Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Європейська Суперліга
| Оновлено 21 квітня 2021, 18:46
14056
34

Суперліга могла стати проривом, але час її поки не настав

Оглядач Sport.ua спробував зрозуміти Флорентіно Переса співтовариші

| Оновлено 21 квітня 2021, 18:46
14056
34
Суперліга могла стати проривом, але час її поки не настав
Twitter. Андреа Аньєллі і Флорентіно Перес (праворуч)

Почну з цитати колишнього форварда «Манчестер Юнайтед» і збірної Англії Руні: «Власники клубів Суперліги - не дурні люди». І далі по тексту. На мій погляд, ключовий посил в тезі Вейна – «не дурні». Стало бути, вони не день і не два угробили на зведення дебету з кредитом, на «болісні роздуми про долю світового футболу», в загальному, на те, щоб 18 квітня 2021 року піти в народ з уже фактично оформленим продуктом під назвою «Європейська Суперліга» (ЄСЛ).

Всі дванадцять керівників (може, їх там більше, але будемо рахувати для більшої простоти по числу клубів) «батьків засновників» ЄСЛ - часто-густо мільярдери, Люди успішні, які відбулися. Невже ми всі, на чолі з Александаром Чеферіном, який, як сказав би про нього один наш колишній (чи майбутній) державний діяч, за все своє життя не спромігся побудувати собачої будки, уявили, що можемо диктувати їм свої умови? Та ні в життя! Тому що дон Флорентіно співтовариші - це справжні обличчя європейського футболу. Не команди, тренери і навіть не вболівальники визначають образ футболу, а саме вони, господарі великих клубів. Вони вирішили, що їм краще, вигідніше і комфортніше існувати, працювати і грати в «закритому клубі» (хоча він і не закритий зовсім, це все УЄФА метає свої дротики), значить, вони все зроблять для того, щоб було так, а не інакше. Тому що музику замовляє той, у кого є гроші. Вони у них є.

***

Але останнім часом, тобто, з часу появи пандемії коронавірусу, великі футбольні боси почали втрачати і свій вплив, і гроші. Величезні футбольні арени, ці цитаделі егоцентризму і ледве не абсолютної монархії, зараз пустують, немов зруйновані пам'ятники архітектури. Особисто мені здається, що президент «Реала» не лукавить, кажучи, що до 2024 року, якщо нічого не зміниться, він і його «Реал» стануть банкрутами. А чого йому лукавити-то? Він, чи то пак «королівський клуб», не звик жити за рахунок близькосхідної нескінченної нафти. «Реал» і інші 11 «клубів-сепаратистів» - це справжні, а не уявні футбольні структури. Якщо, наприклад, вітчизняним клубам відверто пофіг, з глядачами гра чи без них, адже в будь-якому випадку не ходять, то «Реал», «Барса» та інші, на кого ходили до сотні тисяч народу на одну гру, дуже постраждали від порожніх стадіонів . І що, УЄФА їм хоч якось допоміг? Ну, хіба що «стурбованістю» і тим, що озвучив план своєї єврокубкової реформації. З 2024 року. Того самого, коли «Реал» може виявитися банкрутом.

І ось Перес і компанія, що найбільше постраждали від чуми 21 століття, вирішили не чекати з моря погоди, а зробили хід конем, оголосивши про створення Суперліги. Тепер давайте без емоцій і критиканства розберемося, чого ці клуби хотіли, про, так би мовити, їхні програмні позиції і засади. Так ось, в комюніке ЄСЛ ні слова не було сказано про бажання її учасників виходити зі складу національних, європейських і світових структур, про заборону її гравцям брати участь на ЧЄ та ЧС. Більш того, там говорилося про підвищення доходів в рази не тільки для самих суперлігівців, але і клубів, які туди не входять. А ось розмови про заборони, блокади, зняття з турнірів та іншої анафеми - це все розмови і больові прийоми по ту сторону барикади, Чеферіна і оточення.

Давайте в даній ситуації одразу уникати ярликів. Мова не йде про поганих і хороших, про війну добра і зла. Йдеться про гроші. Про великі гроші. І про те, хто буде керувати фінансовими потоками: Перес, Аньєллі, Глейзери і їхні компаньйони і візаві, котрі створили багатомільярдні імперії, чи УЄФА, що «не побудував і собачої будки» і явно розтринькав момент, коли потрібно було оновлюватися і оперативно реагувати на змінену футбольну кон'юнктуру.

Загалом, «розкольники» вважають, що УЄФА зі своїм завданням не впорався. А ще вони вважають, що впораються зі своїм завданням краще. Хіба вони в цьому помиляються, хіба вони в цьому не праві? Якщо не праві, тоді покажіть свої мільярди. Або організуйте справу так, щоб багаті футбольні клуби не скачували в розряд «як всі». Тільки заради Бога, не кажіть про те, що в першу чергу потрібно піклуватися про бідні клуби. На жаль, про бідних не дбає ніхто: ні УЄФА, ні ФІФА, ні національні асоціації. А ось багаті клуби дбають. Нехай і побічно, але тим не менше.

Виплати учасникам єврокубків за потрапляння в групу ЛЧ або ЛЄ - це ж бонуси від спонсорів і трансляторів, які вивалюють мільярди на «телекартинку» не тому, що там грають «Шахтар», «Зеніт» або «Славія», а тому, що там грають «Реал», «Барса» і «МЮ». Саме багаті, великі клуби цікаві рекламодавцям, спонсорам і телевізійникам, саме за високу якість гри і відомих по всьому світу персон готові платити. Решта отримують лише частину святкового пирога. Але без «клубів-гегемонів» цього пирога і зовсім би не було.

Тепер багатіям, притиснутим якщо і не до стінки, але реально вимушеним економити, просто набридло платити за всіх. Вони хочуть отримати своє. І побільше. Це дратує? Без сумніву. Але це не злочин. Це бізнес, нічого особистого.

***

Особисто мені здається, що, окрім роздратування, ще однією серйозною рушійною силою критиків і критиканів ЄСЛ є заздрість. Зверніть увагу, в футболках з яким написом на гру проти «Ліверпуля» вийшли футболісти «Лідса». Там було написано «Заслужіть». Тобто, суперника мерсисайдців більше цікавив не факт створення Суперліги як такої, а те, що туди запросили команду, яка за спортивним принципом може і не кваліфікуватися в наступну Лігу чемпіонів. «Аталанта» закликає прибрати «Юве», «Інтер» і «Мілан» з серії А. Цікаво, якби в ЄСЛ покликали і бергамасків, вони б запросили зівак на своє публічне харакірі?

Getty Images/Global Images Ukraine

Повторюся: Суперліга не мала бути закритим клубом, туди можна потрапити, звідти можна випасти. Тобто, ротація буде однозначно. Так, про доцільність п'ятнадцяти недоторканних клубів можна сперечатися до хрипоти. Я ось вважаю, що цей постулат - велика дурість, адже нівелюється спортивний принцип і дух суперництва. Але це дрібниця, технічне питання. Інша справа, що в ЄСЛ апріорі не буде залітних пасажирів на кшталт БАТЕ чи «Карабаху». Та й, чого гріха таїти, наші там теж навряд чи опиняться. З тієї простої причини, що не дотягують наші ні майстерністю, ні гаманцем. Так, ми напевно будемо страждати, що до нас не приїдуть Мессі чи Серхіо Рамос. Так вони ж, як правило, і так до нас не їдуть, навіть якщо грають з нами в одній групі. Тому що їм за визначенням не цікавий груповий етап ЛЧ. Справжня ЛЧ починається навіть не з чвертьфіналу, а з півфіналу. А в ЄСЛ хочуть зробити так, щоб абсолютно всі матчі групового етапу були найвищого рівня, ніхто не філонив і не волинив. Що, вони не праві в своєму прагненні стати краще і багатше? І що, ми, вболівальники, не будемо дивитися їхню Суперлігу, якщо буде можливість, причому недорого? Та звичайно будемо, тому що без Мессі, Роналду та інших зірок Ліги чемпіонів те, що від неї залишиться, це вже буде не Ліга чемпіонів.

І ось ще що. Нерозумно грати на контрастах, мовляв ЄСЛ вб'є футбол, особливо його бідну частину. Футболу в звичному розумінні немає вже більше двадцяти років, коли була створена Ліга чемпіонів. Там лише спочатку грали чемпіони своїх країн. А далі почалося свавілля. По чотири команди від чотирьох країн - це хіба Ліга чемпіонів? Це вже Суперліга, панове. Просто більш багаті і впливові панове захотіли зробити наступний крок, захотіли відсікти від нинішньої Суперліги все непотрібне і нецікаве. На їхній погляд.

А про те, що хтось з якихось причин не потрапляє (поки що чи назавжди) в ЄСЛ, не поміняється футболкою з Погба чи рукавичками з Куртуа, повинні піклуватися саме ті, хто не потрапляє. А не навпаки. Ну, дійсно, якщо ти не можеш вчитися в Гарварді, ти будеш вчитися в київському Політехнічному. А якщо і там не можеш, значить, підеш в кулінарний технікум. Або нікуди не підеш. Таке життя. Так, воно жорстоке, і навіть несправедливе. Але воно таке, як є. І музику в ньому завжди будуть замовляти ті, у кого більше грошей. Іншої формули, іншої Суперліги (і це стосується не лише футболу) поки ще не придумали.   

         

Оцініть матеріал
(113)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Україна – лідер. Турнірні таблиці ЧЄ із socca. Зафіксовано рахунок 18:0
Інші види | 10 травня 2024, 06:15 0
Україна – лідер. Турнірні таблиці ЧЄ із socca. Зафіксовано рахунок 18:0

Хорватія відвантажила у ворота Люксембургу 18 м'ячів без відповіді

Неймовірний рекорд. Гравець Реала в 7-й раз вийшов у фінал Ліги чемпіонів
Футбол | 10 травня 2024, 04:50 1
Неймовірний рекорд. Гравець Реала в 7-й раз вийшов у фінал Ліги чемпіонів

Тоні Кроос брав участь у фіналах двічі з Баварією та вп'яте з Реалом

Коментарі 34
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Pro100alex88
Такая себе аналитика. Каждый всегда в первую очередь думает о себе. Мы, украинские болельщики, пострадали бы от этого турнира в первую очередь, что к нам перестали бы приезжать Реал, Барса, Ювентус. И наши клубы стали бы получать меньше призовых. Реал и прочие знали правила игры, они могли выстроить все финансово продуманно, как Бавария, но набрались долгов, и решили менять правила игры, когда жаренный петух уже клюнул... Условный БАТЭ тоже должен иметь шанс, но согласен он не должен играть "путь чемпионов", а должен играть квал со всеми остальными и попадать в ЛЧ должны действительно самые сильные. Возможно пора дать первой тройке стран 6 команд в ЛЧ (3 напрямую и 3 через квалификацию), а там победит сильнейший. Просто ДК пусть и давно, но доходило в 1/2, Шахтер доходил в 1/4, АПОЭЛ доходил в 1/4, Аякс в 1/2 и был по игре супер и проходил при этом квалификацию. В этом и есть прелесть игры и спортивная составляющая, которая болельщикам запоминается. Понятное дело, что это не должно быть каждый раз и каждый сезон, иначе приесться. Но такие события и красят футбол, когда иногда маленькие клубы выигрывают грандов. Чем классная ЛЧ. Что даже условная команда с села Колос может выиграть ЛЧ в сезоне 2022/2023. Пускай это будет шанс 1 к миллиарду, но он есть и пока он есть нужно бороться. В этом и есть романтика футбола. Да они(владельцы клубов) имеют клубы и деньги, но стадионы заполняют, такие, как мы с вами ребята. И они и мы имеем право высказать, что нам по душе, а что нет. И вот Суперлига нам не по душе, если в ней нет спортивной составляющей.
Леонід Леонідович
На самом деле все эти сепары уже не первый год в долгах, и это они сами создавали десятилетиями, зарплатами футболистов,бешеными трансферами, и решили поправить уйдя в турнир где им посулили 30 серебряников, и мы будем свидетелями как эти клубы со временем повыкупают миллиардеры как ПСЖ, Челси чтобы не разорится и уйти в историю, и это не вечно....
KARABAS55
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Александр Казюк
Статья ниочем.
А смотря на то как Перес подготовил проект Суперлиги,(спортивная составляющая,маркетинг,юридические аспекты) становится понятно почему у Реала долгов больше лярда, и почему ему светит банкротство.
Vsegda_Za_Metall (Finland)
Аналитика в статье больше сводится к подлизыванию миллиардам. Если Руни сказал, что они не глупые, это далеко не факт. А миллиарды, которые якобы свидетельствуют о наличии высокого интеллекта, они взаймы взяты, так что для аргументов это не канает. Даже наоборот, показывает, что руководители там больше глупцы, чем умные. Так как довели свои клубы до банкротства, а виновников в УЕФА ищут, что бы зад свой прикрыть.
scorpio16
Скажу так я против Суперлиги в том варианте в котором ее хотели втюхать нам, 12 клубов неважно на каком месте они все равно неприкасаемые , да условный Лестер сейчас может выносить Арсенал как и Аталанта и им в итоге покажут на выход, а Арсенал останется. Хочет Перес Суперлигу, пускает находит общий язык с УЕФА ( как бы я не любил этих чудил ) либо пускай делят бабки поровну на всех абсолютно и делают открытым турнир где вылететь может кто угодно , раз он так переживает за футбол а не за свою задницу, что клуб доводит до злиднів. 3 клуба по 350 лямов (трудно не догадаться какие) потом 250 и по соточке , то есть этим Перес уже создает топов середняков и аутсайдеров, которых будут нагибать постоянно , и это они еще не начали, а уже прибыль поделили ( в НБА на которую все пинают потолок зарплат и все ровно получают если не ошибаюсь). И последнее Перес так плачет что нету бабла, что начал реконструкцию стадиона ( когда на время Ковида это можно было заморозить и попросить у банка отсрочку, форс мажор чистой воды, такие условие в любом договоре прописывают) и орет как он собирается Мбаппе покупать или Холланда, которых меньше чем за 200-250 сейчас хрен отдадут, немцы Алабу послали куда подальше с его хотелками в виде з\п 10+ , а этот с удовольствием его к себе берет, мало ему Азара и Бейла...
Student259
Автору пять лет?
Что значит «они й так к нам не ездят»? Почти каждый год Шахтёр играет в группе ЛЧ до этого постоянно Динамо там играло, и не знаю как автор но я ходил на матчи и видел там величайших игроков Месси , Бензема и т.д. Во вторых с каких это пор для них ЛЧ начинается с 1/2 ??? Это автор сам так решил?? Да группа для них обычно проходной этап , но в 1/8 они уже играют на всю, и куча крутых матчей тому подтверждение , просто сейчас в условиях пандемии и за счёт пустых стадионов в матчах нет той атмосферы, ну это временное явление. И последнее , по поводу построенной будки, а точно ли все владельцы этих клубов сами их построили или же может некоторым в своё время они достались , а они понабирали кредитов и сейчас их розваливают?
Самая бредовая статья на спорт юа за последнее время!!!
Sviat_the_Rock
Таке відчуття, що автор просто вболівальник Реала і самого Переса, просто ні про що.
Kit
Статья очень слабая. Моё главное негодование вызвал факт постоянных 15! участников из 20 в этой баблолиге. Междусобойчики по 70 минут, по красивым сценариям невероятных камбеков, суперголов и фантастических дриблингов. А остальной футбол в Европе станет "второсортным", никому не интересным. Пустые стадионы баблолига не решит, пока идёт пандемия. Выход в элитный дивизион как раз нужно заслужить, добившись высоких результатов в национальном первенстве, у всех должны быть равные шансы. Сделать баблолигу - убить самую популярную игру в мире. Мне не нужен футбольный рестлинг, мне нужен футбольный мма
Student259
И ещё один вопрос автору. По поводу зависти , а кому завидуют болельщики клубов Суперлиги, которые выходят на протесты против этой же Суперлиги?
Mister_Gamer
Вот и сдулась ЕСЛ, красиво Перес обосрался, так и надо заговорщикам предателям.
Pushkin82
Стаття без логіки аби написать.
"А в ЄСЛ хочуть зробити так, щоб абсолютно всі матчі групового етапу були найвищого рівня, ніхто не філонив і не волинив."
Як це можно зробити як 15 клубів будуть не прикасаємі їм буде до фені яке місце зайняти, вилетіти з ЄСЛ вони не можуть. Інші 5 клубів, які будуть набиратися по незрозумілим признакам будуть лише для кількості тому, що залишитися вони в ЄСЛ не можуть хоч і займуть 1 місце. Так перший другий може третій сезон получиться зрубити бабок, але вболівальнику неціково дивитися на безпринципні матчи грошових мішків, повинени бути спортивний принцип боротьби. Без спортивного принципу Реал би не став тим ким він є зараз. Можливо потрібно скоротити витрати чомусь про це ніхто нічого не говорить.
Andre Pastushyn
Автор, у заголовку помилка, не проривом, а наривом...
Sunrise
Спорить с автором готов по многим пунктам, но особенно удивляет мысль про миллиардеров и тех кто "контуру" не построил.
То есть у "успешных" людей клубы идут к банкротству, а у ничего не сделавших доходы растут последние 30 лет? Как-то не стыкуется.
Обычно миллиардеры владеющие клубами заработали состояние не на футболе, а на том в чём отлично разбираются. Но это не говорит о том что они хорошо разбираются в футболе или в его организации.
aka_MIK
"І що, ми, вболівальники, не будемо дивитися їхню Суперлігу, якщо буде можливість, причому недорого? "
Думаю это стоило бы очень дорого
suforza1921
Як на мене, для великих клубів можна було б організувати турнір щось по типу клубного чемпіонату Європи. Участь у ньому могли б брати 20-24 клуби, з яких 12-16, що мають найвищий клубний рейтинг УЄФА, ще 5 - по одному від кожної асоціаціїх, які складають першу п'ятірку в таблиці коенфіцієнтів УЄФА, а ще 3 клуби отримували б wild-сard від організаторів. Ці команди діляться на 4 групи по 5-6 команд в кожній. Матчі в групах вони проводили б під час передсезонних зборів замість серій традиційних товариських матчів та турнірів у Азії у парні роки, коли проводяться Євро та Чемпіонати світу. По 2 або 3 найкращі команди з кожної відбіркової групи виходять до фінальної частини, яка проводиться влітку в непарні роки. Таким чином один розіграш займає два роки. У фінальній частині грають 8 або 12 клубів, які утворюють 2 або 3 групи (в залежності від кількості учасників), чотири найкращі виходять до півфіналу (або 8 найкращих, якщо учасників фіналу 12 до чвертьфіналу), а далі звичайна система плей-офу.
Такий турнір без проблем:
А) задовольняв би апетити топ-клубів, бо легко було б знайти спонсора для подібних змагань. Більшу частину прибутку отримують клуби, відсотків 20-25 УЄФА.
Б) зберіг би спортивний принцип, бо великим клубам потрібно буде показувати результати в єврокубках, аби зберегти високий рейтинг, причому не тільки в ЛЧ, а й у Лізі Європи, якою часто нехтують багато сильних команд. Посилюється і значення клубного рейтингу УЄФА, бо місце у ньому впливатиме не тільки на кошики посіву у ЛЧ та ЛЄ, а й на участь чи неучасть у клубному чемпіонаті Європи;
В) давав би шанс пробитися кільком клубам середньої руки за умов успішного виступу в євротурнірах, чого неможливо було б при форматі Суперліги;
Г) забазпечував би бонус провідним національним асоціаціям, які отримували б додаткові місця для своїх клубів. Відтак місце в цьому супертурнірі могли б отримати умовні "лестери" "аталанти", "реал-сосьєдади", які не мають високого рейтингу в клубному коефіцієнті УЄФА, але успішно провели сезон в національному чемпіонаті;
Д) давав би можливості для грандів, які невдало провели кілька сезонів (як от нещодавно "Мілан" чи нині "Арсенал") усе ж пограти в сильних змаганнях, сподіваючись на wild-сard від УЄФА;
Є) дещо пригасив би протистояння між топ-клубами та УЄФА;
Ж) був би новим цікавим турніром для уболівальників, де насправді, грали б найкращі клуби і найкращі гравці.
Муґунот Уух
прочитав заголовок первым дело проскроллил вниз - кто автор?а, ну да, так и есть....
Иван Иванов
Помимо всей целесообразной критики Суперлиги - меня в ней ещё очень раздражает формат чемпионата - ну это такая скукотища... Просто блеее 20 команд будут играть 18 матчей в групповом этапе, что бы потом был плей офф - это ска долго, и уныло. Т.е. 18 туров ждать 8 счастливчиков которые разыграют кубок - без вылетов, без проходов в другое соревнование. Да они топовые - но блин, сезон ты такое посмотришь, второй сезон - а потом уже будет пофиг кто кого обыграл - все будут ждать плейофф - ту самую 1/4 финала.
Ну да, китайцы будут смотреть, наверное - у них корона - они сидят дома без дела, с баблом и смотрят европейский футбол.
Как для меня это слишком скучно как для соревнования. Где соперничество, где драма, где интрига?
OKs100
Суперлига, это лишь отражение реальности - футбол полностью превратился в бизнес, а футболисты в миллиардеров. Лично мне уже давно противно смотреть на клубный футбол, смотрю только игры сборных, где ещё хоть немного сохранился дух того самого футбола.
Oleg Savchuk
Ця ліга це провал ,вона не потрібна ,просто треба
рефлрмувати Лігу чемпіонів