Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 02 травня 2021, 14:02
13955
89

Луческу не піде з Динамо. Йому є що доводити

Олексій Сливченко переконаний, що Мірча допрацює свій 2-річний контракт з «біло-синіми» до кінця

| Оновлено 02 травня 2021, 14:02
13955
89
Луческу не піде з Динамо. Йому є що доводити
ФК Динамо. Мірча Луческу

Він повернувся, щоб перемогти, і зробив свою справу блискуче. Мірча Луческу разом з «Динамо» оформив шістнадцятий для київської команди титул чемпіона України, отримавши в свою власну колекцію дев'яте «золото» вітчизняного елітарного футболу. У свої 75 років (в кінці липня румунові виповниться 76) Луческу довів, що не тільки зберіг здоровий глузд і розуміння ситуації, а й, як і раніше, має колосальну мотивацію для того, щоб досягати успіхів у великому футболі.

Саме тому припускати або зондувати ґрунт на предмет можливого відходу Луческу з «Динамо» вже цього літа навряд чи варто. З одного боку, Мірчі дійсно вдалася фантастично красива історія - після декількох років відсутності він повернувся в Україну, очолив «Динамо», що є «найлютішим товаришем» донецького «Шахтаря», з яким Луческу кував славу протягом дванадцяти сезонів, а потім і привів «біло-синіх» до чемпіонства, попутно оформивши перемогу в Суперкубку України і маючи чудові шанси додати до цього ще й виграш національного Кубка. Вище на вітчизняних просторах стрибати вже дійсно нікуди, але хто сказав, що Луческу це зупиняє? Він точно з тих тренерів, які вважають за краще пробивати стелю, а не дно.

Йти зараз для Мірчі - це буде своєрідним визнанням власного боягузтва. Не для того він повертався в Україну і брався за роботу з «Динамо», щоб після перших же успіхів тікати, а потім сидіти в рідній Румунії й надиктовувати мемуари, в яких упиватися власною величчю і неправотою деяких керівників «Шахтаря», які відмовилися від його послуг. Луческу захоче продовжити свою роботу, щоб як мінімум підтвердити, що нинішній його успіх - аж ніяк не випадковість і підсумок провального півріччя тренерського штабу Луїша Каштру. У Мірчі є стимул довести, що це не «Шахтар» програв чемпіонство, а його «Динамо» змусило «гірників» зійти з переможної стежки, почати відчувати невпевненість, і фактично розвалитися на середині дистанції.

Тому для Луческу буде цікавий і наступний сезон в УПЛ. Він вже «з'їв» Луїша Каштру в «Шахтарі» (немає сумнівів, що влітку донецьку команду очолить інший фахівець), що раніше неодноразово робив з безліччю опонентів з «Динамо». Зараз, коли боси «гірників» готують свій контраргумент, Луческу однозначно радий, що йому випаде шанс довести власну перевагу над ще одним фахівцем, на якого зроблять ставку в «Шахтарі» після нього. Свого часу Мірча просився назад, але йому відмовили. Тому він, вочевидь, без особливих докорів сумління прийняв «Динамо», і зараз радіє перспективі поборотися з Де Дзербі, або хто там буде новим «рульовим» у донеччан.


ФК Динамо

Розставання «Шахтаря» з Луческу дійсно вийшло дещо змазаним. Те, про що мовчали кілька років, після приходу Мірчи в «Динамо» винесло на саму вершину, і саме тоді стало ясно, що ідея попрощатися з румунським наставником належала певним людям з топ-менедженту донецького клубу. Найімовірніше, Рінат Ахметов не був ініціатором цього процесу. Можливо, він сумнівався, але його наполегливо переконували, що Луческу себе вичерпав. І після двох поспіль провалів в битві за чемпіонство, власник «Шахтаря» зважився на завершення багаторічної співпраці з Мірчею, з яким за часів перебування клубу в Донецьку спілкувався ледве не кожного дня.

Власне, відсутність постійного контакту з першою особою і зіграла з Луческу злий жарт спершу в останні роки в «Шахтарі», а потім і в «Зеніті». Румунський тренер за роки роботи в Італії, турецьких клубах і «Шахтарі» звик по всіх ключових питаннях завжди спілкуватися безпосередньо з президентами та власниками клубів. Так було в «Брешіа» з Луїджі Коріоні, так було в «Шахтарі» з Рінатом Ахметовим. В цьому і криється корінна відмінність між Каштру та Луческу, адже першого влаштовує бути виключно тренером, а другий хоче бути одним з головних ідеологів та стратегів клубу.

В «Динамо» Луческу вперше після від'їзду з «Шахтаря» отримав те, до чого звик - інтерес до його персони з боку власників клубу. Ігор і Григорій Суркіси практично завжди на зв'язку з Мірчею, радяться з ним і подовгу обговорюють напрямки, за якими в подальшому буде розвиватися їх клуб. Тому недивно, що Луческу разом з власниками домовився про відсутність серйозного посилення в перший сезон, але попросив керівництво інвестувати гроші в поліпшення тренувальних умов для першої і молодіжної команд, а також, за чутками, переконав Суркісів поліпшити умови контрактів для ключових футболістів. Хитрий стратег розумів, що цим він куди більше та ефективніше доб'ється симпатій «кістяка» команди, ніж коли почне з ходу привозити легіонерів, через яких ризикувала б зіпсуватися атмосфера в роздягальні.


ФК Динамо

Зараз Луческу має колектив, який виліпив сам. Що б там не розповідав Олександр Хацкевич, але нинішнє чемпіонство «Динамо» - це заслуга виключно Мірчі і його асистентів. Це схожа ситуація з командою, яку в дев’яностих збирав Сабо, але на вершину вивів Лобановський. Без геніїв безліч добротних колективів застигають в розвитку, і згодом починають регресувати, але дати їм новий якісний імпульс у відповідний момент здатні одиниці - ті, до когорти яких належить і Мірча.

У нинішньому сезоні Луческу виконав завдання мінімум для «Динамо» в єврокубках. Він вивів команду в груповий етап Ліги чемпіонів, що після багаторічних провалів попередників вже виглядало ледве не дивом. Але навряд чи для самого Мірчі цей результат є серйозним досягненням. Замахнутися на більше в ЛЧ-2020/21 румунський коуч просто не міг, тому що ще не налагодив гру команди так, як йому б хотілося. Зараз, коли «Динамо» дійсно виглядає гідно і закономірно виграло «золото» чемпіонату, у Луческу відкривається можливість зробити заділ на наступний євросезон, в якому румун напевно спробує замахнутися як мінімум на плей-оф Ліги чемпіонів, або ж на виграш Ліги Європи.

Не менш важливо для Мірчі й те, що зараз з «Динамо» він руйнує шаблонну думку, яка склалася про нього - мовляв, Луческу спроможний досягати результату виключно з бразильцями. Цей міф приклеївся до румуна в період роботи в «Шахтарі», адже раніше в Італії та Туреччині Мірча не мав у своєму розпорядженні такої шаленої кількості представників цієї південноамериканської країни. У сучасному «Динамо» бразильців й зовсім мінімум - лише двоє (Клейтон і Сідклей), причому обидва не грають роль перших скрипок у команді. Та й взагалі нинішні успіхи «біло-синіх» у вкрай малій мірі зав'язані на легіонерах, адже ні Кендзьору, ні Вербича, ні навіть ефективного Де Пену з яскравим Жерсоном Родрігешем не можна називати наріжними каменями тріумфального сезону для «Динамо». Ця команда Луческу практично повністю складається з українців, які й здобувають для неї результат. І влітку навряд чи трансферна стратегія серйозно зміниться, адже Мірча, здається, зловив кайф у роботі саме з академією «біло-синіх», тим паче, що у нього вже є, кого пред'явити в якості прикладів для підростаючого покоління футболістів. Чого вартий тільки 18-річний Ілля Забарний, який за Луческу перетворився з футболіста «Динамо» U-19 на гравця першої команди в клубі, а потім і на одного з основних центрбеків сучасної збірної України!

І, перебираючи всі ці фактори, а ще ряд інших, про які автор не згадав в силу небажання перетворювати невеликий нарис у фундаментальний трактат, ви дійсно вірите, що Луческу після першого тріумфу вирішить кинути «Динамо» і піти? Цього не буде, просто тому, що не може бути апріорі. Єдиний момент, через який розставання все-таки може відбутися - форс-мажор, від якого ніхто й ніколи не застрахований, але якого, хочеться вірити, не станеться, адже конкурентний і цікавий футбол в українській Прем'єр-лізі, здається, тільки починає знову проявляти себе у всій красі...

Оцініть матеріал
(71)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 89
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
RomanEnakievo
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
RomanEnakievo
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Alex86 1
Куда ему идти то, на пенсию откуда он в ДК и пришел? А в шлак какой-то румынский за три рубля он явно тоже не хочет.
Miroslav1981
Видно, что Луческу ДК вывел на пик, на конец сезона... скорее всего не ждал от шахты такого слабого сопротивления. думаю доиграют больше, чем +13.
ENJOY
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
DKTheBest2
Нікуди Луческу з Динамо вже не піде. Якщо буде мати бажання ще тренувати, то продовжить контракт ще на рік або максимум два, після чого можливо ще буде консультантом в Румунії.
Не забувайте про його вік.
Mac_Gyver
Зачем этот пафос? Луческу просто живёт футболом. Пока у него есть силы он не пожелает превращаться в пенсионера.
Орлов Михаил
Одна задача выпрлнена! Осталось две еще: Финал ЛЧ и похоронить гребанную ультру!
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
OKs100
Теперь бы ещё чтобы Динамо регулярно продавало своих самых лучших молодых футболистов, чтобы появлялись новые в основе, а те что ушли повторили путь Зинченко и Малиновского. Такой себе аналог Аякса.
zelia73
всех болельщиков динамо с двойным праздником---христос воскрес---и 35 летием кубка кубков
Tymchuk Andriy
Для збірної такий прогрес Українців дуже важливий .Сподіваюсь Шевченко вибере найкращих а не найдосвідченіших .І на євро збірна наробить шороху!
Alex1976
Луческу очень наглядно показал Суркису и особенно Хацкевичу на пару с Михайличенко ,которые плакали ,что это максимум тех игроков ,что есть,что на самом деле вина лежит исключительно на предыдущих физруках. И дело не только в том ,что Мирча дал результат. Команда перестала мучаться,стали брать свои очки там,где и должны их брать,стали худо-бедно показывать именно игру,именно футбол. Оказалось ,что эти же игроки могут связать в кучу больше нежели два паса, играть тактически от соперника,демонстрировать какие-то комбинации и забивать больше чем один мяч за игру и давать в конечном итоге результат. И за это спасибо Луческу!
Miroslav1981
Надеюсь так и будет. Вперед к новым вершинам⚽️⚽️⚽️
OKs100
Пока Луческу у Динамо Шахтер ни разу не станет чемпионом УПЛ.
bsdmk13
Удачи Мирче и Динамо!
DK1961
Полностью согласен. Всех с праздником! Христос воскрес!
Robert Monroe
Тільки Дєнісову не кажіть, бо ще повіситься
ХВ
Тут и к бабке ходить не надо.)))
Но руководство Динамо само виновато в застое. Ну зачем было расставаться с Ребровым после серебра? Сколько было у Луческу вторых мест с Шахтёром? Были. Но. Румынский специалист выиграл в "Шахтере" восемь чемпионств Украины, пять Кубков и семь Суперкубков Украины, а также Кубок УЕФА.
Ну а как было в Шахтёое?
Вспомним 18 июня 2014 года:
В понедельник на пресс-конференции в Донецке Мирча Луческу заявил, что останется во главе действующего чемпиона Украины по футболу - "Шахтера" - по крайней мере до 2015 года, когда истечет срок его контракта.
При этом наставник "горняков" не исключил, что не уедет из Донецка и после этого.
"Может быть такое, что и через десять лет вы тут меня увидите", - заявил он журналистам.
В мае этого года исполнилось десять лет со дня подписания контракта между Луческу и донецким клубом.
На сегодня он возглавляет свой клуб без перерыва дольше всех тренеров команд украинской премьер-лиги. )
Как по мне, то и Каштру не надо дёргать. Ведь были и громкие победы, а быть первым всегда может только Бог.
DK1970
Толковая статья. Всё по делу. Спасибо автору!