Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 15 березня 2021, 16:14
2042
0

Фінал сезону в лижних гонках, провал Пінтуро. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 15 березня 2021, 16:14
2042
0
Фінал сезону в лижних гонках, провал Пінтуро. Підсумки лижного тижня
Getty Images/Global Images Ukraine

Гірські лижі

Старти вік-енду:

П'ятниця, 12 березня

Оре (Швеція), слалом, жінки

Субота, 13 березня

Оре (Швеція), слалом, жінки

Краньська Гора (Словенія), гігантський слалом, чоловіки

Неділя, 14 березня

Краньська Гора (Словенія), слалом, чоловіки

Влхова їде на фінал сезону лідером

У жінок напередодні фіналу сезону відбувся слаломний етап в шведському Оре. Для Петри Влхової це був відмінний шанс не тільки повернути собі лідерство в загальному заліку Кубка світу і створити собі комфортний запас перед Ларою Гут-Бехрамі напередодні фіналу в швейцарському Ленцерхайді.

В результаті словачці вдалося виконати це завдання рівно на половину. У п'ятницю Влхова виграла перший слалом, завдяки чому знову вийшла в лідери загального заліку. Однак в суботу Петра в першій спробі допустила грубу помилку, через яку взагалі ледь не залишилася без другої спроби.

Однак в результаті Влховій трохи пощастило, і в першому раунді вона показала 27-й результат. Це створювало їй максимально сприятливі умови для рейду в другій спробі, і вона його зробила, піднявшись на восьме місце. Але, в будь-якому випадку, 32 очки - трохи не те, чого очікувала Влхова від цієї гонки. В результаті її перевага над Гут-Бехрамі перед фіналом становить 96 очок. Шанси швейцарки завоювати свій другий Великий кришталевий глобус (ВКГ) в кар'єрі залишаються досить високими, проте поул-позишн все ж у Влхової. Багато чого буде залежати від того, чи не провалить Гут-Бехрамі другий гігант поспіль.

Getty Images/Global Images Ukraine

Головною героїнею етапу в Оре стала Катаріна Лінсбергер. Якщо хтось міг повважати її перемогу на чемпіонаті світу випадковістю, то в Швеції вона всіх своїх скептиків посоромила: друге місце і перемога, яка для неї стала першою в кар'єрі на Кубку світу.

До слова, невдача Влхової в суботу загострила боротьбу і за МКГ у слаломі. При чому, на трофей претендують відразу три спортсменки - Крім Петри і Лінсбергер це Мікаела Шиффрін, яка в Оре посіла третє і друге місця. Перед фіналом в Ленцерхайде Влхова випереджає австрійку на 22 очка, а Шиффрін - на 37. Друге місце гарантує Петрі титул за будь-якому розкладу. Варіант, при якому Шиффрін виграє, випереджаючи Лінсбергер і Влхову (саме в такому порядку) приносить глобус американці.

Ще одним героєм етапу в Оре стала Лена Дюрр: 29-річна німкеня двічі потрапила в топ-5. До цього за свою 13-річну кар'єру в Кубку світу Дюрр лише одного разу потрапляла в топ-5 в слаломі: було це в далекому 2015 року в Маріборі. При цьому варто відзначити, що Лена є великим фахівцем паралельних дисциплін - там у неї є навіть одна перемога на Кубку світу.

Пінтуро зробив подарунок Одерматту

Чоловіки перед фіналом сезону вирушили на технічний етап в Краньську Гору. Минулого тижня ми відзначали, що інтрига в боротьбі за ВКГ раптово загострилася. А вже за підсумками етапу в Словенії градус напруги досяг свого піку.

У суботньому гіганті спочатку нічого не віщувало для Алексіса Пінтуро біди: він йшов другим, а його головний конкурент, Марко Одерматт - четвертим, з відставанням в півсекунди. Здавалося, у француза є все, щоб наростити свою перевагу в загальному заліку.

У перерві між спробами Одерматт заявив, що шкодує про те, що пройшов перший заїзд недостатньо агресивно, і що може проїхати набагато швидше. Сказано - зроблено: у другій спробі Марко включив «режим Бога» і видав по-справжньому геніальний заїзд, на який у суперників відповіді не знайшлося. Перемога з перевагою в більш ніж секунду над найближчим переслідувачем, а Пінтуро відступає на четверте місце - ідеальний сценарій для Одерматта: він наблизився до Алексіса на відстань всього 31 очка в загальному заліку і обійшов на 25 очок в боротьбі за Малий кришталевий глобус (МКГ) в гіганті.

Getty Images/Global Images Ukraine

Недільний слалом був відмінним шансом для Пінтуро створити собі невеликий запас над Одерматтом перед фіналом сезону. І після першої спроби все було добре: четверте місце з хорошими перспективами піднятися на подіум. Однак друга спроба для француза перетворилася на катастрофу: він зійшов з дистанції.

Ще зовсім недавно здавалося, що ВКГ вже практично в кишені у Пінтуро, але тепер трофей буквально випливає у нього з рук. Всього 31 очко переваги над Одерматтом, який в прекрасній формі - і вже швейцарець виглядає фаворитом перед фіналом сезону.

Однак, варто зазначити, що в битву за Кубок світу може втрутитися погода: ситуація в Ленцерхайде не дуже сприятлива, і існує висока ймовірність скасування швидкісного спуску - як у чоловіків, так і у жінок. Швейцарська погода може серйозно вдарити по шансах господарів траси - і Одерматта, і Лари Гут-Бехрамі. Хоча будемо відверті: якщо у жінок можливе скасування швидкісного спуску робить Петру Влхову явним фаворитом в боротьбі за ВКГ, то у чоловіків Одерматт навіть без даунхілу залишається фаворитом.

З інших результатів етапу в Краньскій Горі не можна не відзначити черговий успіх Штефана Бреннштайнера. 29-річний австрієць вже третій гігант поспіль на Кубку світу не випадає із топ-5, і в Словенії вдруге за кар'єру піднявся на подіум. Абсолютно несподіваний прогрес австрійця в солідному віці: до цього його найкращим результатом на Кубку світу було скромне восьме місце, та й потраплянь в топ-10 було всього два.

Що стосується недільного слалому, то він став тріумфом збірної Франції навіть незважаючи на сход Пінтуро. Свою другу перемогу в нинішньому сезоні здобув Клеман Ноель, а другим досить несподівано став Віктор Муффа-Жанде. Дивно, але для досвідченого француза, який вже стільки років виступає на високому рівні, це перший в кар'єрі подіум в слаломі на Кубку світу - раніше він потрапляв в топ-3 тільки в гіганті та комбінації. Хоча, з огляду на обережний стиль Муффа-Жанде з мінімумом ризику, в цьому немає нічого дивного.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Лижні гонки

Старти вік-енду:

Субота, 13 березня

Енгадін (Швейцарія), мас-старт, 15 км, класика, чоловіки

Енгадін (Швейцарія), мас-старт, 10 км, класика, жінки

Неділя, 14 березня

Енгадін (Швейцарія), переслідування, 30 км, вільний стиль, жінки

Енгадін (Швейцарія), переслідування, 50 км, вільний стиль, чоловіки

Діггінс завоювала дистанційний Кубок світу

У Кубку світу з лижних гонок через карантинні обмеження були скасовані останні два етапи сезону: марафони в Холменколлені (які вперше за багато років повинні були пройти в форматі розділки) і фінал сезону в Пекіні. В результаті їм була знайдена заміна у вигляді фінального етапу в швейцарському Енгандіні. У суботу лижники змагалися в класичних мас-стартах, а в неділю боролися в марафонському переслідуванні на трасі знаменитого марафону серії Ski Classics «Ла Діагонела».

Траса хоч і марафонська, але при цьому досить проста по рельєфу - більшу частину часу спортсмени йшли в невеликий спуск. Багато хто через це очікував закритих і нудних гонок, однак ці побоювання не виправдалися, особливо у жінок.

За день до етапу в Енгадіні як грім серед ясного неба з'явилася новина про те, що фінал сезону пропустить Тереза ​​Йохауг, яка отримала невелике ушкодження руки. Ще раніше було відомо про те, що не виступить в Швейцарії і Фріда Карлссон, якій відгукнулося її падіння в марафоні на чемпіонаті світу. Таким чином, на фіналі сезону ми не побачили двох найсильніших дістанційниць світу, якщо виходити з їхніх результатів мундіалю в Оберстдорфі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Джессіка Діггінс ще до фіналу сезону забезпечила собі перемогу в загальному заліку Кубка світу. Однак залишалося незакритим ще одне питання: боротьба за Малий кришталевий глобус у дистанційних гонках. Шанси відібрати титул у Діггінс були у Ебби Андерссон і Юлії Ступак. Обидві в Енгадіні виглядали сильніше за Джессіку, але американка не провалилася, і запасу їй вистачило для того, щоб завоювати і цей трофей.

Мас-старт класикою в красивому стилі виграла Ступак, яка з позиції сили розібралася зі своїми суперницями і скинула їх на дистанції - нетипова перемога для лижниці, яка базово за своєю спеціалізацією залишається спринтером. Однак Юлія відчувала себе дуже добре, і можна лише задатися питанням: чи не промахнулася вона з виходом на пік форми до чемпіонату світу?

Другою в мас-старті стала Хейді Венг, яка обіграла на фініші Еббу Андерссон. Саме вони на наступний день розіграли перемогу в переслідуванні. Венг видала вражаючу атаку в останній підйом, після чого зуміла дотримати свою перевагу на спуску і рівнині - красива і заслужена перемога. Для Хейді це перша особиста перемога на Кубку світу за більш ніж три роки - вона не вигравала з часів фінального етапу Тур де Скі-2018.

Ступак обіграла Діггінс в боротьбі за третє місце, однак четвертої позиції американці вистачило для завоювання МКГ. Свій найкращий сезон в кар'єрі 29-річна американка завершує з Великим і Малим Кубками світу і перемогою в Тур де Скі - блискуче, навіть якщо враховувати безмедальний чемпіонат світу.

Тріумфальне завершення сезону для норвежців

Після скандального завершення чемпіонату світу у чоловіків фіналу сезону в Енгадіні всі чекали з нетерпінням: розв'язкою марафону в Оберстдорфі були незадоволені і Олександр Большунов, і Йоханнес Клебо, і обидва були сповнені мотивації взяти реванш в Енгадіні.

У мас-старті класикою у Большунова це вдалося. Незважаючи на відносно простий рельєф траси в Енгандіні, Олекандр пішов в атаку, яку спробував закрити лише Клебо. Однак витримати темп Большунова норвежець не зміг і був змушений повернутися в пелотон, в той час як росіянин кинувся за красивою і впевненою перемогою. Клебо міг поплатитися за свою спробу відповісти на атаку Олександра набагато сильніше, але все ж знайшов в собі друге дихання і фінішував другим.

А ось у марафонському переслідуванні Большунов розчарував. На рівнинній трасі дуже швидко практично всі учасники зібралися в єдину групу - по суті переслідування перетворилося на мас-старт. На вирішальному підйомі в кінці дистанції Большунов спробував розвалити лідируючу групу, але в підсумку сам виявився не в змозі відповісти на контратаку Ханса Крістера Холунда.

Той відвіз з собою партнера по команді Сімена Хегстада Крюгера і шведа Йенса Бурмана. Вони і розіграли призові місця: найсильнішим виявився Крюгер. А Большунов, який спочатку намагався зачепитися за лідируюче тріо, в результаті пропустив ще і Йоханнеса Клебо і Пола Голберга.

Getty Images/Global Images Ukraine

Вдруге поспіль Клебо фінішує в марафоні вище за Большунова - прогрес норвежця в дистанційних видах вражає, особливо з урахуванням того, що він на топовому рівні провів два поспіль марафони не тільки своєю улюбленою класикою, а й вільним стилем.

Варто похвалити і Голберга: у нього в Енгадіні третє і п'яте місця в двох гонках. Такі результати дуже яскраво ілюструють дві речі: по-перше - простий рельєф трас в Енгадіні, по-друге - те, наскільки сильно спеціалізація Пола змістилася в бік дистанційних гонок.

Не можна не відзначити і блискучі результати Йенса Бурмана: четверте і третє місця. Не забуваємо, що і в марафоні на чемпіонаті світу він потрапив до топ-5. Відмінне завершення сезону для Бурмана - невже у Швеції знову з'явився хоча б один лижник, який здатний боротися за найвищі місця в дистанційних гонках? А якщо згадати успіхи Оскара Свенссона в спринті і прогрес молодого Вільяма Поромя, то майбутнє для чоловічої збірної Швеції виглядає не таким похмурим.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.