Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 13 сiчня 2021, 17:07
12432
5

Цей хлопець може підкорити світ. Хто такий Амад Діалло - новачок МЮ

Sport.ua розповідає про 18-річного новобранця «червоних дияволів», за якого віддали 21 млн євро

| Оновлено 13 сiчня 2021, 17:07
12432
5
Цей хлопець може підкорити світ. Хто такий Амад Діалло - новачок МЮ
twitter.com/Amaddiallo_19

Вельми нечасто навіть такий багатий і авторитетний клуб, яким безумовно є «Манчестер Юнайтед», у власній історії віддає кілька десятків мільйонів євро за зовсім ще юного футболіста, у якого практично немає досвіду ігор на серйозному рівні. 18-річний Амад Діалло, який на початку січня нарешті став повноправним гравцем «червоних дияволів», в своїй професійній кар'єрі може похвалитися лише п'ятьма поєдинками за першу команду «Аталанти» і одним забитим м'ячем. Втім, це чомусь не зупинило «Манчестер Юнайтед» від того, щоб заплатити 21 мільйон євро з опцією різних бонусів за футболіста, що поки тільки мріє про статус світової зірки.

В «Аталанті» Амад Діалло не встиг як слід заграти, і був футболістом, який в останні роки грав переважно за молодіжну команду клубу. Однак його продаж став шостим в історії «Аталанти», причому до третьої сходинки, яку нині займає Франк Кессі, трансфер етнічного івуарійця не дотягнув всього-навсього 3 мільйони євро.

Фактично «Манчестер Юнайтед» оголосив про покупку Діалло ще на початку жовтня минулого року, але клуби домовилися, що угода відбудеться вже в січневе трансферне вікно, а першу частину сезону Амад дограє в «Аталанті». Втім, Джан П'єро Гасперіні дозволив Діалло відіграти тільки 13 хвилин в Серії А, причому в невдалому поєдинку проти «Верони» (0:2), коли випустив юного вінгера на заміну в кінцівці, але той так і не зумів допомогти команді з Бергамо переломити хід поєдинку, що йшов зовсім не за позитивним для господарів сценарієм.

З цієї причини навіть в Італії більшість фанатів вкрай мало знають про такого футболіста, як Амад Діалло. Регулярну ігрову практику івуарієць з італійським паспортом отримував в минулому сезоні тільки в «Аталанті» U-19, де й заслужив схвальні відгуки від багатьох скаутів і фахівців. Загалом у 46 проведених поєдинках за юнацьку команду бергамасків Діалло забив 13 м'ячів і віддав 15 результативних передач.

Чому ж тоді виконавчий директор «Манчестер Юнайтед» Ед Вудворд, що має вельми неоднозначну репутацію в плані трансферної роботи клубу, схвалив цю угоду? Відповідь на це питання зараз, здається, турбує переважну більшість шанувальників «червоних дияволів».

Перш за все, варто навести слова деяких людей зі світу футболу, які знають або бачили гру Діалло і розуміють, чому «червоні дияволи» ініціювали його перехід.

Ріо Фердинанд, колишній захисник МЮ: «Якщо подивитися ролики з його грою і поговорити з людьми в клубі, які брали участь в його придбанні, відчуваєш, що потенційно цей хлопець може підкорити світ. Люди в «Манчестер Юнайтед» вважають, що вони відкопали діамант. Я не хочу створювати на нього тиск порівнянням із Роналду, але ніхто не знав про Кріштіану, коли ми купували його. Тільки самі португальці. З цим хлопцем така ж ситуація. Судячи з роликів і відгуків, світ буде біля його ніг, якщо Діалло дійсно проявить себе».

Уле-Гуннар Сульшер, головний тренер МЮ: «Наш клуб стежив за Діалло протягом декількох років. Стежив за ним особисто, я вважаю, що він один з найцікавіших молодих перспективних гравців у футболі. «Манчестер Юнайтед» пишається своєю історією розвитку молодих футболістів. Є всі умови, щоб Амад зміг реалізувати свій потенціал тут. Йому потрібен час, щоб адаптуватися, але його швидкість, бачення і фантастичний дриблінг допоможуть йому. У нього є всі необхідні якості, щоб стати важливим гравцем для МЮ в найближчі роки».

Деніс Черліні, колишній тренер «Бока Барко» - команди, де Діалло грав до переїзду в академію «Аталанти»: «Фізично Амад не був кращим в «Бока Барко», плюс до всього його гра головою залишає бажати кращого. Думаю, він повинен наростити м'язову масу, щоб вижити в Прем'єр-лізі. Свого часу ми не шукали Діалло, він сам прийшов до нас, і це була велика вдача. З самого першого моменту було очевидно, що ця дитина особлива. Він був дуже сміливим і швидким, володів відмінною технікою і сильним ударом, всю роботу з м'ячем намагався робити на швидкості. Амад швидко завоював роздягальню. У нього з'явилося багато друзів в команді, він швидко вивчив італійську мову і справляв враження рішучого хлопця, який розумів, чого хоче від життя».


instagram.com/amaddiallo19

Алехандро Гомес, півзахисник «Аталанти»: «В основній команді у нас є захисники, які ніколи не можуть впоратися з Діалло. Щоб зупинити його на тренуваннях, цим хлопцям доводилося банально бити Амада по ногах. Він грає, наче Мессі».

Вельми схвальні відгуки, чи не так? Але грою на юнацькому рівні Діалло їх повністю заслужив. Він лівша, але вважає за краще грати на правому фланзі атаки, а тому без особливих проблем повинен вписатися в ігрову модель Сульшера в «Манчестер Юнайтед», якщо норвезький тренер буде готовий підпускати новачка до найближчих поєдинків команди.

Швидше за все, тренуватися Діалло відразу ж буде з основою, щоб Сульшер ближче зміг ознайомитися з манерою гри вінгера, і зрозуміти слабкі та сильні сторони цього футболіста. Головним конкурентом для Діалло в «Манчестер Юнайтед» буде Мейсон Грінвуд, який в 10 поєдинках АПЛ нинішнього сезону відзначився лише 1 забитим м'ячем. Найімовірніше, Сульшера не влаштовує віддача від молодого англійця, а тому він дуже хотів посилити правий фланг. Підписати Джейдона Санчо у «Манчестер Юнайтед» так і не вийшло, і навряд чи вийде як мінімум в найближчі пару вікон, а тому у Діалло буде шанс довести, що з ним «червоним дияволам» ніякий Санчо вже не потрібен.

У минулому сезоні, виступаючи за «Аталанту» U-19, Діалло вражав обсягом виконуваної роботи на полі. В середньому в одному поєдинку на рахунку цього вінгера статистики фіксували по 94 дії, 67% з яких ставали успішними. Діалло дуже націлений на ворота суперника (3,7 ударів по воротах в середньому за 90 хвилин при 39% влучань у площину), а ще дуже хороший в дриблінгу (7,8 обведень в середньому за матч за їхньої успішності в 56%) і веденні єдиноборств (28 - в середньому за матч при 51% виграних).

Власне, техніка, бажання якомога частіше бути з м'ячем і швидкість - головні козирі Діалло, завдяки яким він цілком здатен стати зіркою АПЛ в майбутньому. У зв'язку з цим порівняння Амада з Кріштіану Роналду виглядають не настільки смішно, бо етнічний івуарієць, як і зірковий португалець, неймовірно працездатний і цілеспрямований. Ці якості в Англії дуже знадобляться молодому вінгеру, що володіє аж ніяк не гренадерською комплекцією (зріст - 173 см, вага - 72 кг).

У будь-якому випадку, поки трансфер Амада Діалло виглядає цікавою опцією для «Манчестер Юнайтед». У період, коли світ все ніяк не може побороти пандемію коронавірусу, а футбол продовжує зазнавати збитків, не отримуючи повноцінної частки доходів від уболівальників, розщедрюватися на сто з гаком мільйонів євро на покупку у дортмундської «Боруссії» Джейдона Санчо навряд чи було б правильним рішенням для «червоних дияволів». Інвестиція в Діалло виглядає досить перспективною, та й Сульшер довів, що вміє розвивати молодих талантів, а тому з цієї історії щось цілком може вийти. Вірогідно, Амад і не стане другим Роналду на «Олд Траффорд», але це від нього й не вимагається, адже куди краще для «Юнайтед» і всього світового футболу буде, якщо він зуміє запалити зірку самого себе, щоб в пресі більше не порівнювали Діалло з кимось, а говорили про нього, як про сформованого футболіста топ-рівня.

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
tima fialko
Справді,хлопець рідкого таланту.Правда, ударом Роналду чи Мессі не володіє,але в нього є свої козирі-м"ягкість,пластичнисть,а паси свідчать,що його інтелект не поступається техніці.Якщо не схопить зірочку,то може вийти на навищий рівень.
Tеllur
Может и Шахтёру пора африканцев покупать, а то к бразильцам все привыкли.)
Вон МЮ уже выскочил на 1-е место в АПЛ после своих стартовых провалов.
Tеllur
Скоро Кавани будет трудно общаться в МЮ: Понимаете, мне чужды идиомы английского языка, я не знаю его в совершенстве.