Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кроссфіт
| Оновлено 12 березня 2021, 17:33
1289
0

Набір ваги після вагітності і пологів. Як прийти в форму?

Через що виникає стрімкий набір ваги

| Оновлено 12 березня 2021, 17:33
1289
0
Набір ваги після вагітності і пологів. Як прийти в форму?
Getty Images/Global Images Ukraine

Раніше я щоранку пробігала три милі, але з тих пір, як я народила сина, тепер я стільки ж проходжу, гуляючи з ним. Якщо я встаю раніше, я займаюся йогою. Але це вдається мені не так часто. Так що я тренуюся, коли є час, а якщо не виходить - просто не звинувачую себе. Дженніфер Гарнер (американська актриса, мама трьох дітей)

У післяпологовий період жінці не вдасться уникнути будь-яких фізіологічних і емоційних змін: збільшення ваги, зміна настрою, смаків, поглядів, цілей в житті... Це природний процес, який ви не залишите в пологовому будинку.

Природа людського організму на інстинктивному рівні створює всі необхідні умови для нормального розвитку малюка. Тому сам факт, що жіночий організм буде накопичувати "продовольчі запаси" - це норма. Важливо зрозуміти, що всі зміни і "зайві накопичення" у вазі носять тимчасовий характер. Відкритим залишається питання: наскільки швидко молода мама зможе повернути свої колишні стрункі форми.

Дана стаття розкриє основні причини збільшення у вазі після другої вагітності; як підтягти форму тіла за максимально можливий період за допомогою правильного харчування і тренувань; які "за" і "проти" необхідно врахувати, щоб уникнути негативних наслідків від схуднення в післяпологовий період.

Через що виникає стрімкий набір ваги після другої вагітності?

ФАКТОР 1.
Біологічні зміни.

Набір ваги під час вагітності передбачений природою. Це щоденне зростання ваги малюка, збільшення розмірів матки, плаценти, навколоплідних вод, збільшується обсяг крові і позаклітинної рідини.

Як правило, після народження малюка жінка "звільняється" від усього цього, позбавляючись декількох кілограм одним махом.

ФАКТОР 2.
Кожна жінка, як окремий організм, має свою індивідуальну фізіологію, тому процес поправки у кожної різний. Вихідна вага до вагітності може говорити про приблизну масі тіла під час виношування дитини та після пологів.

ФАКТОР 3.

Гормональні та метаболічні скачки.

Вагітність - етап багатьох змін в організмі, зокрема і гормонів. Якщо жінка завагітніла з нормою у вазі, а після пологів сильно поправилася, справа в змінах ендокринної системи.

ФАКТОР 4.

Переїдання.

Наші мами, бабусі і родичі ще на пострадянському просторі в один голос твердять, що вагітна жінка повинна "їсти за двох". Це міф. Якщо жінка в положенні буде вести безладне харчування, тоді післяпологове відновлення тіла і психічного стану затягнеться на невизначений термін. Тому до потурання своїм слабкостям і думки близьких треба ставитися з обережністю.
 

ФАКТОР 5.
Малорухливий спосіб життя

Якщо під час вагітності жінка не має протипоказань до спорту, то помірні фізичні навантаження будуть дуже корисні.

ФАКТОР 6.
Недоїдання.

Під час вагітності жінці необхідно заповнювати добову кількість вітамінів, "корисних" калорій і інших мікроелементів для кращого обміну речовин, здорового розвитку малюка і синтезу молока (навіть, якщо ви не плануєте годувати грудьми).

Не варто боятися з'їсти зайве яблуко, краще припинити постачати організм "порожніми" вуглеводами, оскільки дефіцит поживних речовин при вагітності сповільнить процес схуднення після пологів.

ФАКТОР 7.
Жінка після вагітності може дозволити собі відпочинок, коли на це випадає тимчасова можливість, оскільки основна увага спрямована на догляд за дитиною. В цей адаптаційний період малюка, мама страждає від недосипу, внаслідок чого підвищується рівень дратівливості і нервозності. Важливо заручитися допомогою з боку чоловіка, рідних і близьких.

Як правильно харчуватися після вагітності і пологів з користю для організму?

Якщо стежити за харчуванням до і під час вагітності, то не будеш знати проблем після народження дитини.

Кожна жінка мріє швидко відновиться після пологів. Але поспіх тут ні до чого доброго не приведе, а навпаки-зашкодить здоров'ю.

Колишні стрункі форми допоможе повернути правильне харчування.

Вага - штука нестійка, але її коливання залежать від того, що ми приймаємо всередину. Раціон, що складається з каш, свіжих овочів і фруктів, кисломолочних продуктів, нежирних сортів м'яса, риби і достатньої кількості рідини, допоможе стабілізувати норму ваги.

Вашій дитині потрібна здорова мама, тому переводити свій організм голодуванням або безглуздими дієтами нерозумно і безвідповідально. Результатом буде погане самопочуття через дисбаланс функцій в організмі, а зайві кілограми так і не зрушать з місця.

Які виконувати вправи для підтримки себе у формі після другої вагітності?

Залежно від того, як проходив родовий процес (кесарів розтин або пологи природним шляхом), "допуск" до регулярних тренувань визначить ваш акушер-гінеколог. Самостійно для себе ви не можете визначити, коли і які вправи будуть більш безпечними і ефективними.

Щоб виключити раптові кровотечі або розрив швів, потрібно шукати альтернативу, наприклад, ходьба або плавання.

Відсутність показань на обмеження фізичних навантажень, говорить про те, що ваш організм відновився і готовий "бігти" до фітнес-тренера за фігурою своєї мрії.

Почавши з щадних вправ, можна поступово відновити тонус м'язів, а потім перейти до більш активних навантажень. Головне - отримати кайф від тренування, не примушуючи себе.

З урахуванням дефіциту часу, можна займатися спортом в домашніх умовах, використовуючи скакалку, гантелі, фітболи, еластичні стрічки, кола за рекомендаціями вашого тренера. Оцінивши стан вашого здоров'я, він визначить ваші можливості для виконання тих чи інших вправ.

Не потрібно гнатися за "манекенами" з обкладинок глянцевих журналів. Вагітність не є основною проблемою жінки в наборі ваги. Хочете сяяти як "нова копійка", тоді віддайте перевагу піклуватися про себе і своє здоров'я до, під час і після вагітності. Секрет полягає в трьох речах: повноцінне харчування, регулярний спорт і своєчасний відпочинок.

Що необхідно врахувати для приведення тіла в форму?

Вагітність - це шанс налагодити "харчову поведінку", яке давно потребує значних коригувань. Ви ж не будете під час виношування, годувати малюка напівфабрикатами, фаст-фудом, запиваючи газованою водою або алкогольними напоями? Народити здорову дитину - відповідальне завдання обох батьків.

Щоб привести своє тіло в форму, необхідно враховувати ступінь складності родового процесу, режиму дня, раціону і тд. Універсальних рекомендацій для цього немає, кожен організм по своєму індивідуальний, як і програма тренувань і харчування, яку розробить для вас фітнес-тренер або дієтолог.

Пам'ятайте, нехтуючи рекомендаціями фахівців "в гонитві за витонченістю", ви досягнете негативних наслідків:

раптові кровотечі;
розрив швів (в разі кесаревого розтину);
болю в області низу живота;
опущення матки;
Перед стартом в спорті, зверніть увагу на харчування. Збалансований раціон - важлива складова "правильного" схуднення. До того ж, прийом їжі позитивно впливає на наш емоційний здоров'я. За допомогою поживних речовин ви поліпшите стан своєї шкіри.

Повноцінний відпочинок, а саме сон, з немовлям неможливий. Тому, коли малюк солодко сопе, не втрачайте можливість прилягти самій, решта почекає. Брак здорового сну формує пригніченість і придушує будь-які бажання. Недосипання впливає на нашу продуктивність і емоційність.

Сон - це "перезавантаження" нашої свідомості, яка дарує відчуття "насиченості".

Все повинно приносити комфорт, але лінь виключає будь-які спроби повернутися до нормального життя і досягти поставленої мети.

Висновки

Всі жінки, без винятків, набирають вагу під час вагітності та лактації.

Залежно від способу життя, одна жінка схудне швидше, а інша трохи довше. Це ще залежить від цілей кожної з них: вирішила не витрачати час на себе, а присвятити свій час дитині і сім'ї або поєднати ведення домашніх справ з кар'єрним ростом, але для цього потрібно поправити свій зовнішній вигляд.

Спорт і правильне харчування допоможуть налагодити обмінні процеси в організмі, "налаштувати" гормональний фон на правильну хвилю, повернуть пружність шкіри і тонкість талії. І неважливо, скільки при цьому у вас дітей.

Автор статті

Михалик Марина

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.