Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 16 березня 2021, 07:44
8734
4

Топ-10 українських тренерів у командних видах спорту

Блогер Sport.ua Олексій Рижков розставив по ранжиру десятку українських тренерів в командних видах

| Оновлено 16 березня 2021, 07:44
8734
4
Топ-10 українських тренерів у командних видах спорту
Із архіву. Ігор Турчин

5 березня виповнилося 75 років видатному українському шаховому тренеру Володимиру Тукмакову. Під його орудою збірна України, не будучи головним фаворитом, двічі виборювала «золото» шахових олімпіад. Тренерів, які зуміли створити справжні команди-зірки, в українській спортивній історії було чимало. Згадаймо кращих із них.

1. Ігор Турчин (гандбол)

Безперечно, найкращий тренер в історії українського спорту, занесений за свої досягнення до Книги рекордів Гіннеса. Очолюваний ним жіночий київський «Спартак» 13 разів ставав володарем Кубка європейських чемпіонів і 20 разів чемпіоном колишнього СРСР. Визначних успіхів домігся Турчин і зі збірною колишнього СРСР, двічі привівши її до олімпійського «золота», двічі до перемог на чемпіонатах світу. В його активі також одна олімпійська «бронза», два світових «срібла» та ще одна світова «бронза». У 1976 р. Турчина було визнано найкращим тренером світу.

Пригадую, під час одного з матчів гандбольного турніру Ігор доброї волі-86 у Москві один із тамтешніх уболівальників, що сидів поруч зі мною, голосно та різкувато запитав, звертаючись до Турчина: «Ви що, на тренуванні перебуваєте?» Гнів сноба з Білокам’яної спричинила різка тирада Тренера на адресу своїх підопічних (зазначу, що зауваження Ігоря Євдокимовича було емоційним, але цілком літературним). Тоді я посперечався зі своїм сусідом по трибуні, доводячи: Турчин голосно вносить коригування в гру, не маючи на меті публічно присоромити своїх вихованок, а в щирому прагненні забезпечити належний результат. Без такої емоційності не було би великого Тренера. Чи варто говорити, яка команда в підсумку виграла гандбольний турнір Ігор доброї волі?

Смерть наздогонила Турчина на бойовому посту – під час матчу київських спартаківок у Бухаресті проти тамтешнього «Рапіда» в рамках Кубка ЄГФ. Відвідуючи могилу свого дідуся на столичному Берковецькому кладовищі, неодмінно віддаю данину пам’яті й Ігорю Євдокимовичу (поховання розташовані напроти через дорогу). Навряд чи хтось із вітчизняних (та й, ачей, не лише вітчизняних) коучів сягне в найближчому (та чи лише в найближчому?) майбутньому вершин, що підкорилися Турчину.

2. Володимир Тукмаков (шахи)

Володимир Тукмаков на 2-му місці історичного хіт-параду. Два найвизначніші успіхи Володимира Борисовича на чолі чоловічої збірної України з шахів – перемоги на Всесвітніх шахових олімпіадах. У 2004 р. в іспанській Кальвії українська команда, в складі якої грали Василь Іванчук, Руслан Пономарьов, Андрій Волокітін, Олександр Мойсеєнко, Павло Ельянов і Сергій Карякін, впевнено подолала всі перешкоди на шляху до прем’єрного олімпійського «золота». У 4-му турі зокрема була обіграна збірна Росії (матчеву звитягу приніс виграш Василя Іванчука на 1-й дошці в Олександра Морозевича). Проти іншого пошукача олімпійського «золота» – збірної Вірменії – наша команда зіграла внічию. Заключним акордом стала перемога над збірною Франції з рахунком 3:1. У підсумку головні конкуренти нашої команди – росіяни та вірмени – відстали від команди, очолюваної Тукмаковим, на 3 очки (тоді очки рахували за результатами партій, а не за принципом «2» за перемогу в матчі, «1» – за матчеву нічию, як тепер).

У 2010 р. олімпійське «золото» далося важче. У російському Ханти-Мансійську вже рахували командні очки. Того разу з росіянами матч зіграли внічию, але в підсумку випередили їх на одне очко, а ізраїльтян – на два. Збірну України тоді складали Василь Іванчук, Руслан Пономарьов, Павло Ельянов, Захар Єфіменко та Олександр Мойсеєнко. А от Сергій Карякін грав уже за росіян. На 1-й дошці кращий результат показав Василь Іванчук, а неоросіянин Карякін став кращим на 4-й. Саме в 2010 р. Тукмакова було визнано найкращим шаховим тренером ФІДЕ, за що наш співвітчизник дістав тренерського «Оскара». Прикметно, що Тукмаков свого часу вигравав олімпійське «золото» і як гравець – в 1984 р. в грецьких Салоніках у складі збірної колишнього СРСР.

На жаль, на початку 2010-х рр. Тукмаков покинув збірну України. Інститут збірних, за формування якого він виступав (основна ідея полягала в тому, аби можливості, гранти надавали не за старі заслуги, а на перспективу – молодим надіям), так і не було створено. Відтак і результати чоловічої збірної України істотно погіршились.

3. Михайло Бродський (шахи)

Чинний тренер жіночої шахової збірної країни входить до трійки найкращих і має всі підстави розраховувати на дальше підвищення. Щоправда, для цього шахове життя має повноцінно відновитися після пандемії.

«Мій підхід – у збірній мають грати найсильніші на даний момент, щоб наша команда могла показати максимальний результат», – зауважив колись у розмові зі мною Михайло Бродський. Виходить чи не виходить залучити найкращих, а збірна України під орудою Михайла Леонідовича стабільно показує високі результати на європейських і світових шахових форумах. У 2013 р. наші дівчата (Катерина Лагно, Анна Ушеніна, Марія Музичук, Наталя Жукова, Інна Гапоненко) здобули «золото» на командному чемпіонаті світу в казахстанській Астані. У чудовому стилі з рахунком 3:1 були обіграні основні конкурентки – китаянки! Того самого 2013 р. українки стали найкращими й на командному чемпіонаті Європи у Варшаві, в гострій боротьбі випередивши на одне командне очко росіянок та амбітних господарок змагань. У 2010-ті рр., коли на чолі нашої жіночої збірної стояв Бродський, абсолютно всі шахові олімпіади приносили медалі українкам. Тричі поспіль – бронзові, а 2018 р. – срібні, хоча «золото» тоді було ой як близько! «Вони всі – бійці!» – так характеризує своїх підопічних Михайло Леонідович. А роль тренера у формуванні бійцівських якостей і непереборного командного духу, як на мене, визначальна.

4. Валерій Лобановський (футбол)

Найкращий вітчизняний тренер у найконкурентнішому виді спорту. Здобутки Лобановського – два Кубки Кубків, Суперкубок УЄФА, європейське віце-чемпіонство зі збірною великої країни, олімпійська бронза, численні внутрішні чемпіонства та перемоги в розіграшах національного Кубка. Проте найголовніше: Валерій Васильович впровадив на нашому ґрунті футбольну революцію 1970-х, довівши: й у нас тотальний футбол можливий. А три створені ним «команди-зірки» під прапором київського «Динамо» виплекали яскравих майстрів, володарів «Золотого м’яча».

5. Володимир Рижов-старший (баскетбол)

На початку 1990-х створив в Києві жіночу баскетбольну команду європейського класу, а очоливши збірну України, вивів її на провідні ролі в Європі. В 1988 р. під орудою Владлена Щетиніна київське «Динамо» завоювало європейський Кубок Ліліан Ронкетті, проте до числа провідних у тодішньому СРСР, коли чесно, не входило. Прихід на тренерський місток Володимир Івановича Рижова – екс-зірки «Будівельника» – докорінно змінив ситуацію. За короткий термін він створив диво-команду, яка стала чемпіоном СРСР, надалі чемпіоном СНД, згодом багаторазовим чемпіоном України й сягнула фіналу Євроліги в 1992 р. Будучи студентом КПІ на початку 1990-х, чимало тоді спілкувався з динамівками, які тренувалися й грали саме в політехнічному спорткомплексі. Шана гравчинь до тренера була безмежною!

У 1995 р. Володимир Іванович зробив із збірної України найкращу команду континенту. Гімн України у виконанні наших уболівальників під час фінального матчу проти італійок у чеському Брно (77:66 на нашу користь!) згадую дотепер! 21 очко принесла до копилки синьо-жовтих у тому фіналі Людмила Назаренко, 17 очок на рахунку Олени Жирко й 13 додала до загального доробку Марина Ткаченко. Через рік наші дівчата посіли 4-те місце на Олімпіаді в Атланті, трохи не дотягнувши до медалей і випередивши в підсумку всі європейські збірні!

6. Геннадій Лисенчук (футзал)

Із його ім’ям пов’язаний підйом українського міні-футболу до європейських висот. Двічі його підопічні – збірна нашої країни – грали у фіналі чемпіонату Європи – в 2001 та 2003 рр. На жаль, обидва рази мінімально поступалися: іспанцям у 2001 р. у Москві з рахунком 1:2, а італійцям у 2003 р. на їх майданчику в Казерті з результатом 0:1. Кращим бомбардиром європейських першостей як у 2001 р., так і в 2003 р. став українець Сергій Коридзе, щоразу з показником 7 забитих голів.

7. Семен Полонський (гандбол)

Його можна назвати фундатором славної запорізької гандбольної школи. У 1983 р. очолювана ним команда ЗІІ виграла європейський трофей – Кубок ІГФ. У фіналі в обох матчах було переграно шведську команду «Карлскруна» – 23:16, 22:20. Неоднораз його підопічні ставали призерами чемпіонату колишнього СРСР, нав’язуючи боротьбу визнаним грандам тогочасся – московським клубам ЦСКА та МАІ, армійцям Мінська та каунаському «Гранітасу». Один із найкращих вихованців Семена Ісааковича Олександр Тищенко так казав про  свого наставника: «Він володів незрівнянним тонким відчуттям гри, був великим психологом, чудово розумів, коли та яку заміну слід зробити, кого зараз варто похвалити, а кому потрібна прочуханка, коли м`яко. Таких тренерів – одиниці в історії». Останні роки життя Семен Ісаакович прожив в еміграції у Канаді, торік у липні відійшов у засвіти. Проте міцна основа запорізького гандболу, закладена ним свого часу, діє і дотепер!

8. Леонід Ратнер (гандбол)

Стояв у витоків жіночого гандболу в Запоріжжі. Працюючи головним тренером молодіжної (спортсменки до 20 років) та юніорської (17–18 років) збірних колишнього СРСР неоднораз виборював зі своїми підопічними титул чемпіонок світу. Очолюваний Леонідом Анатолійовичем «Мотор» домінував у чемпіонаті України, а збірна України під його орудою виборола «бронзу» на Олімпійських іграх-2004 в Афінах. У двобої за медалі наша команда виявилася сильнішою за француженок – 21:18. Неперевершеною того дня була Марина Вергелюк, на рахунку якої 6 м’ячів.

9. Володимир Бузаєв (волейбол)

Очолювана ним запорізька «Орбіта» в 1990 р. стала володарем Кубка ЄКВ. З успіхом тренував й турецькі клуби. А в 1993 р. уможливив бронзові медалі континентальної першості для української збірної. У матчі за 3-тє місце його вихованки перемогли італійок – 3:1 (15:17, 15:8, 15:7, 17:15). На жаль, днем раніше наші дівчата поступилися в драматичному півфіналі господаркам змагань – об’єднаній збірній Чехії і Словаччини – в п’яти партіях – 2:3 (16:14, 5:15, 11:15, 15:6, 20:22). Дуже шкода, адже до фіналу було буквально палкою докинути. Кращою блокувальницею на тому турнірі стала українка Тетяна Ільїна. А молодіжна збірна України, до якої так само доклав роботи Володимир Микитович, того самого року стала другою у Старому Світі.

10. Ігор Бобков (регбі)

Свого часу його називали тренером-новатором. Київський «Авіатор» завоював під орудою Бобкова «золото» союзної проби в 1978 р. Звідтоді регбі стало вельми популярним у столиці України, раз по раз збираючи на трибунах затишного стадіону «Спартак» 5-тисячну авдиторію. «Авіатор» став одним із лідерів радянського регбі, регулярно здобуваючи медалі різної проби та завойовуючи Кубок СРСР. У 1985 р. Бобков, очолюючи збірну колишнього СРСР, привів її до першого «срібла» європейського чемпіонату. Вирішальна гра – проти румунів – відбулася в Києві за повних трибун і численних глядачів за огорожею стадіону «Спартак», попри щільний дощолий. Підсумок – 14:6 на користь радянської команди. Є медалі в скарбничці!

Свого часу Бобков казав: «Регбі майбутнього – це філігранна техніка, високий тактичний інтелект, атлетична міць, бойовий дух, це – гармонія і досконалість спортивних і людських якостей». Не помилився?

***

«Хіба забуде серце того, хто хоче нам добра?» – риторичне питання з пісні про тренерів радянськочасся. Всі вони різні – спокійні та емоційні, з багатим ігровим досвідом і без такого, поліглоти й ті, хто розмовляє лише рідною, спринтери (одразу – результат) та стаєри (лельом-полельом до чемпіонських звитяг). Проте є в них і спільне – фаховість і відданість своїй справі. Добравши ладу в тренерській творчості, вони давали на виході якісний продукт, яким насолоджувалися тисячі й тисячі українських уболівальників. Впевнений, часова вервечка вітчизняної тренерської думки не перерветься, і нові покоління українських тренерів-новаторів штурмуватимуть зі своїми командами вершини світових п’єдесталів. Щасти їм на цьому многотрудному шляху!

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Олег Мандрівник
Очень интересно было почитать подборку
Вот только второрое и третье место. Как то так получилось в современности что уже дотку и покер называют "спортом", а шахматы спортом не признают
Не пониманию почему, но это факт
Vbolivalnyk-Peter
Я би до цього списку додав Петракова. Так можливо він наразі не дотягує до вже покійних "монстрів", однак Зробити з посередніх гравців, які навіть в своїх клубах на заміну рідко виходити, чемпіонами Світу - дорогого вартує. Та й впринципі усі збірні, з якими працбвав Петраков видавали хороший результат.
tsidyi
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
MrchMdnss
Лобановский - внерейтинговый
1. Турчин