Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга конференцій
| Оновлено 20 квітня 2021, 04:33
20835
16

ОФІЦІЙНО: УЄФА затвердив новий формат клубних турнірів

У Лізі чемпіонів стане більше клубів. Зміни вступлять у силу з сезону 2024/2025

| Оновлено 20 квітня 2021, 04:33
20835
16
ОФІЦІЙНО: УЄФА затвердив новий формат клубних турнірів
Getty Images/Global Images Ukraine

Виконавчий комітет УЄФА затвердив новий формат клубних турнірів з сезону 2024/25.

Рішення прийнято після масштабних консультацій з членами європейської футбольної родини. Минулої п'ятниці його одностайно підтримали рада Асоціації європейських клубів (АЄК) і Комітет УЄФА з клубних змагань, в який входять представники клубів.

Зміни покликані забезпечити сприятливе майбутнє європейського футболу на всіх рівнях і задовольнити інтереси всіх сторін. Одностайна відданість ідеї відкритих змагань і дотримання спортивного принципу спрямована також на спільну мету: захист національних чемпіонатів.

Президент УЄФА Александер Чеферін так прокоментував новий формат:

«Цей новий формат також підтримує статус і майбутнє національних турнірів по всій Європі. Він зберігає принцип, згідно з яким вихід в європейські турніри залежить від результатів на внутрішній арені. Також він підтверджує принципи солідарності на всіх рівнях гри і відкритості змагань».

«Вдосконалений формат як і раніше робить реальною мрію кожного європейського клубу потрапити до Ліги чемпіонів УЄФА завдяки футбольним результатам. Він забезпечує життєздатність, процвітання і зростання в довгостроковій перспективі для всіх членів європейської футбольної сім'ї, а не тільки для малого самопроголошеного картелю».

«Футбол — це соціальний і культурний скарб, збагачений цінностями, традиціями і емоціями, які розділяє весь наш континент. УЄФА як керівний орган і відповідальний розпорядник європейського футболу повинен берегти цю спадщину, а також очолювати позитивний розвиток футболу в Європі на благо національних асоціацій, ліг, клубів, гравців і вболівальників на всіх рівнях. Тому останні два роки ми вели масштабні консультації і заручилися одностайною підтримкою нашої пропозиції. Ми переконані, що дані реформи забезпечують досягнення цих цілей».

Подальші рішення з таких питань, як перебалансування схеми відбору, дати матчів, система посіву, формат фіналів, коефіцієнти і розподіл фінансів, будуть прийняті до кінця року. При необхідності також будуть прийняті поправки до затвердженого сьогодні формату.

У той самий час УЄФА підтверджує свої тверді фінансові зобов'язання перед всім європейським футболом. УЄФА зробить кроки, щоб забезпечити більшу фінансову солідарність щодо ширшого кола клубів, які не беруть участі в єврокубках. Це зміцнить фундамент, на якому стоїть європейський футбол.

УЄФА також ініціює діалог із зацікавленими сторонами і запропонує заходи по захисту здоров'я гравців у різних змаганнях на всіх рівнях.

Подробиці формату

Кількість учасників Ліги чемпіонів УЄФА збільшиться з 32 до 36. Головні зміни торкнуться звичного групового етапу. Замість нього всі учасники гратимуть в єдиній лізі. Якщо раніше кожен клуб проводив шість матчів проти трьох команд (вдома і на виїзді), то тепер кожен зіграє на загальному етапі мінімум десять матчів проти десяти суперників (п'ять вдома, п'ять у гостях).

Вісім кращих команд загального етапу безпосередньо вийдуть до 1/8 фіналу. Ті, хто посяде місця з 9-го по 24-е, проведуть спарені стикові матчі за право приєднатися в 1/8 фіналу до восьми найсильніших.

Подібним чином також зміниться формат Ліги Європи УЄФА (8 матчів на загальному етапі) і Ліги конференцій УЄФА (6 матчів на загальному етапі). За підсумками подальших дискусій і домовленостей, кількість учасників загального етапу двох цих турнірів також може збільшитися до 36.

Ліга чемпіонів УЄФА залишиться відкритою. Команди, як і раніше, будуть потрапляти в неї в залежності від виступів у внутрішніх змаганнях.

Одне з додаткових місць отримає клуб, який фінішує третім в чемпіонаті асоціації, що посідає п'ятий рядок в рейтингу національних асоціацій УЄФА. Ще одну путівку отримає національний чемпіон, який кваліфікується за так званим Шляхом чемпіонів. Тобто, кількість таких путівок збільшиться з чотирьох до п'яти.

Два місця призначені для клубів з найвищим клубним коефіцієнтом за останні п'ять років, які не вийшли у загальний етап Ліги чемпіонів, але пробилися або в кваліфікацію Ліги чемпіонів, або в Лігу Європи або Лігу конференцій.

Всі матчі до фіналу, як і раніше, будуть проводитися в середині тижня, визнаючи тим самим важливість календаря внутрішніх змагань по всій Європі.

Раніше повідомлялося, що 12 європейських топ-клубів створили Європейську Суперлігу.

Оцініть матеріал
(83)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Таблиця АПЛ після перемог Ман Сіті та Челсі, поразок Ліверпуля та Арсенала
Футбол | 16 квітня 2024, 12:00 8
Таблиця АПЛ після перемог Ман Сіті та Челсі, поразок Ліверпуля та Арсенала

13–15 квітня відбулися матчі 33-го туру чемпіонату Англії 2023/24

Нестримний Палмер. Челсі з Мудриком переїхав Евертон із Миколенком
Футбол | 15 квітня 2024, 23:59 25
Нестримний Палмер. Челсі з Мудриком переїхав Евертон із Миколенком

Колектив Шона Дайча отримав на «Стемфорд Бридж» шість голів без відповіді

Коментарі 16
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Леонід Вишневський
Спортивний принцип? Особливо після матчу Швейцарія-Україна, смішно читати )
Burevesynik
новый формат под эгидой УЕФА с 2024 года. поздно вср....сь
суперлига с 2021 года.
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
лом
Надо ещё дожить до 2024 Европе и всей Земле
Fangold
А чим нинішній формат був поганий?
Oleg Savchuk
І нащо чекати 3 роки ,ідіоти ,ось суперліга відразу стартує ,ну й мудаки тупі
лом
да нам хоть бы свой формат УПЛ утвердить в человеческом виде)
Igor Avtoigor
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
zelia73
дави-сепаров
maicon1977
Скарб для тебе корупціонер херів. Для більшості футбол - це хліб життя.
Trollface
Канули в говно или в суперлигу известные команды. Для болельщиков их не существует. Ливерпуль тому подтверждение.
Mykhailo Orlovskyi
Раскатали губищи! Сейчас гондурасский штам как херонячит по аналам Евросоюза.... Вообще про футбол забудем - только в сети... Ну, просто мечтатели, блин кремлевские...