Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 18 сiчня 2021, 17:19
620
0

Криза німців, відкрита дорога для Пінтуро. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 18 сiчня 2021, 17:19
620
0
Криза німців, відкрита дорога для Пінтуро. Підсумки лижного тижня
Skijumping.pl

Стрибки з трампліну

Старти вік-енду:

Субота, 16 грудня

Закопане (Польща), HS140, командний турнір

Неділя, 17 грудня

Закопане (Польща), HS140, особистий турнір

Німеччина провалила етап в Закопане

Після Тітізеє-Нойштадта Кубок світу зі стрибків з трампліну відправився на ще один культовий етап - в Закопане. Ще один культовий етап, на якому сучасні коронавірусні реалії з відсутністю глядачів на трибунах відчуваються максимально. До слова, минулого тижня був офіційно підтверджено, що цей візит в Закопане був не останнім у сезоні: 12-14 лютого тут пройде ще один етап, який буде заміняти той, який повинен був відбутися на арені майбутньої Олімпіади в Пекіні.

Спад збірної Німеччини був помітний навіть не в Нойштадті, а ще під час Турне чотирьох трамплінів. Тоді слабкий загальнокомандний рівень німців [відносно] маскували успішні виступи двох лідерів. А вже на «Велька Крокєв» всі проблеми німців оголилися максимально очевидно.

У командному турнірі на Бундестім чекав абсолютний провал - шосте місце. Причому до фінів, які посіли сьоме місце, німці були набагато ближчі, ніж навіть до видимості боротьби за призові місця.

Імпотенція другого ешелону збірної Німеччини стала звичною ще під час Турне. А ось тотальна слабкість Карла Гайгера в Закопане здивувала. На «Гроссе Хохфірст Шанце» у Нойштадті Карл погано себе почував і рік тому, коли перебував в ідеальній формі. Тоді це мало логічне пояснення - незвична, натуральна гора розгону, на особливості якої Гайгер скаржився і рік тому.


Skijumping.pl

Однак в Закопане стрибуни повернулися на вже звичну штучну лижню на розгоні, і тут стало зрозуміло, що справа не в особливостях трампліну, а в поганій формі Гайгера. Карл дуже слабо виступив у командних змаганнях, після чого провалив і особистий турнір - 25-те місце. Очевидно, Гайгера наздогнав раптовий і дуже глибокий спад форми, і на особливості трампліну списувати його вже недоречно.

Але головна проблема в тому, що в яму потрапила фактично вся німецька команда - і це напередодні домашнього чемпіонату світу в Оберстдорфі. Ще під час Турне ми критикували головного тренера Бундестіма Штефана Хорнгахера за слабку форму другого ешелону команди, кажучи при цьому, що до кінця нинішнього олімпійського циклу австрійський фахівець вже якось допрацює. Але з такими провальними результатами Хорнгахер навіть має шанси не допрацювати до Ігор в Пекіні - його врятує лише тріумфальний виступ на мундіалі в Оберстдорфі. Так, до нього ще місяць, але поки що ніяких підстав чекати від німців феєрії на домашній арені немає.

У Гранеруда були проблеми в Закопане. Чи закономірність це?

Етап в Закопане провалила не тільки збірна Німеччини, а й лідер Кубка світу, Халвор Егнер Гранеруд. Норвежець, який в нинішньому сезоні привчив до своєї феноменальної стабільності в усіх, в тому числі і тренувальних спробах, на «Велька Крокєв» відчував себе не в своїй тарілці і в тренуваннях, і в змаганнях.

І причини цих провалів були на поверхні - у Гранеруда у всіх спробах була з запасом найгірша швидкість на горі розгону. І на змазку грішити не варто: по-перше, на штучній горі розгону ймовірність помилки сервісменів зводиться практично до нуля (особливо якщо проблеми відчуває тільки один член збірної), по-друге, якби проблема була в змазці, то за три дні такі топові сервісмени, як у збірній Норвегії, вже якось зуміли б її вирішити.

Очевидно, проблема була виключно в самому Гранеруді, який відчував себе не в своїй тарілці на горі розгону в Закопане. Халвор був слабкою ланкою бронзового складі норвежців в суботу, і зайняв лише 23-тє місце в особистому турнірі. Хоча до неділі Гранеруд зумів трохи пристосуватися до нових для себе реалій: третє місце в трайл-раунді і 10-те після першої спроби основних змагань.

Однак у другому раунді всі проблеми Гранеруда знову проявили себе сповна, що відкинуло його в третій десяток в результаті. При цьому очевидно, що саме позиція на горі розгону є головною, якщо не єдиною, його технічною проблемою. Можливо, він просто не зміг пристосуватися до особливостей гори розгону «Велька Крокєв», хоч вона і не славиться своєю особливою специфікою. Але, якщо ці проблеми Гранеруда будуть носити системний характер, то інтрига в боротьбі за Великий кришталевий глобус (ВКГ) може раптово відродитися, незважаючи на солідний запас норвежця.


Skijumping.pl

У Закопане його найближчий переслідувач, Маркус Айзенбіхлер, слабкістю Гранеруда в повній мірі скористатися не зумів - лише восьме місце в особистому турнірі. Тренувальні стрибки німця чітко вказували на те, що він здатний на більше, але, таке враження, до Айзая повернулися психологічні проблеми і нездатність відтворювати в змагальних умовах свій найвищий тренувальний рівень.

Ну а перемогу в особистому турнірі здобув партнер Гранеруда по команді, Маріус Ліндвік. Ще один норвежець, Роберт Йоханссон, став третім - нечасто йому вдається успішно проявити себе в умовах сильного попутного вітру.

У командному турнірі перемогла збірна Австрії - і це незважаючи на відсутність лідера команди, Штефана Крафта! Довгий час все йшло до впевненої перемоги господарів, поляків, однак провал Андржея Стенькали в третій групі другої спроби став переломним моментом: команда Міхала Долежала не тільки розтринькала 30-очкову перевагу, але і пропустила австрійців.

В особистому турнірі поляки також не вразили: Стенькала зумів відносно реабілітуватися своїм п'ятим місцем, але лідери команди, Каміл Стох і Давід Кубацкі, розчарували: в першій спробі їм, як і майже всій групі лідерів (за винятком Гранеруда) не пощастило з погодними умовами, але в другому раунді зробити камбек вони не зуміли. А Пьотр Жила під час п'ятничної кваліфікації не пройшов технічний контроль і був дискваліфікований. До слова, через це Стох був найстаршим учасником недільного особистого турніру.

Відзначимо відмінний етап у виконанні Даніеля Хубера. Він був головним творцем перемоги австрійців в командному турнірі і зайняв четверте місце в особистих змаганнях. Схоже, після невеликого спаду Хубер повертається до своєї форми зразка початку сезону. Підтвердилися і позитивні тенденції у Рьою Кобаясі, який після сьомого місця в Нойштадті в Закопане показав найкращий результат сезону - шосте місце.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

Вівторок, 12 січня

Флахау (Австрія), слалом, жінки

Субота, 16 грудня

Флахау (Австрія), слалом, чоловіки

Краньська Гора (Словенія), гігантський слалом, жінки

Неділя, 17 грудня

Флахау (Австрія), слалом, чоловіки

Краньська Гора (Словенія), гігантський слалом, жінки

У Пінтуро відкрита дорога до Кубка світу

У гірськолижників два слаломи, які повинні були відбутися в Кітцбюелі, були перенесені у Флахау - на трасу, де у вівторок змагалися жінки в рамках найпрестижнішого старту жіночого Кубка світу.

Чоловічий вік-енд у Флахау вийшов дуже цікавим, однак найважливіша новина прийшла з-за меж траси. У суботу під час тренування чинний володар Кубка світу та один з головних фаворитів нинішнього сезону Александер Омодт Кілде важко впав і порвав хрестоподібні зв'язки коліна. Сезон для нього завершений, як і боротьба за ВКГ.

Це відкриває дорогу до довгоочікуваного Кубку світу для Алексіса Пінтуро - за відсутності Кілде людей, здатних зупинити француза, на горизонті не видно. Так, Пінтуро вже багато років був близьким до перемоги в загальному заліку і за сукупністю заслужив трофей. Однак боротьба з Кілде могла бути дуже напруженою, а тепер рівень інтриги стрімко наближається до нуля.

Що стосується самого етапа у Флахау, то до своїх перших перемог у кар'єрі на Кубку світу добралися Мануель Феллер і Себастьян Фосс-Солевог - яскрава ілюстрація того, який хаос зараз твориться в чоловічому слаломі. У і Феллера, і у Фосса-Солевога шлях до першої перемоги в Кубку світу був довгим і важким, але при цьому абсолютно різним.

Феллер завжди вважався надмірно ризиковим хлопцем без царя в голові, який завжди йде на межі, через що часто помиляється, сходить і не може реалізувати свій величезний потенціал. Фосса-Солевога звинувачували рівно в зворотному: що норвежець недостатньо ризикує, через що виступає стабільно, але до найвищих місць він дістатися не може. Але в неділю він видав дві дуже швидких і якісних спроби і переміг. До слова, Фосс-Солевог став першим в нинішньому сезоні, хто зумів утримати лідерство після першої спроби в слаломі.

Пінтуро, який провалив старт сезону в слаломі і випав з червоної групи, провів дуже солідний етап: дев'яте і третє місця. Феллер після своєї перемоги провалив другу спробу недільного слалому і відкотився на 17-те місце - позбутися проблем з нестабільністю надалі не виходить.

Те ж саме стосується і Клемана Ноеля. У суботу француз упустив першу перемогу в сезоні, відступивши на друге місце, а в неділю зійшов у першій спробі. Ще гірші справи у ще одного суперталанта чоловічого слалома - Алекса Вінатцера. Італієць почав сезон з третього і четвертого місць, однак після цього у нього пішла чорна смуга: серія сходів з дистанції, яка за підсумками етапу в Флахау досягла позначки в чотири старти.

Відзначимо успішний вік-енд для колись топового слаломіста Луки Ерні, який в останні роки різко деградував. У Флахау швейцарець посів восьме і шосте місця: до цього потрапити до топ-10 в слаломі на Кубку світу йому не вдавалося більше трьох років. Продовжує розчаровувати Хенрік Крістофферсен - 18-те і 7-ме місця.

У слаломному заліку Кубка світу лідирує Марко Шварц - єдиний, хто в нинішньому сезоні стабільно показує високі результати. Після своєї перемоги в Адельбодені у Флахау Шварц двічі потрапив на подіум - лідерство більш ніж закономірне.

Влхова підпустила суперниць

Якщо у чоловіків минулого вік-енду інтрига в загальному заліку Кубка світу практично померла, то у жінок, навпаки, загострилася до межі. Ще зовсім недавно здавалося, що у Петри Влхової комфортне лідерство і вона тримає ситуацію під контролем.

Однак цей тиждень вона за мірками претендента на ВКГ провалила: четверте місце в слаломі у Флахау, четверте і десяте місця в двох гігантах в Краньській Горі, куди через погані погодні умови знову перенесли змагання з Марібора - вже втретє за останні чотири роки . І траса в Краньській Горі була дуже складною і специфічною - в першу чергу, через практично льодяне покриття.

У той час як Влхова в трьох стартах в технічних дисциплінах за тиждень жодного разу не піднялася на подіум, її найближчий переслідувач в загальному заліку, Мішель Гізін, навпаки, добралася до своїх перших двох у кар'єрі подіумів у гіганті. У загальному заліку швейцарка поки що програє 60 очок, але, з огляду на велику кількість стартів у швидкісних видах найближчим часом, ситуація може змінитися.

Втім, побоюватися Влховій варто не тільки Гізін. Два солідних виступи в гіганті видала Соф’я Годжа - 15-те і 7-ме місця. З огляду на величезний потенціал італійки в швидкісних видах, вона теж може серйозно втрутитися в боротьбу за ВКГ - треба лише трохи менше помилятися в супергіганті.

Інша італійка, Марта Бассіно, в Краньській Горі оформила переможний дубль. Таким чином, Марта виграла 4 з 5 гігантів в нинішньому сезоні - програла вона тільки в Куршевелі, де зійшла з дистанції. Схоже, ми самі не помітили, як в гіганті у нас з'явився домінатор - і це в дисципліні, яку в сучасних жіночих гірських лижах прийнято вважати найбільш конкурентною!

Бассіно також претендує на загальний залік - треба лише трохи додати в швидкісних видах. І друге місце в недавньому супергіганті в Санкт-Антоні говорить про те, що простір для прогресу у Марти є. А ось чинний володар ВКГ, Федеріка Бріньоне, схоже, шанси захистити свій титул втрачає. Етап у Краньській Горі вона провалила: п'яте місце в суботу і сход в неділю.

Що стосується Мікаели Шиффрін, то у вівторок вона виграла слалом у Флахау, але це виявилося лише разовим спалахом: в Краньській Горі вона двічі посіла шосте місце. З огляду на те, що американка до чемпіонату світу повністю відмовилася від швидкісних видів, її шанси на перемогу в загальному заліку також знижуються з кожним днем.

А ось Лара Гут-Бехрамі раптово увірвалася в число претендентів на ВКГ. Швейцарка видала відмінний етап в Краньській Горі: 3 з 4 її спроб в гіганті були на топовому рівні. У суботу вона здійснила рейд з 13-го на 8-ме місце, а в неділю стала четвертою. Недавня перемога в супергіганті в Санкт-Антоні говорить про те, що і в швидкісних видах Гут-Бехрамі набирає топову форму. Ще недавно в це було складно повірити, але, схоже, швейцарка поступово повертається до своєї найкращої форми. І списувати її з рахунків з точки зору загального заліку точно не варто.

Тіньовим героєм етапу в Краньській Горі стала Рамона Зібенхофер. 29-річна австрійка, яка протягом практично всієї своєї кар'єри була фахівцем тільки швидкісних видів, видала два дуже сильних виступи в гіганті - 7-ме і 12-те місця. Сьоме місце в суботу було для неї лише другим потраплянням до топ-10 в гіганті за кар'єру. Перше сталося рівно 11 років тому - 16 січня 2010 року, в перший для Зібенхофер сезон в Кубку світу. Тоді вона замкнула топ-6 на інший словенської трасі - в Маріборі, де спочатку повинен був відбутися і нинішній етап.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти тижня:

П'ятниця, 15 січня

Валь ді Ф’ємме (Італія), HS 104/10 км, особистий турнір

Субота, 16 грудня

Валь ді Ф’ємме (Італія), HS 104/2х7,5 км, командний спринт

Неділя, 17 грудня

Валь ді Ф’ємме (Італія), HS 104/10 км, особистий турнір

Суперники не використали шанс перемогти Ріібера

На цьому тижні після 3-тижневої перерви поновився Кубок світу з двоборства. У майстрів північної комбінації відбувся розширений етап в Валь ді Ф’ємме: два особистих старти (в п'ятницю та неділю) і командний спринт в суботу. Змагання проходили на середньому трампліні HS 104 і складній за рельєфом трасі «Лаго ді Тезеро». Це давало двоборцям з ухилом в бік лижної гонки шанс перемогти сильних стрибунів на чолі з Ярлом Магнусом Ріібером.

Ідеальним шансом для цього був другий особистий старт, який проходив у неділю. Ріібер став лише третім за підсумками стрибків, розриви були мінімальними: Вінценц Гайгер програвав йому всього 13 секунд, Ілкка Херола - 27 секунд. Особливо вразив на домашньому трампліні Алессандро Піттін. Італійський ветеран після стрибків займав неймовірне для себе сьоме місце, програючи Рііберу всього 11 секунд! Піттін видав один з найкращих стрибків за свою більш ніж 12-річну кар'єру на Кубку світу, і мав відмінний шанс на першу за останні 9 років перемогу.

Розклад сил перед гонкою був дуже інтригуючим, і сам її розвиток дуже сильно розчарував. Сильні лижники вели себе дуже пасивно, не намагалися розібратися з Ріібером на дистанції, і довели справу до масового спринту, в якому брали участь відразу 18 (!!!) двоборців - найкраща ілюстрація того, наскільки пасивною і неселективною була гонка.

І переміг в цьому спринті досить несподівано саме Ріібер. Норвежець показав себе дуже сильним спринтером, хоча ще на грудневому етапі в Рамзау все було навпаки. У будь-якому випадку, Піттін, Гайгер, Херола і компанія самі винні собі, що вели гонку пасивно і не скинули норвежця на дистанції.

Той же Херола в п'ятницю провів чудову гонку і блискуче розібрався з німецьким тріо в боротьбі за друге місце - очевидно, фін зараз перебуває у відмінній формі, але чомусь не спробував її реалізувати в повній мірі і здобути першу в кар'єрі перемогу в Кубку світу.

В цілому ж етап у Валь ді Ф’ємме підтвердив тенденцію, яка намітилася ще в грудні в Рамзау: збірна Німеччини знову стала командою №1, перехопивши пальму першості у Норвегії. У п'ятничному особисто старті до топ-5 потрапили відразу три німці, а в неділю Гайгер і Ерік Френцель піднялися на подіум. Розчаровує тільки Йоханнес Рідцек, результати якого на трампліні залишаються дуже слабкими. І зараз зірковому німцеві серйозно загрожує непотрапляння до складу Бундестіму на домашній чемпіонат світу в Оберстдорфі.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар гарантував собі єврокубки
Футбол | 23 квітня 2024, 06:30 30
Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар гарантував собі єврокубки

Гірники можуть вийти напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика
Футбол | 23 квітня 2024, 03:55 0
Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика

Найбільш вірогідним наступним клубом у букмекерських контор є Челсі, далі – Арсенал...

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.