Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 28 квітня 2021, 16:21
7067
11

Наступники Особливого. Хто може очолити Тоттенхем після Моуріньо

Sport.ua - про тренерів, чиї кандидатури на пост коуча «шпор» нині бачаться найбільш реалістичними

| Оновлено 28 квітня 2021, 16:21
7067
11
Наступники Особливого. Хто може очолити Тоттенхем після Моуріньо
Getty Images/Global Images Ukraine. Брендан Роджерс

19 квітня на тлі масової істерії, що відбувалася в світових ЗМІ з приводу створення футбольної європейської Суперліги, новина про відхід з поста головного тренера «Тоттенхема» Жозе Моуріньо, яка в інший відрізок часу обов'язково була б топовою, якось загубилася і не оцінювалася настільки серйозно. Все-таки, коли на горизонті маячить розвал всієї діючої системи європейського футболу, міркувати з серйозним виглядом про проблему всередині одного конкретного клубу якось негоже...

Цілком зрозуміло, що згодом деякі видання розтиражували «новину» про нібито відмову Моуріньо вивести свою команду на тренування з метою саботажу можливої ​​участі «шпор» в Суперлізі, але звільнення португальця, швидше за все, подієво просто співпало з офіційним оголошенням «12 відступників» про створення нового турніру, який через пару днів наказав довго жити. Португальця перестали терпіти через відсутність результатів, на які сподівалися керівники «Тоттенхема». Тому виконуючим обов'язки до кінця нинішнього сезону був призначений Райан Мейсон, а самі боси за вказаний відрізок часу постараються підшукати оптимального кандидата в наступники «Особливому».

Хто ж стане наступним головним тренером «Тоттенхема»? Спробуємо відповісти на це питання, розібравшись в персонах найбільш явних до поточного моменту кандидатів, один з яких уже встиг досягти домовленості із «Баварією»...

Брендан РОДЖЕРС

Свого часу Роджерс пройшов шлях в англійському футболі від «Уотфорда» до «Ліверпуля», але з «червоними» так і не зумів перервати «чемпіонське прокляття», яке в минулому році нарешті впало під натиском Юргена Клоппа. Нині Роджерс досить успішно працює з «Лестером», який, якщо не трапиться чогось екстраординарного, повинен вивести в Лігу чемпіонів на наступний сезон. Подейкують, що президент «Тоттенхема» Деніел Леві хотів запросити Роджерса ще в 2012 році, після відставки з поста головного тренера «шпор» Гаррі Реднаппа, але в підсумку північноірландця перехопив «Ліверпуль».

Нині «Тоттенхем» здатний запропонувати Роджерсу більший бюджет, ніж коуч має в «Лестері», проте чи побачить Брендан для себе новий виклик в роботі з командою, яка ризикує й зовсім пролетіти повз єврокубковий сезон-2021/22 - величезне питання. Принаймні, складно собі уявити, щоб Роджерс, контракт якого з «лисицями» діє до літа 2025 року, рвався в «Тоттенхем» з команди, з якою зможе знову зіграти в Лізі чемпіонів і показати свій талант на тлі інших найбільш успішних тренерів континенту. Тому зараз варіант з Роджерсом - це, скоріше, мрії Леві, ніж реальність, на яку президент «Тоттенхема» здатний замахнутися.

Роберто МАРТІНЕС

Іспанець Роберто Мартінес непогано зарекомендував себе на рівні англійської Прем'єр-ліги, де попрацював з «Суонсі», «Віганом» та «Евертоном». Мабуть, лише «ірисок» хоч якось можна порівнювати в питанні економічних можливостей з «Тоттенхемом», а тому чисто теоретично варіант працевлаштування в стані «шпор» виглядає привабливим, як для наставника, так і для клубу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Інша справа, що зараз 47-річний фахівець пов'язаний контрактом з Королівською бельгійською футбольною асоціацією, і готується взяти участь у фінальній частині Євро-2020. Збірна Бельгії з її нинішнім складом входить в когорту кращих команд не тільки європейського континенту, а й усього світового футболу, а тому цей колектив здатний як слід пошуміти як на Євро, так і на чемпіонаті світу в Катарі, що повинен відбутися в наступному році. Якщо Мартінесу вдасться домогтися вагомих результатів на цих турнірах, то він майже напевно отримає запрошення від ще більш топових клубів, ніж «Тоттенхем», а тому особливого сенсу поспішати зараз для Роберто немає. Напевно, сам коуч це прекрасно розуміє, а тому й чутки про його можливий прихід до табору «шпор» виглядають, м'яко кажучи, дивними.

Нуну ЕШПІРІТУ САНТУ

З 2017 року цей португалець працює в Англії, де в прем'єрному ж сезоні впевнено вивів «Вулверхемптон» з Чемпіоншипа в АПЛ, а потім і зробив «вовків» міцним середняком елітарного дивізіону англійського футболу. Втім, в поточному розіграші справи у «Вулверхемптона» йдуть не дуже добре і, швидше за все, команда не кваліфікується в єврокубки, чого б так хотілося Нуну Ешпіріту Санту. Тому варіант з «Тоттенхемом», який однозначно буде для португальця рухом вгору по кар'єрних сходах, здатний виявитися взаємовигідним для всіх сторін угоди - «Вулверхемптон» отримає відступні за достроковий відхід свого наставника, Ешпіріту Санту зможе знайти новий виклик на тренерському містку, а «Тоттенхем» отримає наставника з досить успішним досвідом баталій на рівні АПЛ.

Getty Images/Global Images Ukraine

Посприяти приходу Ешпіріту Санту в «Тоттенхем» може той факт, що, за чутками, тренер ще в січні просив свого агента Жорже Мендеша підшукати для нього новий клуб. Тоді хороших варіантів в АПЛ не було, але зараз для досвідченого переговірника відкриваються відмінні можливості домовитися з Леві. Тим паче, що останній кілька разів публічно захоплювався роботою Ешпіріту Санту з «Вулверхемптоном», а тому навряд чи відмовиться від можливості попрацювати з цим тренером, якщо запити того не стануть для «шпор» каменем спотикання.

Рафаель БЕНІТЕС

Незважаючи на те, що останні п'ять років іспанець Бенітес не працював з топ-клубами, він не перестає позиціонуватися в футбольному світі, як фахівець найвищого рівня. Свого часу Рафаель керував «Ліверпулем», «Інтером», «Челсі», «Наполі» та «Реалом», стававши володарем престижних трофеїв не тільки Ліги Європи, але й Ліги чемпіонів. Останні два турніри - щось жадане для фанатів і керівництва «Тоттенхема», який за всю 138-річну клубну історію має в активі лише 27 трофеїв, причому тільки три - континентальні (два Кубки УЄФА і один Кубок володарів кубків).

Getty Images/Global Images Ukraine

Останні півтора року Бенітес працював в Китаї, де очолював «Далянь Іфань», з яким не домігся серйозних успіхів, але як слід підзаробив. Зараз 61-річний фахівець підходить до такого етапу своєї кар'єри, коли серйозна можливість може виявитися останньою, а тому для нього, напевно, варіант з «Тоттенхемом» буде дуже цікавим, та й самим «шпорами», мабуть, варто було б довіритися досвіду Бенітеса, який робив вельми міцні команди в порівнянних проектах - «Валенсії», «Наполі» та «Ньюкаслі».

Массіміліано АЛЛЕГРІ

Як і Рафаель Бенітес, Массіміліано Алегрі нині перебуває без роботи, а тому напевно зацікавиться можливістю повернутися до ремесла. Цей італійський фахівець залишив «Ювентус» влітку 2019 року, після чого навколо нього роїться чимало чуток, але жодна з них не вималювалася у будь-яку конкретику.

Getty Images/Global Images Ukraine

«Тоттенхем» однозначно буде тим клубом, над пропозицією якого Аллегрі задумається. Подейкують, що Массіміліано вже давно хоче спробувати свої сили в чемпіонаті Англії, і лише чекає слушної нагоди. Та й сам «Тоттенхем», за чутками, прицінювався до Аллегрі ще в 2019 році, але в кінцевому підсумку зробив вибір на користь більш статусного Жозе Моуріньо, який здавався босам клубу символом гарантованого успіху. Кілька днів тому італійське видання Tuttosport повідомило, що представники «Тоттенхема» намагаються знайти контакти з Аллегрі, щоб обговорити з тим можливість потенційного співробітництва. Якщо такі переговори почнуться, то як мінімум на поверхні не існує видимих ​​причин, за якими вони могли б виявитися невдалими.

Ральф ХАЗЕНХЮТТЛЬ

53-річний австрієць Хазенхюттль, який ім'я на тренерському містку зробив в Німеччині, з 2018 року працює в англійській Прем'єр-лізі з «Саутгемптоном». «Святі» під його керівництвом, відверто кажучи, не вражають, але куди важливіше, що їм вдається зберігати прописку в АПЛ, заробляючи пристойні гроші для своїх власників. Втім, сам Хазенхюттль напевно має куди більші амбіції, ніж просто борсання в районі зони вильоту. Проект під назвою «Саутгемптон», вочевидь, в найближчому майбутньому не зможе запропонувати своєму наставнику щось більше, а ось в «Тоттенхемі» претендувати на місця в єврокубках і, можливо, навіть «медальному заліку» цілком реально.

Getty Images/Global Images Ukraine

Кажуть, що методи роботи і тренувальний процес Хазенхюттля дуже схожий на те, як звик організовувати процес Маурісіо Почеттіно, який раніше кілька років поспіль добивався гарних результатів з «Тоттенхемом». Останній фактор здатний зіграти на користь австрійця, а той навряд чи буде довго «ламатися» в переговорах, набиваючи собі ціну, як деякі з фахівців, представлених вище.

Райан МЕЙСОН або Ледлі КІНГ

Якщо «Тоттенхему» не вдасться призначити тренера серйозного рівня, то цілком можливо, що «шпорами» варто дати шанс комусь із власних кадрів. Наприклад, нинішньому виконувачу обов'язків головного тренера Райану Мейсону, або одному з його асистентів, який також входив до штабу Моуріньо, Ледлі Кінгу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Обидва є плоть від плоті «шпорами», де починали свою професійну кар'єру як на рівні гравців, так і на рівні тренерів. Кінг й зовсім віддав «Тоттенхему» всі 14 років виступів на полі, та був, до того ж, капітаном команди. Тому чисто емоційно призначення кого-небудь з пари Мейсон - Кінг повноправним головним тренером «Тоттенхема» було б сприйнято вболівальниками «шпор» з натхненням. Інша справа, які результати теоретично здатні забезпечити фахівці без серйозного досвіду... Втім, до них історія знає чимало прикладів, коли навіть на топ-рівні довіряли молодим наставникам, і ті досягали феноменальних вершин.

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Англія лідирує, Італія майже наздогнала Іспанію
Футбол | 19 квітня 2024, 16:30 3
Таблиця коефіцієнтів УЄФА. Англія лідирує, Італія майже наздогнала Іспанію

Україна завершила сезон на 18-й позиції 5-річного рейтингу

Тренер збірної України оцінив гру Луніна та чутки про перехід до Баварії
Футбол | 18 квітня 2024, 21:20 1
Тренер збірної України оцінив гру Луніна та чутки про перехід до Баварії

Рустам Худжамов висловився про останні успіхи кіпера збірної України

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vbolivalnyk-Peter
Забули до списку додати Реброва - одного з найперспективніших тренерів у Європі + досить успішно грав за Тоттенгем...
Milan1990
Думаю, руководство сейчас очень жалеет, что уволили Поччетино! На те деньги, что потратят на компенсацию Моуриньо лучше бы пару перспективных игроков купили!!!
Андрей Абзонь
Аллегри наверное лучший вариант для обеих сторон.
Pavlo Kolejchuk
Коли призначать тоді і дізнаємося
fifadinamo
Мабуть в Шахтар чемодани пакує , думає ще Де Дзербі візьмуть
аоот оооит
гамула с михайличенко, при чем именно дуетом
lenares85
А Маркевич, Хацкевич, Михайленко даже не рассматривались, что
fifadinamo
От Ребров щоб в Шахтар пішов була б бомба; "Свой среди кротов против крота среди своих".
Ruslan Bojchuk
Забули до списку додати Газаева, Сьоміна, Блохіна - успішних тренерів.