Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Dota 2
| Оновлено 07 листопада 2021, 14:15
21652
0

Лікнеп із кіберспорту. Які бувають ролі і герої в Dota 2?

У черговій статті нашого проекту занурюємося у світ популярної кіберспортівної дисципліни

| Оновлено 07 листопада 2021, 14:15
21652
0
Лікнеп із кіберспорту. Які бувають ролі і герої в Dota 2?

Спецпроект Sport.ua і Parimatch про кіберспорт набирає хід. У нашій серії статей ми детально розбираємо різні аспекти світу кіберспорту, дізнаємося, що таке CS:GO, Dota 2, League of Legends й інші дисципліни.

У черговому випуску продовжуємо говорити про Dota 2 - одну з найпопулярніших і знакових ігор в світі кіберспорту.

Читайте: Лікнеп. Що таке Dota 2 і в чому її феномен?

Parimatch - глобальний партнер багатьох відомих кіберспортивних організацій, з них Fnatic, Virtus.pro, HellRaisers і Team Spirit. З компанією співпрацюють відомі гравці в Dota 2 Євген Sh4dowehhh Алексєєв і Ігор ILTW Філатов.

Позиції в Dota 2

Нагадаємо, що в Dota 2 між собою б'ються дві команди «світла» і «тьми», завдання кожної - знищити ворожий табір - трон противника, попутно усунувши захисні вежі. У кожного гравця є свій герой, що володіє набором умінь і здібностей. Герої займають лінії на карті (топ, мід, бот) і намагаються поступово просуватися до будівель противника. Також на карті існують юніти, керовані комп'ютером, які називаються «кріпи». Герої вбивають «кріпів», вежі суперника і героїв протилежної команди, за що отримують гроші і досвід.

У минулій статті ми вже говорили, що в Dota 2 існує п'ять позицій:

Керрі - перша позиція в команді. Ключовий герой, який повинен «тягти» гру. Він отримує найбільше золота, добиває «кріпів» і руйнує вежі, саппорти оберігають його на початковій стадії, а з плином часу він стає сильнішим і до кінця гри може вносити найбільше шкоди.

Мідер - гравець, який виступає на середній лінії, другий за силою та значущістю;

Оффлейнер - третя позиція в команді, гравець займає «складну» - протилежну керрі лінію;

Семі-саппорт - в грі є два саппорти - 4-ої і 5-ої позиції. Завдання обох героїв допомагати своїм сильнішим партнерам. Семі-саппорт починає гру на конкретній лінії, але він частіше переміщається по карті, ніж фулл-саппорт, контролює руни на карті і допомагає іншим героям робити раптові вбивства (ганги).

Фул-саппорт - 5-та позиція в грі. Герої найнижчої цінності. Вони прив'язані до конкретної лінії, найчастіше до керрі, оберігають його від ворогів. Вони практично не витрачають на себе гроші, а купують корисні предмети для команди.

Які бувають ролі в Dota 2?

Часто гравці в Dota 2 можуть сплутати позиції і ролі в грі, але між ними є відмінності. Як ми розібралися вище, в грі є п'ять позицій, вони обумовлені тим, що в команді є чітка ієрархія по отриманню золота. Саппорт не повинен заважати керрі і відбирати у нього фарм (видобуток золота), в той же час, гравці в матчах виконують певні ролі: в залежності від здібностей героїв своєї команди або складу суперника, в різних матчах ролі можуть змінюватися.

Керрі - займає першу позицію в в складі, він головний «тягач» команди. Керрі стає сильнішим з плином часу, коли отримує досить золота для покупки артефактів і набирається досвіду і прокачує важливі вміння. У більшості випадків керрі-герої мають основними атрибутами «спритність» і «сила». Герої з високою спритністю частіше купують предмети для швидкості атаки і ухилення, герої з високою силою купують предмети для збільшення запасу здоров'я і більшої шкоди.

Найчастіше існує два типи керрі: хард-керрі і семі-керрі. Хард-керрі (hard - важкий / жорсткий англ.) - дуже слабкий і залежний на початку гри герой, але дуже сильний в пізній стадії. До хард-керрі обов'язково повинен бути прикріплений саппорт, оскільки померши кілька разів на старті гри, хард-керрі втратить багато часу, і до кінця гри може не прокачатися належним чином і не буде такий сильний. Характерними прикладами жорстких керрі є Anti-Mage, Void, Spectre.

GoodFon. Anti-Mage

Семі-керрі (напів-керрі) є не такими слабкими на старті матчу, як хард-керрі. Є більш самодостатніми за рахунок своїх сильних здібностей. Але в пізній стадії гри, як правило напів-керрі поступаються хард-керрі суперників по силі. Приклади напів-керрі - Lina, Dragon Knight. Таким чином, якщо в команді є хард-керрі - їх завдання затягнути гру до пізньої стадії (лейт-гейм), тоді як з семі-керрі потрібно завершити гру якомога швидше, поки їх головний герой знаходиться на піку.

Саппорт - як ми і писали вище, завдання саппорта - захищати більш значущих героїв в команді, допомагати керрі стояти на лінії, купувати предмети для команди. Саппорти повинні стежити за тим, що відбувається на всій карті, для цього потрібно купувати «Варди» - предмети, що дають огляд на мапі або виявляють невидимих ​​героїв суперників. Також вони збирають гроші на корисні артефакти, які лікують союзних героїв або дають ману (ресурс, необхідний для використання заклинань/умінь персонажа). Саппорти є дуже вразливими героями, тому вони не повинні вриватися в епіцентр битви, але під час бою їхнє завдання - використовувати свої вміння, нашкодити супернику або врятувати тіммейта (члена по команді). Якщо немає іншого виходу, саппорт може і повинен пожертвувати собою, щоб врятувати свого керрі або мідера. Вище ми сказали, що є два види саппортів - більш мобільний семі-саппорт і саппорт 5-ї позиції, роль якого відіграє капітан команди. Саппорти 5-ї позиції більшу частину часу прикріплені до своєї лінії, приклади героїв - Crystal Maiden, Dazzle. Семі-саппорт. Семі-саппорта добре відігрувати на таких героях: Sand King, Jakiro, Rubick.

Dota2HQ.eu. Crystal Maiden

Роумер (Roamer - бродяга англ.) - складна роль в грі. Завдання таких героїв - постійно переміщатися по карті, змінюючи лінії. Роумер може зміститися на іншу лінію і посилити її, стягувати суперників на певну ділянку карти. Також завдання роумерів «гангати» (раптово вбити) героя команди суперника. Роумери підходять не кожній грі. Часто роумер має здібності невидимості, що дозволяє їм переміщатися по карті і залишатися непоміченим. Цю роль добре виконують Bounty Hunter, Mirana, Riki.

Wallpaperflare. Bonty Hunter

Танк - герой, який приймає на себе основну шкоду від суперника. Завдання танка - бути мішенню для суперників, щоб шкода не дісталося слабшим героям своєї команди (керрі і саппортам). Танк купує предмети, які підвищують кількість життя і броні. Найчастіше танки - це герої ближнього бою. Характерний приклад - Axe, Centaur Warrunner, Tidehunter. Роль танка можуть виконувати оффлейнери або саппорти четвертої позиції.

Art Station. Axe

Ініціатор - герой, який першим вривається в бій. Його завдання почати групову сутичку з командою суперника в найсприятливіший момент для своєї команди. Ініціатори повинні володіти масовими заклинаннями, які або завдають шкоди по всіх суперниках або не дають їм рухатися (заморожують). Герої можуть увірватися в бій за допомогою умінь миттєвого переміщення або артефакту Blink Dagger. Часто роль ініціатора і танка може поєднуватися. Приклади ініціаторів - Magnus, Earthshaker, Tidehunter.

WallpaperBetter. Tidehunter

Лісник (джанглер) - це герої, які значну частину гри проводять в лісі, де знищують нейтральних кріпів, отримуючи тим самим досвід і золото. Лісник може дати команді перевагу, але одночасно і послабити її. Наприклад: з лісником на ранній стадії команді буде складніше, оскільки вона буде знаходиться в меншості на лініях, а з іншого боку, ближче до кінця гри джанглер може активно допомагати своїм партнерам в масових боях і знищенні будівель. Є два типи героїв-лісників - ті, які можуть закликати своїх істот або переманювати нейтральних кріпів на свій бік (Chen, Enchantress), інші - ті, які мають навичку вампіризму - відновлення частини здоров'я під час атаки (Lifestealer).

Enchantress

Пушер (push, англ. штовхати) - роль, яку виконують герої, котрі здатні швидко вбивати кріпів на лінії і сприяти активному просуванню своєї команди. З пушером команда повинна якомога швидше знищувати вежі і закінчити гру до настання пізньої стадії. Часто пушер не бере участі в командних боях, а в цей час просуває лінію своєї команди і знищує вежі. Він повинен активно користуватися телепортами і переміщатися між лініями. Характерні герої-пушери - Pugna, Nature's Prophet, Broodmother.

7wallpaper.net. Nature's Prophet

Що таке кіберспорт? За дві хвилини ви можете про це дізнатися в академії Parimatch

Найближчі турніри

В даний момент, з 27 березня по 4 квітня проходить перший мейджор сезону - ONE Esports Singapore Major. 18 команд з усього світу прибули в Сінгапур, де розігрують призовий фонд в розмірі 500 тисяч доларів. Відзначимо, що через коронавірус багато гравців не змогли приїхати на турнір. Українська команда Natus Vincere напередодні турніру вирішила знятися з мейджора. Інша команда з СНД, AS Monaco Gambit не змогла пробитися в основний етап.

В даний момент в самому розпалі плей-оф мейджора. За головний трофей борються Evil Geniuses, PSG.LGD, Invictus Gaming, Team Secret і інші команди.

Прогнози на матчі

03.04 05:00 Team Secret - OB Esports x Neon

Team Secret на кожному великому турнірі є одним з головних претендентів на найвищі місця. Жива легенда Dota 2-сцени Клемент Puppey Іванов досягав максимальних результатів з різними командами, якісно переформатовуючи склад. На цьому мейджорі «сікрети» стартували з плей-оф, де впевнено обіграли Thunder Predator (2:0), але потім в півфіналі поступилися PSG.LGD. Зараз європейський колектив спробує потрапити в фінал через нижню сітку.

Склад філіппінської організації OB Esports x Neon є одним з відкриттів мейджора в Сінгапурі. Команда з горем навпіл пройшла до плей-оф, але тут, в нижній сітці, вже остаточно вибила з турніру потужні Fnatic і Vici Gaming. У грі з Team Secret філіппінці андердоги, але можлива боротьба.

За даними Parimatch, на перемогу Team Secret коефіцієнт 1.20, на перемогу Esports x Neon - 4.20.

 
  • 1.20
  • 4.20
Сделать ставку

03.04 11:00 Evil Geniuses - PSG.LGD

Evil Geniuses якщо і були претендентами на топ-1 One Esports Singapore Major, то були в другій групі лідерів. Незважаючи на це, Arteezy і компанія в плей-оф здобули дві переконливі перемоги над Fnatic (2:0) і Invictus Gaming (2:0) і зараз знаходяться за крок від гранд-фіналу.

PSG.LGD - напевно, головний претендент на перемогу на мейджорі. Але цей статус китайський клуб завоював своїми виступами в Сінгапурі. PSG.LGD пройшли на турнір через Wild Card, груповий етап і зараз грають у фіналі верхньої сітки. По ходу турніру китайці обігравали: Alliance, Thunder Preadtor, Virtus.pro, Team Secret. Значний список команд. Тому нічого дивного в цьому немає, що за котируваннями Parimatch перемога PSG.LGD оцінюється в 1.70, тоді як перемога Evil Geniuses - 2.08.

 
  • 2.08
  • 1.70
Сделать ставку

 

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Україна – лідер. Турнірні таблиці ЧЄ із socca. Зафіксовано рахунок 18:0
Інші види | 10 травня 2024, 06:15 0
Україна – лідер. Турнірні таблиці ЧЄ із socca. Зафіксовано рахунок 18:0

Хорватія відвантажила у ворота Люксембургу 18 м'ячів без відповіді

Бій грандів забрали FaZe. NAVI вилетіли з турніру ESL Pro League S19
Кіберспорт | 09 травня 2024, 00:26 0
Бій грандів забрали FaZe. NAVI вилетіли з турніру ESL Pro League S19

FaZe Clan взяли реванш за поразку в фіналі PGL Major Copenhagen

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.