Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кроссфіт
| Оновлено 18 травня 2021, 02:57
939
0

Як правильно худнути після реабілітації

Чому так легко погладшати в результаті травми і так складно схуднути

| Оновлено 18 травня 2021, 02:57
939
0
Як правильно худнути після реабілітації
Getty Images/Global Images Ukraine

Травма. Це незабутня річ. Вона створює тебе і може контролювати. Вона може розірвати тебе дощенту. А може зробити дуже сильним. Так. Це кумедна штука. Джон Нельсон Дербі

Вважається, що зайву вагу можна набрати внаслідок переїдання. Але існує причина, через яку теж є велика ймовірність погладшати - нестача руху, пов'язана з травмами і посттравматичним періодом.

Період реабілітації теж вносить свої корективи в спосіб життя людини, зміни в раціон, і тоді зберегти форму буває складно.

У статті ми розберемо деякі види травм, після яких існує варіант набрати зайву вагу; ви дізнаєтеся, чому в період реабілітації людина не може схуднути і до кого звернутися за допомогою в цій ситуації; розглянемо плюси контролю персонального тренера в посттравматичний період схуднення

Після яких травм найчастіше людина набирає вагу?

Травми, через які є більша вірогідність "випасти" з здорового способу життя:

- спортивна або побутова травма ніг, рук;

- колінного та інших суглобів;

- пошкодження меніска;

- травми хребта;

- пошкодження гіпоталамо-гіпофізарної системи;

- переломи плечового суглоба...

Чому так легко погладшати в результаті травми і так складно схуднути?

Відповідь проста: добова витрата калорій зменшується через нестачу рухових функцій - і всі "енергетичні" калорії відкладаються в жир.

Коли людина потрапляє на лікарняне ліжко, вона перестає стежити за своїм харчуванням - їй не до цього. Високий рівень кортизолу (гормон стресу) вимагає швидких вуглеводів, прискорюючи набір жиру в області живота і стегон.

Щоб легше пережити отриманий стрес через травму, людина підсаджує себе на улюблені "ласощі" - солодощі, газовану воду, чіпси, гамбургери. При цьому не береться до уваги факт, що організму в цей період потрібна достатня кількість вітамінів і мінералів (кальцій, магній, йод і тд) для якнайшвидшого відновлення. А надлишок "порожніх" вуглеводів несе лише порушення обмінних процесів. Тож не дивно, що потім спостерігається жахлива цифра на вагах.

У цьому випадку важливі мотивація і терпіння. Переглянувши свій раціон харчування, можна схуднути і без спорту, правда, за більш тривалий період часу.

Чому процес реабілітації не впливає на схуднення організму?

Ніяк, тому що ви реабілітуєтеся не вагу, а наслідки травми.

В період реабілітації потрібні "інші очі" (дієтолог, фітнес-тренер), які забезпечать контроль за стабільним станом вашої ваги. Спеціаліст у цьому напрямку веде облік вироблення гормонів і їх балансу. Порушення гормонального фону провокує розлад метаболізму і ваша фігура стає схожою на форму яблука.

Тільки фахівець зможе "зловити момент" і зупинити підвищення ваги. У зворотному випадку, ви ще стрімкіше будете схильними до поправки.

До того ж, не забувайте, що посттравматичний період включає прийом чималої кількості медикаментів. Вони теж згубно позначаються на обмінних процесах і збільшують накопичення жирових мас.

Будь-який призначений препарат має свій механізм впливу на вагу людини: може підвищити сонливість або збільшити апетит, вплинути на засвоєння жирів, вироблення інсуліну і тд.

У цей період дуже важливо прислухатися до свого організму і вчасно звертатися за консультацією до професіонала.

Через якийсь час після реабілітації можна позбавлятися зайвої ваги?

Це спірне питання, оскільки кожен організм індивідуальний. Не варто забувати про ступінь тяжкості травми і складнощі посттравматичного періоду. Так, перелом хребта вимагає від 1 року реабілітації, а травма коліна - від 6 місяців.

Лікарняна дієта не викличе у вас набір зайвої ваги, чого не скажеш про домашній раціон харчування після виписки. З "домашнім режимом" буде складніше впоратися, оскільки там все виходить від встановлених звичок людини. Травма - не той фактор, який стимулює потерпілого думати про зміну своїх уподобань у способі життя і раціоні.

Дотримуючись принципів "правильної тарілки харчування" (їсти більше свіжих овочів, фруктів, каш), ви не дозволите вашому тілу додати зайві кілограми і не порушите перистальтику кишечника.

Так, і без фізичних навантажень тут не обійтися. Оскільки травма передбачає іноді накладення гіпсу, то в період реабілітації можлива атрофія м'язів або обмеження рухливості. Тому призначена дозована лікувальна фізкультура необхідна для розробки травмованого ділянки тіла. Це дозволить збільшити добову енергетичну витрату калорій, поступово приводячи в тонус ваші м'язи.

Шкодуючи себе і боячись собі зашкодити, ви погіршуєте не тільки фізичний стан, а й відчуєте моральну пригніченість. Роблячи акцент на хворобливих відчуттях, ви мимоволі будете заїдати стрес.

Важливо не забувати, що такий "випад" з життя і ограніченность- тимчасове явище. Не здавайте свої позиції, і незабаром ви повернетеся в життєве русло так, ніби й зовсім не були відсутні.

Чому після реабілітації краще худнути під контролем тренера?

Після травми ми просто не маємо права самостійно призначити собі програму тренувань. Ви ж не хочете забезпечити собі ще більше проблем зі здоров'ям? Організм після реабілітації не готовий до "марафонських" забігів, тому схуднути швидко не вийде. Інтенсивні навантаження, неправильне виконання вправ призведуть до негативних наслідків і хвороб, а зайва вага так і залишиться жити з вами.

З урахуванням ступеня тяжкості вашої травми і призначень вашого лікуючого лікаря, тренер призначить вам ті вправи, які можна виконувати з:

- положення лежачи;

- без сильних згинань і ударних рухів;

- плавання;

- йога;

- силові вправи з упором на верхню частину тіла...

Будучи під наглядом фітнес- тренера, вага буде знижуватися повільно, але все одно результат ви отримаєте і підтягнете шкіру.

Ретельний нагляд тренера за вашим раціоном послужить допоміжним чинником зменшення жирової і підвищення м'язової маси тіла.

Правильно побудований план харчування і спорту допоможе безпечно скинути зайвий баласт калорій і повернути вас до повноцінного життя. Правда, не варто забувати, що вище голови вам не стрибнути, бо зробити більше, ніж потрібно, не варто і намагатися.

Висновки

Зайва вага в посттравматичний період - одна з поширених причин порушеного метаболізму через обмеженість у рухах.

Коли людина здорова і веде здоровий спосіб життя, два процеси - активність і обмінні процеси гармонійно доповнюють один одного, організм самооновлюється. Але коли справи йдуть не так райдужно, ми не можемо рухатися стільки скільки потрібно, то функція обмінних процесів починає працювати проти нас. Клітини м'язової тканини розпадаються і не відновлюються, адже організму вона тепер не потрібна в колишній кількості.

Через це, травма провокує процес легкого набору ваги. У разі, якщо організувати собі правильне харчування, доступне фізичне навантаження і позитивний психологічний настрій, то відкладень на животі можна уникнути.

Автор статті

Михалик Марина

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.