Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 05 листопада 2020, 11:35
4401
3

Барса: Бартомеу пішов, але проблеми залишилися

Sport.ua - про перманентну кризу в стані суперника «Динамо» по третьому туру ЛЧ

| Оновлено 05 листопада 2020, 11:35
4401
3
Барса: Бартомеу пішов, але проблеми залишилися
ФК Барселона. Хосеп Бартомеу

Риба гниє з голови. Це правда: саме там потрібно шукати корінь всіх бід. Але іноді ситуація настільки запущена, що навіть гільйотина не допоможе. Стан речей в колись найкращій команді світу - «Барселоні» - саме такого порядку.

27 жовтня цього року став практично червоним днем ​​календаря для всієї Каталонії і околиць. Кричали жінки «ура» і в повітря чепчики кидали. А може, і ще дещось. Це не жарт, ненависний усіма апологетами «блауграни» президент клубу Хосеп Марія Бартомеу подав у відставку. Причому добровільно. Але ось що цікаво: за день до цієї знаменної події Бартомеу заявляв, що, мовляв, не дочекаєтеся, але наступного ранку було, немов у класика: «я втомився, я йду».

Про причини такого «розвороту» в голові вже екс-керманича «більше, ніж клубу» навряд чи потрібно довго сперечатися, адже він пішов би в будь-якому випадку. Тому що процедура по його відставці вже була запущена.

***

Першим кроком до «виносу тіла» став збір підписів уболівальників «Барселони», які мають право голосу на виборах - так званих сосьос. За статутом клубу, якщо 15 відсотків «власників акцій» висловляться за скликання позачергового референдуму, на якому буде розглянуто єдине питання - про довіру президенту і його команді, президент клубу не зможе накласти вето на такий плебісцит. Як і передбачалося, бажаючих проголосувати за відставку Бартомеу виявилося значно більше, ніж необхідні «конституцією» 15 відсотків. Референдум цей повинен був відбутися в перших числах листопада. І як не намагався Бартомеу відстрочити проведення заходу, посилаючись на епідемію коронавірусу, йому це зробити не вдалося: влада Каталонії дала «добро» на цю процедуру. Тому Хосеп Марія й вирішив зберегти хорошу міну при поганій грі: пішов сам, не чекаючи, коли його «підуть».

Звістку про те, що «король помер», сприятливо сприйняли не тільки у вболівальницьких колах «блауграни», а й в самій команді. За інсайдами каталонської преси, багато чинних гравців віце-чемпіона Іспанії, в тому числі і Мессі, зітхнули ледь не з полегшенням: аж надто токсичною була атмосфера в клубі за Бартомеу.

Але незважаючи на те, що Бартомеу пішов, справи в клубі і команді не пішли в гору. Власне, вони апріорі не могли покращитися ось так, відразу. Аж надто все запущене, занадто багато питань без відповіді, занадто багато часу втрачено. Щоб розгребти барселонські «авгієві стайні», знадобиться напевно не один місяць.

***

У серпні здавалося, що винуватцем усіх бід саме в команді був Сетьєн. Призначений на швидку руку керманичем однієї з найсильніших команд континенту недавній безробітний, який ще вчора розчулювався від виду корів, що пасуться, спробував було прищепити колективу своє бачення гри, спробував змусити Мессі грати не тільки на себе, а й на команду. Не вийшло. Провал на внутрішній арені і фіаско 2:8 в Лізі чемпіонів від «Баварії» визначили долю Кіке. Його прибрали так само безцеремонно, як і призначили. Бартомеу хаотично шукав наступника Сетьєна, і знайшов у збірній Нідерландів. Тоді здавалося, що залізний Куман, легенда клубу і прогресуючий коуч, не буде панькатися з лідерами команди і твердою рукою наведе порядок.

В принципі, на даний момент ми можемо сміливо говорити, що у Рональда не вийшло. Розвалити основи, боязко закладені своїм попередником, у Кумана вийшло. Але ось створити щось своє - поки ні. До того ж, новому керманичу «синьо-гранатових» так і не вдалося по-справжньому знайти точки дотику з Мессі. Флегматичний ідол «Камп Ноу» після феєричного вльоту «Баварії» захотів піти з команди. Причому захотів по-справжньому, до сліз і кольок. Лео в результаті залишився. Але, таке деколи складається відчуття, що краще б аргентинець пішов. Тому що зараз це не Мессі. Це його тінь.

Капітан і ватажок «Барселони» не забиває в чемпіонаті Іспанії вже п'ять турів поспіль. Після шести зіграних матчів «Барса» займає лише 12 місце в ЛаЛізі. В активі Лео по всіх фронтах - лише три результативні удари, і всі вони - з одинадцятиметрової точки. Не кращі показники і в інших гравців. Навіть у Фаті, який так жваво почав, але теж, схоже, потрапив під вплив загальної меланхолії. Загалом, немає гри, немає бажання, немає вогню. Таке враження, ніби всі роблять один одному ласку, виходячи на футбольне поле.


ФК Барселона. Ліонель Мессі

Вилікувати цю безнадію винятково цілющими розмовами вже, на мій погляд, не вдасться. З тієї простої причини, що хвороба серйозно і глибоко проникла в немічний командний організм. Розмови про зміну поколінь були актуальні ще за каденції Вальверде. Але тоді вони так і залишилися розмовами, адже геній Мессі тоді був ще здатний на локальне диво. Зараз це вже і не розмови зовсім, а несамовитий крик. Але омолоджувати «Барселону» по ходу сезону у Кумана майже не виходить: молодь поки що не тягне, старожили - вже не тягнуть. Замкнуте коло, одним словом.

***

Чи є з нього вихід? Ну, мудреці кажуть, що вихід є завжди. І найчастіше він там, де і вхід. Цілком можливо, що при іншому тренерові «Барса» б швидше пройшла досить хворобливу зміну курсу і кадрів. Схоже, непоганий, взагалі-то, тренер Куман потрапив в команду своєї мрії не в той час. І зараз йому потрібно або змиритися з ситуацією і працювати за інерцією, як працював до нього Вальверде, або ж зробити команді ще болючіше, засадивши на лавку Мессі, Піке і інших «сенаторів». І спробуй розберися, який із цих варіантів гірше для команди і краще для самого тренера.

Вбачається, що в такому режимі - тотальної турбулентності, коли команду буде трясти на кожній вибоїні і кидати від крайності в крайність, - «Барса» буде грати як мінімум до кінця року. І вся сіль в тому, що змінити становище практично неможливо, тому що всі учасники процесу мимоволі або свідомо стали його заручниками. Напевно Куман не здогадувався, у що він може вляпатися. Але якщо назвався грибом, лізь за потрібною адресою. Розбалансовані і розтреновані гравці теж не можуть грати як раніше, хоча напевно і хотіли б. Немає на даний момент і «керівної і спрямовуючої» руки: Бартомеу пішов, але нового президента поки немає: вибори повинні відбутися орієнтовно через три місяці. Зараз же клубом рулить «тимчасовий уряд» на чолі зі старожилом «Барси», главою Економічної комісії Карлесом Тускетсом. Цей досвідчений функціонер трудиться в структурі «блауграни» вже більше сорока років, але у нього немає президентських амбіцій. У інших - є, а ось Тускетс свою задачу бачить в плавній передачі клубних справ від команди Бартомеу до команди нового керівника.

Загалом, лихоліття зараз в «Барселоні», справжнісіньке. По всіх фронтах. Так, команда все ще залишається за кадровим потенціалом однією з найсильніших у світі, і з цим не посперечаєшся. Як і з тим, що у Мессі і його партнерів, вже вибачте за банальність, не горять очі і не біжать ноги. Цю листопадову нудьгу «Барси» можна використовувати проти неї. У «Хетафе» і «Алавеса» ж вийшло. Не кажучи вже про «Реал».

Може, вийде і у нашого «Динамо»?

Читайте також: Життя без Бартомеу. Що тепер чекає на Барселону і Мессі?

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Роман Захарчук
Может, получится и у нашего «Динамо»?
Мне нравится как начало играть динамо не все выходит не все справляются. но играть начали интереснее. со временем будет и результат, но очень слабо в ето верится в сегодняшней игре против барсы
Игорь Петров
Если никакая Барселона обыгрывает Ференцварош 5:1, а никакой Месси терзает её оборону весь матч, что тогда будет, если они станут какими. Хватит писать всякую чушь, этими опусами Динамо не сильно ободришь, а ввести в заблуждение можно. И кстати, в европейских клубах президент, это парадный генерал, в отличии от наших для судьбы клуба это не имеет никакого значения.
Barsa_che
Динамо б проблемы Барселоны. Сегодня увидим, какие у них проблемы. 2 : 0 с Ювентусом на его поле, 5 : 1 с Ференцварошем, причем Барселона 30 минут играла в меньшенстве. А чемпионат Испании только начался, так что там еще все впереди.