Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 20 листопада 2020, 02:21
10196
4

ГРІММ: «Лікар прийняв помилкове рішення. Гру можна провести в 2021 році»

Колишній президент УПЛ прокоментував скасування матчу Ліги націй в Швейцарії

| Оновлено 20 листопада 2020, 02:21
10196
4
ГРІММ: «Лікар прийняв помилкове рішення. Гру можна провести в 2021 році»
blick.ch. Томас Грімм

Колишній президент УПЛ, швейцарський юрист Томас Грімм прокоментував скасування матчу Ліги націй між Швейцарією та Україною.

- Що ваші українські колеги говорять про скасування гри?

- Перша інформація прийшла від УЄФА близько 11:15. Спочатку вони не могли повірити у новини, потім була недовіра. Відповідальні особи негайно почали шукати можливі альтернативні рішення, такі як переліт команди U-21 з Північної Ірландії або команди U-20 з України. Незадовго до 13:00 в УАФ через Швейцарську футбольну асоціацію на німецькій мові був направлений документ «Порядок дій у відношенні гравців і співробітників національної збірної України з футболу».

- У вас був прямий контакт з українцями?

- Так, я сидів з генеральним секретарем УАФ в готелі в Люцерні, коли прийшли ці погані новини. Документ також був відправлений мені в електронному вигляді. Причина запропонованого заходу полягала в тому, щоб «запобігти неконтрольоване поширення 2019-nCov від національної збірної України з футболу до інших людей, зокрема гравців і співробітників швейцарської національної збірної, а також серед населення в цілому». Я не можу зрозуміти цю причину, особливо посилання на широкі верстви населення. Концепції захисту УЄФА передбачають неможливість контакту з «нормальним» населенням. Крім того, обгрунтування засноване на припущенні, що залишиться невідома кількість членів делегації, у яких раніше був негативний результат тесту.

- Ви впевнені, що українці дотримувалися захисних заходів?

- Я не можу відповісти на це питання, оскільки я не був у дорозі з делегацією. Скажу тільки, що весь час, який я провів з українською делегацією в холі готелю, всі без винятку були в захисних масках.

- Судячи з усього, українців теж помітили на території готелю після постанови про карантин.

- Я залишив готель близько 13:00. На той час українська делегація офіційно не отримала документ. На мій погляд, документ ще не був оформлений з юридичної точки зору. У будь-якому випадку, всі гравці і члени команди відразу ж після прибуття з тренування розійшлися по своїх номерах. У разі прийняття рішення з такими наслідками, я очікував, що хтось із відділу охорони здоров'я негайно приїде особисто, передасть остаточне рішення і пояснить наслідки. Поки я не залишив готель, цього не було.

- Але врешті-решт лікар кантону Люцерн помістив на карантин всю команду через новий позитивний випадок коронавірусу. У будь-якому випадку це практика, яка хвилює весь швейцарський спорт.

- У цьому випадку я не можу зрозуміти рішення. Для мене це непропорційно. У порівнянні з сусідніми країнами, в Швейцарії помірні обмеження з точки зору заходів щодо стримування вірусу COVID-19. У більшості кантонів все ще можна піти в ресторан, в тому числі, в кантоні Люцерн. Теоретичний ризик для здоров'я існував для всієї команди і співробітників обох делегацій, а не для населення в цілому. Умови тут не йдуть ні в яке порівняння зі звичайними іграми ліги з футболу або хокею.

- Чому ні?

- Гравці не розміщуються разом в готелі, а повертаються додому після тренування або гри. Безсумнівно, існує підвищений ризик зараження і поширення. В даному випадку вся делегація перебуває під постійним контролем і розміщується в готелі. З людської точки зору небезпеки для населення Люцерна не було. Ніякого контакту не було. Якби компетентний орган визнав тут небезпеку, можна було б вжити додаткових заходів для захисту населення Люцерна. Якби рішення «грати чи не грати» залишалося за УЄФА і обома асоціаціями, це нікому не зашкодило б. Це теж не має нічого спільного з особливим ставленням до спорту.

- Що ви маєте на увазі?

- Я просто питаю себе: де більший ризик зараження? У ресторані з більш ніж 100 неперевіреними гостями або на футбольному матчі з 22 гравцями, які мають негативний результат тесту не пізніше 24 годин? Проте, це дозволило б обговорити спортивну справедливість і відповідне рішення, яке грунтується не на припущенні, а на нових результатах тестів, і, безумовно, зосередити би увагу на здоров'я гравців і співробітників. Навіть якби рішення могло бути таким же. Гравці добре усвідомлюють ризик. Весь час вони грають проти гравців з негативними тестами, які теоретично можуть бути переносниками вірусу.

- Ви юрист і довгий час працювали в УЄФА і ФІФА. Чи отримає Швейцарія технічну перемогу?

- Я можу тільки здогадуватися. Але цієї дискусії можна було б уникнути, якби лікар кантону своїм рішенням не помилився. Наприклад, можна було б перенести гру на середу і ще раз перевірити українську команду перед грою. Якби 13 або більше гравців дали негативний результат, то могли б зіграти. За правилами УЄФА, наскільки я знаю, є два варіанти: технічна поразка або жеребкування. Обидва рішення незадовільні, тому що вони прийняті не на футбольному полі. Навіть у невигідному положенні буде Швейцарія, коли справа дійде до жеребкування.

- Ви бачите інше рішення?

- Можливо навіть новий розклад ігор на наступний рік. Наприклад, гру можна було б провести в якості однієї з ігор підготовки до Євро-2021. На мій погляд, в УЄФА немає ніяких обмежень по часу, щоб провести цю гру в 2021 році. Це було б найсправедливішим спортивним рішенням.

Оцініть матеріал
(76)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій
Футбол | 27 квітня 2024, 10:28 25
Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій

Рік тому команда рвалася в ЛЧ, а зараз може залишитися без континентальних турнірів

Зоря – Оболонь. Прогноз та анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 28 квітня 2024, 06:00 0
Зоря – Оболонь. Прогноз та анонс на матч чемпіонату України

Команди розділяють лише п'ять очок, тож перемога киян наблизить їх у таблиці до суперників

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ihor7003
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
DKTheBest2
Якщо дійде до суду, то у Швейцарії немає ні єдиного шансу виграти діло.
Юрій Ганусяк
не розумію офіційних осіб України, невже вони розглядали можливість грати U-20 або U-21 ?
Alexsandr B
Наши официальные лица из УАФ были готовы выставить 20 летних детей? Это же 100% поражение, и вообще где же здесь честный спортивный принцип когда дети играют против мужиков? М-да вот это руководители....