Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 26 березня 2021, 13:48
6789
7

В'ячеслав ГРОЗНИЙ: «Потрібно завжди бути патріотом і вірити в збірну»

Експерт розібрав матч Франція - Україна

| Оновлено 26 березня 2021, 13:48
6789
7
В'ячеслав ГРОЗНИЙ: «Потрібно завжди бути патріотом і вірити в збірну»
Getty Images/Global Images Ukraine

Відомий український тренер В'ячеслав Грозний висловився про нічийний результат у матчі відбору ЧС-2022 Франція - Україна (1: 1), а також дав рекомендації про настрій на ігри з Фінляндією і Казахстаном.

«Як я припускав у своєму передматчевому аналізі, збірна України в Парижі гідно зіграла з чинним чемпіоном світу національною командою Франції.

До речі наша команда вже досить успішно грає з топ-збірними. Ми вже можемо говорити про перемоги над Іспанією (1:0) і над чемпіоном Європи Португалією (2:1), а також про великий виграш в поєдинку з Сербією (5:0).

У матчі з Францією нашим хлопцям вдалося нейтралізувати козирі суперника, а саме високий рівень індивідуального техніко-тактичної майстерності. Нам вдалося впоратися з класом Франції, реактивною швидкістю команди Дешама, психологією переможців і лідерськими якостями футболістів, які грають в топ-командах. Це ми зробили за рахунок командного блоку, а також правильних і якісних перебудувань.

Багатьох здивувала поява в складі збірної України трьох центральних захисників. Багатьох це здивувало, але не нас, тренерів. Кожен тренер на практиці часто стикається з таким, адже ти повинен мати набір тактик і вміти грати в три центральні захисники. Але Україна вимушено так повинна була грати з французами. Необхідно було надійно і правильно зіграти проти Жиру, Грізманна, Мбаппе і Комана. Хіба можна їх залишити один в один і зіграти в чотири захисники? Без страховки проти цієї четвірки зіграти не можна, тому що вони в змозі обіграти в поодинці будь-якого захисника в світі. Не будемо забувати ще й про постійні включення по флангах активних Павара і Ернандеса. Граючи в чотири захисники, складно протистояти такій Франції. Хіба що, якщо опустити вниз опорника і залишити його там на постійній основі. Але це все одно вийде три центральні захисники. Тому цей варіант дуже правильний і єдино вірний варіант.

Так, в перші тридцять хвилин були складності і Жиру міг забивати, тому що він здорово грає головою і сам по собі хороший. Щоб правильно грати проти таких топ-футболістів необхідно закрити центральну зону, а це можливо при трьох центральних захисниках. Потрібно було закрити фланги, щоб впоратися з реактивними Мбаппе і Команом. При п'яти захисниках це якраз-таки проходить. Тому у Киліана і Кінгслі не вийшло прорвати нашу оборону, тому вони і були замінені в другому таймі. Але після замін нічого не змінилося. Україна після правильних перебудувань, а також чисельної переваги біля своїх володінь добре і надійно зіграла в обороні. Таким чином ми нівелювали клас і майстерність французів. Це дуже важливо!

Чому ми добилися результату? Була обрана правильна тактика тренерського штабу. Андрій Шевченко після матчу сказав про цю тактику, що вона була обрана всім штабом і що завжди тактику розробляють всі тренери разом.

Також відзначу неухильне виконання гравцями плану на матч. Молодці, хлопці! Здорово зіграли! Виділю також характер команди, яка, поступаючись в рахунку, не відмовилася від своєї гри.

При п'яти гравцях оборони у нас ще був сильний опорник Сидорчук, який при включенні обох крайніх захисників в змозі виконувати шикарні оборонні функції. Але також у нас на полі було три гравці, які вміють тонко зіграти! Це Зінченко, Маліновський і Шапаренко. Технічно це настільки сильні гравці, що вони в змозі контролювати м'яч, віддавати останній пас і поодинці загострювати. Після 30-ї хвилини ми побачили, що збірна почала грати в той футбол, в який вона завжди грала. Активність французів не могла бути весь час такою. Також м'яч ми контролювали не гірше, а, можливо, навіть краще, ніж Франція.

Коли на флангах активно включалися Караваєв і Миколенко, ми створювали чисельну перевагу, а суперник не встигав перебудовуватися. Ми створили чимало передумов для взяття воріт суперника. Але, на жаль, іноді швидкі атаки не проходили. Чому вони не проходили? Тому що, виконуючи величезний обсяг чорнової роботи і перехоплюючи м'яч після стандартів, вилітаючи в контратаку, футболісти були в стані стомлення. Ось тому десь цієї свіжості не вистачало. Але хлопці були впевнені в собі і в своїх силах, були сконцентровані на стандартах. В принципі українські футболісти отримали ін'єкцію психології переможців на матчі з будь-яким суперником. Граючи в єврокубках, наші хлопці розуміли, що можна обіграти будь-якого опонента. Могли українці обіграти французів? Так, могли це зробити і в принципі це було б закономірно.

Я вважаю, що Україна дуже гідно зіграла з Францією. Я так і припускав в своєму прогнозі. Вся Європа і весь світ в черговий раз побачили, що Україна вміє готувати дуже багато талантів, про що я також неодноразово казав. Наші хлопці показали в Парижі досить хороший рівень. Чи був реалізований весь потенціал? Ні! Ми могли виграти у французів. Хтось скаже: «Як? Якщо не було жодного удару в площину воріт французів!» Послухайте, ми грали з чемпіонами світу. Вони вміють грати і грають в топових клубах. Також мало, хто з ними так грає. Хтось скаже, що французи завжди так розгойдуються на початку відбіркового циклу і дозволяють собі грати внічию або програвати в спарингах, а також під час кваліфікацій. Не став би на це звертати увагу. Збірна Франції реально хотіла виграти в України! Але наша команда виглядала дуже гідно і нам дуже приємно, що українці так зіграли.

Зараз для тренерського штабу дуже важливий момент пояснити, що очки за перемогу над Фінляндією і Казахстаном коштують стільки ж, скільки над Францією. Дуже важливо, щоб не було недооцінки суперників з боку нашої команди. Зараз набране очко в Парижі дуже багато значить. Це означає, що ми реально можемо групу виграти і вийти на чемпіонат світу! Я насмілюся припустити, що ми не втратимо жодного очка до другої гри з Францією. Травмовані хлопці відновляться, склад стане ще сильніше, а тому реально бачу, що ми здатні набрати сто відсотків очок до поєдинку з французами в Києві. Ярмоленко, Циганков повернуться в обойму, хтось із молодіжки про себе заявить і приєднається до команди Андрія Шевченка. У будь-якому випадку потенціал збірної України дуже великий. Вигравши в Києві у французів, ми можемо посісти перше місце в групі і напряму потрапити на мундіаль. Ця планка вже поставлена!

Хтось скаже, що Грозний постійно говорить про те, що всі українські збірні та всі українські клуби будуть весь час вигравати! Так, я так говорю. По-перше, я українець! Як тренер і як громадянин своєї країни я зобов'язаний підтримувати свою збірну. Потрібно завжди бути патріотом і вірити в збірну України. Так, команда може не виграти, але ти зобов'язаний вірити в неї і посилати їй свої позитивні імпульси. Це дуже нормальний варіант. А що, є передумови не вірити в нашу збірну? Наші хлопці грають в пристойних командах на хорошому рівні. Українські футболісти вміють грати. Так, французи - чемпіони світу! А хорвати фіналісти мундіалю, але вони програли Словенії з рахунком 0:1. Це футбол! Ми в змозі обігравати будь-яких суперників. Чи є ефйорія? Ні! Її немає ні у тренерів, ні у футболістів. Просто приємно, що футбольна Європа та футбольний світ розуміють, що гравці і тренери з України - це знак якості і високого рівня. У всьому світі будуть звертати увагу, як на наших футболістів, так і на наших тренерів. Україна - футбольна країна!»

Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа прокоментував 1-й гол Баварії, який Лунін пропустив у ближній кут
Футбол | 01 травня 2024, 07:22 10
Куртуа прокоментував 1-й гол Баварії, який Лунін пропустив у ближній кут

Тібо вважає, що врятувати у такій ситуації було дуже складно

ВІДЕО. Форвард збірної України відповів на запитання про майбутнє у Ла Лізі
Футбол | 01 травня 2024, 23:55 0
ВІДЕО. Форвард збірної України відповів на запитання про майбутнє у Ла Лізі

Роман Яремчук із «Валенсії» заявив, що поговорить про це наприкінці сезону

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Omega78
Сербия крепкий середняк. И разбить его тоже почётно.
Грозній всё по делу сказал, и с оптимизмом. Приятно читать. Респект!
grig
Класно разложил.
Work W1901
Я звертав увагу на те, що казав Грозний іще коли був тренером Арсеналу,якщо не помиляюсь. Це було не "галала-отчепіться від мене".
Це перше, що прочитав, на цьому "ресурсі, привіт із 2000х", від Грозного.
Ми не можемо оцінити його слова, якщо це справді він, бо ніхто з нас не тренер. Але.
Мені здається, що більшість із написаного - правда. Він як тренер розуміє, що віра, має передаватись, якщо справжня, в неї повірять...
Мені зайшло.
У наших хлопців в збірній зараз унікальна можливість, виконувати вказівки ТРЕНЕРА і вірити йому, незважаючи ні на що, бо люди в тренерському штабі справді розуміть, що роблять.
Такого у нас ніколи не було і не було б, мабуть, якби у Шеви не було яєць. Ніхто не зможе йому потикати, і казати що робити і кого випускати на заміну.
Я взагалі, чи не вперше з дитинства, спостерігаю за грою збірної, за часів Шеви тренера, із цікавістю,а не з очікуванням тупих забігів с флангу...
Із усіє повагою, але чс-2006 це низка якостей гравців, а не тренерська заслуга..
Реально, такого ніколи не було - ти знаєш, що збірна може виграти у будь-кого. Так, скоріш за все, бразильцям програють, але точно є впевненність, що шанси є. І то, за браком досвіду. Зауважте, що більшість із болота УПЛ...
Богдан Саженко
Який ще патріот з Грозного ?поманить завтра їтось з мордора і вже через годину дупу лиже ім!
mindpower
Зачем Сербию записали в топ-сборные?
Bismuth
То есть, если человек не разбирается совсем в футболе, и потому не верит в силу сборной, то он не может быть патриотом?