Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 10 сiчня 2021, 20:41
5246
5

Головні сюрпризи і розчарування на старті сезону НБА

Зібрали найкраще з найсильнішої ліги світу

| Оновлено 10 сiчня 2021, 20:41
5246
5
Головні сюрпризи і розчарування на старті сезону НБА
Twitter. Лука Дончіч

Регулярний сезон в НБА з кожним днем ​​набирає обертів. Зараз саме час проаналізувати, хто здивував на старті, а хто грає набагато нижче своїх можливостей, не виправдовуючи сподівань.

Сюрприз: Пейтон Прітчард і «Бостон Селтікс»

Чому молодий розігруючий «кельтів» знаходиться в цьому списку? Все просто. Перед стартом сезону «Бостон» втратив Гордона Хейворда, тим самим, позбавивши себе глибини в і так маленькій ротації. А платіжна відомість «Селтікс» забита вже на роки вперед. І найголовніше, знаючи, як «любить» драфтувати Денні Ейндж, Пейтон зараз є мало не головним відкриттям початку чемпіонату в НБА.

Цікавий факт. Прітчард - один з 4-х баскетболістів «Бостона», хто провів усі 9 матчів команди. І він п'ятий за ігровим часом і набраними очками. А ще новачок «Селтікс» аж на місяць старше головної зірки команди - Джейсона Тейтума.

«Ми хотіли вибрати тих, хто зміг би відразу вносити вклад в гру команди і здобувати нам перемоги», - розповідав Бред Стівенс після драфту-2020. Ви вже забули про Хейворда в зеленій майці? Обидва баскетболісти мають схожий відсоток реалізації кидків з гри у своїх командах (у Гордона більше спроб і більше очок). Але чіпкість в захисті, феноменальне бачення майданчика і вміння Прітчарда віддати точний пас дозволяє «Бостону» знову увійти до пулу контендерів від Сходу. Навіть після, нібито, провального міжсезоння.

Ах так, мало не забув. Це той момент, після якого цей малюк вам добре запам'ятається на майбутнє.

Розчарування: провал Вестбрука у «Вашингтоні»

Лише факти: без Расса баланс перемог/поразок команди: 1-1; з Рассом: 1-5. При тому, що «Вашингтон» вже по два рази зіграв з «Чикаго» та «Орландо» - не найсильнішими колективами. І поступився у всіх цих 4-х матчах.

Вестбрук - поганий баскетболіст? Зовсім ні. Він збирає тріпл-дабл в середньому за матч, розуміє, коли потрібно віддати м'яч лідеру команди - Бредлі Білу (34.3 очка за гру). Визнає лідерство іншого баскетболіста (!). Помітний позитивний досвід, здобутий у «Х'юстоні». А ще Рассел - лідер ліги за результативними передачами і все ще здатний робити таку красу, де його асист - найкращий за весь ігровий день.

ESPN, Расселл Вестбрук

Він здатний проходити під кільце на елітному рівні і в складний момент повести команду за собою. За ці якості його і вимінювали. Але Скотт Брукс не розуміє, як використовувати другу зірку своєї команди так, щоб Рассел не показував лінійку: 2-очкові кидки - 42.9%; 3-очкові - 28.6%; штрафні - 63.6%.

Поки Вестбрук є п'ятою колоною в досить симпатичному складі «Вашингтона». І це та команда, яка стає все цікавішою. Але що поробиш, коли твій тренер - фізрук?

Сюрприз: у «Нью-Йорка» позитивний рекорд

Днями дивився підсумкову таблицю регулярного чемпіонату 2013 року і не повірив своїм очам. У ній «Нью-Йорк» фінішував на 2-му місці. А коли «нікербокери» мали позитивний рекорд у січні? - у все тому ж 2013 році. Так, зараз «Нью-Йорк» зіграв лише 8 матчів. Але це чи не досягнення? Для найслабшого ростера в НБА.

Перед стартом сезону ми з вами відзначали, що фронт-офіс команди робить правильні речі, не засмічуючи ростер великими контрактами, підписавши молодих Топпіна і Квіклі і найнявши тренером генерала (сержанта) Тібодо. Але хіба цього достатньо для 5-го місця на Сході?

«The Ringer`s» відзначають, що їхній головний баскетболіст, Джуліус Рендл, грає так само, як і роком раніше, але робить все набагато краще.

І набирає 23.1 очка; 12 підбирань; 7.4 асисти (!) в середньому за матч.

А новачок команди, досвідчений баскетболіст Остін Ріверс, просто помічає: «Мені доводилося виступати в своїй кар'єрі за погані команди. Нинішні «Нікс» - це не той випадок. Я просто відчуваю цей командний дух - атмосфера відрізняється від тієї, що буває в поганих командах».

Розчарування: травма Маркелла Фульца

«Я вірю в своїх одноклубників по «Орландо». Нашій команді ще належить довести дуже багато. Всім уболівальникам - не припиняйте переживати за нас, залишайтеся з нами», - заявив Фульц, який більше не зіграє в цьому сезоні.

І це дійсно розчаровує, оскільки «Орландо» йде другим у чемпіонаті НБА. Розрив хрестоподібних зв'язок і зовсім може закінчити кар'єру молодого розігруючого. Особливо, якщо згадати те, як довго він лікувався в «Філадельфії».

Що ж, побажаємо 1-у номеру драфта-2017 здоров'я, а «Орландо» якомога швидше знайти собі пойнт-гарда на заміну травмованому Фульцу, чий рейтинг задіяння (USG%) був другим у команді при 26.9 хвилинах на паркеті в середньому за матч.

Сюрприз: зліт «Фінікса»

За цей і наступний сезон Кріс Пол отримає в сумі понад 85 млн доларів. Але хто скаже, що він не відпрацьовує кожен цент своєї багатомільйонної угоди?

Ось, що говорить Джей Джей Редік про розігруючого «Санс»: «Він був класним одноклубником. Кріс допомагав розкритися в «Кліпперс» не тільки мені, а й усім іншим партнерам по команді. Але якщо розглядати його як суперника, то це інша справа. Кріс намагається вичавити максимум з абсолютно кожного володіння».

ESPN

Захист «Фінікса» був посміховиськом із тих пір, коли Девін Букер став головним баскетболістом команди. «Санс» могли програти підбір на своєму щиті 4 рази поспіль в одній атаці, не бігти на опонента, що кидає, і навіть не піднімати рук при обороні свого кільця. 28; 30; 30; 28; 20 - це не випадковий набір цифр, а рейтинг захисту «Фінікса», починаючи з сезону 2015/2016.

Зараз - «Санс» пропускають менше за всіх в НБА, вони 2-і за відсотком влучання кидків суперника (після елітного захисту «Далласа») і 4-і за різницею забитих/пропущених очок.

Чому «Фінікс» лідирує на надпотужному Заході? Запитайте у міністра оборони цієї команди - Кріса Пола.

Але ж не дарма відомий журналіст Білл Сіммонс поставив Кріса Пола з «Санc» на 8-е місце в своєму списку найкращих розігруючих усіх часів.

Розчарування: провал «Торонто»

Команда нашого Олексія Леня знаходиться зараз... по сусідству з командою нашого Святослава Михайлюка. І якщо останнє місце в лізі для «Детройта» - прогнозований результат, то бачити чемпіона НБА-2019 на другому місці з кінця у всій лізі - несподіванка.

Канадці розпочали регулярний сезон з рекордом перемог/поразок: 1-6. В чому причина? Адже із захистом у підопічних Ніка Нерса все в порядку. Так, команда 20-а за пропущеними очками, але 6-а за відсотком реалізації кидків опонентами «Торонто». Тобто, навіть втративши за 2 сезони Ленарда, Гріна, Газоля та Ібаку, система захисту канадців дозволяє їм бути конкурентоспроможними на рівні топ-команди НБА.

Але атака «Репторс» на старті сезону просто жахлива. Команда йде 23-ю за набраними очками (107.3 за матч) і найгіршим відсотком реалізації кидків з гри (42.2%) у всій НБА.

І ще один цікавий факт: команда, де грають ВанВліт, Лаурі, Сіакам і Пауелл (топ-4 снайпери команди) кидає більше за всіх 3-очкових (43.4 за гру). І забиває таких кидків, як ви вже здогадалися, виходячи з прізвищ виконавців, менше за всіх контендерів у лізі (лише 24-е місце по НБА).

Напад «Торонто» зупинився. Чекаємо появи Леня в старті? Або керівництво «сіверян» знову піде на ризикований обмін? Так, мова йде про Хардена.

Сюрприз: Дончіч вже кращий за ЛеБрона?

Жодного дня без рекорду НБА. Саме під таким девізом виступає у найсильнішій лізі світу Лука Дончіч. Ось і цього тижня словенець побив досягнення ЛеБрона Джеймса.

А якщо серйозно, Луку вже бачать основним претендентом на титул МВП регулярного сезону: «Я чекаю від нього особливих речей. Ми говоримо про хлопця, який скоїв один з найбільших стрибків за останній час - від кращого новачка сезону до гравця рівня МВП. Лука Дончіч - найталановитіший гравець НБА на сьогоднішній день», - заявляє леброноненависник Пол Пірс.

А ось власник «Далласа», Марк Кьюбан відмітає будь-які порівняння з «Королем»: «Луку не можна порівнювати з Леброном. Він з самого початку грає за рахунок IQ і бачення, він не намагається брати атлетизмом і бігати швидше за суперників. Він зовсім інший».

Так, Дончіч інший і цілком можливо, що вже зовсім скоро ми будемо казати, що НБА - ліга не ЛеБрона Джеймса (чи це взагалі можливо?).

Розчарування: побиття ЛАК «Далласом»

«Кавай, мабуть, найкращий гравець в світі, якщо від нього так залежить гра «Кліпперс», - дивувався Кендрік Перкінс. «Даллас» зім'яв опонентів ще до перерви, оформивши 50-очковий відрив у рахунку. А підсумкова поразка ЛАК з різницею в 51 очко (73:124) стала найбільшою в історії клубу з Лос-Анджелеса.

«Ніколи не бачив нічого подібного в НБА, причому «Кліпперс» грали вдома», - написав у своєму твіттері Меджик Джонсон. І це головний конкурент ЛеБрона Джеймса в боротьбі за чемпіонство? Мабуть, «Кліпперс» проваляться і в цьому році.

Хоча ні, стійте. У тому матчі все ж грав головний конкурент «Лейкерс» від західної конференції. І ось його слова після матчу: «Показали, що з себе представляємо. Чемпіонат довгий, але ми продовжимо в тому ж дусі, що сьогодні», - захисник «Далласа», Лука Дончіч.

Сюрприз: 62 очки Стефа Каррі

Коли твій другий кращий гравець - Дреймонд Грін, не здатний набрати очки з гри, а всі стартери (крім тебе) кидають 2 з 12 3-очкових, напевно, тобі нічого не залишається, як здобути результат самому. Не дарма ж кажуть: «Хочеш щось зробити добре - зроби це сам».

Ось так Стеф Каррі і почав штампувати кидок за кидком. Причому, як з гри, так і з лінії штрафних (18 з 19). Підсумкова лінійка баскетболіста в тому матчі склала: 62 очки, 18 з 31 кидка досягли своєї мети, з них 8 з 16 - 3-очкові. А про точність Стефа з лінії штрафних кидків ми з вами вже говорили.

«Стефен Каррі набрав рекордні в кар'єрі 62 очки! Продовжує доводити, що є найкращим снайпером в історії», - захоплювався побаченим Меджик Джонсон.

Ах так, мало не забув, Каррі зараз - другий баскетболіст за результативністю у всій НБА, набираючи по 29.6 очок у середньому за матч.

«Це був блискучий виступ. Я вважаю за честь можливість працювати поруч із ним. Не тільки через його талант, а й через те, як він себе подає, яким лідером він є, нам дуже пощастило, що в цьому клубі опинилася така людина», - говорив після матчу тренер «Голден Стейт», Стів Керр .

Розчарування: Харден і «Х'юстон»

Відвідування стриптиз-клубів, зайва вага, саботаж тренувань і... найкращий відсоток влучання кидків з гри за всю кар'єру в «Рокетс». Так, Харден зіграв лише 5 матчів у регулярному сезоні. Але наскільки він зараз прекрасний. Третій найрезультативніший гравець НБА (29.4 очка за гру) показує найкращу свою ефективність у «Х'юстоні», при одному з найнижчих рейтингів задіяння в грі команди (USG% - 31.7). Нижче було тільки в перші три роки виступів у Техасі.

beIN Sports

Інсайдер Houston Chronicle Джонатан Фейґен повідомив, що Джеймс Харден одним із перших вийшов на розминку перед домашнім матчем з «Сакраменто» 2 січня. Раніше він не відрізнявся подібним ставленням до підготовки до гри: «Протягом багатьох років він приходив одним з останніх на кидкову розминку. Сьогодні вийшов на паркет дуже рано».

Джеймс Харден вперше отримав собі в партнери центрового, що кидає, і плеймейкера, що не перетягує на себе ковдру. А ще в складі «Х'юстона» є досить хороший баскетболіст ДеМаркус Казінс. Але команда нестабільна через постійні чутки про обмін її лідера.

«Я тільки що подивився, як Джеймс Харден набирає 44 очки і 17 асистів за 43 хвилини (в грі з «Портлендом»). І він реально хороший навіть з 4-7 зайвими кілограмами», - зазначає відомий експерт Fox Sports Скіп Бейлесс.

«Харден хороший на майданчику», - підсумував Сі Джей МакКоллум: «Чим би він там не займався у вільний час».

І лише сам Джеймс Харден здатний зробити з розчарування удачу. Як? Або продовжити грати на максимально збалансований під нього самого колектив, або наполягати на обміні. Але ж можливо, що Харден передумає і залишиться в «Х'юстоні».

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vera Stepler
Спасибо всегда интересные обзоры
Timur24
Цікава стаття. Дякую! Торонто особливо розачаровує. Ну не буде Лень там грати, деколи і то рідко. На довго там не затримається. Атланта ще мала хороший старт. Детроїт Сві вже який матч програє кінцівку і в котре винен Роуз