Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

УХЛ
| Оновлено 12 травня 2021, 18:46
4827
1

«Сухе» побиття чемпіона. Кременчук програв Соколу і покалічив його лідерів

Кияни вийшли до фінальної серії плей-оф УХЛ

| Оновлено 12 травня 2021, 18:46
4827
1
«Сухе» побиття чемпіона. Кременчук програв Соколу і покалічив його лідерів
Фото Івана Вербицького

Київський «Сокіл» добив «Кременчук» у четвертому матчі півфінальної серії плей-оф Української хокейної ліги, виграв протистояння всуху і перевів команду Олександра Савицького в ранг екс-чемпіонів. Такий підсумок виглядає якщо не сенсаційним, то вельми несподіваним. Хоча приреченим «Кременчук» виглядав ще в попередньому київському поєдинку. Колектив з Полтавщини так і не зміг прийти до тями після двох домашніх поразок.

Певні аргументи в «Кременчука» напередодні матчу, який виявився для команди заключним у сезоні, таки були. Полягали вони в спробі приголомшити опонентів зі стартових хвилин жорсткістю на грані з грубістю. Щоправда, спрацювала така стратегія лише частково, бо вартувало Артемові Дубініну отримати швидке вилучення за грубість, як оборонець Артур Чолач, вдало зігравши на добиванні, рахунок відкрив. Для 18-річного вихованця львівського хокею то була перша шайба в складі «Сокола». Друга виявиться ще важливішою і буде проведена незадовго до завершення основного часу гри, ставши однією зі складових драматичної кінцівки.

Взагалі, у мить, коли Богдан Ступак у першому періоді вразив ворота Ігоря Давлетшина вдруге, про драматичну розв’язку ніхто й не думав. Ступак покарав «Кременчук» за чергове вилучення, яке відбував, вдаривши форварда Єгора Кузьменка ліктем у голову, Андрій Денискін. Загалом у першій 20-хвилинці гості вилучалися цілих п’ять разів, проти двох вилучень у суперників. 

Кузьменко між тим після грубої гри Денискіна в першому періоді на лід вже не повернувся, в другому з’являвся епізодично, а в третьому періоді і овертаймі не грав узагалі. У російського центрфорварда – струс мозку. Таким чином, у відповідальний момент «Сокіл» опинився відразу без двох провідних нападників першої ланки. Найкращий бомбардир команди в регулярному чемпіонаті Антон Рубан через пошкодження не грав узагалі. За словами самого Антона, виступати він зможе не раніше, ніж через тиждень.

Ще однієї втрати «Сокіл» зазнає в другому періоді, коли з підозрою на перелом ребра достроково завершити поєдинок змушений був оборонець Валерій Белинський. «Коле так, ніби мені встромили в бік ножа», - говорить Валерій вже після матчу, незадовго до того, як відправитися в лікарню. Белинського вивів з ладу, вдаривши його ключкою, нападник «Кременчука» Віктор Тютченко. Додайте до цього втрату ще одного оборонця Алєксєя Платонова, який через пошкодження не грає вже в другому поєдинку поспіль, і отримаєте, що кадровий ресурс «Сокола» помітно обмежився.

«Мене не здивувало, що «Кременчук» грав брудно, - коментує тренер «Сокола» Костянтин Сімчук. – Вочевидь такою була установка на гру. Але я радий, що наші молоді гравці витримали такий тиск. Втрат не уникнули – маємо один струс мозку, підозру на струс і зламане ребро. Разом з тим, ми готували команду саме до такою брудної, жорсткої гри суперників. Ми знали, що проти нас будуть так грати. Хоча, звісно, прикро, що такі люди як Денискін, котрий вміє забивати голи, а також Тютченко з його швидким катанням і руками займалися тим, що їм не дуже притаманне».

Окрім брутальності, «Кременчук» у другому періоді зумів здивувати суперників яскравою півторахвилинкою, впродовж якої рахунок у грі зрівнявся. На той момент ще чемпіони двічі поспіль скористалися чисельною перевагою: спершу Всеволод Толстушко кидком від синьої лінії закинув, коли його команда грала вчотирьох проти трьох суперників, а Владислав Грицьких відзначився у форматі «5х4».

«То був відрізок, під час якого ми трохи втратили концентрацію, - стверджує нападник «Сокола» Умед Гільманов. – Молодість, азарт в цьому випадку зіграли з нами злий жарт. Вартувало потерпіти, а ми побігли добивати суперника».

«Заряду на всі 60 хвилин нам трохи забракло, - додає Костянтин Сімчук. – Спрацював людський фактор. Але навіть коли «Кременчук» зрівняв рахунок, мене не покидало відчуття, що ця гра – наша».

Так чи інакше, в середині третього періоду Дмітрій Орлов лише вдруге в цій серії вивів «Кременчук» уперед. Щоб врятувати гру, «Сокіл» мав дев’ять хвилин. Вирівняти  становище господарям вдалося завдяки реалізації чергової більшості: на цей раз Артур Чолач вразив ворота Давлетшина дальнім кидком.

«Добре, що Артур реалізував свій потенціал і допоміг команді здобути перемогу, - каже про гру підопічного Костянтин Сімчук, який у тренерському штабі «Сокола» відповідає за підготовку оборонців. – І Чолач, й інший молодий захисник Іван Сисак грали багато і загалом були лідерами команди впродовж усієї цієї серії. При цьому переконаний, що Артур ще не демонструє свого найкращого хокею. Він набирає форму і може грати ще ліпше».

В рештку часу основних 60-ти хвилин перемогу для своїх команд могли принести Віктор Тютченко і Андрій Міхнов, але обоє з дуже зручних становищ вразити ворота не змогли.

Врешті, недисциплінована гра «Кременчука» мала фатальні наслідки вже й в овертаймі. Після чергового вилучення в складі гостей переможну шайбу, яка вивела відроджений після шестирічної паузи «Сокіл» у фінал чемпіонату, створили найдосвідченіші гравці команди – Андрій Міхнов віддав, а Умед Гільманов забив. 4:3.

«Плей-оф – це відрізок, який не прощає помилок, - коментує Гільманов відразу після завершення зустрічі. – Яка команда менше помиляється, та й перемагає. Ми терпіли, очікували на свій шанс і перемогли. У нас дуже молода команда. Думаю, такого досвідченого суперника ми перевершили найперше завдяки тій роботі, яку проводимо в тренувальному процесі. Хлопці намагаються виконувати всі тренерські завдання і це приносить результат. Звичайно, всі, хто слідкував за серією, розуміють, що переконливий лише підсумок 4:0. Але в кожному з цих чотирьох поєдинків була заруба. Ці матчі відрізняються від поєдинків регулярного чемпіонату».

Зауважимо, що два виїзних поєдинки проти «Кременчука» «Сокіл» розпочинав з шайб дуету Гільманов – Смирнов. Також ця пара відкрила рахунок у заключному поєдинку чвертьфінальної серії проти «Маріуполя». «Мав невеличке пошкодження, тому перших два поєдинки проти маріупольців пропустив, - згадує Умед. – А коли повернувся, то швидко знайшов спільну мову зі Смирновим та рештою партнерів. Ми з Андрєєм грали разом ще в торік у Ташкенті, а в «Соколі» виходимо в одній ланці впродовж майже всього поточного сезону».

Додамо, що поки «соколята» святкували перемогу, гравці «Кременчука» влаштували обструкцію суддям. Найактивнішим поміж гостей був вихованець «Сокола» Всеволод Толстушко.

«То емоції і пов’язані вони не з голом Гільманова, він забитий за правилами, - коментує Всеволод. – У мене були питання до суддівства загалом. У четвертому матчі всі чотири голи ми пропустили в меншості. Сутичка відбулася через щось інше. Просто люди дозволяють собі трохи зайве. Не знаю, чим вони керуються. Але нехай це залишиться між нами. Не думаю, що про це варто говорити в публічній площині».  

«Думаю, то емоції, - коментує Костянтин Сімчук. – Гадаю, коли наші суперники заспокояться і переглянуть відео тих епізодів, у яких наші гравці отримали травми, то трохи вгамуються».

«Найбільше радує, що молоді хлопці, які замінили травмованих досвідчених виконавців, впоралися з тими завданнями, які перед ними стояли, - підсумовує гру Костянтин Сімчук. – Наша молодь не знітилася в протистоянні з дуже швидкою, жорсткою кубковою командою. Відрадно, що в овертаймі молоді хлопці вийшли і постояли і за себе, і за травмованих партнерів за командою».  

Таким чином, «Сокіл» вийшов у фінал, використавши на перемогу мінімальну кількість матчів. Це дасть змогу киянам зберегти сили у порівнянні з опонентом за фінальною серією. Як відомо, протистояння донецького «Донбаса» і херсонського «Дніпра» після сенсаційної перемоги «щук» з рахунком 4:0 у четвертому матчі триває. Наразі донеччани попереду – 3:1. Завершити боротьбу вони спробують сьогодні, 8 квітня, приймаючи суперників на власному майданчику в Дружківці.

«Не буду приховувати: хотілося б, щоб «Дніпро» тріпав нерви «Донбасу» якомога довше, а може навіть вийшов у фінал, - каже про потенційних суперників у боротьбі за титул Костянтин Сімчук. – Бажаю херсонцям і донеччанам показати свій найкращий хокей і затриматися в серії якомога довше. А ми не задумуємося над тим, коли саме почнуться фінальні поєдинки. Будемо підлаштовуватися під ту дату, на яку призначать матчі. У нас багато травмованих, але поки проблеми в цьому не бачу. Маємо достатньо довгу лаву, щоб замінити тих, хто з якихось причин випадає».  

«Наразі взагалі не задумуюся над тим, проти кого грати в фіналі, - додає Умед Гільманов. – Головне зараз – відпочити, набратися емоцій напередодні вирішальних матчів. А з ким будемо грати – не так важливо. В будь-якому разі, ці поєдинки будуть десертом сезону».

Стосовно можливого допуску глядачів на трибуни під час фінальних поєдинків у Києві і можливого перенесення зустрічей з невеличкого спорткомплексу АТЕК у Палац спорту Костянтин Сімчук наразі нічого певного сказати не може. «Зараз у світі загалом і Україні зокрема настільки важка ситуація з поширенням коронавірусної інфекції, що будувати глобальні плани зовсім недоречно, - говорить Костянтин. – Ми сподіваємося для початку, що зможемо дограти цей плей-оф до кінця. Якщо спорткомплекс АТЕК у кінцівці сезону нас надалі прийматиме, будемо йому за це вдячні».

«Сокіл» (Київ) – «Кременчук» - 4:3 ОТ (2:0, 0:2, 1:1, 1:0)

Рахунок у серії – 4:0

Шайби: 1:0 – Чолач (Єгор Курбатов, Белинський, - більш.), 01:14. 2:0 – Ступак (Голубич, Олендаренко, - більш.), 15:31. 2:1 – Толстушко (Артем Дубінін, Алєксандр Коробов, - більш. 4х3), 33:52. 2:2 – Грицьких (Дмітрій Орлов, Артем Дубінін, - більш.), 35:27. 2:3 – Дмітрій Орлов (Алєксандр Коробов, Толстушко), 50:56. 3:3 – Чолач (Андрейків, - більш.), 53:53. 4:3 – Гільманов (Андрій Міхнов, - більш.), 67:43

«Сокіл»: Георгій Дубровський; Олендаренко – Голубич, Белинський – Чолач, Владислав Лисенко – Андрейків, Сисак; Денис Гончаренко – Єгор Кузьменко – Андрій Міхнов, Фелікс Морозов – Єгор Курбатов – Алєксандр Павленко, Гільманов – Андрєй Смирнов – Німенко, Ступак – Ярослав Панченко – Малетін, Михайло Сімчук. Тренер – Олег Шафаренко

«Кременчук»: Давлетшин; Олександр Александров – Давид Григорян, Хришпенц – Володимир Алексюк, Грицьких – Толстушко, Варава – Бойових; Алєксандр Коробов – Артем Дубінін – Дмітрій Орлов, Дмітрій Созонов – Пукс – Тютченко, Іван Савченко – Тимур Гриценко – Денискін,Тимофій Савицький – Серанов – Ілля Смирнов. Тренер – Олександр Савицький

7 квітня. Київ. Спорткомплекс АТЕК. Без глядачів

Іван ВЕРБИЦЬКИЙ, фото автора

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Реал знайшов воротаря, який буде конкурувати з Луніним за місце у старті
Футбол | 16 квітня 2024, 10:16 5
Реал знайшов воротаря, який буде конкурувати з Луніним за місце у старті

Філіп Йоргенсен може перейти в «королівський клуб»

В овертаймі визначено чемпіона світу з хокею серед жінок
Хокей | 16 квітня 2024, 07:57 0
В овертаймі визначено чемпіона світу з хокею серед жінок

У напруженому фіналі Канада обіграла США з рахунком 6:5 OT

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
олег григор
Сокол браво! Я болею за барсов но за соколят очень рад.а кременчуг и донбас одного поля ягоды.проигрывать не умеют.