Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 24 березня 2021, 05:13
52854
68

Шахтар сам створив проблему Тайсона. Вирішувати питання треба було раніше

Олексій Сливченко - про непросту ситуацію, що склалася в таборі «гірників» навколо екс-лідера

| Оновлено 24 березня 2021, 05:13
52854
68
Шахтар сам створив проблему Тайсона. Вирішувати питання треба було раніше
ФК Шахтар. Тайсон

Мабуть, зараз про це можна говорити твердо і без боязні помилитися - бразильський легіонер «Шахтаря» Тайсон більш не є лідером донецької команди. Де-факто він перестав бути таким дещо раніше, коли до якихось смішних цифр знизилася результативність його гри (2 голи та 1 асист у 24 офіційних поєдинках сезону-2020/21), але де-юре ситуація утвердилася після демаршу вінгера в матчі з «Ромою». Можна скільки завгодно гадати, чи зіграє ще Тайсон хоча б один матч у футболці «Шахтаря», і чи повернуть його в першу команду з дубля, але це навряд чи допоможе бразильцеві відновити колишні відносини, причому не тільки з клубом, але й з його вболівальниками, які витівку колишнього кумира в більшості своїй сприйняли дуже болісно.

Людина, яка закривається в туалеті, не бажаючи обговорювати проблему з тими, хто здатен її вирішити, апріорі демонструє свою психологічну слабкість і нестійкість. Втім, Тайсон завжди був таким. Досить згадати численні інтерв'ю Мирона Маркевича, якому вдалося попрацювати з бразильцем в «Металісті» і зробити з нього дійсно топ-футболіста...

Інше питання, що нинішню проблему Тайсона багато в чому сам для себе ж створив «Шахтар». Щоб усвідомити це, достатньо згадати деякі найбільш значущі аспекти перебування бразильського легіонера в стані «гірників». У донецький клуб Тайсон перейшов в січні 2013 року з «Металіста» за 15 мільйонів євро. До того моменту хавбек провів в Україні вже два з половиною сезони, встигнувши як слід адаптуватися і перетворитися на одну з головних зірок УПЛ. Було очевидно, що в «Шахтарі» Тайсон навряд чи затримається надовго. Причому остання теза укладалася, очевидно, як в сприйняття ситуації футболістом, так і в існуючий підхід в донецькому клубі, де воліли все-таки відпускати своїх лідерів в топ-клуби Європи, якщо на них приходила добротна з фінансової точки зору пропозиція.

У «Шахтарі», часів перших сезонів Тайсона в клубі, були свої лідери атаки, які багато забивали і брали тим самим на себе відповідальність за результат - це і Дуглас Коста, і Алекс Тейшейра, і Луїс Адріано, і Едуардо, і навіть Олександр Гладкий. Але з плином часу багато хто з цих футболістів покинули Україну, а підписати нових яскравих гравців «гірникам» довго не вдавалося. У країні йшла війна, а керівництво клубу не проявляло колишнього інтересу до вхідних трансферів, у зв'язку з чим Тайсон став наріжним каменем в атакуючій грі «Шахтаря».

Джерело фото: ФК Шахтар

Вперше ситуація з Тайсоном в «Шахтарі» серйозно загострилася в кінці 2016 року. Саме тоді в бразильській пресі, як гриби після дощу, почали з'являтися різні замітки про те, що вінгер хоче покинути Україну і повернутися в «Інтернасьонал», який на той момент якраз оформив виліт в бразильську Серію Б. У одному з інтерв'ю Тайсон навіть прямо заявив - мовляв, якщо «Шахтар» не відпустить по-хорошому, то він підпише попередній контракт з «Інтернасьоналем», і перебереться в цей клуб на правах вільного агента. Тодішній трудовий договір вінгера з «гірниками» якраз підходив до кінця, і здавалося, що утримати ключового футболіста донеччанам не вдасться. Але в травні 2017 року «Шахтар» несподівано для багатьох оголосив про підписання нового 4-річного контракту з Тайсоном, а сам гравець одразу ж заявив, що дуже радий залишитися в донецькому клубі, де бачить для себе мотивацію і готовий до нових звершень.

Реакція бразильських уболівальників, які симпатизують «Інтернасьоналу», в соціальних мережах була однаковою - мовляв, навіщо ж так довго було розповідати про любов до рідного клубу, якщо в результаті ти залишився в Україні, із задоволенням пролонгувавши свій контракт? Насправді, за неофіційною інформацією, яка активно гуляла тоді в медіапросторі, керівництво «Шахтаря» суттєво поліпшило фінансові умови перебування Тайсона в клубі, а остаточно переконала бразильця залишитися в Україні розмова з президентом клубу Рінатом Ахметовим.

Але ідилія не протрималася занадто довго. Уже в кінці роботи літнього трансферного вікна-2019, навколо Тайсона виникла чергова нервозність. Тоді на бразильського футболіста активно претендував «Мілан», який був готовий заплатити досить пристойну суму. Зокрема, авторитетне італійське видання La Gazzetta dello Sport публікувало інформацію про 20 мільйонів євро, які давали «россонері» за Тайсона, але які були відкинуті «Шахтарем», що бажав виручити не менше 30 мільйонів. Платити такі гроші «Мілан» відмовився, і в результаті угоду не була досягнуто.

Насправді, існувало й інше пояснення, чому трансфер Тайсона з «Шахтаря» до «Мілана» на початку вересня 2019 року не відбувся. Подейкували, що керівництво «гірників» напередодні чергового старту в Лізі чемпіонів не бачило, хто з футболістів того складу команди може відразу замінити Тайсона. Донеччани нібито навіть Коноплянку екстрено підписували на випадок відходу свого лідера, але в підсумку сталося так, що бразилець залишився, а українець, який прийшов потенційно на його місце, щільно засів на лаві запасних у команді Луїша Каштру.

Важливо інше: своїм рішенням не відпускати Тайсона керівництво «Шахтаря», вочевидь, всерйоз засмутило гравця. На той час бразильцеві був уже 31 рік, і він прекрасно усвідомлював, що це останній його шанс поїхати в один з топ-клубів Європи, нехай тодішній «Мілан» відносився до когорти таких лише номінально. Незабаром в пресі з'явилося визнання агента Тайсона про те, що контактів з «россонері» більше немає, а сам футболіст нібито дуже просив керівництво відпустити його в Італію хоча б у січні. Але все залишилося так, як раніше.

Джерело фото: ФК Шахтар

Саме після тієї історії із трансфером в «Мілан», що зірвався, Тайсон почав часто постити різні неоднозначні статуси в соціальних мережах, які масово тиражувалися вітчизняними ЗМІ. І вже тоді стало ясно, що у відношенні Тайсона система, яка раніше прекрасно працювала в «Шахтарі», дала збій. Якщо Вілліана, Мхітаряна і Дугласа Косту, які також при вельми непростих обставинах покидали Україну, «гірникам» вдалося відпустити, дотримавшись статусу відходу ключового гравця за хороші гроші, то з Тайсоном знову проявився принцип «золотої клітки». Чому сталося саме так? З точки зору «Шахтаря» позиція цілком зрозуміла - клуб не хотів втрачати одного з головних лідерів команди, не маючи готової підміни для нього. Це загрожувало серйозними репутаційними та фінансовими втратами на той момент. Але навряд чи варто дивуватися нинішнім витівкам Тайсона, з яким, як він вважає, в клубі вчиняють не цілком справедливо.

Насправді, якщо вірити чуткам, в кінці минулого року у «Шахтаря» була можливість відпустити Тайсона в Бразилію за символічні відступні, але «гірники» вирішили запропонувати футболістові новий 2-річний контракт, який підписаний так і не був. Потім трапилася незрозуміла історія з запізненням Тайсона на зимові збори команди, яку тоді Луїш Каштру та інші публічні особи клубу вирішили за краще обійти стороною в своїх коментарях, а в підсумку все вихлюпнулося в демарш бразильця в матчі-відповіді 1/8 фіналу Ліги Європи з «Ромою».

Очевидно, що Тайсон заслужив кращої історії розставання з «Шахтарем» ніж та, яка маячить на горизонті. Він відіграв за «гірників» вісім років, що навіть більше, ніж період перебування в клубі легендарного Жадсона, якого донеччани, до слова, красивим жестом відпустили до Бразилії в січні 2012 року, коли той попросив клуб про це. Тайсон, принаймні за наявною в публічній площині інформацією, теж просив «Шахтар» про від'їзд, але отримав зовсім іншу відповідь на свій запит. Чи варто тепер дивуватися, що футболіст і клуб, які так і не зуміли вчасно почути один одного і прийти до компромісу, знаходяться в контрпродуктивних відносинах, здатних завдати шкоди кожній із сторін?..

Оцініть матеріал
(274)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Може, він бомбу ніс?» Леоненко припустив, чому Дем'яненка не пустили в УАФ
Футбол | 03 травня 2024, 12:59 3
«Може, він бомбу ніс?» Леоненко припустив, чому Дем'яненка не пустили в УАФ

Колишній футболіст «Динамо» дуже незадоволений ситуацією

Рим не встояв. Баєр без проблем обіграв Рому
Футбол | 03 травня 2024, 00:06 11
Рим не встояв. Баєр без проблем обіграв Рому

Перший півфінальний матч Ліги Європи казкова команда Хабі Алонсо залишила за собою на чужому полі

Коментарі 68
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
forestcat
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Alexsandr B
Согласен, сами виноваты самый крайний срок был прошлое лето, так бы хоть что-то за него взяли а теперь ещё и демарш получили...а вообще на сегодняшний день он и не нужен команде , его время прошло
Trollface
Продали бы год назад и не было бы проблем.
stopor2016
Пусть теперь до конца контракта досиживает в туалете.
forestcat
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
PUTINHUILO
Не люблю,мягко говоря,кр.отовню
Но в этой истории полностью на стороне клюба...
4 года назад это чудо хотело уехать,но повелось на огромные бабки и подписало 4-х летний контракт.
Я не хочу вдаваться в причины его подписания и методы уговора от Ахмет-бая...
НО,есть результат:контракт подписан.А там есть раздел "права и обязанности сторон"...
Если клуб свои обязанности выполняет,то будь добр выполняй свои.
А так,его действия - со стороны все выглядит как "детский сад" .
А такое надо наказывать.
ИМХО
grig
С такой "благодарностью" за заслуги перед клубом скоро все футболисты "Шахтера" будут прятаться по туалетам.
Муґунот Уух
ну вот,
вагинальное братство опять увело дискуссию в междупопие
axylinam
Теперь молодые талантливые бразильцы миллион раз подумают,прежде чем переходить в Шахтёр,в это
Vytas Meskauskas
У Тайсона контракт на миллионы и он должен их от играть что бы Шахтер не говорил . Выгонять и засудить за то что не выполнил контракт. Но мы все прощаем иностранцам вот они и не уважают.
Remark
Мое мнение - Тайсон это лидер и вожак ШД. Там на нем было все построено. Очень неприятно читать от "настоящих" фанатов ШД критику в сторону Тайсона, а порой просто обливания его в "помоях". Чувак, долгое время тянул на себе команду. Я даже его сравню с Месси в Барсе. Так вот, долгие годы ШД без Тайсона в старте - это как Барса без Месси в основе. И после стольких лет того как он отдавался на поле, теперь так обзывают его свои же фаны, которые ещё пару лет назад говорили, что он лучший и пели дифирамбы.
Ситуация с Тайсон, думаю, возникла не просто так! Со временем, я уверен, он расскажет истинную правду. Сейчас нужно ещё помалкивать, ибо и ту зарплату, что итак урезали, могут ещё урезать штрафами "из воздуха". Я думаю, это просто месть! За то, что не продолжил контракт, а решил вернуться на родину к семье.
А то, что он не захотел выйти на поле и т.д. Это можно подстроить легко, и повторюсь, всю правду мы узнаем только по окончанию контракта.
П. С. Шахта сыпется на глазах. Они потеряли время, когда должны были года два-три назад думать об обновлении состава, и наигрывать новичков. А теперь Тайсон, Марлос, Моралес, Патрик и ещё парочку игроков полупенсионеры в футбольном плане, собенно для команды, которая скажем так, хочет играть на равне с грандами Европы.
Удачи Тайсон! Ты был один из лучших, жаль за СбУ не заиграл, но за это никто тебя винить не может!
zelia73
бомжи--так тайсон с унитаза уже слез---или дашенька ещё не стащил
grig
Тайсон очень много сделал для "Шахтера" а с ним так по свински обошлись.
olex.mykhailov
Поведінка в нього як в малої,розбещеної іграшками бразильської дитини, а не як в зрілого 33 річного мужика! Ще б впав на підлогу в прямому ефірі і ногами і руками б побив об підлогу викрикуючи ХОЧУ,ХОЧУ!
turist86
"Тайсон почав активно «страйкувати» з приводу дострокового відходу з «Шахтаря» досить давно. Ще в минулому сезоні він просив клубне керівництво відпустити його в «Рому», потім на Батьківщину.
Подейкують, що з приводу Тайсона у «помаранчево-чорних» були і інші пропозиції, причому цілком конкретні. Від того ж «Мілана», наприклад, котрий пропонував за бразильця, за чутками, близько п'ятнадцяти мільйонів євро."
https://sport.ua/uk/news/521822-tayson-i-shahter-situatsiya-v-polzu-igroka-
no-i-klub-svoego-ne-upustit
25.01.2021
Треба було продавати за 15 млн, а не тягнути резину
VAD
Сразу бы сделали персональный туалет для кэпа, а то тянули, до чего довели, терь ясно че он плакал постоянно на поле, у него персонального туалета не было!
Alex86 1
Во будет # если досидит в дубле, а потом в интере том не заиграет в силу разных причин
Муґунот Уух
кстати,
вроде как, Интернасьональ начал сомневаться, нужен ли ему этот Тайсрн. сейчас он тут со всеми пересрется, а ему там начнут руки выкручивать по условиям
fon513
Ключевое слово-просил клуб...Ну если на тебя расчитьівают и тьі подписался , то тяни...к чему обидьі...заменить некому-извини! Еще Ярославский говорил что Тайсон просил...Пустит слезу и просит...
tima fialko
31 - річна дитина,цей Тайсон.Підписуєш що,чи даєш обіцянку,тримай слово,вже б давно був в бажаній Європі.Але сьогодні йому хочеться великі гроші,а завтра елітний клуб.Вигнати і забути.Чого усім нерви тріпать