Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 07 березня 2021, 19:31
8476
3

У МЮ новий вундеркінд - Шола Шортайр. Раніше його відрахували з Ман Сіті

Нині 17-річний хлопець підписав один з найбільш «жирних» контрактів в історії вихованців клубу

| Оновлено 07 березня 2021, 19:31
8476
3
У МЮ новий вундеркінд - Шола Шортайр. Раніше його відрахували з Ман Сіті
Getty Images/Global Images Ukraine. Шола Шортайр

21 лютого шанувальники англійської Прем'єр-ліги напевно не випустили з уваги цікавий момент - головний тренер «Манчестер Юнайтед» Уле Гуннар Сульшер на 89-й хвилині матчу проти «Ньюкасла» (3:1) дав дебютувати в професійному футболі черговому вихованцю клубної академії - Шолі Шортайру, який відсвяткував 17-річчя лише 2 лютого.

Шортайр став третім в списку найбільш юних дебютантів за всю історію «Манчестер Юнайтед», поступаючись лише Ейнджелу Гомесу та Вільяму Андерсону, але обійшовши Райана Гіггза, який виявився відсунутим на четверту сходинку.

Звичайно, поки зарано говорити про те, чи вдасться Шортайру стати для «Манчестер Юнайтед» настільки культовою фігурою, як Гіггз, але вже зараз навколо юніора є ряд цікавих фактів. Один з них полягає в тому, що в день настання 17-річчя Шортайр підписав з «червоними дияволами» свій перший професійний контракт, який виявився одним з найбільш «жирних» за всю історію вихованців клубу - випускників академії. Щодо інших цікавинок, то про них поговоримо трохи детальніше…

Був відрахований з «Манчестер Сіті» через тренування з «Барселоною»

Шола Шортайр цілком міг би опинитися вихованцем іншого клубу з Манчестера – «Сіті». Перші кроки у футболі хлопчина починав робити в дитячій команді «Воллсенд Бойз», але у восьмирічному віці батьки привели Шолу в академію «Ньюкасла» - клубу, що базується в місті, де і з'явився на світ Шортайр на початку лютого 2004-го.

Перший тренер Шортайра в дитячій команді «Ньюкасла» Девід Беллантайн згадує, що батько Шоли дуже хотів, щоб його син отримав найкращу футбольну освіту: «Батько Шоли бажав, щоб син був у кращому середовищі, і це принесло свої плоди. Коли він вперше з'явився у нас в «Ньюкаслі», то я подумав: «Вау!» Я працював раніше з багатьма дітьми в академії, але тільки один або двоє бачилися мені особливими з самого початку - і Шола був таким. У свої вісім років це був вже прекрасно підготовлений з фізичної точки зору хлопчисько. Він неймовірно швидко бігав, а тому ми відразу перевели Шортайра в команду старшого віку. «Ньюкасл» хотів підписати його».

Але «сорок» випередив «Манчестер Сіті». До керівництва тамтешньої академії якраз докотилися чутки про те, що Шортайр «на світлові роки випереджає своїх однолітків». У підсумку «городяни» добилися свого.

«На жаль, ми не змогли конкурувати з «Сіті». Шола переїхав до Манчестера і приєднався до їхньої академії. Це було великим розчаруванням», - згадує Беллантайн.

Однак перебування Шортайра в академії «городян» завершилося дуже скоро. Хлопчисько разом з батьками проводив канікули в Барселоні, де провів пару тренувань з гравцями з академії «блаугранас». Про це дізналися в стані «Манчестер Сіті», і, не дивлячись на те, що Шортайр здавався їм дуже перспективним в майбутньому гравцем, нагорі було прийнято рішення відрахувати хлопчика з клубної системи.

В результаті Шортайр повернувся в «Ньюкасл», а через два роки знову перебрався в Манчестер, однак на цей раз вже в ряди «Юнайтед», де провів останні сім років, і нині доріс до професійного контракту і дебюту на рівні АПЛ.

Був наймолодшим гравцем в історії Юнацької ліги УЄФА

Шортайр в академії «Манчестер Юнайтед» дуже швидко переходив за віковими категоріями через неймовірний прогрес і якість дій в іграх та на тренуваннях. В результаті 12 грудня 2018 року Шола увійшов в історію Юнацької ліги УЄФА, ставши наймолодшим гравцем, який дебютував у цьому турнірі. Вийшовши на поле на 75-й хвилині в гостьовому поєдинку проти «Валенсії» (2:1), Шортайр встановив планку рекорду на рівні 14 років 10 місяців і 10 днів, хоча фактично Юнацька ліга УЄФА - це турнір серед команд, складених з гравців у віці до 19 років.

Getty Images/Global Images Ukraine

Головний тренер «Манчестер Юнайтед» U-18 Ніл Райан згодом так прокоментував цю подію: «Ми хочемо, щоб наші вихованці залишалися скромними і працьовитими. Це те повідомлення, яке ми щодня доносимо до наших хлопців. Коли ми бачимо професіоналізм таких людей, як Маркус Рашфорд або Скотт Мактоміней, то стає очевидним, що «Манчестер Юнайтед» може відчувати гордість за таких випускників академії. Вони - наш приклад. Шола Шортайр - це наше майбутнє. Він розвивався і вдосконалювався, це дуже цікавий гравець, здатний зіграти на кількох позиціях. Думаю, вже зараз він проявляє неймовірну зрілість, що дозволяє йому в 14 років грати за команду 19-річних».

У вересні 2019 року рекорд Шортайра в Юнацькій лізі УЄФА побив гравець дортмундської «Боруссії» Юссуфа Мукоко, який дебютував в турнірі в 14 років 9 місяців і 28 днів, а зараз вже творить історію в Бундеслізі та Лізі чемпіонів УЄФА...

Юссуфу Мукоко - 16. Він вже готовий розривати Бундеслігу

Природжений талант, який не можна було утримувати в секреті

Ян Райлі, який працював з Шортайром в «Уоллсенд Бойз», зізнається, що талант Шолі даний від природи. Фахівець, який бачив багатьох хлопчаків, що починали займатися футболом, вважає, що Шортайра не треба було навчати азам, а з самого початку потрібно було тільки направляти в потрібне русло, щоб той виріс в гравця високого рівня.

«Багато дітей приходять до нас, бажаючи стати футболістами. Більшість з них раніше ніколи не грали у футбол, а тому не дуже добре виглядають в поводженні з м'ячем. З Шолою все було інакше. У нього була якась природна понад здатність - м'яч буквально прилипав до його ноги. Будь-якого футболіста можна «прокачати» через роботу з тренером, але в одиниць талант закладений з самого початку. Таких дітей слід тільки грамотно направляти. Він провів з нами всього сезон, відрізнявся космічним дриблінгом і забивав голи на радість публіці».

«Часто можна почути, що в футболі потрібні ноги, серце і голова, щоб бути успішним. Двох з трьох цих компонентів буде недостатньо. У Шоли є всі три, причому з дитячих років. Його рішучість завжди виділялася на фоні партнерів, а навички та темп робили гравцем іншого рівня. Коли він переходив у «Ньюкасл», то «сороки» дуже хотіли тримати процес в секреті, але це у них не вийшло. На горизонті з'явився «Манчестер Сіті». Все тому, що талант такого рівня просто неможливо приховати в наш час», - розповів Райлі.

Англія або Нігерія?

Незважаючи на те, що Шортайр народився в Англії, він має також можливість в майбутньому пограти за етнічну батьківщину - Нігерію, вихідцями з якої є батьки Шоли. Поки перспективного юнака запрошують грати за команди європейської країни - зокрема, на рахунку Шортайра один поєдинок за збірну Англії U-15 та дві гри за збірну Англії U-16.

Однак в Нігерії вже зацікавилися перспективою запрошення талановитого хавбека в свою національну збірну, тим більше, що фахівці порівнюють Шортайра з колись легендарним гравцем «Суперорлів» Джей-Джеєм Окочею. Складно сказати, яким виявиться вибір Шоли, якщо нігерійці запропонують йому виступати за головну команду цієї країни прямо зараз, адже до потрапляння в збірну Англії Шортайру, ймовірно, доведеться ще пограти на стабільному рівні пару-трійку років.

Цікаво й те, що мовою йоруба, поширеній на південному заході Нігерії, прізвище Шоли читається як «Шоратіре», але в Англії його називають по-своєму, та й сам хавбек, здається, поки анітрохи не проти саме такої вимови. Зараз для нього куди важливіше вибитися на футбольний Олімп, після чого прийде час визначатися з усіма іншими аспектами...

Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Розпочинається плей-оф Кубка Азії U-23. Хто стане суперником України на ОІ?
Футбол | 25 квітня 2024, 03:45 0
Розпочинається плей-оф Кубка Азії U-23. Хто стане суперником України на ОІ?

Опонентом синьо-жовтих буде команда, яка посяде в Азії третє місце

Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?
Футбол | 24 квітня 2024, 06:25 15
Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?

У топ-3 також входять Серу Гірассі зі «Штутгарту» та лідер «ПСЖ» Кіліан Мбаппе

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ukraine Donetsk
Почему-то почти всегда эти юные вундеркинды, которые дивным образом опережают свой возраст - темнокожие. Зато потом, когда играют с/против игроков уже нормального футбольного возраста все их мастерство куда-то пропадает...