Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Правильне харчування
| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:44
37521
0

Як швидко і ефективно схуднути до літа 2021

Найпопулярніші дієти в 2021 році

| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:44
37521
0
Як швидко і ефективно схуднути до літа 2021
Getty Images/Global Images Ukraine

У мене нова дієта, дуже ефективна: я взагалі нічого не їм, а коли відчуваю, що ось-ось втрачу свідомість, гризу шматочок сиру. - Вона явно діє. - Так, ще пара нападів гастриту, і я буду у мети. Цитата з фільму «Диявол носить Prada».

Дієта - один з найпоширеніших видів схуднення. Тривалість дієти - фактор, що залежить від ступеня тяжкості зайвої ваги, віку, наявність супутніх захворювань, способу життя і тд.

Чи є дієта корисним варіантом підтримки вашого здоров'я? Це спірне питання.

Обмежити себе в повноцінних прийомах їжі один день або цілий тиждень, з'їсти пару ложок каші або замінити їжу водою - індивідуальне право кожної людини.

Головним аспектом при виборі дієти - не нашкодити собі!

У статті розберемо трендовий набір дієт на 2021 рік; розглянемо приклад орієнтовного меню на тиждень однієї з дієт; позначимо важливість наявності спорту в житті людини, що худне; проаналізуємо ефективність і значимість дієти при правильному схудненні

Тренди схуднення 2021

У наш час різноманітність дієт зашкалює: починаючи від "знахарських" методів боротьби із зайвою вагою до розкручених і брендованих зарубіжними зірками способів схуднення

Найпопулярніші дієти в 2021 році:

- Низьковуглеводна дієта, або кето-дієта

- Середземноморська дієта

- Голлівудська дієта

- Інтервальне голодування, або фастінг

- Кефірна дієта

- Дієти на гречці, буряках, кавунах

- Розвантажувальні дні

- Експрес-дієти

Кето-дієта робить ставку на підвищене вживання жирів, виключаючи вуглеводи. Мінімальне вживання вуглеводів стимулює вироблення в організмі кетонових тіл, які є джерелом енергії. Тепер їхнім джерелом стануть жири.

Продукти, які включають в раціон при кето-дієті:

- вершкове і оливкове масло

- горіхи і авокадо

- риба і морепродукти, з високим вмістом Омега- 3

- курка, яловичина

- різні сорти сирів

А що кажуть про цей спосіб схуднення дієтологи?

"По суті, кето-дієта - це одна з екзотичних дієт, від якої мало толку і багато клопоту... Спочатку ви худнете, але потім вам набридає, ви повертаєтеся до старого і різко набираєте зайву вагу, ще більшу, ніж була. Тому , що організм звик до вуглеводів і вітамінів, які ви отримали зі злакових і старого стилю харчування. Щоб гармонійно жити на кето-дієті, потрібно правильно на неї перейти", - дієтолог Михайло Яцик.

Середземноморська дієта. Дана дієта включає в себе всі принципи харчування, характерні для жителів Середземномор'я.

Якщо ви не француженка, то немає сенсу вживати величезна кількість жиру або білків (продуктів, властивих даному регіону).

Будь-яка дієта не підійде кожному.

Купуючись на екзотичні назви дієти, важливо враховувати територію проживання людини, традиції харчування і звичний раціон, культуру етнічного фону і релігію.

Голлівудська дієта. Сідаючи на дієту, людина керується не розумом, а причиною усталеної моди, стереотипів і стандартів краси відомих особистостей. Якщо актриса Ніколь Кідман змогла схуднути за допомогою цієї дієти, не факт, що це і для вас підходящий спосіб.

Ця дієта грунтується на тих продуктах, які характерні і звичні саме для жителів Америки (продуктах з високим вмістом білка (яйця, м'ясо, риба) і рослинної клітковини (мало вуглеводомісткі фрукти і овочі).

Фастінг-дієта, по суті, те ж саме голодування. Якщо у людини в наявності захворювання шлунково-кишкового тракту, гастрит, панкреатит або цукровий діабет, то цей тип дієти не варто розглядати.

Небезпека в тому, що процес голодування, наш організм сприймає як стрес. І в момент "нападу" на їжу, людині буде складно зупинитися і контролювати свій апетит. Існує ймовірність набору ваги у великих кількостях.

Експрес-дієта - радикальний метод позбутися зайвої ваги, шляхом дефіциту калорій. По суті, ви обмежуєте себе в добовому дозуванні потрібних поживних речовин, і навіть жирів.

3, 5, 7 днів дієти і тонка талія гарантована? Стати самим собі дієтологом - не найрозумніше рішення надмірної ваги. Недоїдання порушує обмінні процеси в організмі і призводить до емоційної напруги. В результаті, людина може зірватися і приступить до заїдання "голодних днів".

Дієти: кефірна, кавунова, бурякова і тд - представники монодієт. Цикл такої дієти полягає з вживання одного і того ж продукту в перебігу дня. Правда, організм, який звик отримувати все необхідне з повноцінного прийому їжі, незабаром виснажиться, і наслідки довго не змусять себе чекати.

Будь-яка назва дієти і приклади людей, які схудли з її допомогою, вселяє нам довіру. Але людина, що худне, не звертає увагу на безліч інших дуже важливих факторів, тому що її мета - схуднути. Часто людська безрозсудність і самовпевненість не виправдовує ризики, на які вона йде.

Меню для схуднення на тиждень

Процес схуднення повинен бути безпечним і не завдавати шкоди організму. Як правило, люди прагнуть швидко і за всяку ціну позбутися від зайвого баласту на талії. Тому, вдавшись до ігнорування балансу в харчуванні, людина може погіршити стан здоров'я і сповільнить процес спалювання жиру.

У їжу потрібно включити більше клітковини, робити упор на варену, тушковану і приготовлену на пару їжу.

Можна спробувати скористатися наступною підібраним варіантом меню на тиждень Голлівудської дієти. Але, пам'ятайте, що самостійно призначена дієта, без консультації дієтолога, може дати зворотний ефект.

Понеділок

Сніданок весь тиждень один і той же: чашка кави з цукром, 1 апельсин або яблуко, 2 яйця некруто з тостом.

Обід: склянка свіжого томатного або апельсинового соку, зелений салат з лимонним соком, 200 г відвареного м'яса.

Вечеря: 2 яйця, 2 помідори, тост, яблуко і стакан кефіру.

Вівторок

Обід: 100 г нарізаної селери з лимонним соком, 200 г риби, чорна кава без цукру.

Вечеря: шматочок висівкового хліба, 100 г нежирної ковбаси, 1 яйце з зеленню, 1 яблуко і стакан кефіру.

Середа

Обід: салат з овочів і зелені з лимонним соком, відварна курка, тост, чорна кава без цукру.

Вечеря: 50 г сиру і 1 яйце, висівковий хліб, 100 г редиски, 1 яблуко і стакан кефіру.

Четвер

Обід: 150 г відвареної маложирної яловичини, салат зі шпинату, 2 картоплини в мундирі, чорна кава без цукру.

Вечеря: салат зі свіжих овочів, заправлений лимонним соком, тост, яйце некруто, шматочок нежирної шинки, 1 яблуко і стакан кефіру.

П'ятниця

Обід: 150 г відвареної риби, овочевий салат, висівковий хліб, чашка кави без цукру.

Вечеря: омлет з 2х яєць, салат зі свіжих овочів, 1 яблуко і стакан кефіру.

Субота

Обід: 200 г відвареного м'яса, 2 картоплини в мундирі, 200 г тушкованої моркви, чорна кава без цукру.

Вечеря: дві морквяні котлети і 50 г сиру, зелений салат, заправлений лимонним соком, 1 яблуко і стакан кефіру.

Неділя

Обід: 100 г рису, 200 г відвареної риби, зелений салат, заправлений лимонним соком, чорна кава без цукру.

Вечеря: 1-2 парові котлети, 2 помідори, шматочок житнього хліба, стакан кефіру.

Правильне меню на тиждень для ефективного схуднення можна скласти з будь-яких компонентів "по своїй кишені". Головне, вони повинні бути багатими на протеїни і клітковину. З раціону потрібно виключити смажене, солоне, копчене, борошняне, здобне і конче потрібне відмовитися від солодких газованих напоїв.

Як швидко схуднути, приділяючи 1 годину в день спорту?

Перша асоціація людини зі словом "спорт" - це виснажливі тренування, витратність часу і грошових коштів...

Для того, щоб схуднути, обов'язково відвідувати спортзал. Досить вести активний спосіб життя, який включає в себе «не надривання пупка" від тягання заліза, а також: прогулянки, плавання, танці, йога, катання на велосипеді, ранкова пробіжка. Фізичних навантажень можна приділяти час на протязі всього робочого і вихідного дня, вдома або на свіжому повітрі, було б бажання.

Будь-які фізичні навантаження мають сенс і дають свій ефект. Все залежить від регулярності і правильності виконання.

Скориставшись рекомендаціями інструктора з фітнесу, вправи дозволять швидко прибрати зайві накопичення на проблемних ділянках тіла.

У комплексі з правильним харчуванням, використовуйте вправи - присідання, "ножиці", віджимання від поверхні, планка, підтягування ніг до грудей і тд, і буде вам щастя.

Активний спосіб життя - ефективний інструмент у боротьбі з надлишковою вагою та досягнення ідеальних пропорцій тіла.

Дієти для схуднення працюють чи ні?

Щоб відповісти на це питання, варто дізнатися докладніше про існуючі принципи харчування під час дієти, смакові переваги людини, відсутність протипоказань і прийняти розумне рішення.

Якщо немає ніяких обмежень і заборон, в результаті консультації з лікарем або дієтологом, можливий варіант вибору належного способу схуднення.

Дієта повинна носити збалансований і здоровий характер. Вона не повинна завдавати шкоди здоров'ю. Її мета - привчити людину до здорового харчування і, з цією допомогою поліпшити стан здоров'я.

Висновки

Які б дієти не існували, пам'ятайте, тренди на конкретні продукти в харчуванні залишаються позаду, а правильний раціон, підвищена активність залишаються класичним прикладом дієвого способу, що дає більш ефективний результат.

Якщо ви жадайте попрощатися із зайвими кілограмами, то тягу до жирних продуктів потрібно звести до мінімуму, приділивши особливу увагу сезонним живильним продуктам.

Фізичне навантаження - відмінний помічник в схудненні поруч з правильним харчуванням. Не важливо, як ви ведете активний спосіб життя, головне, проводити його не на дивані.

Що стосується реальної користі "заморських дієт" - це поняття суб'єктивне. Якщо дивитися об'єктивно, то будь-яка дієта повинна підлаштовуватися індивідуально під кожного.

Автор статті

Михалик Марина

Оцініть матеріал
(56)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.