Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 24 лютого 2021, 22:33
12528
9

Убивча система оренд Челсі на прикладі кар'єри Лукаса Піазона

Передбачалося, що він стане «новим Кака», проте життя розставило акценти по-своєму...

| Оновлено 24 лютого 2021, 22:33
12528
9
Убивча система оренд Челсі на прикладі кар'єри Лукаса Піазона
Getty Images/Global Images Ukraine

14 січня 2021 року «Челсі» оголосив про перехід Лукаса Піазона в «Брагу». У прес-релізі, випущеному з такого приводу, лондонський клуб особливо акцентував увагу на тому, що це повноцінний трансфер, а не чергова оренда, якими кар'єра бразильського атакувального півзахисника, що раніше називався «новим Кака», до цього і без того була переповнена.

На контракті в «Челсі» Піазон провів дев'ять з половиною років. Для порівняння Френк Лемпард, який вважається однією з легенд «синіх» останніх десятиліть, провів в лондонському клубі трохи більше - тринадцять років. Однак якщо Лемпард за довгі роки в «Челсі» зіграв 648 матчів у складі команди, то Лукас Піазон за дев'ять з половиною років може похвалитися тільки трьома виходами на поле, а ще сімома орендами в різні клуби... Його історія - яскрава ілюстрація того, як сучасна система орендних договорів у футболі здатна вбивати кар'єру футболіста, що вважався свого часу неймовірно талановитим.

Сьогодні Піазону вже 27 років, і в «Бразі» бразилець, по суті, повинен все починати з нуля. Як Лукас дійшов до цього? Спробуємо відновити хронологію...

Трансфер в «Челсі»

У грудні 2010 року Лукас Піазон разом з родиною прилетів до Турину. На юнацькому рівні в Бразилії за «Корітібу», «Атлетіко Паранаенсе» і «Сан-Паулу» цей хавбек забив безліч голів, а тому потрапив «на олівець» європейським клубам, найбільш спритним з яких виявився «Ювентус». Туринці запросили Піазона в Італію, і навіть оцінювали шанси отримати для хавбека громадянство цієї європейської країни (через далеких родичів, які проживали у Венеції), проте в останній момент все пішло не так, як передбачалося. Незважаючи на принципову домовленість з «Сан-Паулу», босам «Ювентуса» не вдалося узгодити всі деталі контракту з самим Піазоном.

У цей момент спритно виринув «Челсі», якому вдалося жваво оформити перехід Піазона за 7,5 мільйонів євро. Тодішньому генеральному директору «Ювентуса» Джузеппе Маротті залишалося лише з роздратуванням процідити: «Вважаю, що неетично давати мільйон євро на рік хлопчикові, який ще навіть не досяг повноліття».

Getty Images/Global Images Ukraine. Лукас Піазон в складі юнацької команди Челсі.

Влітку 2011 року Піазон перебрався в Лондон, але міг лише тренуватися з молодіжною командою «Челсі», оскільки офіційно його трансфер «сині» закрили тільки після 20 січня 2012 року, коли футболіст відсвяткував 18-річчя. Вже 31 січня Андре Віллаш-Боаш, який на той час був головним тренером «синіх», включив Піазона в заявку команди на матч АПЛ проти «Суонсі», але на поле Лукас так і не вийшов. Втім, це не завадило Піазону показати якісну гру за молодіжну команду «Челсі», і навіть стати кращим молодим гравцем 2012 року в рядах лондонського клубу.

На сезон-2012/13 «Челсі» включив Піазона в заявку як на внутрішні турніри, так і на Лігу чемпіонів. 25 вересня бразилець вийшов у стартовому складі на матч Кубка англійської ліги проти «Вулверхемптона» (6:0), в якому вже на 7-й хвилині відзначився асистом на Райана Бертранда. Але це не допомогло Піазону частіше виходити на поле в рядах першої команди. Влітку «сині» придбали Едена Азара і Оскара, а тому більш молодому бразильцю довелося конкурувати з дуже серйозними опонентами. У підсумку до зимової перерви Піазон вийшов в стартовому складі на матч Кубка ліги проти «Манчестер Юнайтед», а 23 грудня дебютував в АПЛ, замінивши на 74-й хвилині матчу проти «Астон Вілли» (8:0) Хуана Мату, і через хвилину встигнувши відзначитися асистом на Раміреса. Але вже 16 січня 2013 року «Челсі» оголосив про відхід Піазона в «Малагу»...

«Малага» та «Вітесс»

Від'їзд молодого бразильця в оренду в «Малагу» був звичним і логічним рішенням, якими топ-клуби часто користуються, щоб забезпечити ігрову практику для своїх талантів. На той час «анчоуси» під керівництвом Мануеля Пеллегріні виглядали вельми перспективним проектом, а Піазон користувався довірою чилійського наставника. В основному бразилець виходив на заміну, але в цілому Пеллегріні вважав Лукаса корисною кадровою опцією.

Незабаром «Малага» почала відчувати серйозні фінансові проблеми, які поставили під сумнів майбутнє клубу. У травні Пеллегріні подав у відставку, а думати про Піазона босам «анчоусів» було ніколи - інших проблем вистачало... В результаті Лукас повернувся в «Челсі», але практично відразу знову відбув в оренду - на цей раз в нідерландський «Вітесс». Лондонці якраз підписали Шюррле та Вілліана, а тому їм знову було не до Піазона з його перспективами.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лукас Піазон в складі Вітесса.

«Вітесс» на той час очолював Петер Бош, який відразу ж повірив у здібності молодого Піазона, ставлячи того на позицію лівого вінгера в своїй команді. Бразильський талант відповів на довіру фантастичною результативністю - до грудня на рахунку Лукаса було 11 голів і 8 результативних передач, а «Вітесс» демонстрував яскравий і цікавий футбол, обігравши, серед інших, ПСВ з рахунком 6:2. До екватору сезону Піазон підійшов у статусі абсолютно найкращого гравця «Вітесса», і в грудні навіть заявив пресі: «Не можу дочекатися моменту, коли повернуся в «Челсі».

Однак друга частина сезону не вдалася Піазону так добре, як перша. Він не забив жодного м'яча, але все одно сезон у «Вітессі» однозначно можна визнати успішним для молодого гравця, що лише починав звикати до європейського футболу. Вочевидь, сам Лукас вважав, що після повернення зможе закріпитися в «Челсі», але клуб прийняв інше рішення, відпустивши бразильця в оренду в «Айнтрахт» за 800 тисяч євро.

«Айнтрахт», «Редінг», «Фулхем»

Вірогідно, в цей момент у відносинах між Піазоном та «Челсі» настав переломний момент. Вже у вересні 2014 року бразилець, який нещодавно мріяв про попадання в стартовий склад «синіх», заявив, що не проти залишитися після закінчення сезону у Франкфурті на постійній основі. Заявити про себе на повний голос Піазону вдалося в 6-му турі, коли він вийшов на заміну в гостьовому поєдинку з «Гамбургом» і на 90-й хвилині фантастичним ударом зі штрафного в стилі Жуніньо Пернамбукано приніс франкфуртцям перемогу - 2:1.

Втім, закріпитися в «Айнтрахті» Піазону не вдалося. У команді якраз почав демонструвати прогрес молодий Марк Штендера, а тому бразилець отримав 1051 хвилину на полі у 22 матчах (по 11 - в стартовому складі і на заміну), записавши на свій рахунок 2 голи. Повернувшись влітку до «Челсі», Піазон так прокоментував ситуацію, за якої не зміг стати важливим гравцем «Айнтрахта»: «Чемпіонат Нідерландів передбачає, перш за все, гру у футбол. У Німеччині ж потрібно захищатися, як божевільний, беручи участь ледве не в усіх ігрових епізодах. У кожній грі там потрібно пробігати по 12-13 кілометрів. Пам'ятаю, як після першого ж матчу я впав на поле практично мертвий».

Очевидно, що Піазон хотів би повернутися у «Вітесс», або затриматися в Німеччині для кращої акліматизації, але «Челсі» вирішив віддати хавбека в оренду «Редінгу». Сезон на стадіоні «Мадейскі» Піазон починав в статусі основного футболіста, але в другій його частині щільно засів на лаві запасних, через що питання про потенційний викуп контракту бразильця для керівництва «Редінга» навіть не вставало.

Влітку 2016 року Піазон знову повернувся в «Челсі», проявивши невдоволення існуючою ситуацією: «Я втомився їздити з одного клубу в інший. Одна, дві, три оренди... Може, пора зупинитися? Мені б хотілося зіграти десь більше, ніж один сезон».

Але в «Челсі» на Піазона, як і раніше, не розраховували. Йому надали можливість тренуватися з дублем і такими ж футболістами, що повернулися з оренд. Разом вони проводили закриті товариські матчі, і навіть створили чат в WhatsApp, дискусії в якому протягом попереднього сезону брали всі гравці «Челсі», відправлені «синіми» в оренду в різні куточки планети.

Участь Піазона знову була вирішена в останній момент, 31 серпня. На цей раз Лукасу пощастило, що далеко їхати не довелося. Його на чотири місяці орендував «Фулхем», стадіон якого знаходиться всього в дев'яти хвилинах їзди від домашньої арени «Челсі». За цей період бразильцеві вдається непогано зарекомендувати себе в Чемпіоншипі, завдяки чому «Фулхем» спершу продовжив оренду Піазона до кінця сезону, а потім домовився з «Челсі» про ще один 12-місячний договір позики.

У другому сезоні в «Фулхемі» Піазону вдалося проявити себе досить непогано - він забив 5 голів у 23 матчах, незважаючи на важку травму на початку чемпіонату, а також на необхідність перейти на правий фланг, оскільки зліва у «дачників» почав активно грати Райан Сессеньон, що успішно закривав ледве не всю «бровку», займаючись як обороною, так і атакою.

«К'єво» та «Ріу Аве»

Ймовірно, Піазон розраховував, що «Фулхем» викупить його контракт, але влітку 2018 року бразилець знову повернувся до «Челсі». Лондонську команду якраз очолив Мауріціо Саррі, який дуже схвально відгукувався про здібності Піазона. Коуч навіть заблокував оренду Лукаса в «Мілан», почавши залучати до тренувань із першою командою «Челсі». Але це нічого не означало - до зимової паузи Піазон грав виключно за дублерів, а 31 січня 2019 року «сині» віддали хавбека в оренду «К'єво», що демонстрував один з найгірших сезонів в історії Серії А.

Оренда в стан «літаючих ослів» з самого початку виглядала абсурдною. Чому «Челсі» віддав Піазона туди, де немає нічого, крім приреченості - загадка, відповідь на яку мало хто знає. Як би там не було, але до кінця сезону Лукас провів лише 80 хвилин в чотирьох матчах Серії А за «К'єво», програючи конкуренцію навіть тінейджеру Емануелю Віньято, на якого в керівництві клубу робили особливу ставку, не приховуючи бажання розкрутити хлопця, щоб в майбутньому вигідно продати в багатший клуб.

Повернувшись влітку в «Челсі», Піазон застає вже восьмого тренера лондонської команди за період дії його контракту з «синіми» - Френка Лемпарда. Той залучає хавбека в число футболістів, які готуються до нового сезону з першою командою, а потім... Потім Лукас знову відбув в оренду - на цей раз в португальський «Ріу Аве», який оформив угоду відразу на два сезони.

У 36 поєдинках, які Піазон провів за «Ріу Аве», він пограв на семи різних позиціях - від центрального півзахисника до центрального нападника. Потрапивши в чемпіонат і країну, де говорять на рідній для нього мові, Лукас, здається, усвідомив, що в його кар'єрі назріли кардинальні зміни. В інтерв'ю газеті A Bola Піазон заявив: «Мій час в «Челсі» закінчився. Мені 25 років, і я тільки й роблю, що роз'їжджаю по орендах. Мені потрібно місце, де я буду відчувати себе як вдома. Я хочу знати, що в липні я повернуся з відпустки туди ж, звідки виїжджав».

Через пару днів за такі слова Піазону довелося вибачатися в соціальних мережах. Футболіст написав, що обожнює «Челсі» і всіх, хто працює на благо клубу, але через кілька тижнів на португальському телебаченні знову дав зрозуміти, що хоче піти з «лондонського полону»: «Спочатку я думав, що повернуся і отримаю свій шанс в «Челсі». Але з часом зрозумів, що для них я всього лише один з гвинтиків глобального бізнес-процесу».

Дім, милий дім

Перенесемося в січень нинішнього року. У Віла-ду-Конді, який представляє «Ріу Аве», Піазон знайшов стабільність: він регулярно виходив на поле протягом півтора сезонів, а ще в його родині народився син. Звичайно, влітку 2020 року боси «Челсі» знову змусили хавбека пролонгувати контракт, щоб продовжити грати за «Ріу Аве», але на цей раз всього на один рік. Найближчі шість місяців, до літа 2021-го, Піазон повинен був провести в «Ріу Аве», але в січні на «Челсі» вийшла «Брага», яка висловила готовність укласти повноцінний трансфер.

Getty Images/Global Images Ukraine. Лукас Піазон в складі Ріу Аве.

Але головне для Піазона - це те, що він зумів вирватися з «Челсі». Орендна історія в цьому клубі стала токсичною для багатьох молодих гравців, яких шанували талановитими. Наприклад, 27-річний воротар Джамал Блекмен за останні шість з половиною років поміняв вже вісім клубів, куди «сині» віддають його на умовах оренди. Нещодавно Блекмен заявив журналістам, що на його думку, в «Челсі» є два окремих напрямки: спортивного та адміністративного менеджменту. Перший займається роботою на результат, а другий - бурхливою діяльністю навколо футболу, яка нагадує не роботу професійного клубу, а якесь агентство з працевлаштування гравців. Кар'єра Піазона в «Челсі» рухалася саме за другим варіантом, будучи повністю відірваною від футболу, і більше змахуючи на фондовий ринок.

Коли Піазон тільки переходив в «Айнтрахт» - його третю оренду з «Челсі» в кар'єрі - він так міркував про своє майбутнє: «Футбол непередбачуваний, тут все може змінюватися дуже швидко». Насправді, футбол для самого Піазона був вкрай повільним і стомлюючим, рухаючись немов за сценарієм, коли все змінюється, але нічого не змінюється. Опинившись в 17 років в Європі, тільки тепер, після десятиліття, Лукас Піазон знову підійшов до тієї точки відліку, де все потрібно починати з чистого аркуша...

Оцініть матеріал
(48)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар гарантував собі єврокубки
Футбол | 23 квітня 2024, 06:30 30
Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар гарантував собі єврокубки

Гірники можуть вийти напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Лунін сумнівається, чи залишатись у Реалі. Є пропозиції від трьох грандів
Футбол | 23 квітня 2024, 13:45 31
Лунін сумнівається, чи залишатись у Реалі. Є пропозиції від трьох грандів

Український воротар влітку може перейти в іншу команду

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
REALIST
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
UKRAINE FAN
А зачем он продлевал контракт? Мог бы уже давно вырваться
salomon77757
Интересная статья, поучительная для молодых да обдарованых
pas2012
Котракт підписав на який термін?)Якщо на 10 років то це тюрма)))
RoNIkyo
Так хай не женуться за довгою гривнею. І будуть як в маслі
bolela11111
Мдэ.. с Луниным не такой-же фокус по арендам Реал прокидывает?
euro2012_za_2012euro
Вратарь Альфонс Ареоля всю жизнь по арендам, но это не помешало ему выиграть все четыре трофея во Франции (и не раз) + чемпион Испании и стать чемпионом мира, находясь в аренде в Реале. Везунчик.
Тот же Зинченко выиграл все четыре трофея в Англии (и не раз).
А у этого Персонажа , как и нашего Лунина не карьера (аренда), а мучение одно...