Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 17 квітня 2021, 15:57
7006
8

Змусив забути про Ярмоленка. Джессі Лінгард - новий лідер Вест Хема

Здається, англійський хавбек нині переживає найкращий період у своїй кар'єрі...

| Оновлено 17 квітня 2021, 15:57
7006
8
Змусив забути про Ярмоленка. Джессі Лінгард - новий лідер Вест Хема
Getty Images/Global Images Ukraine

Вихованець академії «Манчестер Юнайтед» Джессі Лінгард починав цей сезон глибоким резервістом рідної команди. У січневе трансферне вікно «червоні дияволи» вирішили за краще розлучитися з хавбеком, відпустивши того в оренду до «Вест Хема», оскільки Уле-Гуннар Сульшер не бачив у Джессі хоч якихось перспектив у своєму колективі. Хто б тоді міг подумати, що це рішення докорінно переверне кар'єру Лінгарда, і дозволить 28-річному футболістові не просто повернутися в національну збірну Англії, але й стати об'єктом пильного інтересу грандів європейського футболу. А ще яскраві виступи Лінгарда, здається, змусили вболівальників «молотобійців» назовсім забути про українського легіонера Андрія Ярмоленка, на якого свого часу покладалися серйозні надії...

З моменту переходу до «Вест Хема» Джессі Лінгард встиг провести за лондонську команду 9 поєдинків, в яких відзначився 8 забитими м'ячами і 3 результативними передачами. В останніх шести поєдинках хавбек і зовсім не йшов з поля без результативних дій, а кращий показник голів в команді має тільки чеський легіонер Томаш Соучек, який відзначився 9 м'ячами, але провів для цього 31 поєдинок. Складно навіть уявити, якими б цифрами міг похвалитися нині Лінгард, якби грав за «Вест Хем» з початку сезону і демонстрував таку ж форму, як зараз.

Getty Images/Global Images Ukraine

В крайньому матчі англійської Прем'єр-ліги «Вест Хем» на своєму полі здолав «Лестер» (3:2), чим забезпечив собі місце в зоні Ліги чемпіонів. І нехай «молотобійцям» належить непроста боротьба за топ-4 з «Челсі» та «Ліверпулем», скидати з рахунків команду Девіда Моєса навряд чи варто. У трьох останніх поєдинках АПЛ «Вест Хем» забивав своїм суперникам по три м'ячі, причому в опонентах у «молотобійців» були не аутсайдери турніру, а «Арсенал», «Вулверхемптон» і «Лестер»!

Саме матч проти «лисиць» остаточно переконав в здатності «Вест Хема» вже зараз битися за путівку в Лігу чемпіонів. Багато хто з англійських оглядачів не скупиться на похвалу для Девіда Моєса, відзначаючи, наскільки вміло і грамотно той зумів вибудувати команду, що стикнулася по ходу сезону з багатьма проблемами, в тому числі і травмами гравців, яких вважали ключовими.

Але наріжним каменем останніх успіхів «Вест Хема» є, звичайно ж, Джессі Лінгард. Під пильним оком Гарета Саутгейта хавбек продовжує твердо заявляти про свої права на місце в складі збірної Англії на Євро-2020, демонструючи один бенефіс за іншим.

У грі проти «Лестера» Лінгард став архітектором тріумфу «молотобійців». Йому вдавалося дуже багато: бути ефективним в завершальній стадії (2 удари, 2 голи), створювати небезпечні моменти для партнерів (одна передгольова передача і 100%-ва точність пасів в фінальну третину поля), чіплятися за нейтральні м'ячі (40% виграних дуелей - вельми серйозний показник).

Але найбільше, звичайно ж, запам'ятався перший забитий м'яч «Вест Хема». На 28-й хвилині після накидання в штрафний майданчик з правого флангу від Владіміра Цоуфала Лінгард з льоту пробив по м'ячу, відправивши того точно в нижній кут воріт. Хтось може дорікнути Касперу Шмайхелю за те, що м'яч влетів у ближній, а отже за визначенням воротарський, кут, але насправді епізод розвивався за лічені секунди, й зреагувати на такий постріл - це завдання, яке перевищує людські можливості.

Цим голом Джессі Лінгард нагадав колишнього героя та кумира фанатів «Вест Хема» Дімітрі Паєта, якому також вдавалося забивати настільки елегантні та якісні м'ячі, причому робити це з надзвичайною легкістю, якщо не сказати «повітряністю». Витончений поворот корпусу, замах і потужний удар - це те, чим Лінгард в даному епізоді дійсно був схожий на Паєта. Однак важливо розуміти, що Джессі пише у «Вест Хемі» власну історію, виходячи далеко за межі культових героїв минулого.

Втім, порівняння, які так люблять футбольні вболівальники, щодо Лінгарда у «Вест Хемі» все-таки досить доречні. Цікаво те, що, можливо, найбільш підходящою кандидатурою для цього є атакувальний півзахисник «Манчестер Юнайтед» Бруну Фернандеш. Прибуття португальця на «Олд Траффорд» в січні 2020 року забезпечило різкий стрибок результатам команди Уле-Гуннара Сульшера, а сам Фернандеш з тих пір закріпився в статусі незамінного гравця стартового складу, що згодом і призвело спершу до пониження Лінгарда в клубній ієрархії, а потім - і до від'їзду Джессі в «Вест Хем».

Getty Images/Global Images Ukraine

Дійсно, з моменту дебюту Фернандеша за «Манчестер Юнайтед» в лютому 2020 року, жоден гравець «червоних дияволів» не виконав більше результативних дій, ніж португалець (24 голи, 18 асистів). Тотожно: з тих пір, як Лінгард перебрався в «Вест Хем», нікому серед «молотобійців» не вдалося показати кращу ефективність атакувальних дій, ніж Джессі.

Важливо й те, що Лінгард у «Вест Хемі» однаково успішний на будь-якій позиції в атаці - зліва чи справа на фланзі, а також в центрі нападу. Це робить Джессі небезпечним конкурентом не тільки для нашого Андрія Ярмоленка, але й для інших гравців «молотобійців», які відчайдушно хочуть довести Моєсу своє право бути в настільки успішній за результатами команді, як нинішній «Вест Хем».

Відразу після того, як в таборі збірної Англії отримав травму Деклан Райс, у вболівальників «Вест Хема» були побоювання, що ця втрата вплине на результати команди, на її впевненість в своїх силах і, перш за все, бажання ризикувати і йти в гострі контратаки. Але «молотобійці» не знітилися, і багато в чому повинні дякувати за це Лінгарду.

Так, будь-який успіх команди завжди стає результатом колективних зусиль, але Лінгард є для «Вест Хема» своєрідним каталізатором, що провокує активніше грати на атаку. З появою в команді Джессі взаємодії в цій фазі гри у «молотобійців» стали більш гармонійними і впевненими. На цьому наголосив і Деклан Райс, який спостерігав з трибун за матчем своїх партнерів проти «Лестера», в першому таймі якого «молотобійців» було просто не зупинити.

Звичайно, після фінального свистка в матчі з «Лестером» Девід Моєс, як і всі вболівальники «Вест Хема», був надзвичайно щасливий. Але пройшло зовсім небагато часу, після чого коуч «молотобійців» усвідомив, що його команда до вирішальних сутичок підходить з пристойними проблемами. До і без того чималої когорти травмованих за підсумками поєдинку з «лисицями» додався захисник Аарон Крессуелл, який, за попередньою інформацією, отримав несерйозну травму, але цілком може пропустити найближчий матч проти «Ньюкасла», в якому «Вест Хему» аж ніяк не можна втрачати очки.

Але зараз для «Вест Хема» куди важливіше інше: після довгого періоду ця команда, здається, по-справжньому готова конкурувати з топ-колективами АПЛ за місце в Лізі чемпіонів. Подібне виглядає справжньою казкою для клубу, який ще в минулому сезоні боровся за виживання. Але щасливі історії часом дійсно трапляються, й нині яскраві поєдинки Лінгарда немов говорять фанатам «Вест Хема»: мрійте про Європу, і це може перетворитися на реальність!

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
johndow
Да ну, Ярмоленко сам заставил забыть всех о Ярмоленко, ну и травмы
volf2020
Ярмоленко як і Луніну треба шукати інші клуби.Або гроші.Тоді лишатись.
gavela48
Ярмоленко еще не поздно поиграть дома, пусть берет пример с Коноплянки, иначе на скамейку ожидания пожизненно. Лунин пока растет психологически в окружении настоящих профи, получает общий кругозор работы суперклуба, хотя практики никакой и тоже скамейка ожидания пожизненно светит. Ну край надо ему бежать оттуда и понимать, что если Куртуа например травмируется Зидан немедленно со стороны возьмет в аренду суперпроверенного вратаря.
KARABAS55
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
обыкновенная игра
Пришёлся ко двору, потому что он сделан в АПЛ. У них там постоянно кто то меняет клубы, но остаётся в Англии. Андрею же пора что то другое придумывать. Хотя может быть его устраивает зарплата. И тогда нечего обсуждать. Будет он ехать домой на гораздо меньшие деньги?
А вы или мы?)) Вот скоро на наш рынок труда приедут нелегалы из эрэф, и чёрта два они тут найдут нормальный заработок. И это из одной оперы.
Leo Leo
Неуравновешенный хрусталь никогда не был тут лидером! Провальный трансфер клуба уже признали.
zakharka
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил