Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок України
| Оновлено 22 квітня 2021, 22:15
13356
10

Свято з вибухонебезпечною кінцівкою. Матч Агробізнес - Динамо в Тернополі

Репортаж кореспондента Sport.ua з півфіналу Кубка України

| Оновлено 22 квітня 2021, 22:15
13356
10
Свято з вибухонебезпечною кінцівкою. Матч Агробізнес - Динамо в Тернополі
Sport.ua

Вчора в Тернопіль повернувся великий футбол. Команди рівня «Динамо» взагалі нечасті гості тут (після матчу 1/8 фіналу Кубка України ФК «Тернопіль» - «Шахтар» у вересні 2015 року та згадати-то нічого, хіба що матч жіночої збірної України), а якщо враховувати стадію турніру - то для Тернополя подія взагалі унікальна.

Ажіотаж навколо матчу був величезним, особливо з огляду на обмежену кількість квитків. В результаті тікети на матч розмели в онлайн-режимі менш ніж за годину. А ще багато уболівальників так і залишилися за межами стадіону, намагаючись хоч краєм ока побачити настільки масштабну подію.

Але варто зазначити, що проведення матчу «Агробізнес» - «Динамо» в Тернополі у багатьох викликало негативну реакцію. Реакцію, яка має просте і зрозуміле пояснення - він створив дуже багато проблем місцевій «Ниві». До матчу «Агробізнес» - «Динамо» Центральний стадіон імені Романа Шухевича готували всю весну, через що «Нива» не мала можливості проводити домашні матчі у себе в місті.

Доводилося (і треба буде надалі, адже попереду ще фінал Кубка України, який пройде тут же) шукати варіанти в інших містах Західної України. Одного разу це зробити не вдалося, і за матч з «Гірником-Спорт» команда отримала технічну поразку. Все це відбувається ще й на тлі серйозного ігрового спаду команди - 7 поразок поспіль. І символічно, що за день до матчу «Агробізнес» - «Динамо» тернопільська команда опустилася в зону вильоту Першої ліги. Невдоволення фанатів «Ниви» підігрівають і чутки про те, що, в разі виходу в УПЛ, «Агробізнес» взагалі планує зробити стадіон в Тернополі своїм домашнім на постійній основі.

Саме тому здивувала кількість уболівальників, яка підтримувала «Агробізнес» на стадіоні в матчі з «Динамо». Хоча і це зрозуміло: фанати «Ниви» матч ігнорували в знак протесту, і закликали до цього інших. Та й гостей з рідних країв «Агробізнесу» напевно було чимало.

Якщо вже заговорили про вболівальників на стадіоні, то їхня кількість шокувала. 15-тисячний тернопільський стадіон був заповнений приблизно на 2/3 - і це в той момент, коли місто знаходиться в помаранчевій епідемічній зоні. Та й з дотриманням карантинних обмежень були, м'яко кажучи, проблеми. Заклик диктора стадіону в середині першого тайму дотримуватися соціальної дистанції викликав на трибунах лише сміх.

Але організаційні проблеми цим не обмежувалися, що дуже актуально в світлі підготовки до фіналу. І якщо деякі з них можна пояснити відсутністю у Тернополя досвіду проведення матчів такого рівня, то деякі пов'язані просто-напросто з нестачею інфраструктури, і шляхом набуття досвіду не вирішуються.

Якщо говорити про конкретику - в прес-ложі стадіону не скрізь працювала електрика, були великі проблеми з інтернетом, а прес-центр, де тренери команд проводили післяматчеві прес-конференції, був, м'яко кажучи, незначних розмірів. Воно й зрозуміло: як такого прес-центру в будівлі стадіону немає, і під нього переробили одне зі службових приміщень. Як можна вирішити цю проблему до фіналу Кубка - незрозуміло.

Ще один організаційний «косяк» - відсутність окремого туалету для жінок, тільки один загальний. Та й стан цього загального туалету був, прямо скажемо, далеко не ідеальним. Окремий туалет для жінок на тернопільському стадіоні взагалі-то є, але під час матчу він чомусь був закритий. Загалом, роботи у Тернополя напередодні фіналу Кубка України дуже і дуже багато.

Що стосується самої гри, то все, що відбувалося на полі, затьмарив інцидент в кінцівці матчу. Мова, звичайно ж, йде про конфлікт між ультрас «Динамо» і головним тренером команди Мірчею Луческу. Конфлікт цей триває з самого моменту призначення румунського фахівця на посаду головного тренера «Динамо», але ось так от, буквально лицем до лиця, з вороже налаштованими ультрас він зустрівся чи не вперше. На подив багатьох, Луческу не ігнорував вигуки фанатів, а вступив з ними в емоційну перепалку.

Описувати її ще раз сенсу немає - відеозаписи і так вже облетіли весь український інтернет-простір. Розповімо лише про епізод, який залишився за кадром. За Луческу активно заступився Ігор Яворський - легенда тернопільського футболу, один з найкращих гравців в історії «Ниви» і її колишній тренер. Він сидів на верхніх рядах в тому ж секторі, де і відбувалися всі ці скандальні події. Ультрас «Динамо» почали перепалку не тільки з Луческу, а і з Ігорем Петровичем. Тим більше, навряд чи вони знали, хто з ними лається - для ультрас це, швидше за все, був звичайний чоловік, який годиться їм навіть не в батьки, а в діди.

Ситуація в секторі загострювалася, і розрядити обстановку допомогла лише поява співробітників поліції в великій кількості. Вони спрацювали грамотно і оперативно. Хоча і тут є до чого причепитися до організації матчу: якби стюарди по ходу поєдинку не дозволяли вболівальникам настільки безперешкодно переміщатися між секторами на стадіоні (ультрас «Динамо» сиділи за воротами, а потім опинилися біля лавки киян), то ця ситуація взагалі б не виникла.

Загалом, свято футболу в Тернополі відбулося, але і питання до організації матчу залишилися. Генеральна репетиція відбулася, тепер на місто чекає головний іспит - фінал Кубка України 13 травня. І підготуватися до нього потрібно краще, ніж цього разу.

Олег Дідух
Оцініть матеріал
(59)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гірка поразка збірної, великий титул Циципаса, скандал із Сапроновим
Теніс | 15 квітня 2024, 07:00 9
Гірка поразка збірної, великий титул Циципаса, скандал із Сапроновим

Sport.ua підбиває підсумки другого тижня квітня в тенісі

Чи буде скандал? Жирона й агент Довбика могли порушити фінансовий фейр-плей
Футбол | 15 квітня 2024, 08:00 41
Чи буде скандал? Жирона й агент Довбика могли порушити фінансовий фейр-плей

Йдеться про фінансові деталі трансферу з «Дніпра-1» до іспанського клубу

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
— Берримор, а что это за шум у нас под окнами?
— Это протестуют фанаты киевского Динамо, сэр.
— А чего они хотят, Берримор?
— Увольнения Главного тренера своей команды, сэр.
— А что, Динамо так плохо играет?
— Нет, сэр. Выиграли всё дома и два раза подряд зашли в групповой этап ЛЧ.
— Отчего же они тогда так громко кричат?
— УльтАрасы, сэр.
День Земли
И второе. Неужели полиция не может установить источник доходов каких то нескольких десятков бездельников? За какие такие трудовые они приехали и приедут ещё раз в Тернополь и назад? Кто их финансирует? Проверьте те лица! Они же и под судами Киева болтались с пиротехникой, и под ОП - 100%. И сразу ясно кто за их спиной.
5-й........
zzg77
И кто же это всё проплатил, УАФ или Палкин, может скооперировались??
zzg77
Что-то мне кажется, что не зря на этом сайте такой обширный материал выложили! Победам Динамо и Зари в разы меньше посвятили. А ведь сайт спортивный, а не политический!!!
ENJOY
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
День Земли
На момент финала Тернополь уже будет в пурпурной зоне Ковида! Какие зрители, если 13 мая уже не будет койкомест в городе и области???
Надо играть в Луцке и без зрителей! А стадион оцепить нацгвардией. Пора тренироваться против тех, кто терроризирует массовые мероприятия.
Akkerman65
Сайт спортивный?