Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 04 сiчня 2021, 09:04
6725
5

Біг на місці. Чому Дортмунд знову перестав прогресувати

Sport.ua розбирається в причинах чергового різкого спаду дортмундської «Боруссії»

| Оновлено 04 сiчня 2021, 09:04
6725
5
Біг на місці. Чому Дортмунд знову перестав прогресувати
Твіттер Боруссії Д

«П'ять поразок у 13 матчах, три з них вдома - це просто занадто багато. З таким результатом ти не можеш боротися за вищі місця» , - сказав спортивний директор «Боруссії» Д Міхаель Цорк після недавньої поразки команди від скромного «Уніона».

Це і правда, занадто багато. Настільки багато, що вже після 13-го туру «Боруссію» можна сміливо викреслювати з числа претендентів на титул. Але найгірша новина для Дортмунда в тому, що цих поразок стане ще більше, а доля нинішньої команди - боротьба за топ-4. І тут немає сенсу шукати одного винного. Клуб допустив ряд систематичних помилок, а зараз розплачується за них. І ось головні з них.

Не можна було залишати Фавра. Та й призначати теж

Люсьєн Фавр - хороший тренер. Таким він залишився навіть після 1:5 від «Штутгарта» та подальшої відставки. Але мало бути просто хорошим тренером, щоб конкурувати з «Баварією» на довгій дистанції. І це було очевидно ще тоді, коли досвідчений швейцарець ще тільки прийшов у «Боруссію».

Будучи тренером Гладбаха та «Ніцци», Фавр заробив собі реноме хорошого фахівця для середніх команд, які ставлять собі за мету потрапляння до єврокубків та розвиток молоді. Але якщо ви хочете перервати гегемонію «Баварії», то потрібен фахівець, який володіє менталітетом переможця. А це точно не про Фавра.

Але найголовніше - команди Фавра ніколи не були стабільними. Його «Боруссія» М фінішувала в четвірці найкращих, але після цього програла п'ять матчів на старті нового сезону поспіль, що призвело до відставки тренера. Те ж саме було й у «Ніцці», яка вперше в своїй історії зайняла третє місце в Лізі 1, але вже наступний сезон закінчила лише восьмою.

Точно такий же шлях проходить «Боруссія» Д. Зі швейцарським тренером «джмелі» були однією з найяскравіших команди Європи, яка на куражі здатна навіть рознести «Атлетіко» 4:0 або перетворити 0:2 з «Інтером» на 3:2 за один тайм. Але слідом за цим йшли 3:3 з «Падерборном».

У керівництві клубу не могли цього не бачити. І дуже нерозумно було припускати, що після двох таких сезонів в третьому щось різко зміниться. Фавра потрібно було звільняти ще після минулої кампанії, коли команда зазнала краху на всіх фронтах. Зараз це рішення виглядає запізнілим.

Спроба скопіювати «Баварію» виглядає безглуздо

Історія «Баварії» та Хансі Фліка просто прекрасна. Після поразки 1:5 від «Айнтрахта» мюнхенці звільнили Ніко Ковача, призначивши його колишнього асистента, у якого тепер трофеїв з «Баварією» більше, ніж поразок - п'ять проти трьох.

Дортмунд намагається піти тим самим шляхом. Після 1:5 від «Штутгарта» на місце Фавра прийшов його помічник Едін Терзич. Навіть у провідних німецьких ЗМІ одна й та ж риторика. Відразу почали писати, що у Терзича більш хороші відносини з роздягальнею, та й взагалі емоційно він більше підходить такій команді. Все те ж саме, що йшлося про Фліка після призначення.

Різниця тільки в тому, що ще до «Баварії» за плечима Ханса-Дітера був колосальний досвід роботи помічником Йоахима Льова. І, як показує практика, вплив Фліка на збірну був величезним, адже після його відходу з «бундестім» вона рухається тільки вниз.

У Терзича інша ситуація. До нинішнього призначення 38-річний фахівець був виключно асистентом: спочатку у Ханнеса Вольфа в молодіжних командах «Боруссії», потім у Славена Біліча в «Вест Хемі» та «Бешикташі» , а в 2018 він приєднався до тренерського штабу Фавра.

Тобто Терзич ніколи не працював у команді-переможниці, і єдине, що у нього зараз є - статус свого хлопця в роздягальні.

Звичайно, рано робити поспішні висновки, але матчі з «Вердером» та «Уніоном» показали, що Терзич поки нічим особливо не відрізняється від Фавра. «Боруссія» продовжила страждати від ти ж самих проблем з побудовою позиційних атак, а гра команди при стандартах в матчах за нового тренера - тихий жах.

При цьому керівництво Дортмунда постійно твердить про те, що 38-річний фахівець точно допрацює до кінця сезону, а новий тренер буде тільки влітку. Хто-небудь вірить в те, що з Терзичем команда здатна виграти хоча б щось? Дуже сумнівно.

Не було б більш логічним кроком запросити нового тренера вже зараз? Адже без роботи сидять такі фахівці як, наприклад, Маурісіо Почеттіно та Леонарду Жардім .

Розе - не найбільш ідеальний кандидат

Марко Розе - гарний тренер. Тут немає ніяких сумнівів. Інакше б він просто не вивів «Боруссію» М в 1/8 фіналу ЛЧ. Але чи підходить він для боротьби за чемпіонство в Бундеслізі? Сумніваюся.

Особисто мені Розе чимось дуже нагадує Томаса Тухеля. Тактичний гік, який буде жити своєю роботою, але для титулів цього недостатньо. Та ж «Боруссія» М по ходу минулого сезону обігрувала «Баварію» Фліка, лідирувала в Бундеслізі, але після карантину різко здулася та ледь не пролетіла повз Лігу чемпіонів.

Те ж саме з «Боруссією» М і зараз. Команда відмінно показала себе в ЛЧ, але в Бундеслізі втрачає очки направо і наліво. Очевидно, що Розе поки що не вистачає того самого класу та стабільності, чого так сильно потребує Дортмунд.

Але все йде до того, що саме Розе буде новим головним тренером «Боруссії» Д. У Дортмунді ведуть його ще з часів « Ред Булла» та чекають кінця сезону, щоб переманити з Гладбаха. Але все це виглядає якимось топтанням на місці.

Молодь - добре. Але потрібно знати в усьому межу

Дортмундська «Боруссія» славиться своєю роботою з молодими гравцями, але зараз в клубі пішов перекос у цю сторону. У кістяку команди занадто багато дітей, але практично немає гравців, які перебували б у піковому для футболіста віці 26-28 років. Немає сумнівів, що ті ж Беллінгем, Рейна та Мукоко - дуже великі таланти. Але поки це не ті гравці, які здатні зробити різницю в боротьбі за чемпіонство. Не ті, хто здатний витягувати мертві матчі.

Так, в команді є досвідчені Ройс, Хуммельс, Вітсель та Піщек, але вони вже швидше ветерани, ніж гравці в розквіті сил.

«Боруссія» стала занадто залежна від Голанда

Залежність від одного гравця - це завжди погано. Особливо в ситуації, коли в якості альтернативи у тебе є тільки 16-річний пацан, який хоч і побив усі вікові рекорди ліги, ще не дотягує до такого рівня.

У цьому сезоні Бундесліги «Боруссія» Д забила 26 голів. З них 10 на рахунку Ерлінга Голанда. І це при тому, що через травми 20-річний норвежець зіграв тільки в 8 матчах чемпіонату.

За останніх матчів відсутність Голанда відбивається у всьому. Нікому чіплятися за м'яч в центральному колі, нікому замикати численні простріли, нікому правильно зіграти в підігруванні на підступах до штрафного майданчика. Фавр пробував Ройса, Санчо та Брандта в ролі «фальшивої дев'ятки», але все це виглядало максимально неорганічно.

Так, Холанд - феноменальний футболіст. Але не можна ж будувати гру в атаці так, що все залежить тільки від його форми.

Санчо потрібно було продавати влітку

Зізнаюся чесно: влітку не хотів, щоб Санчо йшов до «МЮ». Здавалося, що Джейдон повинен ще хоча б сезон провести в Дортмунді, а потім йти на підвищення. Але я помилявся.

У сезоні-2020/21 Санчо провів в Бундеслізі 900 хвилин та не забив жодного голу. Але найсумніше тут те, що проблема зовсім не в мотивації. У Санчо все пішло наперекосяк відразу після локдауну. Молодий англієць явно прибув в розташування «Боруссії» Д не в найкращій формі, й так і не зміг її набрати. В один момент пропала його різкість, а швидкості не вистачає для того, щоб на ривках робити різницю в карній зоні.

Не сумніваюся, що рано чи пізно він набере форму, і ми побачимо колишнього Джейдона. Ось тільки 120 мільйонів за нього вже ніхто не дасть. Та й 90 навряд чи вийде виручити. У «Боруссії» Д був шанс добре заробити на продажу Санчо, але вона його втратила.

Так чи інакше, свій шанс позмагатися з «Баварією» дортмундці вже упустили, а в Лізі чемпіонів вони навряд чи зможуть зачепитися за щось більше, ніж 1/4 фіналу. Класичний біг на місці в той момент, коли твій головний конкурент з кожним роком стає тільки могутнішим.

Оцініть матеріал
(52)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Mac_Gyver
Просто Боруссия - это не топ-клуб. Она не станет им пока из неё с радостью убегают все её лидеры: Обамеянг, Дембеле, Пулишич, Гётце и т.п. Уверен, что Санчо и Холланд там тоже не задержатся.
nabooo
Интересно, как можно сделать клон Баварии из клуба, который живет продажей лидеров в эту самую Баварию и вообще работает по системе Порту и Шахтера: вырастили и продали задорого? Боруссия больше напоминает бизнес-модель по зарабатыванию бабла на погрессирующих активах, а не каток по собиранию титулов.
OKs100
Холанд вернётся и Боруссия снова начнёт побеждать. Всё таки это лучший форвард в истории. Забить 50 мячей в 30 играх для него не проблема.
UKRAINE FAN
Сначала пишите что Боруссии не хватает хороших футболистов на пике формы а потом что нужно было продавать Санчо. Это как понимать?
Brian
Потому что ТОП клуб в Германии один - Бавария. А Боруссия Д, Шальке, Лейпциг, Байер это лифт, сегодня боряться за чемпионство, а завтра за выживание в Бундеслиге.