Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 07 листопада 2020, 06:26
9003
28

Скрипник і Зоря: на місці кроком руш!

Оглядач Sport.ua - про очевидну стагнацію найкращого українського тренера минулого сезону

| Оновлено 07 листопада 2020, 06:26
9003
28
Скрипник і Зоря: на місці кроком руш!
ФК Зоря. Віктор Скрипник

«Намагалися, розмовляли, тренувалися, старалися увійти в гру правильно. Але коли знову на початку матчу пропускаємо м'ячі - це вже починає дратувати» - це слова головного тренера «Зорі» Віктора Скрипника після програного начисто матчу Ліги Європи проти АЕКа.

Ці слова, втім, як і вся його післяматчева прес-конференція, однозначно наводять на думку, що тренер луганців дає адекватну оцінку тому, що сталося. Після гри з «Лестером» Віктор Анатолійович говорив, що, мовляв, «ми не були хлопчиками для биття» і що, мовляв, все ще попереду, після «Браги» наставник стверджував, що не має «великих претензій до команди», тепер ось фактично визнає, що майже нічого не виходить. І ось що цікаво: Скрипник не баламутить з цього приводу, не намагається видавати бажане за дійсне, він дійсно щирий у своєму нерозумінні. Пам'ятаєте його вираз обличчя після того, як рахунок в грі з бронзовими призерами чемпіонату Греції став 0:3? Віктор навіть перестав жувати жуйку, а в погляді читався таке відчужений подив, нерозуміння...

За словами очевидців тренувального процесу, на «позакласних» заняттях у футболістів «Зорі» виходить практично все. Але от коли справа доходить до «контрольної роботи», то «знову двійка».

Розібратися в тому, що відбувається нескладно, з одного боку. Тому що чимало причин ігрової кризи «Зорі» і стагнації її головного тренера лежать на поверхні. Але є і такі моменти, про які ми можемо тільки здогадуватися. А то і зовсім не знати.

***

Щоб докопатися до самого «фундаменту» проблеми, давайте підемо від простого до складного. Отже, очевидним фактом є серйозний кадровий недобір в команді. У міжсезоння «Зорю» з різних причин покинули відразу чотири не просто гравці основного складу, а футболісти, що визначають ігровий стиль колективу. Мова, як ви розумієте, про Тимчика, Михайличенка, Чеберка і Леднєва. Якщо в цей список додати і Русина, який пішов трохи раніше, вийде мінус півкоманди. Остання трансферна кампанія «Зорі» виявилася однією з найгірших за останні три роки. З претензією на основний склад з новачків можна згадати, хіба що, Фаворова, та й того - з натяжкою: екс-капітан «Десни» на новому місці стартував жваво, але так само швидко і здав.

Решта поповнення - з когорти «щоб було». Та щоб посилити і без того серйозну роль в клубі відомому вітчизняному агенту Вадиму Шаблію. Плюс до всього - травми. В даному випадку якщо випадуть два гравці, вже проблема. Не було через пошкодження Абу Ханни і Громова, і Скрипник гарячково латав проломи не надто якісним підручним матеріалом. У зв'язку з цим потрібно визнати, що «Зоря» і близько не має «честолюбних дублерів», які, як виявилося, є у «Шахтаря» і «Динамо». Тренер луганчан був змушений ставити на місце лівого захисника гравця атакуючого плану Хомченовського, а на місце центрбека - опорника Цвека. Весь цей клубок кадрових проблем не міг не позначитися на результатах команди. І він позначився. Причому не тільки на міжнародній арені, а й на внутрішній.

З цього приводу виникає цілком логічне запитання: а хіба Скрипник чи клубне керівництво не бачили, що після відходу лідерів «тили» оголилися, і команді потрібна свіжа і кваліфікована кров? Відповім відразу без пересудів: бачили, знали, розуміли. Але в підсумку вийшло так, як вийшло. Чому не вийшло краще? Теж все просто: відповідь «зарита» у літньому міжсезонні. Ну, ви пам'ятаєте тренерську «сагу» в «Зорі»: як Скрипник почав збиратися було в «Динамо», потім в «Дніпро-1», як на зміну Віктору Анатолійовичу майже вже прийшов Олександр Бабич, який начебто навіть провів тренування, але в підсумку Скрипник так нікуди і не пішов. І це як раз той випадок, коли «ложечки знайшлися, але осад залишився».


ФК Зоря. Віктор Скрипник

Після тих мук і торохкань відносини головного тренера «Зорі» Віктора Скрипника і президента луганського клубу Євгена Геллера зіпсувалися по саме «не можу». Євген Борисович так і не зміг пробачити Віктора Анатолійовича за «зраду», що майже трапилася. Більш того, Геллер настільки охолонув до свого «дітища», що, за наполегливими чутками, перестав вкладати в клуб гроші. Главу «Зорі» швидше побачиш на матчах київського «Динамо», а ось на поєдинках своїх підопічних ви його навряд чи зараз знайдете. За словами найближчого оточення президента «Зорі», Геллер вважає, що клуб не повинен функціонувати за рахунок чиїхось подачок, а повинен жити на зароблені власним «горбом» кошти. Тому головним джерелом фінансування в клубі були трансфери: гроші від продажу «ліквідного товару» йшли на зарплати. А оскільки з продажами у «Зорі» справа поставлена, все-таки, не так, як в «Бенфіці» або «Порту», ​​часом доводилося чекати заробленого до чотирьох місяців. Власне, ось цей не надто приємний нюанс і змусив Скрипника дивитися «наліво».

Чому ж тоді Геллер не звільнив Скрипника перед початком нового сезону, адже можливість і привід були? Так, привід дійсно був. Але ось можливість... Справа в тому, що контракт між сторонами підписаний на три роки - до літа 2022-го. І трудовий договір Віктора Анатолійовича - це не якась там «джентльменська угода», а серйозний юридичний документ, який зареєстрований, подейкують, і в Німеччині теж. Нібито німецький агент Скрипника постарався. Загалом, якщо розірвати цей контракт в односторонньому порядку, тобто з боку клубу, Скрипнику відомством Геллера довелося б заплатити майже мільйон євро неустойки. «Воно нам треба»? - приблизно так подумав президент «Зорі», і вирішив залишити Скрипника і на нинішній сезон. Більш того, подейкують, що президент і тренер, котрі побили горщики, таки порозумілися, але від колишньої ідилії вже не залишилося і сліду. Тому і доводиться Віктору Анатолійовичу відшукувати дуже-дуже внутрішні резерви.

***

Але, як ви розумієте, справа аж ніяк не тільки в зіпсованій комунікації чи проваленій трансферній кампанії. Проблема і в Скрипнику теж. Причому проблема чимала. Протягом минулого сезону тренер «Зорі» наочно показав, що вміє поставити своїй команді швидкий, зрілий і атакуючий футбол. Високим пресингом «Зоря» змітала майже всіх своїх суперників, включаючи і двох наших грандів. Непогано виглядала «Зоря» і в кваліфікації Ліги Європи, де була зупинена за крок до групи «Еспаньолом». Підсумкове третє місце в УПЛ, а по ходу «п'єси» - і реальні наміри на друге зробили тренера «Зорі» на нашому затхлому футбольному болоті такою собі копією Брендана Роджерса, ковтком свіжого повітря.

Однак, чим далі в ліс, тим свіже повітря поступово розсіювалося. Отримавши в результаті після всіх пертурбацій в своє управління команду нітрохи не кращу за «Олександрію» або «Колос», тренер «Зорі» теж перестав бути особливим. Відсутність гнучкості - ось головна до нього претензія. Особливо в єврокубках. Його б'ють, потім знову, а потім ще, причому боляче і по справі, а він носиться зі своїми закостенілими 4-3-1-2, як Арсен Венгер зі своїм бажанням змінити правило фіксації офсайду. Та поміняй ти хоч щось, хоч якось, дивись, і не програли хоча б АЕКу. Але все залишається на колишньому місці. І тренер «Зорі» з щирим подивом дивиться, як його команду рвуть на клапті абсолютно нічим не примітні вояжери з Еллади...

Який вихід із ситуації? Ну, якщо прибрати головного тренера «Зорі» дуже непросто, та й його успішний багаж минулого сезону все ще, як та залікова книжка, продовжує грати на його користь, потрібно дати йому ще шанс. Так, євросезон вже не врятувати, адже про вихід в євровесну довелося забути вже після гри з «Брагою», але, може бути, отримавши невеликий перепочинок (через вікно для матчів збірних), Скрипник зможе перебудувати гру і здобути зі своїми підопічними хоч якісь очки, щоб врятувати змагальне лице.

Хоча, якщо чесно, у віддаленій перспективі я вже не дуже вірю в цього тренера саме в цій команді. Не вірю в силу того, про що було сказано вище. А ще й тому, що наступний сезон Скрипнику-тренеру майже завжди давався важче, ніж попередній. Згадайте, як він жваво почав в Бундеслізі з «Вердером» в жовтні 2014-го, і як безславно закінчив з «музикантами» у вересні 2016- го. Напевно, Вікторові Анатолійовичу ще дійсно не вистачає чогось такого, що не дозволяє йому вважатися топ-наставником. Можливо, з роками це пройде. І прийде не тільки досвід, але і чуйка. І я б дуже хотів, щоб було саме так.

Але поки що найкращий тренер минулого сезону загубився десь в степах між Запоріжжям і Дніпром, і разом зі своєю командою наполегливо тренує ходьбу на місці.       

Оцініть матеріал
(42)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ексчемпіон світу оцінив скандальне рішення судді перервати бій Усик – Ф'юрі
Бокс | 23 травня 2024, 02:42 1
Ексчемпіон світу оцінив скандальне рішення судді перервати бій Усик – Ф'юрі

Ріккі Хаттон висловився про 9-й раунд у поєдинку Олександра та Тайсона

ТАЛЛЕС: «Гра з Динамо – найважливіша в цьому сезоні»
Футбол | 23 травня 2024, 16:33 12
ТАЛЛЕС: «Гра з Динамо – найважливіша в цьому сезоні»

Хавбек «Руха» – про матч 30-го туру УПЛ

Коментарі 28
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex86 1
Вина тренера тут минимальна с такой политикой клуба, ну а если нужен тренер который готов каждый день тасовать состав сомнительных футболистов, то Вернидуба верните, он адаптирован к этому срачу в клубе и все что сможет - выжмет, особо много не выйдет правда.
Don Sergio
На качество состава и его глубину посмотрите, чудес не бывает
zakharka
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Stanislav Matusevych
Щодо Геллера та відносин у клубі все вірно, питань немає. А от щодо майстерності самого Скрипника, як тренера - величезні.
"Високим пресингом «Зоря» змітала майже всіх своїх суперників, включаючи і двох наших грандів. Непогано виглядала «Зоря» і в кваліфікації Ліги Європи, де була зупинена за крок до групи «Еспаньолом»." Нічого подібного. Якщо Зоря когось і змітала, то тільки наші посередні команди в УПЛ. Адже минулорічний чемпіонат був явно найслабшим за рівнем за останнє десятиріччя. Провалились Ворскла з Маріуполем, недавні учасники єврокубків, не дуже виразно виглядала Олександрія, особливо навесні. Про Динамо краще взагалі помовчати. От і вийшло, що до верхньої шістки потрапили один дебютант УПЛ і один майже дебютант. Звичайно, з такими суперниками потрібно розбиратися. І все одно ледь не втратили навіть третє місце і героічно тягнули час із Десною, навіть не намагаючись зачепитися за друге, лігочемпіонівське. А з Еспаньолом взагалі вийшов грандіозний провал. Виграний перший тайм першого матчу завдяки неймовірному обсягу бігової роботи, після якої до 60-ї хвилини команда в нуль здохла фізично і добре, що тільки 3 у підсумку пропустила. Так після цього навесні було дві рівно таких же поразки від Динамо. Один в один. Нічому блискучий тренер С. не здатен вчитися.
Ну і зараз. Він з таким здивуванням каже: те, що проходить в УПЛ, не вдається в єврокубках. Дивно, ну чому ж так? Якого рівня той тренер, що не розуміє настільки елементарних речей? Навіть тренер Браги заявляє, що Зоря однаково грає з усіма суперниками, тому вони знали, як протистояти. Ну не можна грати з Брагою, як з Рухом. Ніби ж не біном Ньютона. Але для геніального тренера С. це стає одкровенням. Він продовжує щось розповідати про футбольну філософію Зорі, ще якісь дурниці верзе. Яка там філософія? У Барселони початку 2010-х, у нинішнього Ліверпуля можна казати про свою філософію гри. І ось вони на піку, дійсно, могли грати виключно у свій футбол, не підлаштовуючись під інших. Але тільки на піку, бо нинішня Барса зі своєю тіки-такою вганяє в сум. А у цього філософа провінційна команда, з мінімальними фінансовими можливостями і посередніми виконавцями. У неї немає шансів на позитивний результат навіть проти Браги у відкритому футболі. Не кажучи вже про Лестер. Навіщо ж у такий футбол постійно грати? Отримувати по голові і знову робити те саме?
Коротше кажучи, мені ще минулої осені стало зрозуміло, чому великий тренер С. нікому не був потрібним у Німеччині навіть після стартового успіху з Вердером. Регіональні ліги, ФК Рига - то його максимум. Без вміння адекватно оцінювати рівень і можливості своєї команди, без варіативності тактик навіть на рівні Зорі йому робити нічого. Тому залишається тільки чекати його відставки. Може, тоді й Геллеру знову стане цікавішою власна команда. Здається, що чекати доведеться довго, адже до філософа найпростіші речі доходять, як до жирафа. А то й не доходять взагалі.
Alex86 1
Победа над «Зарей» стала исторической для АЕКа. Всего лишь три раза в своей еврокубковой истории «желто-черные» смогли забить 4 гола в выездной встрече. Этот поединок стал четвертым. Один раз мы выиграл 4:2, второй сыграли вничью 4:4 и только в 2002 году удалось выиграть 4:1 у «Маккаби». Так вот встреча с «Зарей» стала первой за последние 18 лет, когда АЕК забивает 4 гола на выезде. Первой за всю историю нашего клуба в еврокубках, когда мы забиваем 4 гола на групповом этапе, первый раз, когда мы выиграли с разницей в три мяча на групповом этапе и к тому же это первая победа над украинским клубом в еврокубках. И сразу разгром. Спасибо «Заре», что она помогла нам установить новые еврокубковые рекорды. Давно уже АЕК не играл против таких слабых команд.
Юрий Карпенко
Все эти проблемы были 10 лет пока был Вернидуб, но как только он ушел, сразу оказывается Заря начала влетать все подряд
Vladislav Pohily
З сезону в сезон підтверджується одне просте правило: без нормальних фінансів претендувати на вихід з групи не можливо. Що Ворскла там грала, що Олександрія, що Зоря - результат однаковий. На вільних агентах і футболістах по 100 тисяч можна виїхати в УПЛ, для нормальних виступів у єврокубках потрібна зовсім інша якість виконавців.
Kevko
Сам клуб - сплошная проблема. Кажется, что владелец не будет совершенно огорчен, если клуб исчезнет. Возможно еще как то протянут на деньгах от ЛЕ, продавать уже особо некого. На горизонте - повторение пути Черноморца, Металлиста, Карпат...
Артур Смайл
Геллер считает, что клуб не должен функционировать за счет чьих-либо подачек, а должен жить на заработанные собственным «горбом» средства.
---------------
И тут возникает резонный вопрос, а накуя Геллеру тогда вообще нужен клуб?? Невозможно в украинснких реалиях жить футбольной команде по средствам, по крайней мере долгое время. Заря и так достаточно держалась, благодаря героизму Рафаилова и Вернидуба. Один умудрялся находить талантливых игроков и продавать их потом за норм цену, второй каждый год умудрялся липить боеспособную команду из того что было, но так продолжаться вечно не могло.
Артур Смайл
По поводу Скрипника, как я вчера сказал, если до Скрипника за два матча лиги европы не дошло, что у него в оборе полная дыра и с такой дырой смерти подобно играть в тотальный футбол на атаку, то простите, он идиот. С АЕКом произошло ровно то, что и должно было произойти. Уже по первым пяти минутам я понимал, что Заря и этот матч проиграет. И готов поставить большие деньги на то, что Заря проиграт и оставшиеся два, если Скрипник упрямо будет гнуть свою линию и не поменяет тактику на эти матчи.
Артур Смайл
у него в обороне*
Артур Смайл
Спорт юа, когда вы вообще добавите функцию РЕДАКТИРОВАТЬ?? На всех нормальных сайтах она уже есть.
Nazarij - Oleg
Зоря в повній сраці !
axylinam
У Зари какашечный набор игроков,плюс вместо скамейки запасных табуретка на трёх ножках,отсюда и позор в еврокубке
adidas777
Согласен с выводами сделанными в этой статье. А поэтому не вижу ни одного аргумента за то, что бы Скрипник оставался главным тренером Зари.
Евросезон уже провален, но сезон в УПЛ никто не отменял. Думаю со Скрипником Заре светит максимум за шестёрку бороться, но не выше.
upiter8
Я не пойму шотои - Скрипник ещё тренер Зари?????((((((((((
upiter8
Ну если руководство не уволило, так может сам бы Заявление об Уходе написал бы... Так по крайней мере было бы справедливо по отношению к Болельщикам!