Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 20 листопада 2020, 19:04
10808
19

Юссуфу Мукоко - 16. Він вже готовий розривати Бундеслігу

Ілля Квіткін - про головного таланта німецького футболу Юссуфу Мукоко з дортмундської «Боруссії»

| Оновлено 20 листопада 2020, 19:04
10808
19
Юссуфу Мукоко - 16. Він вже готовий розривати Бундеслігу
Твіттер Боруссії Д. Юссуфа Мукоко

Кожен раз, коли « Боруссія » Д підписує якогось нового футболіста, в той же день у неї в твіттері виходить ролик з відеозйомки новачка, де він на стандартному фоні зображує радість після забитого м'яча. Потім все це конвертується в гіфки та використовується під час текстових трансляцій матчів. На дворі листопад, а значить підписати дортмундці нікого не могли, але 17 -го числа з'явився подібний ролик з Юссуфою Мукоко в головній ролі. Все б нічого, якби не один факт - на момент зйомки Мукоко було 15 років, і лише сьогодні йому виповнилося 16.

В останні роки в Німеччині існувало правило, згідно з яким на професійному рівні не могли грати футболісти, які не досягли 17-річного віку. Але в квітні цього року Футбольний союз Німеччини зменшив допустимий вік до 16 років. Сильніше за всіх за зміну правила билася саме дортмундська «Боруссія». Більшою мірою, «джмелі» це робили через Юссуфа Мукоко , якого по праву вважають найталановитішим нападником свого покоління в Німеччині. Можливо, навіть в світі.

Дуже велика ймовірність, що Мукоко відправиться з «Боруссією» Д в Берлін на найближчий матч проти «Герти», щоб дебютувати та стати наймолодшим футболістом в історії Бундесліги. На даний момент рекорд належить Нурі Шахіну , який зіграв за «Боруссію» Д у віці 16 років 11 місяців та 1 дня.

Так що ж такого особливого в цьому Мукоко? Давайте розбиратися.

Що у нього зі статистикою

Упевнений, дуже багато почули про Мукоко ще тоді, коли йому було 12-13 років. Вже тоді він виступав за команду «Боруссії» Д U-17 , а в перших своїх 5 матчах забив 13 м'ячів! Це був взагалі перший випадок, коли в чемпіонаті для 17-річних грав 13-річний футболіст.

За цим послідував виклик до збірної Німеччини U-16, де він оформив дубль у другому ж матчі.

На цьому Юссуфа навіть і не думав зупинятися. За два сезони в команді U -17 Мукоко провів 56 матчів, забив 90 голів та віддав 16 гольових передач.

Мукоко було лише 14 років, коли клуб вже перевів його в команду U -19. Випадок абсолютно безпрецедентний, але тримати хлопчика серед 17-річних не було ніякого сенсу. Він був для них занадто сильний. На новому рівні Юссуфа продовжив бити всі вікові рекорди, а деякі з яких, думаю, протримаються дуже довго. Наприклад, навряд чи хтось скоро зможе забити в Юнацькій лізі УЄФА у віці молодше 14 років та 11 місяців.

Результативність Юссуфа проти більш вікових супротивників нітрохи не впала: 4 голи в 7 матчах Юнацької ліги УЄФА та 34 м'ячі в 20 іграх юніорської німецької першості. У цьому сезоні Мукоко й зовсім набрав якусь монструозну форму. У перших трьох матчах чемпіонату U -19 15-річний футболіст оформив два хет-трики та один покер!

Якщо підсумувати все, що зробив Мукоко на молодіжному рівні, то вийде 141 гол та 27 асистів у 88 матчах. Космос якийсь.

Тренування з основою

У «Боруссії» Д заздалегідь почали готуватися до того, що вже в цьому сезоні Мукоко можна буде задіяти на рівні Бундесліги. З січня поточного року Юссуфа тренується разом з головною командою клубу, а влітку пройшов з нею повноцінні збори, та вразив там абсолютно всіх.

«Він найкращий 15-річний футболіст, якого я коли-небудь бачив. У його віці я ще не вмів робити того, що вже вміє він», - сказав після зборів Ерлінг Холанд.

Це вже не перший подібний досвід для Дортмунда. Рік тому клуб так само залучав на збори 16-річного Джованні Рейну, а як тільки йому стукнуло 17, задіяв американського вундеркінда в матчах Бундесліги. Вже зараз Рейну можна сміливо називати одним з головних талантів світового футболу.


Твіттер Боруссії Д. Юссуфа Мукоко і Джованні Рейна

Те ж саме буде і з Мукоко. Навіть не сумнівайтеся.

Як грає Мукоко

Юссуфа - класичний центрфорвард нової формації. Мукоко відмінно діє не тільки в карній зоні, але й з глибини. Головний його козир - вибухова швидкість та потужний удар із середньої дистанції. На юнацькому рівні саме в такому стилі Мукоко забив більшу частку своїх голів.

Крім цього, Мукоко відмінно вміє розвивати атаки команди через фланги та віддавати проникаючі передачі в штрафну зону. Завдяки цим скіллам, Юссуфа не тільки дуже багато забиває, але й віддає гольові передачі.

А ще у Мукоко зразковий підхід до тренувань та робочого процесу. За словами всіх його тренерів та директора молодіжного департаменту «Боруссії» Д Ларса Ріккена, Мукоко завжди першим приходить на тренування, і найактивніше бере участь в обговореннях під час переглядів відеоматеріалів з матчів.

Але тут не можна забувати, що Мукоко ще зовсім дитина, тож не знає, що таке спокуса алкоголю, нічного життя і т.д. Благо, зараз він знаходиться в клубі, де ідеально вміють працювати з молоддю та не допускають випадків, коли талант йде в усі тяжкі.

Правда, трішки дорослого життя Юссуфа вже скуштував. Восени минулого року вундеркінд підписав спонсорський контракт з Nike , згідно з яким заробить 10 мільйонів євро! А як ви заробили свої перші гроші?

А йому справді 16?

Думаю, це питання буде переслідувати Мукоко всю його кар'єру. Аж надто високим та фізично розвиненими як для свого віку виглядає Юссуфа . Тим більше народився Мукоко не в Німеччині, а в Камеруні. Довгий час він жив зі своїми бабусею та дідусем, а в 2014 батько, який проживав в Гамбурзі, забрав його до себе.

В африканських країнах вже не раз підробляли вік спортсменам, тому футбольний союз Німеччини провів ціле розслідування про походження Мукоко. Жодного підтвердження того, що хтось підробив документи Юссуфа, знайдено не було. Свідоцтво про народження, інформація з пологового будинку, дати відеозаписів дитинства: все вказує на те, що нападник дійсно народився 20 листопада 2004 року.

Так чи інакше, приготуйтеся до того, що хайп навколо Мукоко буде не меншим, ніж це було з Санчо, Холандом та іншими головними талантами світового футболу. Ну, а гіфки , які недавно під голи Мукоко зробила «Боруссія» Д, ми побачимо ще не раз.

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ман Юнайтед – Шеффілд – 4:2. Рятівний дубль Бруну. Відео голів та огляд
Футбол | 25 квітня 2024, 04:18 0
Ман Юнайтед – Шеффілд – 4:2. Рятівний дубль Бруну. Відео голів та огляд

Дивіться відеоогляд перенесеного матчу 29 туру АПЛ

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Коментарі 19
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Вика Бега
Вот так, а у нас до 26-28 перспективные
OKs100
Вспоминается Юссуф из Динамо. Он был молодым, играл классно, а потом в 26 начал играл как в 42.
Vladdal
Подрастает монстр.
El_Maestro
Ну что вам сказать ребятки, если ему реально 16-ть (а сегодняшний уровень исследований в области медицины может легко это доказать), то встречайте нового короля! Уже совсем скоро судьба Золотого Мяча может быть предопределена на многие годы вперед
Александр Маслов
Ему 30-ка как минимум!!!!!!
fedd1979
Та що ви! Це ж перпективні у 19-22! А в 16 у футбол взагалі не грають... Насправді, як іноді буває прикро, коли в нас людині за 20, вона досі - ніщо, але їй досі роздають аванси. Це в той час, як би дивишся на гру всього "Аякса", бачиш Фаті, Холанда чи чуєш ось про цього. Шевченко, як був талантом, то хай не в 16, але в 18 забивав у лізі Чемпіонів, а в 19 вже повним ходом забивав у чемпіонаті України
аоот оооит
ну какие 15 лет? зайдите в школу сравните. негру минимум 25.
Maslyaspor
ДЖОЗЕФ МИНАЛА
— На самом деле мне не 17 лет, а 41. Просто сейчас мне было необходимо как можно быстрее подписать контракт с «Лацио», чтобы отправить деньги семье, которая осталась в Африке. Свой 42-й день рождения я буду праздновать в августе, — это признание полузащитника молодёжного состава «Лацио» Джозефа Миналы буквально сотрясло футбольное медиа-пространство Италии в начале этой недели. А взагалі таких прикладів сотні.
Maslyaspor
Ну... Ні для кого не секрет що афроамериканським гравцям дуже часто занижують вік по документах . А це для Борусії Д це величезний +
CR9
да ему 22-24 минимум, вы о чем
Муґунот Уух
та ну на.... чтобы 12-13-летний п*зденыш куролесил среди 15-16-17-летних? не может быть
pike1
и это на секундочку в АПЛ, а ведь победа Лестера в чемпионате без него была бы невозможной, хотя это в большей степени признали уже после завершения сезона, когда начали изучать благодаря чему произошло сие чудо)
pike1
а этот еще не говорил что у него украинские корни и он мечтает за сборную играть?