Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Правильне харчування
| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:44
1401
3

Стереотипи схуднення і правильного харчування

Головні міфи у різних вікових груп

| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:44
1401
3
Стереотипи схуднення і правильного харчування
Getty Images/Global Images Ukraine

Ніколи не роби того, чого від тебе очікують інші. Прагнення відповідати очікуванням і стереотипам обмежує людини. Гай Берт

З віком, в силу свого досвіду і начитаності кожна людина думає, що він розумніший і знає, якщо це краще для нього, то зійде і для інших.

Думки прихильників різних екзотичних дієт про те, що правильне харчування для схуднення - дороге, несмачне, виснажливе, відкидають худне людини від правильного вибору в здоровому харчуванні і схудненні. Але чомусь в момент наближення "повного фінішу" звертаються за допомогою до фахівців (дієтологів).

Смачний і повноцінний прийом їжі - запорука гарного настрою і самопочуття.

Їжа повинна бути привабливою за смаком, за образом і за ціною, викликати приємні емоції і бажання.

Дана стаття розкриє вам очі на суспільні стереотипи схуднення і правильного харчування; розповість про вплив, який чинять стереотипи на наше життя; навчимося уникати впливу громадських міфів на нашу думку

Стереотипи схуднення у різних вікових груп

Міф 1. Голодування, голодні дієти, недоїдання.

Відмова від їжі - одна з головних помилок бажаючих схуднути. Безліч тих, що худнуть, часом примушують себе забути про їжу в момент, коли організму дійсно потрібно підкріпитися і заповнити запаси поживних речовин.

Навмисною відмовою від їжі ви прирікаєте свій організм формувати "сховище запасних калорій" на випадок, якщо його господар вирішити забути вчасно поїсти. Обхитрити матінку природу не так просто, і ви стрімко будете набирати вагу.

Міф 2. Розвантажувальні дні або дробове харчування

Цей момент складно назвати повноцінним прийомом їжі. Це та ж відмова від повноцінного прийому їжі, просто назва інша. Різке і категоричне "НІ! калоріям" зіграють проти вашої стрункості і краси.

Міф 3. Вегетаріанство, веганство, сироїдіння

Ви вважаєте, що при схудненні салат всьому голова?

Значимість свіжих овочів і фруктів - незаперечна: там багато клітковини і мало калорій.

Але такий "порожній" прийом їжі незабаром спровокує нову хвилю голоду. І так, довго на "салатиках" людина, яка звикла вести "безладне" харчування, не протримається і зірветься, що призведе до прискореного набору ваги. Овочі не позбавлені поживної цінності, але і не дають насичення на довгий час. Незважаючи на те, що шлунок наповнений, ти скоро відчуєш себе голодним. Повноцінний прийом їжі повинен бути ситним, тоді він буде корисним, не виключаючи при цьому свіжі овочі та фрукти.

Міф 4. Тимчасові рамки

Не їсти після 18.00 - усталений стереотип людей, що худнуть.

Навіщо обмежувати себе в харчуванні? Просто потрібно віддавати перевагу легкій їжі: кашам, овочевим салатам або білковим продуктам. Білки не відкладаються в жир, навіть якщо їх їсти на ніч.

Міф 5. Жири тваринного походження

Скажеш ні тваринним жирам і відчуєш себе стрункішою? Проте не так сталося, як гадалося. Будь-яке обмеження себе в "правильних і корисних" жирах не дозволить позбавитися зайвої ваги. Вони грають головну роль в обмінних процесах і всмоктуванні поживних речовин.

Недолік жирів може спровокувати нервовий розлад, проблеми зі шкірою або гормональний збій. І тоді, тримайтеся.

Міф 6. Соки (цукровмісні, натуральні)

Такий тип напою - джерело величезної кількості цукру. "Несправжній" цукор не містить додаткових калорій - через це травна система "плутається", не може спалити калорії і відрегулювати споживання їжі.

Свіжовичавлений сік несе в собі вітамінну цінність, але одним соком ситий не будеш. З огляду на факт високої концентрації кислоти, (апельсиновий) сік на "порожній" шлунок не привнесе вам радість в життя, а викличе проблеми шлунково-кишкового тракту. Пити його слід між прийомами їжі.

Стереотипи з правильним харчуванням

Стереотипи правильного харчування - це усталені думки безлічі людей, які "ненав'язливо нав'язуються" іншим членам соціуму: інтернет, сусідка з 40 річним досвідом правильного харчування, мама і бабуся, які знають, як і коли краще худнути, супермодель або актриса як "носії" не одного десятка екзотичних дієт і тд.

Такі судження перевірені часом легко і швидко вкорінюються в суспільстві. А чи несуть вони в собі таку ж користь індивідуально для кожного? Це питання риторичне.

Стереотип 1. Генетика. "Я пішла в свою прабабу"

Красиве тіло - це робота над собою. Пружні сідниці і прес у спадок не передаються.

Люди, які регулярно займаються спортом, можуть дозволити собі з'їсти тістечко або шматочок торта і зберігати стрункість все життя.

Чи не обмеження себе в їжі рятують від зайвих кілограмів, а бездіяльність і малорухливість.

Неправильно вважати, що ваш зайву вагу це заслуга ваших предків. Гени відповідають не за ваш обмін речовин, а за стереотипне і скептичне ставлення до правильного харчування.

Стереотип 2. Дробове харчування

Широко відома фраза "їсти потроху, але часто" порушує травної процес. Так ви не зможете контролювати потрібну порцію для насичення, оскільки кожен раз будете або переїдати, або недоїдати.

Стереотип 3. Низькокалорійні напої

Вони провокують посилене виділення шлункового соку: їсти хочеться ще більше. Не дозволяти собі їсти теж не можна, оскільки через рясне соковиділення шлунок починає переварювати сам себе. А про наслідки, думаю, не складно здогадатися.

Стереотип 4. Паління замість їжі.

Існує міф про те, що паління знижує апетит і таким чином людина може схуднути.

Суть полягає в психології людини. Закурюючи сигарету, вона запевняє себе, що вона зніме емоційну напругу. Але дія диму надає згубний вплив на нервову систему і буде далі живити пригніченість і робити вразливим емоційний імунітет.

Є й інша сторона медалі, якщо різко кинути палити, ви почнете заїдати свої проблеми і стресові ситуації, що призведе ваші форми до великих обсягів.

Це найгірший спосіб схуднути і підвищити свою стійкість до стресів.

Стереотип 5. Відмова від хліба.

Хліб - це джерело вітаміну групи В, магнію, заліза і фосфору, що допомагає шлунку швидше засвоювати їжу. Відкидати його не варто, оскільки цей продукт є складовою частиною "тарілки правильного харчування".

Чому шкідливо мислити стереотипами?

Чужа думка - це "не відсортоване" сміття. Ми слухаємо і віримо, хоча подібне носить суб'єктивний характер.

Поглинаючи інформацію необдумано і без аналізу, ми отримуємо непотрібний багаж знань, на які накладені чиїсь думки, ставлення, емоції і почуття.

Таким чином, ми переймаємо досвід кого-то другого, а власний залишається в тіні. Чуже "забарвлене уявлення" дієти або методики правильного харчування впливає на бажання і звички інших людей, що призводить до зміни світорозуміння.

Тому стереотипи схуднення - це негативні явища суспільної думки. Вони з'являються за певних обставин, які кожен раз міняються. А усталена думка буде існувати ще довгі роки.

Не потрібно давати можливість іншим робити вибір за вас. Потрібно формувати свою думку і погляд на навколишній світ, особливо коли мова йде про Ваше здоров'я. Стереотипи не допоможуть вам схуднути, тут важливий аспект індивідуального прийняття рішення. Ніхто і ніколи не зможе передбачити для вас правильний орієнтир. Це ваша відповідальність, а знання і досвід інших людей - це "неправдиві" уявлення або маркетинговий хід.

Суспільство ніколи не позбудеться стереотипного мислення, оскільки кожна окрема людина не здатна постійно і ретельно обмірковувати і зважувати кожне своє рішення або вчинок. Правильним буде - навчитися жити разом зі стереотипами.

Навіщо потрібно долати стереотипи та уявні установки для досягнення результату?

Стереотипи програмують людей на руйнування ще не сформованої остаточно думки.

При цьому вони відіграють величезну роль в становленні сучасної особистості. Як?

Все дуже просто. Всі стереотипи схуднення і правильного харчування відображають особливості сприйняття чужого досвіду. Це спрощує людині процес пізнання дійсності, що не є об'єктивним. Знаючи про такий негативний вплив, можна отримати вигоду - знання на свою користь.

Вміючи аналізувати і фільтрувати інформацію, що надходить ззовні, людина набуває свій особистий досвід на основі зроблених висновків.

Скориставшись таким прийомом, ви сформуйте навик не вірити всьому, що почули / прочитали. Отримуючи вигоду таким способом, незабаром стереотипи втратять силу свого впливу на ваше мислення.

Висновки

До здоров'я людського організму, як і до схуднення, потрібно підходити комплексно.

Без шкоди для життєдіяльності, харчування має бути різноманітним і збалансованим.

Відмовляючись від прийомів їжі, організм не буде встигати спалювати жири.

Всілякі дієти, дробове або розвантажувальне харчування - це довгограюча методика, ниточки якої приведуть до зривів. Тільки повноцінний спосіб схуднення є безпечним і ефективним.

Автор статті

Михалик Марина

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті
Футбол | 18 квітня 2024, 19:37 2
ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті

Український воротар виграв серію пенальті у матчі з «Манчестер Сіті»

Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?
Футбол | 19 квітня 2024, 13:00 15
Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?

Згадуємо тих представників Леверкузена, які опинилися за крок від видатного тріумфу

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Серега Кукалец
Человек прочитавший эту статью скажет, это всё стереотипы, буду и дальше толстым, больным(условно). Все способы питания при похудении вредны. Ведь нужно быть индивидуумом, не таким как все. Ведь все пи..дят) . Но только не автор статьи отчасти
turist86
sport.ua , напишіть краще ці новини
https://censor.net/ua/photo_news/3256530/diyalnist_zlochynnoyi_grupy_ocholy
uvanoyi_chempionom_svitu_z_kikboksyngu_prypyneno_na_ternopilschyni
Діяльність злочинної групи, очолюваної чемпіоном світу з кікбоксингу, припинено на Тернопільщині, - Нацполіція. ВІДЕО+ФОТОрепортаж
https://censor.net/ru/photo_news/3256556/posle_15_let_remonta_v_jitomire_ot
kryli_stadion_polese_oga_foto
После 15 лет ремонта в Житомире открыли стадион "Полесье", - ОГА. ФОТО
Αἴᾱς
Молодец автор Марина. Но большинство питается по доходу. И это уже не стереотип.