Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 12 сiчня 2021, 20:32
44770
10

7 відомих українських ветеранів у віці 32+, які нині грають за кордоном

Про наших легіонерів, які залишаються затребуваними за кордоном, незважаючи на цифри в паспорті...

| Оновлено 12 сiчня 2021, 20:32
44770
10
7 відомих українських ветеранів у віці 32+, які нині грають за кордоном
ФК АЕК. Дмитро Чигринський

Останнім часом в українському футболі намітилася тенденція по поверненню колишніх зірок вітчизняної ліги на батьківщину. Останньою «ластівкою» став Артем Мілевський, який підписав в кінці минулого року контракт з «Минаєм». Трохи раніше в УПЛ повернулися досвідчені Євген Селезньов, Олександр Гладкий та Євген Коноплянка...

Читайте також: Зозуля, Ярмоленко, Чигринський. Хто би міг піти шляхом Мілевського

Втім, далеко не всі наші легіонери, що перебувають в солідному за футбольними мірками віці, вважають за краще повертатися в рідні пенати. Сьогодні ми поговоримо про українських футболістів у віці «трохи за тридцять», які все ще продовжують бути затребуваними за кордоном.

Костянтин МАХНОВСЬКИЙ

Вік: 32 роки
Клуб: «Вентспілс» Латвія
Вартість на Transfermarkt: 225 тисяч євро

Вихованець київського «Динамо» Костянтин Махновський досить швидко усвідомив, що здобути роль ключового воротаря в рідній команді буде для нього завданням практично нездійсненним. Тому Махновський вже в 18 років змінив клуб, причому відразу ж подався за кордон - з 2007 по 2011 роки Костянтин виступав за польські «Петрковію», «Лодзь» та «Легію». На початку 2012 року повернувся в Україну, ставши футболістом столичної «Оболоні», а потім підписав угоду з «Севастополем». Після російської анексії Криму Махновський змушений був шукати новий клуб, і доля знову занесла його за кордон - в азербайджанський «Ряван», де Костянтин провів 2015 рік. Повернувшись на батьківщину на початку 2016-го, Махновський пограв за «Суми», «Десну» й «Олімпік», а влітку 2019 року знову вирушив на легіонерські хліби.

Нині Махновський є футболістом латвійського «Вентспілса». У цій команді має статус ключового голкіпера, а його контракт діє до 31 грудня. Відзначимо, що за час виступів за межами України Махновський ставав володарем двох трофеїв - Кубка та Суперкубка Польщі, завойованих у складі «Легії».

Денис КУЛАКОВ

Вік: 34 роки
Клуб: «Урал» Росія
Вартість на Transfermarkt: 300 тисяч євро

Вихованець харківського футболу Денис Кулаков з 16 років перебував у структурі «Шахтаря», де закінчив академію, але стати гравцем першої команди не зміг через неймовірну конкуренцію на позиції правого захисника в ті часи, коли «бровка» фактично була заброньована Даріо Срною. «Гірники» неодноразово віддавали Кулакова в оренду, але в 2008 році відпустили назовсім. Після цього Денис пограв за «Ворсклу», «Дніпро» і «Металіст». Коли останній почав «тріщати по швах», Кулаков на правах вільного агента перебрався в російський «Урал».

За команду з Єкатеринбурга Кулаков виступає і по сей день, будучи її капітаном та беззаперечно ключовим виконавцем. Частенько потрапляє в різні топ-рейтинги, що складаються фахівцями з РПЛ, але в силу об'єктивних причин в національну збірну України, де дебютував ще в 2010-му за Юрія Калитвинцева, запрошення не отримує. Всього за «Урал» провів 176 матчів у всіх турнірах, але так нічого за кордоном і не виграв. Нинішній контракт Кулакова закінчується в кінці сезону, але містить опцію пролонгації ще на один рік, якщо сторони виявлять взаємну на це згоду.

Олексій ДИТЯТЬЄВ

Вік: 32 роки
Клуб: «Краковія» Польща
Вартість на Transfermarkt: 300 тисяч євро

Уродженець Нової Каховки і вихованець тамтешньої «Енергії» Олексій Дитятьєв на найвищий рівень в українському футболі вибрався з «Олімпіком». У стані донецької команди центрбек став чемпіоном Першої ліги в сезоні-2013/14, після чого «олімпійці», так і не зігравши жодного поєдинку в еліті на своєму домашньому стадіоні, через початок війни на Донбасі були змушені переїхати до Києва. Влітку 2015 року Дитятьєв на правах вільного агента перейшов у «Ворсклу», де також був важливим гравцем першої команди, а в січні 2017-го перебрався в «Карпати», де його кар'єра була недовгою.

З літа 2017 року Дитятьєв грає в Польщі, причому весь цей час за один клуб - «Краковію». У стані «смугастих» до початку поточного сезону мав статус ключового центрального захисника, а тому восени 2019 року клуб запропонував українцеві підписати угоду відразу до літа 2022-го, незважаючи на те, що до цього моменту Олексію буде вже майже 34. Примітно, що в минулому сезоні «Краковія» за активної участі Дитятьєва стала переможцем Кубка Польщі - вперше в 114-річній клубній історії.

Євген ХАЧЕРІДІ

Вік: 33 роки
Клуб: «Динамо-Брест» Білорусь
Вартість на Transfermarkt: 350 тисяч євро

Вихованець мелітопольського футболу Євген Хачеріді заявив про себе у «Волині» за часів Віталія Кварцяного, але його зірковий період в Україні припав, звичайно ж, на виступи за «Динамо». У столичній команді Хачеріді виступав до літа 2018 року, після чого на правах вільного агента відбув у грецький ПАОК, і з тих пір грає за межами України.

З початку 2020 року Хачеріді є гравцем білоруського «Динамо-Брест», але майже з самого початку перебування Євгена в цьому клубі в пресу потрапляють чутки про майбутній швидкий відхід центрбека. Ось і в грудні минулого року після заяви керівництва брестського клубу про скорочення фінансування з'явилися плітки про розрив контракту з Хачеріді. Втім, згідно з останнього коментаря, який пресі давав сам Євген, він нічого про таке не знає, і поки вважає за краще спокійно насолоджуватися відпусткою. Відзначимо, що за межами України Хачеріді вдавалося вигравати чемпіонат і Кубок Греції з ПАОКом, а з «Динамо-Брест» ставати володарем Суперкубка Білорусі.

Євген СЕЛІН

Вік: 32 роки
Клуб: «Анортосіс» Кіпр
Вартість на Transfermarkt: 400 тисяч євро

Грати у футбол Селін починав в алчевській «Сталі», а потім шість років провів в «Металісті» та «Ворсклі». На початку 2013 року на Селіна звернуло увагу «Динамо», яке витратило близько 2 мільйонів євро на трансфер гравця з полтавського клубу. Втім, проявити себе з кращого боку в столичній команді Євгену не вдалося. «Біло-сині» спершу відправляли лівого фулбека в оренду в «Металіст», а потім - в грецький «Платаніас».

З тих пір Селін грає виключно за кордоном. Після закінчення оренди в «Платаніасі», Євген на правах вільного агента перейшов в «Астерас», а влітку 2018-го переїхав до угорського МТК. З 1 липня 2019-го Селін на контракті в кіпрському «Анортосісі», де має регулярну ігрову практику та контракт до 31 травня. На жаль, але за кордоном до своїх 32 років Селін так і не розжився якимись трофеями.

Дмитро ЧИГРИНСЬКИЙ

Вік: 34 роки
Клуб: АЕК Греція
Вартість на Transfermarkt: 500 тисяч євро

Кар'єра Чигринського на ранніх етапах складалася просто чудово. Він рано потрапив у «Шахтар», де зумів дорости до гравця першої команди, і заробити масу позитивних відгуків від іноземних фахівців за ігри в єврокубках. У підсумку перший легіонерський досвід для Дмитра трапився вже влітку 2009 року, коли його контракт у «гірників» за 25 мільйонів євро викупила «Барселона». Що сталося далі, знають практично всі - через рік Чигринський вже за 15 мільйонів євро повернувся в «Шахтар», але перезавантажити кар'єру в Донецьку не зміг. Травми змусили «гірників» відмовитися від майстерного виконавця, зробивши ставку на інших футболістів. На початку 2015 року Чигринський перейшов до «Дніпра», який в тому сезоні дістався до фіналу Ліги Європи, але через рік вдруге в кар'єрі захисник покинув Україну.

З липня 2016 року Чигринський виступає в Греції за АЕК. У цій команді захисник переживає пізній ренесанс своєї кар'єри, хоча травми іноді все ще заважають йому отримувати задоволення від футболу. Втім, АЕК регулярно продовжує контракт з українцем, який в стані цієї команди в 2018 році ставав чемпіоном Греції. До цього Чигринський в своїй легіонерській кар'єрі також вигравав іспанську Ла Лігу і клубний чемпіонат світу з «Барселоною», але там його внесок був не таким значним, як у Греції.

Микола МОРОЗЮК

Вік: 32 роки
Клуб: «Різеспор» Туреччина
Вартість на Transfermarkt: 600 тисяч євро

Закінчивши академію «Динамо», Микола Морозюк так і не зміг закріпитися в першій команді київського клубу, а тому змушений був шукати інші варіанти. Його розквіт в УПЛ припав на п'ять сезонів, проведених в донецькому «Металурзі». Після фактичного розвалу цього клубу Морозюка побажало повернути «Динамо», і хоча на цей раз Микола отримував куди більше ігрової практики в столиці, але критика була його вірним супутником в стані «біло-синіх».

У січні 2019 року Морозюк досить несподівано зважився на оренду в турецький «Різеспор», з яким через півроку підписав повноцінний контракт, погодивши відхід з «Динамо» на правах вільного агента. З тих пір Морозюк є важливим футболістом «Різеспора» та одним з улюбленців тамтешніх уболівальників. Його контракт з турецьким клубом діє до кінця поточного сезону, але передбачає опцію на однорічну пролонгацію. Втім, поки з «Різеспором» Миколі так і не вдалося обзавестися будь-якими трофеями.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(322)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Манчестер Сіті – Челсі. Прогноз і анонс на матч Кубка Англії
Футбол | 20 квітня 2024, 07:15 3
Манчестер Сіті – Челсі. Прогноз і анонс на матч Кубка Англії

Легендарний «Вемблі» готовий зустрічати Михайла Мудрика

Ворскла – Колос. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 20 квітня 2024, 07:00 0
Ворскла – Колос. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Обидві команди знаходяться в середині таблиці, але ковалівський клуб ризикує опинитися нижче

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Andriy_Bugayov
А також:
Денис ОЛІЙНИК (33 р., СІК, Финляндія), Ігор ХУДОБ'ЯК (35 р., Етнікос, Кіпр), Олександр РИБКА (33 р., Лієпая, Латвія), Денис ДЕДЕЧКО (33 р., Ноа, Вірменія), Артем ПУТІВЦЕВ (32 р., Термаліка, Польща).
axylinam
Наши ветераны играют в очень крутых клубах-молодцы
Алексей Опанасенко
Діди
DidOk
Худоб'як ще грає ? Не знав
👍👌✋🏐🇺🇦
Віталій Vmartini
Надо брать на роботу
salamanka1982
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
maverik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
johndow
Кроме Чигры все остальные - не более чем посредственности из посредственных клубов