Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 19 квітня 2021, 00:31
3705
2

Віце-президент ФТУ: «Японці не вірили, що ми підготуємо матч за місяць»

Євген Зукін - про важливі моменти, які раніше не афішували

| Оновлено 19 квітня 2021, 00:31
3705
2
Віце-президент ФТУ: «Японці не вірили, що ми підготуємо матч за місяць»
ФТУ. Євген Зукін

Віце-президент Федерації тенісу України Євген Зукін розповів Sport.ua про непрості умови підготовки до матчу Кубку Біллі Джин Кінг проти Японії, в тому числі і про всілякі хитрощі з боку наших суперників.
 
Відзначимо, що спочатку матч повинен був відбутися в квітні минулого року в Японії, але втрутилася всесвітня пандемія коронавірусу. Зустріч кілька разів переносили, в результаті було прийнято рішення провести її в Україні.
 
- Чому все-таки відбулося перенесення матчу з Японією в Україну?
- У японців спочатку була заборона на всі спортивні заходи. Потім у них трапилась заборона на в'їзд всіх спортсменів з інших країн, хоча спортивні заходи відкрилися. Але з огляду на те, що цього тижня в Осаці проходить міжнародний турнір з фігурного катання, в якому беруть участь 200 спортсменів, то, на мій суб'єктивний погляд, їхнє основне завдання було взагалі не грати матч цього тижня. Вони тягнули до останнього моменту, японці не вірили, що ми можемо підготувати матч за один місяць. Знаючи, що вони не можуть зібрати найсильніший склад, у них була така тактика. Це наші припущення, але вони ґрунтуються на тих фактах, які ми знаємо.
 
- Чи було відомо ФТУ, що японці не можуть зібрати найсильніший склад?
- Цього ми не знали. Але знали, що відбувається щось абсолютно ненормальне, неправдоподібне. Ми оголосили свою готовність прийняти матч ще в минулому році, тому що знали, що в Японії є проблеми з урядовими вимогами щодо спортивних заходів. Вони не розглядали нейтральні території, не розглядали перенесення до нас. Японська сторона дотягла, поки не залишився місяць до початку матчу. Після цього вони повідомили, що не можуть його проводити, тому що українців не пустять, але при цьому в цей ж тиждень поставили гран-прі з фігурного катання.
 
За два тижні до матчу японці заявили, що не приїдуть, бо в Україні жахлива ситуація з ковідом. Японська сторона подала апеляцію в ITF, але Комітет Кубку Біллі Джин Кінг прийняв рішення цю апеляцію відхилити. І ми за два тижні організували цей матч, провели його, і він закінчився нашою впевненою перемогою.


 
- Які ще були варіанти щодо місця проведення даного матчу в Україні?
- Було ще 2-3 варіанти. Був варіант в залі, був варіант відкритих кортів в київському регіоні. Але, виходячи з дуже багатьох складових, прийняли рішення, що це буде Чорноморськ.
 
На цей матч ми розглядали, як найбільш кліматично зручний регіон, - Закарпаття. Там завжди тепліше, ніж навіть тут на узбережжі Чорного моря. Але в Закарпатті немає міжнародного аеропорту, відстань від якого до місця проведення не повинна перевищувати 150 км.
 
- У будь-якому випадку грали б на ґрунті?
- Звісно. Ми б грали на ґрунтовому покритті і в залі, і на вулиці. Хоча грати на ґрунті в середині квітня - великий ризик, де б це не було в Україні. Вибрали найпівденнішу точку, але все одно знали, що це ризик. Але ми пішли на нього.


 
- Чи були якісь складнощі в організації матчу в Чорноморську?
- Було дуже складно. Ви повинні розуміти, що такі матчі організовує Федерація тенісу України та офіс ФТУ, який налічує 7 осіб. Нам потрібно було сюди їздити в декілька відряджень. Дуже добре, що тут теж є люди, які були зацікавлені в проведення цього матчу, які допомагали. Господар Elite Tennis Club Юрій Губанков, який є главою ФТУ в Одеській області, надав величезну допомогу в організації зустрічі з Японією. Також дуже допомагав Іван Аніканов, генеральний менеджер цього тенісного клубу, - без них цей матч не зміг би взагалі відбутися. Ту роботу, яку ми зазвичай робимо за три місяці, ми зробили за три тижні. І те, що ми виграли з рахунком 4:0 - подяка нашим гравцям. Вони прекрасно знали, як розвивалася ситуація, вони не зробили жодної помилки.
 
- Що стосується нашої команди, важко було зібрати такий склад?
- Ні, нам було дуже легко. У нас була попередня домовленість з усіма, і навіть з Ястремською. Даяна до останнього дня була готова грати, якби вирішилася її справа. Вона була постійно на зв'язку і була готова грати з усіма дівчатами. Зі Світоліною жодних питань теж не було.
 
Не мало значення приїде Наомі Осака, чи не приїде, чи буде цей матч в Україні, чи в Японії. Всі були готові грати, у всіх одне завдання - виграти Кубок Біллі Джин Кінг.


 
- Ви згадали Даяну, коли може бути остаточне рішення у її справі?
- Може бути з дня на день. Ось-ось, ми чекаємо виправдувального вироку. Щиро на нього сподіваємося.
 
- Останнє питання щодо Кубку Девіса. Цьогоріч чоловіки можуть зіграти ще один додатковий матч через зміни в правилах. З чим це пов'язано?
- На жаль, це так. Стало зрозуміло, що фінал з 18-ма командами погано працює. Було прийнято абсолютно логічне рішення скоротити кількість команд до 16. Вийшло, що два місця пропадають у фінальній частині, що сильно змінює підхід до турніру. Всі розуміють, що змагання, які щороку змінюють формат - це погано, але ми повинні витратити ці кілька років на те, щоб зробити схему ідеальною. Ми тільки в кінці вересня дізнаємося, чи потрібно нам буде грати в листопаді, чи ні. Після завершення матчів у вересні буде складений новий рейтинг і саме він визначить чотири найгірших команди-переможниці, які зіграють стикові матчі.

ФОТО: ФТУ/Юрій Сосновський

Володимир Клепач
Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 17:15 0
Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024

17 червня підопічні Сергія Реброва проведуть поєдинок проти Румунії у 1-му турі групи Е

Стало відомо, скільки заробили Світоліна, Калініна, Ястремська в Маямі
Теніс | 28 березня 2024, 17:11 0
Стало відомо, скільки заробили Світоліна, Калініна, Ястремська в Маямі

Далі за всіх з українок пройшла Ангеліна, яка зупинилася на стадії 1/8 фіналу

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
AleksMih
Женя набирает пойнты для работы в itf, для украинского тенниса это очень неплохо
Fangold
Дипломат