Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 27 сiчня 2024, 19:59
14428
11

10 найдорожчих тінейджерів світового футболу

Sport.ua - про молодих талантів, яких експерти нині оцінюють дорожче за інших

| Оновлено 27 сiчня 2024, 19:59
14428
11
10 найдорожчих тінейджерів світового футболу
Твіттер Барселони

Трансферні тенденції в світовому футболі все більше та більше зсуваються до того, що багаті клуби воліють за можливості інвестувати кошти в молодих і перспективних талантів, тим самим виключаючи необхідність згодом переплачувати за них втридорога. Скажімо, президент «Реала» Флорентіно Перес відкрито каже про зміну політики «Галактікос» на молодіжний вектор, причому переважно південноамериканський.

Тому ціни на молодих гравців в сучасних реаліях ростуть навіть швидше, ніж курчата на птахофермі. Якщо навесні портал Transfermarkt, посилаючись на коронавірусну кризу, знизив оціночні вартості практично всіх гравців світу, то восени експерти провели чергову переоцінку, завдяки якій майже всі молоді таланти сучасності додали в ціні.

Що ж, давайте поглянемо на те, як виглядає прямо зараз десятка найбільш дорогих молодих футболістів планети, чий вік не перевищує 19 років.

10. Райан ШЕРКІ - 25 млн євро

Вік: 17 років
Громадянство: Франція
Клуб: «Ліон»

Вихованець академії «Ліона» Райан Шеркі має алжирське походження, проте вже заграний за юнацькі збірні Франції. Грає він переважно на позиції центрального атакуючого півзахисника, проте за необхідності може закрити позицію і на будь-якому з флангів. Ще в грудні минулого року контракт Шеркі оцінювався в 8 мільйонів євро, однак менш ніж за рік Райану вдалося зробити серйозний ривок вгору. У Лізі 1 Шеркі дебютував в жовтні минулого року, а в Лізі чемпіонів - в листопадовому протистоянні 2019-го проти «Зеніта». До своїх 17 років хавбек провів уже майже два десятка матчів за першу команду «Ліона», маючи на рахунку 3 забиті м'ячі і 2 результативні передачі. Влітку поточного року президент «ткачів» Жан-Мішель Ола заявляв, що до нього вже зверталися представники «Реала» і «Манчестер Юнайтед» з запитами по Шеркі, але поки французи мають намір зберегти таланта в своїх рядах для ще більшої трансферної капіталізації.

9. Габріел ВЕРОН - 25 млн євро

Вік: 18 років
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Палмейрас»

Про талант Габріела Верона на повний голос заговорили ще в минулому році, коли молодий вінгер разом зі збірною Бразилії виграв чемпіонат світу U-17, отримавши за підсумками того турніру головну індивідуальну нагороду змагання - «Золотий м'яч». Відразу відзначимо, що ніякої спорідненості з відомим в минулому екс-хавбеком збірної Аргентини Хуаном Себастьяном Вероном Габріел не має, проте названий батьками був саме на честь цього футболіста. Рік тому трансферна вартість Габріела Верона оцінювалася в 7 мільйонів євро. Тоді в Бразилії активно циркулювали чутки про інтерес до цього гравця з боку «Шахтаря», але далі інформації в пресі справа не зайшла. Нині контракт Верона оцінюється вже в 25 мільйонів, а тому «гірникам» цей гравець не по кишені, а реально претендувати на його підписання можуть тільки топ-клуби Європи.

8. Габріел МАРТІНЕЛЛІ - 25 млн євро

Вік: 19 років
Громадянство: Бразилія / Італія
Клуб: «Арсенал»

Вихованець школи «Корінтіанса» в 14-річному віці перейшов в куди більш скромний «Ітуано», де продовжив розвиток в юнацьких командах. Через пару років стало зрозуміло, що талант Мартінеллі - це щось особливе, завдяки чому Габріел проходив перегляди в «Манчестер Юнайтед» і «Барселоні», а влітку минулого року за 6,7 мільйонів євро перейшов в «Арсенал». У серпні 2019-го дебютував в АПЛ, в жовтні того ж року - в Лізі Європи. Всього на цей момент Мартінеллі провів за «канонірів» 26 матчів у всіх турнірах, і має відмінну статистику результативності -10 забитих м'ячів і 4 асисти. Нажаль, зараз Габріел не грає через травму коліна, яку він отримав ще в червні. Очікується, що на поле бразилець повернеться не раніше початку наступного року.

7. Джуд БЕЛЛІНГЕМ - 27 млн ​​євро

Вік: 17 років
Громадянство: Англія
Клуб: «Боруссія» Дортмунд

Мабуть, ще рік тому про Джуда Беллінгема знали тільки найпалкіші шанувальники Чемпіоншипу, де юний футболіст починав робити перші кроки на професійному рівні в рядах «Бірмінгема», вихованцем якого він є. У липні нинішнього року Беллінгема у англійців за 23 мільйони євро викупила дортмундська «Боруссія», яка нині дуже активно і грамотно працює на ринку молодих британських талантів. У вересні Джуд дебютував за «чорно-жовтих» у Бундеслізі, а в жовтні встиг провести і свій прем'єрний матч в Лізі чемпіонів. Втім, докладніше про цього хлопця Sport.ua розповідав в рамках окремого матеріалу - «Слідами Санчо. Хто такий Беллінгем і навіщо він Боруссії Д».

6. Такефуса КУБО - 30 млн євро

Вік: 19 років
Громадянство: Японія
Клуб: «Вільярреал» (в оренді з «Реала»)

З 2011 по 2015 роки талановитий японець перебував в академії «Барселони», але потім був змушений покинути Іспанію і повернутися на батьківщину. Втім, по досягненню 18-річчя, Кубо повернувся на Піренеї, однак тепер уже в стан лютого ворога каталонців - «Реала». У минулому сезоні мадридці відправили «японського Мессі», як часто люблять називати в ЗМІ Кубо, в оренду в «Мальорку», а сезон-2020/21 Такефуса проводить також на умовах займу за «Вільярреал». Тільки за останній рік трансферна вартість Кубо зросла вдвічі - з 15 до 30 мільйонів євро, але йому належить зробити ще дуже багато, щоб дійсно перетворитися на футболіста світового рівня. Принаймні, певний скепсис по відношенню до гравців з Японії присутній у багатьох - з часів Хідетосі Накати та кращого періоду кар'єри Сіндзі Кагави «сині самураї» не мали футболіста калібру «топ».

5. Букайо САКА - 40 млн євро

Вік: 19 років
Громадянство: Англія / Нігерія
Клуб: «Арсенал»

Цей молодий футболіст нігерійського походження є вихованцем академії «Арсеналу» і здатний закрити фактично будь-яку позицію на лівому фланзі - від захисника до атакуючого півзахисника. В англійській Прем'єр-лізі Сака дебютував ще 1 січня 2019 року, а за пару місяців до цього провів свій перший матч на професійному рівні. Примітно, що таким виявився поєдинок «канонірів» в Лізі Європи проти «Ворскли», коли полуторний склад «Арсенала» виявився сильнішим за нашого повпреда з рахунком 3:0. За останній рік Букайо Сака домігся неймовірного прогресу, що дозволило йому в жовтні 2020-го дебютувати в національній збірній Англії, а також серйозно наростити трансферну вартість - з 7 до 40 мільйонів євро.

4. РОДРІГО - 45 млн євро

Вік: 19 років
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Реал»

Бразильський вінгер Родріго - один з тих, хто в даний момент яскраво ілюструє трансферну стратегію «Реала», орієнтовану на покупку зірок майбутнього. Влітку минулого року мадридський топ-клуб заплатив «Сантосу» 45 мільйонів євро за викуп хавбека, і поки той поступово інтегрується в гру першої команди «бланкос». До теперішнього моменту на рахунку Родріго вже 33 матчі, 8 голів і 6 асистів за «Реал», хоча в більшості випадків він з'являвся на полі на заміну. Можливо, поки бразилець не демонструє в Іспанії настільки яскравого прогресу, який багато хто очікував від нього побачити, але в цілому його гра не дає засумніватися, що потенціал в Родріго закладений просто величезний.

3. Мейсон ГРІНВУД - 50 млн євро

Вік: 19 років
Громадянство: Англія
Клуб: «Манчестер Юнайтед»

«Манчестер Юнайтед», який переживає не найкращі свої часи, просто змушений робити ставку на вихованців клубної академії. Втім, ця стратегія не виглядає відверто провальною, просто молодим талантам потрібно трохи більше часу на адаптацію до дорослої гри. Одним з тих, хто вже зараз радує шанувальників «червоних дияволів» якісним футболом є 19-річний Мейсон Грінвуд. Його дебют в Прем'єр-лізі відбувся в березні минулого року, але на цей момент вінгер має вже 61 матч, 19 голів і 6 результативних передач за першу команду «Манчестер Юнайтед». Відзначимо також стрімке зростання ціни на гравця: за оцінками Transfermarkt в грудні минулого року вартість Грінвуда становила 20 мільйонів євро, а нині вона вже в два з половиною рази більша.

2. Едуардо КАМАВІНГА - 50 млн євро

Вік: 17 років
Громадянство: Франція / Конго / Ангола
Клуб: «Ренн»

Якихось два роки тому про цього гравця ніхто нічого не знав, крім скаутів, що спеціалізуються на молодіжному футболі. Едуардо Камавінга в квітні минулого року дебютував у французькій Лізі 1 в рядах рідного «Ренна», вихованцем академії якого він і є. На той момент хавбеку було всього 16 з невеликим років, а тому його успішна гра викликала справжній фурор серед фахівців. У вересні минулого року Камавінга дебютував у Лізі Європи, а через рік - його «Ренн» грає вже в Лізі чемпіонів. 8 вересня Едуардо дебютував в національній збірній Франції, причому відразу ж забив - на жаль, в ворота національної збірної України, ставши наймолодшим автором гола за останні 106 років історії «триколірних». У купівлі юного хавбека вже зацікавлений цілий ряд топ-клубів континенту, а його трансферна вартість, за оцінками Transfermarkt, зросла з вересня минулого року по нинішній момент більш ніж в 12 разів - з 4 до 50 мільйонів євро.

1. Ансу ФАТІ - 80 млн євро

Вік: 18 років
Громадянство: Іспанія/Гвінея-Бісау
Клуб: «Барселона»

Ансу Фаті став ще одним молодим гравцем, який увійшов в історію завдяки матчу проти збірної України. 6 вересня Ансу забив українцям, ставши наймолодшим автором забитих м'ячів в історії збірної Іспанії. Прогрес Фаті за останній час також є дуже значним. Нині Ансу вважається багатьма наступником Ліонеля Мессі в «Барселоні», а каталонці вже встигли відхилити ряд запитів щодо трансферу тінейджера від топ-клубів континенту на кшталт «Манчестер Юнайтед» і «Ювентуса».

Більш докладно про Ансу Фаті Sport.ua нещодавно розповідав в рамках спеціального матеріалу: «Син емігранта, який міг завершити кар'єру в 13 років. Історія Ансу Фаті».

Оцініть матеріал
(63)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Марсель – Бенфіка – 1:0 (пен. 4:2). Як Трубін програв серію. Відеоогляд
Футбол | 19 квітня 2024, 06:23 0
Марсель – Бенфіка – 1:0 (пен. 4:2). Як Трубін програв серію. Відеоогляд

Дивіться відео голів та огляд поєдинку чвертьфіналу Ліги Європи

ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті
Футбол | 18 квітня 2024, 19:37 0
ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті

Український воротар виграв серію пенальті у матчі з «Манчестер Сіті»

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Руслан Косенко
18-19 лет. А у нас в 25 лет всё еще считаются перспективной молодёжью)))
Віталій Яценко
Всім цим гравцям по суті видані аванси. У більшості за плечима максимум 1 сезон. Фаті от ахіл розірвав. Яким він повернеться після травми? Грінвуд втратив місце в старті МЮ в цьому сезоні. Шеркі також виділявся на юнацькому рівні, але у першій команді Ліону поки видатного нічого не зробив. Тому так - талановиті гравці, але дуже молоді. Більшість тільки починає грати.
По українським гравцям, то у нас зараз теж з'являються тінейджери - Забарний, Судаков, Нещерет. Їм по 18 і вони вже грають. Забарний - взагалі вже гравець основи і Збірної України, і Динамо. А йому 18 тільки 2 місяці тому виповнилось. Якщо подивитись, то не так багато у цьому віці грає у світовому футболі гравців. І далеко не всі вони реалізують себе у дорослому футболі згідно виданих авансів. Деле Алі як розпочинав, які аванси у 18-ть. Але останні декілька років він тільки деградує. На сьогодні він навіть у заявку вже не потрапляє.
umnuy2
Фати крут
Родриго тоже ничего
VK-Sport
Очень сомневаюсь, что хоть один из них добъется успехов Месси или Роналду
Александр Шевченко
список лажа... без додо, тото, бэбэ и прочих соломонов...
Александр Шевченко
А де кроты? Их нет хде там всякие додо хуядо, тото и прочая живность? Ха, да они уже не тинейджеры и никому в Европе не сдались после 0-6 0-5 0-3
Артур Смайл
Практически все цветные. Скоро европиоиды станут редкостью в состав ТОП клубов Европы.
pricolist
Спорт юа, а это нормально, что у вас одна фотка для Гринвуда и Камавинги?