Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
|
27368
44

Чому Шахтар правий, коли не поспішає пропонувати Каштру новий контракт

Португальцю спершу потрібно як слід відпрацювати аванси, отримані в минулому сезоні

Чому Шахтар правий, коли не поспішає пропонувати Каштру новий контракт
ФК Шахтар. Луїш Каштру

В кінці нинішнього сезону «Шахтар» може прийти до необхідності серйозних змін. Закінчується контракт у нинішнього і колишнього капітанів команди Андрія Пятова і Тайсона, відповідно, а також добігає кінця дворічний цикл головного тренера Луїша Каштру, з яким з самого початку підписувалася трудова угода на два роки. Після фантастичних результатів у минулому сезоні, коли «гірники» привезли на фініші УПЛ +23 очки відриву своєму одвічному опонентові «Динамо», а також дісталися до півфіналу Ліги Європи, в даний момент «гірники» близькі до того, щоб завершити сезон і зовсім без трофеїв - з єврокубків та національного Кубка команда вже вилетіла, а в чемпіонаті доля чемпіонства нині повністю залежить від виступів «Динамо», а не від зусиль і старань «Шахтаря».

Втім, незважаючи на ряд гучних поразок і невдач, «Шахтар» все одно є за що згадати добрим словом в поточному сезоні. Чого варті тільки дві історичні перемоги в Лізі чемпіонів над мадридським «Реалом». Втім, шість очок проти «бланкос» і дві нульові нічиї проти «Інтера» - це зовсім не та причина, яка може спонукати керівництво «Шахтаря» продовжити контракт з Каштру. Нині президент «гірників» Рінат Ахметов, вочевидь, чекає на результати чемпіонської гонки, від якої і буде напряму залежати майбутнє Каштру в «Шахтарі».

Сам 59-річний португалець дуже стримано на публіці коментує питання свого майбутнього в «Шахтарі». Каштру розуміє, що нині виявився неймовірно залежним від результатів ледве не кожної гри, що було для нього в дивину в минулому сезоні, коли «гірники» не мали рівних як мінімум на українських просторах. Але гірше інше - нинішній керманич донецької команди, здається, не зовсім розуміє, що відбувається з його підопічними, яких знатно лихоманить по весні. Про це Каштру навіть безпосередньо заявив пресі після сенсаційного вильоту з Кубка України від першолігового «Агробізнеса».

Треба сказати, що заяви, на кшталт тих, що були зроблені після гри з «Агробізнесом», дають розуміння - Каштру зовсім не ідеальний тренер для «Шахтаря», яким його бачать деякі фахівці та вболівальники. Занадто просто зараз звинувачувати в усьому гендиректора Палкіна або попередника Фонсеку, які нібито допустили фатальні помилки, що зараз і виходять боком Каштру. Насправді ж, Фонсека залишив після себе відмінну команду, в чому нещодавно зізнавався діючий наставник «гірників».

Джерело фото: ФК «Шахтар»

Вкрай помилково стверджувати, що Фонсека тільки й робив в «Шахтарі», що «вичавлював на повну» всі доступні ресурси для штампування титулів один за іншим заради підвищення власного іміджу в Європі. Звичайно, Паулу хотів бути виключно успішним в Україні, щоб мати можливість попрацювати на топ-рівні в подальшому, але найважливішою його спадщиною стала зміна негативної тенденції, за якої «Шахтар» два роки поспіль залишався без «золота» національного чемпіонату.

Невже вже забуті два останні сезони Луческу в «Шахтарі», коли «гірники» поступалися чемпіонством «Динамо» Сергія Реброва? Але ж та команда, незважаючи на труднощі, пов'язані з війною та економічною кризою в Україні, потенційно була сильнішою за «біло-синіх», що відзначала переважна більшість фахівців. Проте Луческу виявився не готовим до постійних перельотів та переїздів, які вдарили по ньому вельми сильно. І зараз, коли 75-річний фахівець блискуче виконує свою роботу з «Динамо», важливо не забувати, що переважну більшість матчів «біло-сині» проводять в Києві або області, куди з різних причин переносяться номінально виїзні ігри команди.

Говорячи знову про Фонсеку, важливо розуміти, що Паулу, перш за все, вирішував проблему повернення «Шахтарю» менталітету переможця. Для цього тренер був зобов'язаний робити ставку на перевірених кадрів, лише зрідка намагаючись підводити до складу молодь (не будемо забувати, що саме за Фонсеки у «Шахтарі» в офіційних матчах дебютували Трубін, Бондар, Додо, Маркіньос Сіпріано, Маркос Антоніо, Майкон, Манор Соломон, Тете, Фернандо та Михайло Мудрик). Проблемою португальця стало, можливо, лише те, що в третьому своєму сезоні він надто захопився якістю наявної під рукою команди, котра була легко здатна здобувати перемоги на внутрішній арені, і не став замислюватися про майбутнє.

Тому відхід Фонсеки виявився досить своєчасним рішенням для «Шахтаря». Паулу повернув команду на вершину, а далі потрібен був хтось, хто зуміє краще вклинювати в колектив «свіжу кров». Таким і виявився Луїш Каштру, що раніше мав досвід роботи з молодіжними командами «Порту». При цьому, не варто занадто захоплюватися питанням відсутності нових трансферів на вхід при Каштру. Вочевидь, цей фахівець розумів, що донецький клуб встиг пристойно закупитися ще за Фонсеки, а тому, перш за все, чекає віддачі від цієї партії талантів, перш ніж приступати до придбання нових.

І перший сезон Каштру в «Шахтарі» видався справді успішним. Але не варто забувати, що в УПЛ в більшості своїй грали все ті ж перевірені роками кадри. Досить поглянути на одинадцять гравців донецької команди, які провели в минулому чемпіонаті найбільше часу на полі - це Матвієнко, Пятов, Кривцов, Жуніор Мораес, Тайсон, Степаненко, Алан Патрік, Додо, Ісмаїлі, Тете і Марлос. Вісім з них впритул наблизилися або й зовсім переступили тридцятирічний рубіж. Тому говорити, що Каштру з ходу змінив «Шахтар», і почав перемагати з перспективною молоддю - лукавство в чистому вигляді.

Власне, сезон-2020/21 Луїш напевно планував проводити в схожому ключі, як і попередній, але спалах коронавірусу, який трапився в команді, сплутав португальцю всі карти. У Мадрид на матч Ліги чемпіонів з «Реалом» довелося їхати виключно з «молодими та ранніми», від яких нічого не чекали, а вони взяли, та й прибили гранда на його полі! І ось з цього моменту на повний голос заговорили про феноменальну здатність Каштру працювати з молоддю, і домагатися з нею результату. Що правда, незабаром ці ж хлопці згоріли «Боруссії» з Менхенгладбаха (0:6), після поєдинку з якою головний тренер «Шахтаря», як і після вильоту від «Агробізнеса», виглядав абсолютно дезорієнтованим.

Нинішній «Шахтар» дійсно більше схожий на команду майбутнього, ніж той, який ми бачили в попередні роки. Вікові лідери поступово відходять на другий план, а молодь все більше й більше стає відповідальною за результат. Але поки цього самого результату вона не дає, і в цьому весь парадокс - з одного боку Каштру ніби як награє перспективних, чого не робив Фонсека, але з іншого - не досягає результату, від чого страждає імідж і економіка клубу.

Ще гірше, що, за чутками, у Каштру нині немає взаєморозуміння з деякими лідерами команди. Зокрема, в пресі згадувалося про нібито конфлікт, що трапився у тренера з Марлосом, а під час прес-конференції після домашньої поразки від «Роми», Каштру недвозначно дав зрозуміти, що поза складом через дисциплінарні причини нині залишається й Тайсон. Можливо, цей фактор нині і є ключовим поясненням невдалих результатів «гірників» - молодь банально не готова стабільно давати результат, а тренер позбувся підтримки колишніх лідерів, які, в свою чергу, готові «валяти дурня», але не перенапружуватися на полі заради Каштру. Саме заради Каштру, тому як всі в команді прекрасно розуміють стратегію керівництва, й бачать, що доля тренера залежить виключно від підсумкового результату.

Джерело фото: ФК «Шахтар»

Фонсеці в «Шахтарі» прекрасно вдавалося знаходити спільну мову з «центуріонами» в особі Пятова, Степаненка, Патріка, Марлоса, Ісмаїлі, Тайсона і Мораеса. Недивно, що багато хто з них після розгромної поразки в Римі від «Роми» (0:3) абсолютно без докорів сумління пішов на «ванільні обіймашки» з колишнім босом, залишивши пригнобленому Каштру обов'язок пояснюватися за результат перед пресою. Здається, що за нинішнього наставника зараз готові битися до кінця зовсім не всі ветерани, і це може виявитися ключовим моментом в нинішньому сезоні для «гірників».

Каштру, на відміну від Фонсеки, дійсно позбавлений тяги до епатажу і підвищення власної значущості. Луїш куди більше нагадує скромного трудягу, який старанно намагається домогтися прогресу в своєму ремеслі. Однак футбол - командний вид спорту, і тут потрібно завжди дотримуватися балансу, знаходячи оптимальне рішення в конкретний момент часу. Фонсека більше довіряв ветеранам, Каштру в силу різних причин доводиться перебудовувати «Шахтар» в бік молодих гравців, але вкрай важливо для Луїша знаходити і спільну мову зі вчорашніми лідерами. Тут, безумовно, на допомогу тренеру по-хорошому повинне прийти і керівництво, але по ситуації навколо Тайсона ми бачимо, що боси «Шахтаря» якийсь час займали вичікувальну позицію, перш ніж прийняти жорстке рішення, і навряд чи тренер може на це скаржитися - він розумів, куди і на виконання яких завдань підряджається.

Головна іронія долі в ситуації, що склалася, полягає в тому, що допомогти Каштру залишитися в «Шахтарі», мабуть, здатні ті ж гравці, на яких колись робив ставку Фонсека. Перспективна молодь «гірників» ще обов'язково вистрілить, але станеться це в наступні сезони, а поки доля чергового «золота» для «гірників» в УПЛ залежить від бажання і старанності все тих таки Тайсона, Марлоса, Мораеса, Патріка, Ісмаїлі. Чи захочуть вони битися за Каштру до кінця, покаже найближче майбутнє, після чого, нарешті, і буде прийняте рішення про долю Луїша в «Шахтарі». Такі реалії футболу: вчора ти мав +23 від найближчого переслідувача і не міг натішитися рекордам, а вже сьогодні вилітаєш з рахунком 1:5 за сумою двох матчів від нової команди свого попередника, і сподіваєшся на лояльність лідерів, які розуміють, що при тобі у них, власне, більше немає майбутнього в цьому колективі...

Оцініть матеріал
(150)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 44
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ZAKARPATFAN
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Игорь Петров
Бразды правления легко потерять, а вот вернуть проблематично. Тренер должен быть либо отличным психологом, либо диктатором, великие сочетают в себе оба эти качества, увы, Каштру оказался далёк от этого, игроки почувствовали слабинку и сели на голову, отсюда и результат, где это видано, команда проигрывает Роме , а на скамейке запасных сидят улыбающиеся Тайсон и Марлос.
Trollface
Пора открывать новую страницу в клубе. Новый тренер, новая игра. Некоторых футболистов нужно продать и дать шанс другим.
Dmytro Dmytro
Вам треба на свій стадіон в Маріуполь...тоді все налагодиться... В Києві вам не раді...)))
andrei saenko
В каждом интервью Реал, Реал, Реал-мы обыграли Реал, а от Боруссии 5 получили, а от Интера(в ПОЛУФИНАЛЕ) 5 получили, а от Ромы 5 получили-это почему то забылось, я говорил ещё осенью, что Каштру не тот тренер, который нужен Шахтёру и первый его год он вывез сезон на багаже Фонсеки. А сейчас все стало на свои места, бразильцы забили на все, игры, как таковой нет.
D.Lanskoy
Когда говорят, что надо менять Каштру, у меня вопрос: на кого? Не вижу, чтобы в Шахтер выстраивалась очередь из тренеров. Каштру качественный тренер, выше головы нынешний Шахтер не прыгнет. Даже если они упустят чемпионство, о чем еще рано говорить, все равно в целом Шахтер показывал неплохую игру в еврокубках и, думаю, Каштру дадут шанс еще на сезон. Просто о былой мощи, что Динамо, что Шахтера можно пока забыть и тренеров судить по нынешним условиям, а не сравнивать с лучшими жирными годами. Для нынешних условий, что Каштру, что Луческу более чем ок.
Гудвин
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Solohdko1
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vytas Meskauskas
Он просрал все что можно, печально что Шахтер не умеет играть сейчас . В ЛЧ да и в ЛЕ это ужас а не игра, их просто топчат стоит только сопернику пресинг включит .
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
YOU OK?
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Batya
багато води... Пятов, Мораєс. Марлос, Тайсон, Ісмаілі, Коно уже пів року мали сидіти на лавці та виходити з метою підсилення за необхідності на 60хв та на тренуваннях передаючи свій досвід молодим, при умові якщо б філоними, то поза заявкою. звичайно усе це із мінусом у ЗП.
hanter83
...потому что болельщики Шахтера не поймут руководство. Такого БЕЗХРЕБЕТНОГО тренера ещё поискать нужно(Михайличенко ) такой же был МУ - МУ.
Bismuth
Чего бежать впереди паровоза?
До 17 апреля, когда в календаре стоит Шахтёр - Динамо, осталось то всего ничего.
Перед этим ФКА - Динамо и Ворскла - Шахтёр, ну и с натяжкой - Динмао - СК Днепр - 1.
Если Динамо выиграет личную встречу, то можно Каштру отправлять на родину. Если же ничья, то будем ещё высматривать ФКА - Шахтёр, Ворскла - Динамо и Шахтёр - СК Днепр - 1.
Ну и Колос - Динамо в последнем туре, это уже их личные тёрки.
lenares85
чувак в тактике шарит єто видно по его вью , но эту банду баразильскую нужно держать в узде, ему б помощника Кварцяного , так он бы за то что тайсон не вышел на поле ножки б то подравнял бы
Dell Dnieper
Так Каштру гравці зливають, це ж видно і ще одне....про отих, що зажрались, Тайсонів і т.д. потрібно продати, може кому потрібні будуть...
Bolshoi
Пусть переведут его в дубль.
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Wildcat
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
dazo47
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил