хто позитивно здивував?
– Хто нашу команду дивиться і вивчає, гадаю, знає, що в нас певних лідерів немає. Ми є міцними не індивідуальними властивостями, а побудовою колективної гри, оборонних і атакувальних функцій – це все командні дії. Хтось із тренерів сказав, що «Інгулець» – це команда, де будь-якого гравця заміни, однаково нічого не зміниться. Сказано це було про те, що не прізвища грають, а колектив завдяки командним діям. Яскравих зірок немає, але водночас усі працюють, віддаються на двісті відсотків, мають характер. У нашій ситуації без характеру буде дуже складно вижити. Ми перебуваємо в сільській місцевості, а не кожен молодий футболіст, приїхавши до сільської місцевості, може себе змусити працювати на максимум. Одна справа жити в Києві, Харкові чи Дніпрі, а в населеному пункті 500 на 500 метрів не кожен виживе. Потрібен характер.

– Які позиції ви хотіли б посилити влітку? Який характер трансферної кампанії на вас чекає? Звертатимете увагу на орендованих, на вільних агентів, на легіонерів?
– У принципі, будь-які варіанти розглядатимемо. Насамперед є футболісти, які від нас підуть, – Січінава й Балан. Сьогодні ми однозначно не можемо їх утримати. Вони мають пропозиції. На їхні позиції ми шукатимемо гідну заміну. Принаймні намагатимемось зробити все для того, аби на кожному ігровому місці була максимальна конкуренція. У кожній лінії має бути так, щоб людина дихала в спину своєму партнерові, змушувала його максимально працювати. Тоді буде прогрес. Коли гравець знає, що в нього за спиною нікого немає, ніхто не утворює конкуренцію, рано чи пізно починається регрес, і він втрачає навіть те, що вміє. Потрібно, щоб постійно була стресова ситуація в ігровому плані, щоб футболісти якомога краще розвивалися.

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.