Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 01 березня 2021, 11:40
31854
12

Втеча з Мадрида, або Трохи про реальне майбутнє Луніна

Якщо вірити іспанським ЗМІ, українець дозрів для того, щоб піти з «Реала»...

| Оновлено 01 березня 2021, 11:40
31854
12
Втеча з Мадрида, або Трохи про реальне майбутнє Луніна
Getty Images/Global Images Ukraine. Андрій Лунін

Андрію Луніну дуже пощастило на початку кар'єри. У «Дніпрі» він опинився у той момент, коли команду по черзі покинули Денис Бойко та Ян Лаштувка, а Денис Шеліхов, який залишився в розташуванні, не виглядав надійним стражем воріт, просидівши більшу частину своєї попередньої кар'єри за спинами інших воротарів. Керівництво «Дніпра», вочевидь, вже тоді розуміло, куди прямує весь цей колись дуже грізний корабель, що встиг набрати боргів, як бродячий собака бліх.

Влітку 2016 року наставником «Дніпра» став Дмитро Михайленко, а його команда в УПЛ нагадувала справжній «дитячий садок». Нажаль, власникам вже не було діла до результатів, що і привело до тієї ситуації, в якій справжній «Дніпро» опинився зараз... Але, як відомо, момент кризи - це не тільки негатив, але ще й величезний простір для можливостей. Їх отримали багато молодих футболістів «дніпрян», і Андрій Лунін виявився тим, хто найбільшою мірою вхопився за наданий йому шанс.

Вже через рік, влітку 2017-го, коли «Дніпро» спікірував у Першу лігу, а потім і зовсім був понижений до Другої, Лунін перебрався в «Зорю», де продовжив демонструвати неймовірний прогрес, щоб ще всього лиш через 12 місяців відбути на по-справжньому космічний рівень - в мадридський «Реал», який заплатив луганчанам за трансфер неймовірні раніше для цього клубу 8,5 мільйонів євро.

До моменту переїзду в «Реал» кар'єра Андрія Луніна виглядала гідним сюжетом для написання книги «Як стати воротарем найсильнішої команди світу за два сезони, починаючи з молодіжки клубу УПЛ». Рішення податися в Мадрид спочатку виглядало авантюрним, але критикувати його навряд чи варто було, адже хто міг знати, що підготувала доля Луніну в «Реалі». Зрештою, в «Дніпрі» свого часу він теж взявся фактично з нізвідки. Хоча ні, порівнювати «дніпрян» з «Реалом», який на момент приходу Андрія оформив три перемоги в Лізі чемпіонів поспіль - це все-таки перебір...

На що ж сподівався Лунін? Напевно, на те, що Кейлор Навас рано чи пізно, але дасть йому шанс своєю помилкою, чим потрібно буде спробувати скористатися. Українець, підписуючи контракт з «бланкос», ще не знав, що через місяць «Реал» за 35 мільйонів євро випише з «Челсі» Тібо Куртуа, чим, по суті, дасть зрозуміти - Луніну в мадридській команді в першому сезоні є стимул битися тільки за роль третього воротаря з Лукою Зіданом.

Getty Images/Global Images Ukraine/ Андрій Лунін

Не побажавши втрачати сезон у дублі «Реала», Лунін в кінці серпня відбув у оренду на сезон в «Леганес», де не зумів здобути прихильність тренера, і грав дуже мало. Повернувшись влітку 2019 року, українець побачив, що картина змінилася несильно, а тому погодився поїхати в чергову оренду - на цей раз в «Вальядолід». Але склалася вона для Андрія так само невдало... Уже взимку Лунін повернувся в «Реал», щоб відразу ж піти в третю оренду за півтора роки. На цей раз українець прийняв запрошення з Сегунди, де допоміг врятуватися від вильоту «Ов'єдо».

Коли влітку 2020 року Лунін повернувся в «Реал», то він вже не застав в команді Кейлора Наваса та Луку Зідана. Перший ще на початку вересня 2019-го пішов у «Парі Сен-Жермен», а другий змушений був на правах вільного агента перейти в «Райо Вальєкано». З чуток, головний тренер «бланкос» Зінедін Зідан не дуже-то й хотів розлучатися з одним із синів, але президент «Реала» Флорентіно Перес наполіг - мовляв, Лунін бачиться йому куди більш цінним активом, ніж французький воротар. Воно й зрозуміло: Перес завжди вимірював речі суто економічними критеріями - за Луніна мадридці заплатили 8,5 мільйонів євро, а Лука Зідан дістався клубу безкоштовно, ставши одним з випускників академії «бланкос».

В результаті Лунін фактично залишився другим воротарем «Реала» на сезон-2020/21 без явних перспектив витіснити Тібо Куртуа, проте з надією на таку довгоочікувану ігрову практику в першій команді. Треба сказати, що ці очікування не були чимось з розряду фантазій. У «Реалі» довгі роки існувала практика, коли один воротар грав у матчах Ла Ліги, а на відкуп іншому віддавалися кубкові турніри, в тому числі і єврокубки.

Getty Images/Global Images Ukraine

Але опинитися у воротах «Реала» в матчах Ліги чемпіонів Луніну не вдалося. Зідан, зіткнувшись з непростою ситуацією, не бачив сенсу додатково ризикувати, а тому Андрій в поточному сезоні оновив антирекорд мадридського клубу для воротарів, не зумівши дебютувати за першу команду протягом перших 30 місяців після трансферу.

Дебютувати за «Реал» Луніну вдалося лише 20 січня в 1/16 фіналу Кубка Іспанії проти «Алькояно», причому скромний клуб з нижчої ліги сенсаційно вибив «бланкос» з турніру, здобувши перемогу з рахунком 2:1. Обидва голи, пропущені «Реалом», викликали бурю обговорень в пресі та інтернеті, а рішення Зідана ставити у ворота Куртуа, а не Луніна, в якійсь мірі знайшло розуміння...

Після того Лунін продовжує залишатися на лавці запасних, і потрапляє в хроніку вітчизняних ЗМІ лише в аспекті того, що знову не з'являться на полі в якомусь із матчів «Реала». Ситуація, по суті, нагадує глухий кут, і вона загрожує зіпсувати кар'єру Андрія так само стрімко, як вона дерлася вгору на самому початку.

Якщо влітку 2018 року мало хто в Україні сумнівався, що наступником Андрія Пятова в національній збірній стане його тезка Лунін, то зараз, коли в «Шахтарі» яскраво проявляє себе Анатолій Трубін, в «Динамо» стабільно діє Георгій Бущан, на підміні у якого сидить вельми небезталанний Руслан Нещерет, а у «Ворсклі» дуже гідно грає Дмитро Різник, перспективи в стані «синьо-жовтих» у Луніна, м'яко кажучи, не такі й райдужні.

Очевидно, що сам Лунін потроху починає розуміти, яким кладовищем талантів є насправді «Реал», де мало мати необхідні якості і перспективу, але потрібно ще й володіти певною популярністю в футбольному світі. В останньому компоненті українець за всіма статтями програє куди більш розкрученому Куртуа, а в разі відходу бельгійця немає жодних сумнівів, що Перес підпише ще когось на «останній рубіж» зі світовим ім'ям, через що доля Луніна в Мадриді виглядає відверто незавидною.

Недивно, що в іспанській пресі вже з'явилися чутки про бажання Луніна майбутнього літа остаточно покинути «Реал». Звичайно, джерело цієї новини - портал Fichajes.net - володіє, м'яко кажучи, ще тієї «славою» на предмет правдивості більшої частини своїх відомостей, але сам факт появи подібної інформації говорить про те, що найближчим часом жодних перспектив у Луніна в «Реалі» немає і бути не може.

Зараз Луніну напевно боляче бачити, як пост № 1 у збірній України на Євро-2020 (звичайно, якщо Шевченко вирішить міняти в цій ролі досвідченого Андрія Пятова, який нині опинився майже без практики в «Шахтарі») може піти до тих воротарів, про яких ще пару років тому мало хто взагалі говорив. Але таке футбольне життя, адже колись і сам Лунін з'явився буквально з нізвідки, щоб стати зіркою.

Нажаль, але бути зіркою в команді зірок, якою є «Реал», нашому співвітчизнику поки не вдається. Ще гіршою ситуація стає від розуміння того, що контракт Луніна з «бланкос» діє рівно стільки ж, як і його ключового конкурента Тібо Куртуа - до липня 2024 року. При цьому, бельгійцеві лише 28 років, і він знаходиться в самому соку, якщо вести мову про гравців даного амплуа.

Getty Images/Global Images Ukraine/ Андрій Лунін розминається перед матчем з донецьким Шахтарем

Ходити по орендах в клуби на кшталт «Гранади» або «Ейбара», чутки про інтерес яких до Луніна також нещодавно з'являлися в ЗМІ - сумнівна перспектива з точки зору розвитку кар'єри. Вочевидь, що, приставши на пропозицію «Реала», Лунін наступив на граблі, які раніше не оминули молоді таланти попередніх років - наприклад, Лукас Піазон, про вбивчий шлейф оренд у кар'єрі якого в «Челсі» ми розповідали нещодавно...

Читайте також: Убивча система оренд Челсі на прикладі кар'єри Лукаса Піазона

Гостро критикувати Луніна за трансфер в «Реал» навряд чи потрібно. Принаймні, у наших талантів немає надлишку пропозицій від клубів такого калібру, а тому вчитися на помилках товаришів вітчизняним гравцям просто немає можливості. Може бути, приклад Луніна захистить інших від необачних рішень, і змусить замислитися над доцільністю виходити на топ-рівень поступово - через умовний чемпіонат Бельгії, або ж через перехід в клуби-середняки топ-5 європейських ліг. Скажімо, багато хто з бразильських молодих талантів вже зараз вважає за краще відмовляти «сильним світу цього», не отримуючи гарантій місця в складі, тому як ці хлопці усвідомлюють, що краще рухатися до мети поступово, що в майбутньому може принести ще й куди більш «смачні» особисті контракти.

Чи відпустить «Реал» Луніна влітку? На цей рахунок є великі сумніви - аж надто яскраво Флорентіно Перес в пресі нахвалював українця, називаючи його «воротарем з неймовірним майбутнім». Здається, що для президента «Реала» українець банально став частиною іміджевої програми, на яку, як відомо, Перес в принципі грошей не шкодує. Втім, в останній тезі дуже хочеться помилятися, і сподіватися, що мадридський топ-клуб не згубить яскравого і надзвичайно талановитого українського воротаря, який не так давно багатьом бачився в перспективі головним кіпером збірної України на найближче десятиліття...

Оцініть матеріал
(181)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex1976
Лунин объективно слабее Куртуа. Те немногие игры ,где удалось увидеть его в деле(за сборную и за Реал в кубке) не просто не впечатлил,а ещё и набокопорил. Зидан себе не враг. У него нету приемущевсва в 8-10 очков в чемпионате, в ЛЧ тоже играли через пень колоду. Каждое очко на вес золота. Зачем ему рисковать?! Как бы нам не хотелось... Не стоит петь оды Лунину. На позицию основного он не тянет. А матчей,где бы можно было сделать ротацию у Мадрида сейчас нет. Был кубок ,но его завалили. Как-то так. Это ,если без дифирамбов и лишнего патриотизма. Лунин может появиться в воротах Реала только если Куртуа получит травму или красную карточку. В этом сезоне других вариантов нету.
Kevko
Зидан во всем минимизирует личные риски. В том числе по отношению к Лунину. Нонсенс тренерского поведения, когда у второго вратаря по сути ноль игровой практики. В целом, Зидан давал результаты, когда Реал был в блестящем составе и не нуждался в никакой перестройке. Сейчас ситуация другая, но Зидан не способен рисковать и перестраивать команду
nabooo
"перспектив нет и быть не пожет" - не понимаю, почему авторы так любят грешить однозначными высказыааниями. Разве вариант с тяжелой травмой Куртуа 100% невозможен? Ведь можно даже не уезжая из Мадрида вспомнить историю Касильяса. Не надо так.
odiniznashih
И что странно - когда все болеют на ковид, Куртуа не болеет, да и травм у него нет.
Ну никакого шанса...
n.tkach
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Mac_Gyver
Эйбар, Осасуна - отличные варианты на самом деле. Впрочем, и в Реале неплохо. Денежка на счёт капает, надеюсь, исправно. Для СбУ же найдутся и другие варианты.
BaZia
Остаётся только пожелать Тибо Куртуа здоровья и успехов!
ManCity
А якщо він перейде в інший клуб, то в нього заберуть Ауді. Нашо йому цей клопіт.
Predator
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил