Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 01 лютого 2022, 13:42
31879
11

Топ-10 переходів зими: Озіл, Йовіч, Коваленко та інші

Sport.ua шерстить недавно закрите трансферне вікно

| Оновлено 01 лютого 2022, 13:42
31879
11
Топ-10 переходів зими: Озіл, Йовіч, Коваленко та інші
Твіттер Аталанти. Віктор Коваленко

Унікальне безриб'я. Втім, дуже і дуже очікуване. Пандемія коронавірусу продовжує випробовувати на міцність «короля спорту». Навіть не випробовувати, а переробляти. Через «чуму 21 століття» в проблемах погрузли практично всі клуби - і бідні, і багаті. Тому гучних переходів не було. Взимку, як правило, міграційні процеси в європейському футболі на порядок тихіші, ніж в літній «Юріїв день», але щоб так тихо...

Проте, навіть серед всієї цієї «безмовності» ми знайшли кілька трансферів, які заслуговують на увагу.

Віктор КОВАЛЕНКО

Колишній клуб:
«Шахтар»
Куди перейшов: «Аталанта»
Ціна питання: 700 тисяч евро

За цим трансфером з придихом стежила буквально вся футбольна Україна. Тому що хороший футболіст йшов з найкращого клубу країни в гарну італійську команду, та й, будемо відверті, стежити з подібним ентузіазмом і цікавістю фактично було більше ні за ким. Спочатку в трансфер молодого півзахисника «гірників» не надто вірилося: навіщо гравець ротації «Шахтаря» потрібен в одній з найбільш специфічних і атакуючих команд Європи?

Говорили про «мізерну» (в порівнянні, звичайно) зарплату Віктора в «Шахтарі», про його бажання більше заробляти і ще більше грати. А ще говорили про те, що «помаранчево-чорні» дуже хотіли зберегти хлопця у себе, але він уперся з несамовитістю камікадзе. Хто в цьому випадку прогадав, а хто виграв, покаже лише час. На даному етапі можемо лише констатувати, що у Коваленка на новому робочому місці буде одна з найвищих зарплат серед колег - близько двох мільйонів євро на рік.

Месут ОЗІЛ

Колишній клуб: «Арсенал»
Куди перейшов: «Фенербахче»
Ціна питання: вільний агент

Один з найкращих атакуючих півзахисників світу - з цим статусом Озіл вже давно і міцно розлучився. Його мрія реалізувалася: він перейшов в «Реал». Але там не склалося, і Месута оперативно сплавили в «Арсенал». У лондонському клубі на перших порах він знайшов спокій і довгоочікувану свободу дій. Однак з відходом з команди багаторічного наставника Венгера, німець швидко перетворився з лідерів колективу в головний його тягар.

Озіл практично три останні сезони не грав за «Арсенал», а в нинішньому навіть не був заявлений клубом на чемпіонат Англії. Проте, Месут справно отримував належні йому за контрактом 350 тисяч фунтів на тиждень і нікуди не збирався йти. Відразу з кумира уболівальників він перетворився на ізгоя. Його всіма правдами і неправдами намагалися «виставити» з клубу, але він чинив опір. І ось сталося диво: Месут нарешті йде з «Арсеналу». У «Фенербахче». У свою «давню мрію», як він висловився. Напевно в Лондоні зітхнули з полегшенням.

Амад ДІАЛЛО 

Колишній клуб: «Аталанта»
Куди перейшов: «Манчестер Юнайтед»
Ціна питання: 21 млн євро

«Аталанта» була дуже активною на ринку. Перша «проба пера» команди з Бергамо на зимовому ринку - продаж молодого півзахисника Діалло в «МанЮнайтед». Трансфер дуже цікавий, якщо не сказати більше. Справа в тому, що манкуніанці шукали статусного гравця на фланг атаки: розраховували викупити у «Барси» Дембеле або зазіхнути на Санчо з дортмундської «Боруссії». Але коли ці спроби завершилися крахом, англійці опустилися на землю і вибрали більш прийнятний варіант.

Цей хлопець може підкорити світ. Хто такий Амад Діалло - новачок МЮ

Таким виявився 18-річний півзахисник бергамасків Діалло, який в силу свого ніжного віку практично не грав в основі команди Гасперіні. Проте, скаути «МЮ» побачили в ньому хороші задатки. Івуарійцю дзвонив особисто тренер «червоних дияволів» Сульшер, пропонуючи перейти в його команду. Напевно, подіяло: багаторазові чемпіони Англії отримали потрібного для себе гравця. Але, з іншого боку, може, і переплатили: в якості різних бонусів за Амада вони можуть виплатити «Аталанті» близько 40 млн євро.

Лука ЙОВИЧ

Колишній клуб: «Реал»
Куди перейшов: «Айнтрахт»
Ціна питання: оренда до кінця сезону

У ще одного гравця теж була мрія грати за «Реал» - Луки Йовича. Всі ми пам'ятаємо його перші інтерв'ю в якості новобранця «Мадрида», розповіді про те, як зовсім ще хлопчиком він не знімаючи носив футболку мадридського суперклубу. Але заграти в команді Зідана сербу не вдалося. І не можна сказати, що йому не давали шанс. Давали, але він його просто не використовував. Лука в Мадриді виявився незабивним нападаючим, та й під стиль гри «вершкових» не особливо підходив. Фактично з осені циркулювали розмови про те, що «Реал» спробує спихнути форварда в оренду.

Першочерговим варіантом для Йовича називався «Мілан», але він вибрав свою колишню команду. І, схоже, не прогадав: у чотирьох поєдинках за франкфуртців Лука забив уже три м'ячі. Це більше, ніж до цього майже за півтора року в «Мадриді».

Алехандро ГОМЕС

Колишній клуб: «Аталанта»
Куди перейшов: «Севілья»
Ціна питання: 5,5 млн євро

Найшла коса на камінь: після сутички в роздягальні в перерві матчу Ліги чемпіонів «Аталанта» - «Мідтьюлланд» між головним тренером бергамасків Гасперіні і капітаном команди Гомесом ніхто не захотів йти на поступки. Тренер стояв на своєму, стверджуючи, що саме він має рацію, тоді як аргентинець, в свою чергу, наполегливо доводив свою правоту. У конфлікті клубне керівництво досить прогнозовано вибрало сторону тренера. «Папу» тренувався окремо від команди, і питання його відходу було питанням часу. Подейкували, що він може піти в «Ювентус» або «Інтер», але Гомес вирішив не посилювати конкурентів своєї колишньої команди і перебрався до Прімери. До речі, чи впишеться він в структурні побудови «Севільї» - велике питання. З Бергамо Гомес йшов через те, що Гасперіні нібито давав йому мало свободи, але ж на «Пісхуані» цієї свободи може бути ще менше...

Мартін ЕДЕГОР

Колишній клуб:
«Реал»
Куди перейшов: «Арсенал»
Ціна питання: оренда до кінця сезону

Талановитий норвезький півзахисник перейшов у «Реал» в 2015 році, але закріпитися в основі так і не зумів. Спочатку - через молодість і відсутність досвіду, останнім часом - через обставини і вибір Зідана. Незважаючи на те, що Мартін в нинішньому сезоні зіграв дев'ять матчів за «Мадрид» (сім в чемпіонаті, два в ЛЧ), тренер «вершкових» дуже рідко випускав півзахисника в основі. Незважаючи на те, що Едегор вважав за краще продовжити кар'єру саме в «Реалі», він був дуже незадоволеним кількістю одержуваного ігрового часу. Тому і відгукнувся на пропозицію «Арсеналу». Відгукнувся не в останню чергу тому, що з пропозицією перейти на «Емірейтс» до нього звернувся особисто тренер «канонірів» Артета. У новій команді Мартін виконуватиме ті ігрові функції, які повинен був виконувати Озіл.

Самі ХЕДІРА

Колишній клуб: «Ювентус»
Куди перейшов: «Герта»
Ціна питання: вільний агент

Останні три сезони для Хедіри - вирвати з пам'яті та забути. Основним гравцем «Ювентуса» він, за великим рахунком, так і не став. Більше мучився, ніж грав. Не в останню чергу тому, що виявився дуже травматичним. Ситуація з Самі візуально нагадує ситуацію з Месутом: і в тому, і в іншому випадку клуб був змушений платити високу зарплату давно вже збитому льотчику. В останній день трансферного вікна «Юве» зумів-таки відправити Хедіру назад в Бундеслігу. Тепер колишній футболіст збірної Німеччини захищатиме кольори «Герти». Берлінська команда не відрізняється ні статусом, ні стабільністю. Але гроші в клубі водяться. Може, це саме той випадок, коли наш герой може гідно зустріти футбольну старість, що насувається.

Маріо МАНДЖУКИЧ

Колишній клуб: «Аль-Духаіль»
Куди перейшов: «Мілан»
Ціна питання: вільний агент

Його називають одним з найбільш недооцінених форвардів Європи, адже в найкращі роки Маріо володів швидкістю Мессі, а за вмінням зіграти на «другому поверсі» міг перевершити Ібрагімовича. Тільки ось так виходило, що хорват майже завжди залишався в тіні. Після того, як збірна Хорватії стала віце-чемпіоном світу, Манджукич із почуттям виконаного обов'язку пішов з національної команди. Пішов і з клубу, вкотре вигравши з «Юве» скудетто. Існувала думка, що в «Аль-Духаіль» Манджукич подався за «довгим доларом», і що цей клуб може стати його останнім в кар'єрі. Однак Маріо вкотре довів, що здатний на реінкарнацію. Вибір його нової команди - вельми цікавий: досвідчений хорват перебрався в стан лютого ворога «старої синьйори». І там він напевно буде затребуваний, адже зможе закривати практично будь-яку позицію в атаці.

Домінік СОБОСЛАЇ

Колишній клуб: «Зальцбург»
Куди перейшов: «Лейпциг»
Ціна питання: 20 млн євро

Цей перехід не став сенсацією. Точніше, так: угорський захисник вже давно переріс рівень і «Зальцбурга», і чемпіонату Австрії. У послугах Домініка були зацікавлені (за чутками) багато топ-клубів, але в підсумку Собослаї опинився в «Лейпцигу». Напевно позначився факт спорідненості двох клубів: обидва є пташенятами «Ред Булла». Так що можна сказати, що двадцять мільйонів євро, заплачених за цей перехід, це перекладання грошей з однієї кишені в іншу. Собослаї вже встиг заявити, що «Лейпциг» для його кар'єри «підходить ідеально», проте велике питання: чи зможе 20-річний оборонець оперативно адаптуватися до досить атлетичного і швидкого німецького футболу.

Себастьян АЛЛЕ

Колишній клуб: «Вест Хем»
Куди перейшов: «Аякс»
Ціна питання: 22,5 млн євро

Потужний француз івуарійського походження був справжньою зіркою в «Айнтрахті», але в «Вест Хемі» загубився. За перехід Алле лондонці в 2019-му відстібнули німцям 40 мільйонів євро, виписавши нападаючому щедрий контракт на п'ять років з можливістю пролонгації ще на один сезон. Однак в АПЛ Алле не прижився. До нього проявляли зацікавленість на Піренеях і Апеннінах, але в підсумку форвард несподівано виявився в Нідерландах.

Його контракт викупив «Аякс». Сума угоди - 22 з половиною мільйона євро: рекордна в історії амстердамського клубу. Сам футболіст зазначив, що одним з вирішальних факторів, що вплинув на його вибір, стала фігура тренера «червоно-білих». З тен Хагом Себастьян перетинався раніше: вони разом працювали в «Утрехті».

Оцініть матеріал
(239)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 26 квітня 2024, 03:31 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 26 квітня 2024, 12:40 14
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Fan_GOOD_FootBall
О-о-о!!!! За Миланом становиться наблюдать все интересней и интересней. Ибрагимович в паре с Манджукечем это ТОП атака. И в паспорт им смотреть не надо. То что Ибра не забьет то Манджукеч добьет.
Андрей Барановский
Коваленко "хороший футболист" ну да да. Вот 700к адекватная цена для него
hanter567
Почему переход Аркадиуша Милика с Наполи в Марсель неуказали(по-моему очень странный)?
oenergo.com
На самом деле, судьба Коваленко в Италии, это глубокая аренда в низших лигах. В Шотландию ему надо ехать, там все приблизительно такие.
Yura Юрий
ого Аякс и столько заплатил....наверняка рассчитывают перепродать раза в два дороже, никак иначе.
Макс Руденко
Як Коваленко міг попасти в топ трансферів не знаю. Цей трансфер тільки для нього топ, а для европи це ні про що. Топом він має сам себе зробити, як Малиновський.
Penal
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил