Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 21 листопада 2020, 22:32
6246
4

ККД Поля. Скільки витратив і що отримав МЮ від Погба

Sport.ua - про ключові цифри перебування французького хавбека на «Олд Траффорд»

| Оновлено 21 листопада 2020, 22:32
6246
4
ККД Поля. Скільки витратив і що отримав МЮ від Погба
Твіттер МЮ. Поль Погба

Французький півзахисник Поль Погба - один з найбільш неоднозначних футболістів сучасності поряд, мабуть, з Неймаром і Гаретом Бейлом. Володіючи неймовірними здібностями і талантом, Погба часто піддається нещадній критиці з боку експертів, журналістів та вболівальників. Іноді вона є наслідком емоцій, але частіше за все Погба заслужено отримує свій батіг замість пряника.

Досить згадати останній чемпіонат світу, щоб зрозуміти, який рівень гри може демонструвати Поль Погба. Тоді зі збірною Франції цей хавбек дістався до фіналу, а у вирішальному поєдинку забив один з м'ячів у ворота Хорватії. «Триколірні» виграли той мундіаль, а Погба назавжди запам'ятався як один з кращих футболістів команди Дідьє Дешама. Він був справжнім мотором і одним з ключових мозкових центрів того колективу.

Втім, ті дні, коли Поль Погба виглядає подібним чином, вкрай нечисленні, якщо брати до уваги кілька останніх років. З моменту, як француз залишив «Ювентус» і повернувся в «Манчестер Юнайтед», він незмінно опиняється в когорті тих гравців «червоних дияволів», які винуваті у всіх мислимих та немислимих невдачах команди. В якійсь мірі це цілком логічно... Як і Месут Озіл в «Арсеналі», Погба є одним з тих, хто має найбільш високу зарплату в клубах англійської Прем'єр-ліги. Більше француза на «Олд Траффорд» отримує тільки Давид Де Хеа, якого численні критики в останні роки також «прибивають» наліво і направо.

Читайте також: Мільйонери Туманного Альбіону. Десять найбільш високооплачуваних гравців АПЛ 

У таких реаліях Погба, щоб не бути вічно винуватим, повинен виглядати справжнім лідером на полі. Таким, яким нині вдається себе показати Бруну Фернандешу, але Погба поки йде, скоріше, второваною стежкою Алексіса Санчеса...

Зараз, в 2020-му, до сих пір деякі вболівальники не можуть зрозуміти, як «Манчестер Юнайтед» чотири роки тому, міг піти на таку авантюру, якою було повернення Погба на «Олд Траффорд» за 89 мільйонів фунтів (105 мільйонів євро). Тоді цей трансфер став рекордним для світового футболу, і залишався таким близько року, перш ніж на ринок не вийшов «Парі Сен-Жермен» з його божевільними 222 мільйонами євро за Неймара...

Насправді ж, варто просто згадати успіхи Погба в «Ювентусі», де він і зробив ім'я в світовому футболі. Від гри Поля в Турині часом дійсно захоплювало дух. Він видавав фантастичні передачі, забивав приголомшливі голи потужними ударами з дальніх дистанцій - в цілому робив на полі практично все, а тому, коли у «Манчестер Юнайтед» виник шанс отримати гравця такого калібру, та ще й скупі керівники схвалювали угоду, то відмовлятися від подібної можливості було б справжнім злочином.

Читайте також: Манчестер Юнайтед: картонний топ-клуб, як засіб збагачення Глейзерів

В Італії Погба провів чотири сезони за «Ювентус», відзначившись 34 забитими м'ячами і 40 результативними передачами в 178 матчах за команду. Цих цифр було цілком достатньо Полю для того, щоб входити не просто в когорту кращих центральних півзахисників сучасного світового футболу, але й регулярно збирати масу хвалебних відгуків від експертів і аналітиків різних видань.

Чому ж зараз, в Манчестері, Погба має зовсім інший вигляд? Дивно, але незважаючи на те, що багато хто погодиться з тезою про в цілому невисокий коефіцієнт корисної дії француза на «Олд Траффорд», його статистичні показники дуже близькі до того, що було в «Ювентусі». За чотири роки після повернення в «Манчестер Юнайтед» Погба встиг провести 168 поєдинків у всіх турнірах, в рамках яких відзначився 33 голами і 35 асистами. Звичайно, стабільності виступам Погба в стані «червоних дияволів» не вистачало, але в цілому, якщо оцінювати суто ігрові показники, то складно зрозуміти, чому в «Ювентусі» Погба підносили до небес, а в «Манчестер Юнайтед» часто роблять з нього «цапа-відбувайла».

Насправді, ледве не ключовим чинником в подібних оцінках є фінанси. Суть в тому, що «Ювентусу» свого часу такий футболіст, як Погба, дістався вільним агентом, а тому, при мінімумі витрат, віддача від нього і демонстрований прогрес виглядали просто приголомшливо. Ситуація з «Манчестер Юнайтед» абсолютно інша. Давайте просто розкладемо всі витрати «червоних дияволів» на Погба, як то кажуть, на пальцях:

Вартість трансферу: 89 млн фунтів

Річна зарплата: 15 млн фунтів

Загальні витрати на зарплату з моменту підписання: 60 млн фунтів

Сума всіх витрат (без урахування бонусів): 149 млн фунтів

Витрати в перерахунку на один забитий м'яч: 4,5 млн фунтів

Витрати в перерахунку на один асист: 4,3 млн фунтів

Витрати в перерахунку на один проведений матч: 887 тисяч фунтів

Як бачимо, картина складається зовсім не на користь Погба. Він - актив, який економічно не виправдовує себе, і поки Полю не вдається переломити ситуацію, крім сезону-2018/19, коли його продуктивність була дійсно вражаючою (47 матчів, 16 голів і 11 асистів). Після того (в минулому сезоні і частині нинішнього) на рахунку Погба значаться всього 2 голи і 6 результативних передач в 33 проведених на полі поєдинках...

Абсолютно логічно виглядають побоювання уболівальників «Манчестер Юнайтед», які переживають, що їхній улюблений клуб може піти хибним шляхом, коли спробує узгодити з Погба продовження контракту. Абсолютно ясно, що навіть в умовах COVID-кризи Поль не піде на зменшення зарплати, а пропонувати ще більше грошей футболістові, який по суті, не відпрацьовує навіть нинішні гонорари - це все одно, що стріляти у власну ногу...

Ще влітку в ЗМІ повідомлялося про бажання керівництва «Манчестер Юнайтед» узгодити з Погба продовження контракту. У жовтні з'явилися деталі, які дали зрозуміти, що претендувати на астрономічну зарплату Погба на «Олд Траффорд» не варто. «Червоні дияволи» не готові платити французу 400 тисяч фунтів на тиждень, як раніше робили це в трудових відносинах з Алексісом Санчесом. Однак МЮ все одно готовий вести мову про підвищення окладу Погба, якщо той вирішить залишитися.

Важливо розуміти, що чинний контракт Погба з «червоними дияволами» закінчується влітку 2022 року. Нещодавно клуб скористався опцією продовження угоди ще на один сезон, що дозволило «Юнайтед» дещо зняти градус напруженості, існуючий навколо майбутнього Погба. Подібна ситуація грала на користь француза, тому як теоретично манкуніанці могли втратити Поля вже влітку 2021 року і відхід гравця, на якого було витрачено стільки коштів, вільним агентом виглядав би серйозним кадровим і економічним прорахунком клубу.

З іншого боку, «Манчестер Юнайтед» зараз виграв трохи часу, щоб зрозуміти, як вчинити з Погба в майбутньому. Нині Поль, по суті, не має ключової ролі в колективі Сульшера, і знаходиться практично в аналогічному становищі, як і Месут Озіл в «Арсеналі», коли один з найбільш високооплачуваних футболістів команди не є гарантованим гравцем стартового складу (щоправда, у випадку з Озілом мову варто вести й зовсім про повну відсутність перспектив потрапляння навіть у заявку на матч).

У трьох випадках з чотирьох, коли Погба з'являвся в стартовому складі «Манчестер Юнайтед» на матч Прем'єр-ліги сезону-2020/21, «червоні дияволи» програвали, причому кожна з поразок була домашньою і по-своєму досить болючою: 1:3 - від «Крістал Пелас», 1:6 - від «Тоттенхема» і 0:1 - від «Арсенала». Цікаво, що в 7 матчах в чемпіонаті Англії на рахунку МЮ поки всього 3 поразки. Виходить, як Погба з’являється у старті, так його команда незмінно поступається... Хто ж довіриться такому гравцю?

Нинішній Погба - це зовсім інший футболіст, ніж той, який запам'ятався багатьом по переможного для французів останньому чемпіонату світу. Зараз, говорячи про Поля, всі схильні вираховувати, що кожен його забитий м'яч обійшовся «Манчестер Юнайтед» в 4,5 мільйони фунтів, а кожна результативна передача - в 4,3 мільйони. Щоб змусити вболівальників і експертів забути про цифри і перестати підраховувати витрати, французу потрібно ставати ефективнішим. Інакше разом з сумнівами щодо майбутнього Сульшера на «Олд Траффорд», виникне щось подібне і у відношенні до Погба.

Оцініть матеріал
(29)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Slevin
не было рассказано об еще одном важном факте:
Погба игрок атаки, а с обороной у него не очень.
Он привозит пенальти и голы.
Сейчас тот же Фред выглядит более полезным с пасом и защитными действиями.
А креатив Погба с лихвой заменяет креатив Фернандеша.
igor_986
А что не написали сколько на футболках отбили и на рекламе за него, там в ноль вышли легко. Поль крутой футболист, просто нужна мотивация.
stalevar1250
Продать это несчастье нужно, как можно скорее Погба привёз 3 гола в трёх последних матчах,
1 - в АПЛ пенальти привёз
2.- с турками в ЛЧ привёз пенальти
3- за сборную привёз гол в Лиге Наций из за своей бездарной игры
Скорей бы его продали к едреням!
bzzzzz
Погба просто стал заложником типичной ситуации, когда команда галимо играет, а самым виноватым делается того, от которого больше всего ждут. Но не все почему то понимают, что дело не в отдельном конкретном игроке, один игрок не может по щелчку решить все проблемы команды, проблема в самой команде. Если бы команда показывала хорошую игру, результаты, то и о Погба в плохом контексте никто бы не вспоминал.