Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 28 березня 2021, 02:19
59843
48

А якщо без Каштру? П'ять тренерських варіантів для Шахтаря

Sport.ua пропонує добірку фахівців, які могли б замінити нинішнього керманича «гірників»

| Оновлено 28 березня 2021, 02:19
59843
48
А якщо без Каштру? П'ять тренерських варіантів для Шахтаря
ФК Шахтар. Луїш Каштру

Тема можливого відходу Луїша Каштру та отримання «Шахтарем» нового тренера вже цього літа стає все більш і більш актуальною ледве не з кожним наступним матчем «гірників». Нестабільна ситуація всередині колективу, далеко не кращі результати, а ще й явні проблеми на полі у ​​футболістів, роблять позиції Каштру досить хиткими, і не додають вістів португальському тренеру в аспекті ймовірного продовження контракту. Вочевидь, боси «Шахтаря» рішення по наставнику команди прийматимуть після того, як стане зрозумілою доля чемпіонської гонки, яка нині цілком і повністю знаходиться аж ніяк не в руках «гірників».

Чому Шахтар правий, коли не поспішає пропонувати Каштру новий контракт

Хто очолить «Шахтар», якщо Каштру піде? Відповідь на це питання стане відомою пізніше, а зараз ми зібрали воєдино всі чутки, а також додали кілька альтернативних кандидатів, які в теорії могли б зробити «гірників» сильнішими та успішнішими...

Варіант № 1 (статусний) - Массіміліано АЛЛЕГРІ

Getty Images/Global Images Ukraine

Вперше про можливий прихід Аллегрі в «Шахтар» заговорили на початку березня з подачі одного з вітчизняних журналістів. Тоді наголошувалося, що боси «гірників» хочуть змінити португальський тренерський вектор на італійський, і вже почали активні консультації з екс-коучем «Ювентуса». Що правда, незабаром керівник департаменту селекції «Шахтаря» Жозе Боту спростував інформацію про наявність інтересу донецького клубу до Аллегрі. І якщо слова функціонера про довіру до Луїша Каштру можна пропустити повз вуха, як порцію звичної в таких випадках банальщини, то ось аргументи про невідповідність стилю гри, який сповідують команди Аллегрі і існуючого в «Шахтарі», бачаться цілком серйозними.

Більш того, 53-річний Аллегрі, за чутками, хоче отримувати дуже гідну зарплату в новій команді. Йдеться про 7-8 мільйонів євро за сезон, а це сума, яку «Шахтар» банально не витягне в нинішніх економічних реаліях. Тому варіант з Аллегрі є куди більше статусним для «гірників» (все-таки останні дев'ять років своєї кар'єри Массіміліано працював виключно з грандами в особі «Мілана» та «Ювентуса», здобувши відразу шість чемпіонських титулів в Серії А), ніж реальним, або необхідним. З високою часткою ймовірності, чутки про Аллегрі - робота агентів, які таким чином накручують ореол серйозної зацікавленості з боку різних клубів навколо фахівця, адже той, нехай і в силу об'єктивних причин, але залишається без роботи з літа 2019 року.

Варіант № 2 (перспективний) - Роберто ДЕ ДЗЕРБІ

Getty Images/Global Images Ukraine

Вчорашні чутки про те, що в шорт-лист ймовірних кандидатів на пост головного тренера «Шахтаря» увійшов нинішній наставник «Сассуоло» Роберто Де Дзербі досить гармонійно вписуються у концепцію попередньої версії про бажання босів «гірників» змінити португальський тренерський вектор на італійський. Але, на відміну від версії з Аллегрі, 41-річний Де Дзербі виглядає не тільки куди більш реалістичною кандидатурою, але й набагато більш перспективною, якщо вести мову про «Шахтар». Справа в тому, що цей італієць знаходиться тільки на початку свого тренерського шляху, але вже зарекомендував себе, як грамотний і цікавий фахівець. В Італії у аналітиків і журналістів немає сумнівів у світлому майбутньому Де Дзербі, який незабаром може покинути «Сассуоло» заради клубу з великими амбіціями і коштами на трансферному ринку.

Куди більше підходить Де Дзербі «Шахтарю» і по манері гри, яку сповідують його команди. Скажімо, в поточному розіграші Серії А саме скромний «Сассуоло», а не куди більш топові «Ювентус», «Наполі», «Мілан», «Лаціо», «Рома» або «Інтер», є лідером за середньоматчовим показником володіння м'ячем. Він у команди Де Дзербі становить 58%, що краще за показник «Старої синьйори» (57,5%). Але важливий і інший факт: «Сассуоло» є другим в чемпіонаті Італії за інтенсивністю єдиноборств, також займає другий рядок за заблокованими ударами суперників, і йде шостим за інтенсивністю пресингу (після «Верони», «Болоньї», «Мілана», «Ювентуса» та «Аталанти»). Останні якості особливо важливі для нинішнього «Шахтаря», який після відходу Фонсеки в обороні виглядає все гірше та гірше буквально з кожним матчем...

Єдине, що насторожує, так це факт завершення терміну дії контракту Де Дзербі з «Сассуоло» в кінці нинішнього сезону. З одного боку, версія про зацікавленість «Шахтаря» до молодого фахівця може тільки підтверджуватися подібним «збігом», але з іншого - існує чималий ризик, що інформація знову-таки є банальною грою агентів, які через чутки про «Шахтар» хочуть вибити для свого клієнта кращий контракт в «Сассуоло», або іншому клубі.

Варіант № 3 (амбітний) - Рубен АМОРІМ

Getty Images/Global Images Ukraine

У ситуації, якщо боси «Шахтаря» побажають змінити Каштру, але не відступати від тенденції до запрошення португальських фахівців, було б дуже цікаво подивитися на роботу з «гірниками», мабуть, одного з найбільш перспективних наставників Європи - Рубена Аморіма. Цьому фахівцеві всього-на-всього 36 років, і він лише в квітні 2017-го завершив грати у футбол, подавшись за рік у тренерство. Починав Аморім працювати зі скромною командою «Каза Пія», потім недовго тренував дубль «Браги», а з грудня 2019 по березень 2020 років очолював першу команду «зброярів». Саме в «Бразі» (пряма аналогія з Фонсекою) Рубен змусив говорити про себе в Португалії на повний голос. Інтерес до амбіційного та перспективного тренера проявило керівництво «Спортінга», який нині Аморім і очолює.

Більш того, лісабонські «леви» під проводом Аморіма нині впевнено рвуться до свого першого за останні дев'ятнадцять років чемпіонського титулу в Португалії. У турнірній таблиці Прімейри після 24 зіграних турів «Спортінг» має 10-очкову фору над «Порту», що йде другим, ​​не програвши жодного поєдинку зі старту турніру (20 перемог при 4 нічиїх). «Спортінг» переважно грає в три центральні захисники, що абсолютно не властиво для «Шахтаря», але виглядало б досить цікаво в разі успішної апробації в українській команді, особливо під матчі єврокубків. Крім того, команді Аморіма нині вдається знаходити «золоту середину» між видовищним і ефективним футболом, а це те, над чим по весні всерйоз ламає голову тренерський штаб Луїша Каштру, підопічні якого поки так і не можуть усунути явні перекоси, що існують в фазах їхніх дій.

Інше питання в тому, що інтерес до Аморіма існує з боку багатьох клубів Європи, та й контракт фахівця зі «Спортінгом» розрахований до літа 2024 року, а тому лісабонцям доведеться виплатити чималу компенсацію. Зокрема, згідно з останньою інформацією з португальської преси, Аморім разом зі своїм колегою і співвітчизником з «Порту» Сержіу Консейсау входять в шорт-лист «Роми». Тому, якщо вибір босів «Шахтаря» зупиниться на нинішньому керманичі «Спортінга», то за нього доведеться витримати пристойну боротьбу, але як мінімум в теорії вона того варта, адже амбіцій й надалі проявляти себе, виходячи на все більш і більш високий рівень, у Аморіма вистачає, що дуже важливо для сучасної донецької команди, яка взяла курс на омолодження.

Варіант № 4 (інтригуючий) - Андрій ШЕВЧЕНКО

Getty Images/Global Images Ukraine

Не секрет, що на вітчизняному «ярмарку тренерів» не спостерігається великого числа фахівців, повноцінно готових до роботи в «Шахтарі». Одним з небагатьох, хто теоретично підходить для цього, та ще й краще за інших може вписатися в ігрову філософію команди, є нинішній головний тренер збірної України Андрій Шевченко. Свою наставницьку кар'єру цей 44-річний фахівець почав в 2016 році саме в стані «синьо-жовтих», з якими Шевченку вдалося пройти через шалений потік критики непростий, але захоплюючий шлях до фінальної частини Євро-2020, яка запланована до проведення цього літа. Очевидно, що Андрій не міг кинути почате посередині шляху, і піти зі збірної, не спробувавши себе на серйозному турнірі. Навіть інтерес з боку «Мілана» не привів до того, що Шевченко зверне з обраного шляху.

Однак, як складеться майбутнє Шевченка після чемпіонату Європи - питання із зірочкою. Контракт фахівця розрахований до кінця фінальної частини чемпіонату світу-2022, але багато в чому він є умовністю, адже у нинішнього тренера склалися чудові стосунки з керівництвом УАФ, і навряд чи останнє буде відчайдушно перешкоджати волі наставника спробувати себе в іншому місці, якщо таке бажання у Шевченка виникне після Євро-2020. У збірній України нинішній її керманич багато в чому збудував схожу ігрову концепцію з тією, до якої звикло керівництво «Шахтаря». Шевченко - це сучасний тренер, який не боїться змінюватися, хоча часом і робить це під вантажем власних помилок. Варіативність тактик, яку останнім часом демонструють «синьо-жовті», - це саме те, чого так не вистачає дещо забронзовілому «Шахтарю», особливо на єврокубковій арені, або в матчах УПЛ, коли заради результату потрібно встигати проводити зміни по ходу зустрічі, а не продовжувати «битися головою об стінку».

Крім чисто футбольних мотивів, додатковою інтригою в призначенні Шевченка головним тренером «Шахтаря» стало б і потенційне протистояння «гірників» з колишньою командою Андрія - київським «Динамо». УПЛ, в такому випадку, могла б отримати по-справжньому вогняне дербі між киянами і донеччанами, причому не тільки на полі, але й на тренерських містках: Андрій Шевченко в «Шахтарі» проти Мірчі Луческу в «Динамо» - це ще та вивіска для афіш!

Варіант № 5 (незвіданий) - Даріо СРНА

Getty Images/Global Images Ukraine

Одним з варіантів заміни Луїша Каштру цілком може виступити нинішній директор з футболу донецького клубу Даріо Срна. 38-річний хорват завершив кар'єру гравця влітку 2019 року, після чого відразу ж увійшов у новий тренерський штаб «Шахтаря», який формував Луїш Каштру. Згодом Срна, як мінімум номінально, відсунувся на більш адміністративну посаду, але продовжує перебувати разом з тренерським штабом на лавці під час матчів «гірників».

Поки Срна на питання в численних інтерв'ю про те, ким він бачить себе у футболі, відповідає без явної конкретики. До кінця незрозуміло, чи хоче Даріо присвятити себе тренерству, або йому куди комфортніше буде почувати себе функціонером. Але в разі відходу Каштру не розглядати варіант зі Срною просто не можна. Не виключено, що хорват сам проявить ініціативу, або ж буде опитаний керівництвом клубу на предмет бажання стати новим головним тренером першої команди. Так, проти Срни буде говорити відсутність самостійного тренерського досвіду, але історія футболу знає випадки, коли це не ставало перепоною для успіху. Більш того, хорват прекрасно знає реалії та структуру донецького клубу, знайомий з можливостями молодих гравців, яких належить розвивати і виводити на новий рівень в найближчому майбутньому, та й серед уболівальників «гірників» має неймовірний авторитет і підтримку, а тому потенційні «промахи» йому будуть прощати куди охочіше, ніж будь-кому іншому.

Ще одним важливим плюсом Срни є його прямий контакт з президентом клубу Рінатом Ахметовим, про що сам Даріо раніше неодноразово давав зрозуміти. Можливість безпосередньо донести до власника ключові проблеми та виклики, що стоять перед командою, - дорогого вартує в концепції правильного та якісного розвитку проекту. Наприклад, Луїш Каштру, як здається, абсолютно позбавлений такої опції, а тому змушений шукати вихід з деяких проблем, що накопичилися, самостійно, хоча аж ніяк не всі вони лежать у сфері його компетенції.

Оцініть матеріал
(263)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 48
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
KARABAS55
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Geniyfootball1985
Вася Кобин без работы,обещал рассмотреть предложение от Шахтёра
OKs100
Пусть Шахтер возглавит Хацкевич или Михайличенко.
DieZorge
То на этом сайте пишут что шахтер хочет продлить контракт с каштру, теперь пишут что ищут альтернативу....вы хоть определитесь и гните одну линию
bullyUA
Самый лучший вариант это коты Леоненко. Пока футболисты по всему полю будут за котами бегать, хоть разомнутся, а то вообще перестали бегать.
DKTheBest2
Надіюся, що Шеві вистачить розуму...
Demon
Дарио Срна.
xxxxxxxxxxxxххх
Из предложенного лично мне бы хотелось Де Дзерби
saha-yakut
Считаю что самый оптимальный вариант: Ребров или де Дзерби
bzzzzz
не знаю че так все на Каштру набросились... я бы дал ему шанс на следующий сезон. Мне кажется больше проблема в самих игроках и команде в целом. Все таки в этом сезоне много негатива сложилось, плюс большая усталость после предыдущего, может это как то влияет. Да и вопще мне кажется много игроков в ШД просто зажрались и у них проблемы с мотивацией. Особенно учитываю остутствие конкуренции на внутриней арене долгие годы.
Alex86 1
Началось моделирование, хотя толку от него мало
Magomed Manolev
Віталій Кварцяний. Принаймні навчить грати в футбол
fifadinamo
Шахтер будет тренировать Гармаш, но уже в статусе фарм клуба команды премьер лиги Украины Агробинес.
Ukrainian_football
Конечно же Шевченко - хороший вариант. Главное чтоб менеджмент шахтера это понимал
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
VAD
А де Кобин и Шевчук?
Hemingway
Варіант 6 (сюрреалістичний) якесь із динамівських сердець
HELLO, IT'S ME
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
garik_trinity
Касательно Аморима: кого он сейчас всё-таки тренирует, Спортинг или Брагу?
alzhovtyak
Аморим - интересный вариант, но думаю, что после Каштру будет Срна