Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 08 квітня 2021, 11:04
4471
11

Незломлений. Історія Джейсона Кідда

Розповідь про баскетболіста, який став чемпіоном НБА в 38 років

| Оновлено 08 квітня 2021, 11:04
4471
11
Незломлений. Історія Джейсона Кідда
Getty Images/Global Images Ukraine. Джейсон Кідд

«Сльози котилися з очей. Батьки запитали, що мене тривожить? А я відчував себе так, ніби мені варто піти з баскетболу тому, що я недостатньо хороший для цієї справи. Той момент став для мене Рубіконом: або змиритися, або взяти себе в руки і продовжити намагатися закинути м'яч у кільце», - говорив про себе 13-річного Джейсон Кідд.

Про що думає людина, коли на її шляху зустрічаються серйозні випробування? Здатися? Боротися - боляче, та й навіщо? Або навпаки, розлютитися і втратити контроль над собою? Ймовірно, ці ж думки відвідували нашого героя на одному з дворових баскетбольних майданчиків Окленда у далекому 1986-му році. Після психологічно виснажливих спарингів з Гері Пейтоном. «Рукавичка» (Пейтон) був здатний знищити будь-яку людину своїм треш-током. І зовсім юний Джейсон не став винятком.

Дивно, але саме це наставництво майбутньої зірки «Сонікс» загартувало м'який характер Кідда. Результат? Свою шкільну команду, «Сент-Джозеф Нотр-Дам», Джейсон привів до двох чемпіонств штату. Був названий гравцем року в Каліфорнії, отримав приз «Нейсміта» і був включений у всеамериканську збірну «МакДональдс Тім».

Випадок у студентах

«Мій перший рік у студентах? Ми вважалися аутсайдерами, нездатними навести шереху в NCAA», - написав Кідд для «The player`s tribune». У другому раунді «Березневого безумства-93» команда нашого героя протистояла чемпіону двох попередніх років - університету «Дьюка».

«Коли ти слабший, то повинен використовувати недооцінку з боку опонента на свою користь. А ще пам'ятати, що баскетбол - це весело... Ми зробили те, чого від нас ніхто не очікував. Ми перемогли «Дьюк». Вболівальники скажуть, що це - диво. Що ж, не сперечаюся».

Getty Images/Global Images Ukraine

До приходу Джейсона, університет «Берклі» мав негативний рекорд у своєму дивізіоні (10-18). Разом з новачком Кіддом, «ведмедям» все-таки вдалося навести шереху як у себе в дивізіоні (21-9), так і в плей-оф турніру NCAA, вибивши з розіграшу головного фаворита змагань. Сам же Кідд знову почав збирати різні нагороди і ставити індивідуальні рекорди. Першокурсник року, лідер дивізіону Рас-10 за перехопленнями.

А найголовніше, він не зупинився, а продовжив свій розвиток і в наступному сезоні. Баскетболіст набрав більше за всіх у своєму дивізіоні результативних передач, став гравцем року в Рас-10 і потрапив до першої збірної США-NCAA. Допоміг команді поліпшити показники перемог у дивізіоні - 22-8. Правда, на стадії плей-оф «Берклі» вилетів уже в першому раунді. А наш герой отримав можливість виставити свою кандидатуру на драфт НБА у 1994-му році.

Перші роки в найсильнішій лізі світу

Джейсон Кідд під другим піком відправився в «Даллас». І відразу ж став основним баскетболістом у команді. Як грав ранній Кідд? Це був броньовик, який ішов під кільце і змітав усе й усіх на своєму шляху. ЛеБрон до появи самого ЛеБрона, як сказав уже знайомий нам «Рукавичка» -Пейтон. Звідси і не завжди найвидатніший відсоток реалізації кидків.

За 79 ігор у сезоні 1994/1995 Джейсон набирав лінійку: 11.7; 5.4; 7.7 у середньому за 34 хвилини на майданчику. І закидав 43% середніх і 27% дальніх кидків. У той час, як середні показники по лізі були 49% і 36% відповідно. Важливо відзначити, що в своєму першому сезоні в НБА наш герой в середньому здійснював трохи більше трьох дальніх кидків за матч, закидаючи один з них. Наступного року ситуація змінилася. Ні, відсоток влучання не став ефективнішим, а шот-селекшн розумнішим. Кідд став більше кидати - 16 кидків проти 11 роком раніше. Кількість набраних очок збільшилася (16.6), а відсоток влучання став наступним: 40% середніх кидків і 33% дальніх.

«Граааай спокійніііііше. Тренери і старші товариші по команді постійно повторювали мені ці слова», - згадує Кідд для «The player`s tribune»: «Я був одним з тих відчайдухів, яким світ здавався по коліно. Переді мною три опоненти? Не має значення! Я знав, що зроблю їх».

Тож не дивно, що у такого хлопця не склалися стосунки з новим головним тренером команди - Джимом Клеменсоном. І після перших 22-х ігор сезону 1996/1997 наш герой був обміняний в «Фінікс».

Під палючим сонцем Арізони

Саме в «Санс» Джейсон Кідд почав показувати свої асистентські навички: більше 10 передач в середньому по сезону два роки поспіль. А також... наш герой заспокоїв свою гру! Став менше кидати 3-очкових (3 спроби або менше за кар'єру в Арізоні). А його відсоток дальніх влучань став близьким, або перевищував середньоліговий відсоток: «Уже в «Фініксі» я став по-справжньому розуміти вимоги тренера до мене. Завжди знаходив можливість зробити асист. Став краще бачити майданчик і грати спокійніше. І так, перестав здійснювати невиправдані кидки».

Getty Images/Global Images Ukraine

Важливо відзначити два моменти впливу баскетболіста на команду. Перший момент: до приходу Кідда в «Фінікс» і в перший неповний його сезон з командою, «Санс» виходили до плей-оф із 7-го місця, маючи рекорд перемог 41-41 і 40-42 відповідно. Перший повноцінний сезон Джейсона в Арізоні завершився на 4-му місці Західної конференції і рекордом 56-26.

Другий момент: у сезоні 1998/1999 Кідд входив до числа топ-50 баскетболістів у 10 різних статистичних показниках. А «Фінікс» виграв у кожному з тих матчів, у яких їхній розігруючий збирав тріпл-дабл. А це вам вже не Расселл Вестбрук часів «Оклахоми».

Пік кар'єри в «Нью-Джерсі»

Моїм першим баскетбольним симулятором була НБА 2003. Наступний рік після дебютного сезону баскетболіста за його нову команду. І я, природно, грав за «Нетс». У ній Джейсон майже не вмів кидати дальні (в реальному житті: 4.5 спроби в середньому за 2001/2003 та 33% їх реалізації), але ніс загрозу з середньої дистанції. І природно, під кільцем. У реальному житті в сезоні 2002/2003 Кідд 24% своїх кидків робив впритул біля кільця. Правда, уже 58% своїх же кидків баскетболіст здійснював поблизу, або за 3-очкової лінією. Але про це поговоримо пізніше. А зараз.

Getty Images/Global Images Ukraine

Відчуйте різницю: до Кідда - 12-е місце на Сході, під час Кідда - лідер і двічі фіналіст НБА. У 506 іграх з командою наш герой збирав лінійку: 14.6; 7.2; 9.1. П'ять разів вибирався на Матч зірок, будучи в майці «Нетс», двічі обирався до першої збірної НБА, одного разу до другої, шість разів входив у різні захисні збірні. Про що це я? Ах, так, на думку автора «Nothinbutnets» Джеррі Тротти, Кідд - другий гравець за своєю значимістю для клубу за всю його історію. Після Джуліуса Ірвінга.

Назад у майбутнє, ой, у «Даллас»

«Я повернувся в «Даллас» у 2008 році. І це вже була команда Дірка (Новіцкі). Починаючи свій 15-й сезон в НБА, я починав засвоювати черговий новий урок - завжди питай поради у своїх товаришів», - розповідає наш герой: «Цей урок потрібен для того, щоб завжди продовжувати вчитися і покращувати свою гру».

Getty Images/Global Images Ukraine

Що на цей раз хотів зробити в собі краще і без того великий баскетболіст? Він збирався поліпшити свій 3-очковий кидок. І йому пощастило, що Новіцкі якраз був «триочковою машиною» команди: «Дірк, друже, навчи мене. Який твій секрет закидання дальніх кидків у кільце?»

Мабуть, прийшов час поговорити про середню дистанцію кидків Джейсона, і як вона змінювалася з плином його кар'єри. У «Далласі» часів новачка Кідд прагнув завершувати свої атаки під кільцем (середня дистанція на кидок - 12.8 футів) у сольних швидких проходах. Навіть незважаючи на різкий скачок дальніх спроб у другому сезоні, в «Фініксі» за 4.5 роки дистанція віддалилася від кільця ще на 0.5 фути. В першу чергу, за рахунок збільшення кількості дальніх 2-очкових спроб. У «Нью-Джерсі» Кідд починає прогресувати як різнобічний шутер: йде з-під кільця (33% у «Далласі» і близько 20% у «Нетс») і частіше завершує свої атаки з-за дуги (42% - 3-очкові в 2004/2005).

Так, Джейсон починає втрачати в швидкості, але його інтелект і здатність разом з бажанням вчитися роблять його більш ефективним баскетболістом, і одним з найкращих асистентів в історії ліги.

Повернемося в «Даллас». А саме, в 2011 рік: «Ми з Дірком отримали чемпіонські персні. Думаю, ми виграли ту серію, бо знали, що таке негаразди, і знали, що таке командна робота».

Так, тим часом Джейсон Кідд навчився визнавати лідерство іншої людини, умів заспокоювати гру, кидав дальні з відсотком влучання вище (за 40%), ніж середній по лізі. Представник епохи героїчного баскетболу приймав свою роль і просто чекав м'яч під відкритий кидок. Середня дистанція кидка баскетболіста в «Далласі» склала 20 футів від кільця.

Усі дороги ведуть в «Нью-Йорк»

Getty Images/Global Images Ukraine

Завершував кар'єру гравця наш герой вже на чистій позиції атакуючого захисника, допомагаючи команді просувати м'яч в атаці і нести загрозу з-за дуги (22 фути від кільця в середньому). На той момент Джейсон Кідд був 40-річним гравцем, чемпіоном НБА, одним з кращих баскетболістів за всю історію ліги і вічним учнем, який довів, що навіть будучи аутсайдером, можна перемагати найсильніших опонентів і вигравати найвищі нагороди. Навіть на заході кар'єри. Просто важливо ніколи не здаватися, бути відкритим для складних умов, і йти до поставленої мети. До речі, друг дитинства нашого героя, Гері Пейтон, виграв НБА в тому ж віці, що й Джейсон Кідд.

Мій улюблений баскетболіст - Джейсон Кідд. А який у вас? Пишіть в коментарях.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
D.Lanskoy
Спасибище за статью! очень вкусно написана про одного из самых выдающихся игроков в истории НБА. Я был страшно рад за него, когда он все-таки выиграл НБА за Маверикс! И я не знал про его дружбу с Пейтоном (один из моих любимых игроков, как и вся тогдашняя команда Сиэтл времен Джордана) и что тот тоже смог стать чемпионом НБА (пропустил этот момент с Майами). Моим любимым игроком времен Джордана был Дэвид Робинсон - игрок, у которого практически не было недостатков, который был хорош и в защите, и в нападении, и бросал практически с любой дистанции, как наш Сабонис, только гораздо более атлетичный. А сейчас, пожалуй, при наличии ЛеБрона я все же считаю лучшим Стефа Карри - игрок, раздвинувший границы баскетбола, а не просто тот, кто лучше других в данный период времени.
salomon77757
Пейтон, Айверсон, Джордан, Картер, Грант Хилл, Ховард. Тяжело определиться с одним.
Sadixson
Спасибо за статью, Кидд всегда нравился - кроме него всегда кайфовал от игры Винса, и пока они вместе играли это был космос. В детстве ещё кайфовал от игры Ти-Мака и Джейсона Уильямса
tima fialko
Приклад,як важкою працею можна стати зіркою.Характер-велика справа.
Mr.Value
В 38 лет стать чемпионом - это очень круто.
Петя Рудик
Крутий чувак, але я все - таки виріс на Леброні.