Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 11 сiчня 2021, 20:38
1525
0

Завершення Тур де Скі, криза Крістофферсена. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 11 сiчня 2021, 20:38
1525
0
Завершення Тур де Скі, криза Крістофферсена. Підсумки лижного тижня

Стрибки з трампліну

Старти вік-енду:

Субота, 9 січня

Тітізеє-Нойштадт (Німеччина), HS142, особистий турнір

Неділя, 10 січня

Тітізеє-Нойштадт (Німеччина), HS142, особистий турнір

Гранеруд не підпускає конкурентів

Стрибуни з трампліна після Турне мали всього день відпочинку, після чого на них чекав етап в німецькому Тітізеє-Нойштадт - не дивно, що багато хто скаржився на втому. За підсумками Турне чотирьох трамплінів Каміл Стох піднявся на третє місце в загальному заліку Кубка світу, і багато хто говорив про те, що в такій феноменальній формі поляк може кинутися в погоню за лідером загального заліку, Халвором Егнером Гранерудом. Однак за підсумками етапу в Нойштадті Гранеруд не тільки зберіг, але і збільшив свою перевагу в загальному заліку.

У суботу Стох здобув третю перемогу поспіль, однак Гранеруд став другим - відіграти вийшло тільки 20 очок. Суботній день був ідеальним для збірної Польщі: третім став Пьотр Жила, п'ятим - Андржей Стенькала (найкращий результат в кар'єрі), а сьомим - Давід Кубацкі. Варто зазначити, що весь етап у Нойштадті проходив у важких погодних умовах з досить сильним і мінливим вітром. І в суботу практично всім полякам синхронно пощастило з вітровими умовами, що і стало головною причиною такого успіху.


Skijumping.pl

У неділю поляки були вже не настільки везучими. Особливо це стосується Стоха, якому в обох спробах дістався найсильніший попутний вітер. І в підсумку Каміл зайняв скромне 17-те місце. Невдало виступила і вся польська збірна - найкращим став Кубацкі, який лише замкнув топ-6. Відзначимо дев'яте місце Якуба Вольни, для якого це лише третє потрапляння в топ-10 на Кубку світу за кар'єру.

Ну а переміг у неділю Гранеруд - він зробив це вперше з грудневого етапу в Енгельбергу. Найближчим переслідувачем норвежця в загальному заліку Кубка світу залишається Маркус Айзенбіхлер, який трохи ожив після невдалого Турне: у Нойштадті він двічі став четвертим.

А ось ще один лідер збірної Німеччини, Карл Гайгер, етап у Нойштадті провалив: 25-те і 11-те місця. І такий слабкий виступ Карла, незважаючи на хорошу поточну форму, читався. Справа в тому, що «Хохфірст шанце» - один з останніх трамплінів в Кубку світу, на якому ще використовується стара, крижана лижня на горі розгону. І Гайгеру на ній працювати дуже некомфортно: на це він скаржився ще рік тому, коли також слабко виступив у Нойштадті, при тому, що за тиждень до цього зробив переможний дубль у Валь ді Ф’ємме.

Вражаюча серія Грегора Дешвандена з очками в кожному особистому старті нинішнього сезону перервалася в Бішофсхофені, і, схоже, тепер у швейцарця почалася чорна серія: у Нойштадті він двічі не потрапив у другу спробу, хоча був до цього дуже близьким: 32-ге і 31-ше місця.

Перші подіуми Крафта і Танде

Другий старт на етапі в Нойштадті вийшов знаковим - компанію Гранеруду на подіумі склали Даніель Андре Танде та Штефан Крафт. Для обох це перші особисті подіуми в нинішньому сезоні.

Перед стартом сезону в норвезьких ЗМІ багато писалося про те, що Танде підходить до сезону в блискучій формі і готовий до боротьби за Великий кришталевий глобус (ВКГ). Однак виступи Танде на Кубку світу були суцільним розчаруванням: періодичні проблиски гарної форми були, але в основному на тренуваннях, а в цілому норвежцю катастрофічно не вистачало стабільності. І в неділю Даніель Андре нарешті зумів видати дві класні спроби в змагальних умовах і показати все, на що здатний.

Можливо, подіум у Нойштадті допоможе Танде набути впевненості в собі і стабільності, але більше схоже на те, що його продовжить лихоманити. У тому ж Нойштадті в суботу він провалився, зайнявши лише 44-те місце, хоча варто відзначити, що норвежцю дуже сильно не пощастило з вітром.


Skijumping.pl

Для Крафта подіум у Нойштадті також став першим в сезоні. І якщо Танде весь цей час боровся зі своїми психологічними проблемами і нестабільністю, то про проблеми Штефана зі спиною не писав тільки ледачий. Турне чотирьох трамплінів Крафт провів дуже солідно і кілька разів був на підступах до подіуму, і в Нойштадті нарешті на нього піднявся. Втім, проблеми зі спиною у Крафта, схоже, нікуди не поділися: австрієць уже заявив, що наступний етап в Закопаному він пропустить. Проблемою для нього це не стане - шансів на високе місце в загальному заліку Кубка світу у нього і так вже немає.

Варто відзначити і прогрес Рьою Кобаясі. Старт нинішнього сезону він провалив, однак ще на Турне трамплінів у нього намітилися ознаки одужання. І в Нойштадті позитивні тенденції збереглися: японець двічі потрапив до топ-10. Не виключено, що до чемпіонату світу Кобаясі-молодший зможе набрати свою пікову форму. Мотивації у нього повинно бути достатньо: в своєму піковому сезоні 2018/2019 він на чемпіонаті світу в Зеєфельді залишився без медалей.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

П'ятниця, 8 січня

Адельбоден (Швейцарія), гігантський слалом, чоловіки

Субота, 9 січня

Адельбоден (Швейцарія), гігантський слалом, чоловіки

Санкт-Антон (Австрія), швидкісний спуск, жінки

Неділя, 10 січня

Адельбоден (Швейцарія), слалом, чоловіки

Санкт-Антон (Австрія), супергігант, жінки

Претендентів на Кубок світу залишилося тільки двоє

У гірськолижників цього вік-енду відбувся, напевно, найпрестижніший етап в технічних дисциплінах - Адельбоден. Хоча, звичайно, відсутність глядачів на трибунах відчувалася. І найближчим часом ми будемо звертати на це увагу регулярно, адже етап в Адельбодені за традицією відкривав зв'язку найпрестижніших етапів: слідом за ним підуть Кітцбюель і Шладмінг.

Перед ними повинен був відбутися ще один класичний етап, у Венгені, однак буквально сьогодні стало відомо про те, що його скасували через черговий напад ковід-паніки у швейцарської влади. У Венгені повинні були пройти два швидкісних спуски і один слалом. Як мінімум два з трьох скасованих стартів будуть проведені.

Згідно з новим розкладом, замість Венгена буде проведено здвоєний етап в Кітцбюелі: на цьому тижні відбудуться два слаломи (один - той, який і повинен був пройти в Венгені, другий - той, який був запланований на 24 січня в Кітцбюелі), а 22-24 січня на «Штрайфі» пройдуть два швидкісних спуски (один - перенесений з Венгена, другий - той, який був запланований спочатку) і супергігант.

Доля ще одного швидкісного спуску, який повинен був відбутися в Венгені, поки не відома: можливо, від скасований остаточно, проте розглядається варіант з перенесенням в Квітф’єл. Хоча, знаючи суворість норвезьких антиковідних правил, той етап також може не відбутися.

Повертаючись до етапу в Адельбодені, він пройшов в розширеному форматі: два гіганти і один слалом. У гігантах переможний дубль оформив Алексіс Пінтуро, що дозволило йому зміцнити своє лідерство в загальному заліку Кубка світу. При цьому обидві перемоги француза були дуже впевненими: у гіганті він зараз знаходиться у блискучій формі. Хоча недільний слалом він провалив - скромне 17-те місце.

Незважаючи на це, за підсумками етапу в Адельбодені, напевно, можна констатувати, що претендентів на ВКГ у чоловіків залишилося тільки двоє. Крім Пінтуро, це Александер Омодт Кілде, який знову видав дуже солідні результати в гіганті - п'яте і четверте місця. Норвежець вже майже рік перебуває на підступах до подіуму в гіганті, однак піднятися в топ-3 так поки і не може. Хоча з такою формою це повинно статися вже в нинішньому сезоні.

Що стосується ще одного норвежця, Хенріка Крістофферсена, то його з числа претендентів на загальний залік можна вже викреслювати. Його чорна серія триває: дев'яте і 27-ме місця в двох гігантах і сход в слаломі. Крім сенсаційної перемоги в слаломі в Мадонна ді Кампільо, здобутої не без долі везіння, Крістофферсену в нинішньому сезоні похвалитися нічим.

Марко Одерматт з боротьби за ВКГ теж поступово випадає. Ні, в Адельбодені швейцарець виступив дуже солідно: третє і четверте місця. Однак проблема в тому, що показувати топовий рівень швейцарець зараз здатний тільки в гіганті - в швидкісних видах він зараз недостатньо сильний. А на одному гіганті далеко не заїдеш, особливо якщо навіть в ньому регулярно програвати своєму головному конкуренту по загальному заліку. Поки що викреслювати Одерматта з числа претендентів на перемогу в загальному заліку ми не будемо, однак Марко потрібно терміново додавати в швидкісних видах, якщо він хоче нав'язати реальну боротьбу Пінтуро і Кілде.

У недільному слаломі сенсаційну перемогу здобув Марко Шварц, який випередив не менш несподіваного тріумфатора попереднього слалому в Загребі, Лінуса Штрассера. І саме австрієць і німець зараз займають перші два місця в слаломному заліку Кубка світу. Це дуже яскраво ілюструє те безвладдя, яке зараз панує в чоловічому слаломі: поки визнані гранди, Крістофферсен, Пінтуро, Даніель Юле, Клемен Ноель провалюються, на перші ролі вирвалися недавні середняки.

Повертаючись до гіганта, там найближчим часом може бути не настільки весело, як в слаломі. Етап в Адельбодені через проблеми зі спиною пропускав Жан Краньєц, а вже під час етапу травми отримали Лукас Бротен (розрив хрестоподібних зв'язок, а, значить, пропуск решти сезону) і Томмі Форд. Мінус три людини, які здатні боротися за найвищі місця - рівень конкуренції в гіганті може досить помітно просісти, а відбирати очки у Пінтуро, можливо, просто не буде кому.

Тріумф і провал Соф’ї Годжі

У жінок відбувся швидкісний етап в австрійському Санкт-Антоні, головною дійовою особою якого стала Соф’я Годжа, яка за два дні показала себе у всіх своїх найкращих і найгірших проявах. У суботу італійка просто розгромила своїх суперниць в швидкісному спуску - майже секунда переваги над другим місцем, яке зайняла австрійка Тамара Тіпплер. І це при тому, що Годжа пройшла трасу не без помарок - перевага могла бути ще більшою.

А в неділю італійка зійшла з дистанції, допустивши дурну помилку вже на самому початку заїзду. Типова Годжа - божевільний потенціал, але катастрофічна нестабільність і схильність до нерозумних помилок. Італійка зараз йде четвертою в загальному заліку Кубка світу і зберігає шанси поборотися за ВКГ. Однак помилятися їй більше не можна - аж надто сильна Петра Влхова.

Незважаючи на сход Годжі, недільний супергігант для збірної Італії все одно вийшов успішним: другою стала Марта Бассіно, а топ-5 замкнула Федеріка Бріньоне. Траса в Санкт-Антоні з одного боку складна технічно, з іншого - дуже швидкісна, і маленькій і тендітній Бассіно на такій трасі повинно було бути дуже складно. Однак за рахунок своєї техніки вона зуміла показати прекрасний результат, перед цим ще й вигравши тренування в швидкісному спуску.

А перемогу в супергіганті здобула Лара Гут-Бехрамі, при чому, як і Годжа в суботу, вона проїхала не без досить помітних помилок. Швейцарка здобула свою першу перемогу в сезоні - після блискучої кінцівки минулого очікувалося, що це трапиться набагато раніше.

А ось її партнерка по команді, Корінн Сутер, в Санкт-Антоні трохи розчарувала. Шосте і третє місця - непоганий результат, але після Валь д'Ізеру від Корінн чекали більшого. А такого рівня результатів для серйозної боротьби за загальний залік Кубка світу може бути недостатньо. До слова, після другого місця в суботу в недільному супергіганті четверте місце зайняла Тамара Тіпплер. Цей вік-енд для 29-річної австрійки можна назвати найкращим у кар'єрі.

Знову показала себе вузьким фахівцем швидкісного спуску Брізі Джонсон. Після третього місця в суботу американка показала 32-й результат в супергіганті, при тому, що до фінішу дісталися лише 34 спортсменки з 52. Головною сенсацією супергіганта стала Аріан Редлер. 25-річна австрійка з 34-м стартовим номером показала сьомий результат - її найкращий результат в кар'єрі на Кубку світу: до цього вона жодного разу не піднімалася вище 19-го місця.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Лижні гонки

Старти тижня:

Тур де Скі-2021, чоловіки/жінки

Большунов не зустрів гідного опору

У лижників-гонщиків в неділю традиційним підйомом на Альпе ді Черміс завершився 15-й в історії Тур де Скі, який через відсутність збірної Норвегії вийшов найслабшим за складом в історії. Особливо це відчувалося у чоловіків, де повністю домінувала збірна Росії. Російські лижники виграли всі шість дистанційних гонок нинішнього Туру: п'ять перемог на рахунку Олександра Большунова, а фінальний штурм гори залишився за Денисом Спіцовим. У загальному заліку теж повне домінування Росії: шість із перших семи місць.

Впевнену перемогу в генеральній класифікації здобув Олександр Большунов - за відсутності норвежців скласти йому гідну конкуренцію було просто нікому. При цьому, якщо враховувати склад учасників Туру, то Олександр в цілому не виглядав вбивчо сильним: впевненості в тому, що він виграв би багатоденку за наявності збірної Норвегії, немає. Хоча, варто відзначити, що фінальну гору Большунов знову пройшов дуже сильно - друге місце на етапі.

Після Туру перевага Большунова над найближчим переслідувачем у загальному заліку Кубка світу, Іваном Якімушкіним, досягла позначки в 666 очок - за великим рахунком, Олександр уже забезпечив собі другий поспіль ВКГ.

Розбавити російське домінування в топ-7 загального заліку зумів тільки Моріс Маніфіка. Після досить тривалого спаду в кар'єрі французький ветеран переживає свою другу молодість. Зараз він, звичайно, не настільки сильний, як у свої найкращі роки, але для подіуму Тур де Скі при такому рівні конкуренції цього виявилося достатньо. В цілому, збірна Франції була другою за силою командою на нинішньому Тур де Скі: крім Маніфіка, в топ-10 загального заліку потрапили також Клеман Парісс і Уго Лапалю.

Відзначимо третє місце в загальному заліку Дениса Спіцова, на яке він піднявся завдяки красивій перемозі на останньому етапі до Альпе ді Черміс. Російський лижник восени переніс коронавірус і дуже важко входив в сезон, але зараз, схоже, нарешті повністю подолав наслідки хвороби.

А ось Даріо Колонья розчарував. Лише восьме місце в загальному заліку в такій компанії - явно не той результат, якого чекали від 4-кратного чемпіона Тур де Скі. На жаль, роки беруть своє, і у 34-річного швейцарця вже немає того відновлення, що в найкращі роки. Стартову частина Туру в Валь Мюстері Колонья пройшов дуже навіть непогано: друге і шосте місця в дистанційних гонках. Однак з кожним наступним етапом самопочуття Колоньї погіршувалося.

В останні дні Туру Колонья, до того ж, мав проблеми з легенями. Через це він відмовився від участі в забігах плей-оф у спринті класикою на передостанньому етапі, незважаючи на те, що кваліфікацію пройшов. Даріо поберіг сили на фінальний штурм Альпе ді Черміс, але і це не допомогло: в горі він провалився, програвши навіть спринтерові Федеріко Пеллегріно.

Хоча, варто відзначити, що в цілому Пеллегріно в дистанційних гонках нинішнього Тура виглядав непогано як для себе. А ось його партнер по команді Франческо Де Фабіані розчарував. Від італійця чекали боротьби за подіум загального заліку, але, за великим рахунком, він видав лише одну сильну гонку: на сьомому етапі в Валь ді Ф’ємме, де він ледь не обіграв Большунова в мас-старті класикою.

Британські мрії про подіум Тур де Скі також не збулися. Ендрю Янг буквально перед стартом Туру відмовився від участі, а Ендрю Масгрейв зійшов після етапу в Тоблаху. Хоча на той час британець вже був дуже далеко в загальному заліку, і на найвищі місця не претендував.

А ось хто на нинішньому Турі здивував зі знаком «+», так це Оскар Свенссон. Швед кілька років тому вважався одним з найперспективніших спринтерів світу, але не виправдовував виданих йому авансів. На нинішньому Турі він раптово ожив, і виграв спринт класикою на восьмому етапі - для нього це перша в кар'єрі перемога на Кубку світу. У дистанційних гонках Свенссон також виглядав досить непогано, замкнувши топ-6 в мас-старті в Валь Мюстері.

Діггінс добралася до великої особистої перемоги

У жінок Тур де Скі через відсутність норвежок навпаки став цікавішим в плані інтриги - в присутності Терези Йохауг все могло бути набагато прозаїчніше. Першим неєвропейських переможцем Туру стала Джессіка Діггінс. Американка вже багато років виступає на елітному рівні, але лише зараз, в 29 років, добралася до першого великого особистого титулу. Діггінс нарешті вдалося пройти весь Тур без серйозних кризових днів - саме вони вибивали її з числа претенденток на титул в попередні роки. Однак цього разу Джессі виглядала солідно на кожному етапі - навіть на фінальному штурмі Альпе ді Черміс, хоча ніколи раніше сильним гірником не вважалась.

Другою в загальному заліку стала Юлія Ступак. Росіянка непросто поверталася в Кубок світу після декрету, однак зараз знаходиться в найкращій формі свого життя. Ступак, яка починала кар'єру як спринтер-класист, перетворилася на універсала, здатного йти на високому рівні дистанційні гонки обома стилями пересування.

Топ-3 завдяки перемозі на Альпе ді Черміс замкнула Ебба Андерссон. Шведка досить слабко розпочала Тур, але помітно додала по ходу багатоденки - схоже, з виходом на пік форми вона трохи запізнилася. Так чи інакше, саме Андерссон зуміла врятувати жіночу збірну Швеції від повного провалу.

Шведський дует Ебба Андерссон/Фріда Карлссон вважався головним фаворитом Туру перед стартом. І якщо Андерссон хоча б зуміла стати третьою, то Карлссон взагалі до фінішу не дісталася. Вранці перед розділкою в Тоблаху на четвертому етапі Фріда разом з Майєю Дальквіст вирішила розім'ятися за допомогою підтягувань на одвірку в своєму номері в готелі. Одвірок ваги мініатюрної Карлссон не витримав і зламався. Зламалася і сама Фріда, невдало впавши на підлогу.

Борючись з біллю, Карлссон провела ще кілька етапів, але потім все ж таки здалася. Втім, варто визнати, що і до сходу вона не виглядала головним претендентом на перемогу. Вона почала дуже непогано: з четвертого місця в коньковому спринті. Однак потім з кожним днем ​​її самопочуття тільки погіршувалося - у шведки явно були проблеми з відновленням.

Відкриття нинішнього сезону Тетяна Соріна зайняла найобразливіше місце - четверте. Проте, росіянка продовжує тримати дуже високий рівень. А ось Наталія Непряєва розчарувала. Обіцяний вихід на пік форми відбувся надто пізно, і Непряєва почала нагадувати саму себе лише на останніх гонках у Валь ді Ф’ємме, де вона виграла мас-старт класикою. Однак до цього було програно занадто багато, і в загальному заліку Наталія стала лише сьомою.

Розчарувала і Кріста Пармакоскі, яка замкнула топ-5 генеральної класифікації. За відсутності збірної Норвегії від лідера фінської збірної чекали більшого. Особливо це стосується фінального підйому на Альпе ді Черміс, де вона стала лише 12-ю. Слідом за нею фіншувала і ще одне розчарування нинішнього Туру - Тереза ​​Штадлобер. В загальному заліку у австрійки скромне дев'яте місце.

Довгий час вірогідним результатом Туру була подвійна американська перемога - з Діггінс боролася Розі Бреннан. Однак кінцівка багатоденки для головного героя стартового відрізка сезону вийшла дуже важкою, і кризовий день в мас-старті в Валь ді Ф'ємме в результаті викинув її на сьоме місце в загальному заліку. Чи то у Бреннан виникли проблеми з відновленням, чи то просто-напросто почався спад форми.

Восьмою в загальному заліку стала Катаріна Хенніг. Останнім часом успіхи німкені стали вже досить звичним явищем, тому їм вже пора перестати дивуватися. Схоже, напередодні домашнього чемпіонату світу в Оберстдорфі збірна Німеччини нарешті отримала повноцінного лідера, здатного боротися за найвищі місця.

Відзначимо провал в загальному заліку всіх спринтерів з претензіями на універсальність: ні Анамарія Лампіч, ні Йонна Сундлінг, ні Лінн Сван, ні Майя Дальквіст не потрапили до топ-10 загального заліку. Сван почала з двох перемог (в спринті і мас-старті в Валь Мюстері), але на весь Тур її не вистачило. Більшого чекали і від Лампіч, яка феєрила на Турі рік тому.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.