Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 04 листопада 2020, 13:47
4944
1

Життя без Бартомеу. Що тепер чекає на Барселону і Мессі?

Вибори, вибори…

| Оновлено 04 листопада 2020, 13:47
4944
1
Життя без Бартомеу. Що тепер чекає на Барселону і Мессі?
ФК Барселона. Ліонель Мессі

Абсолютно несподівано минулого тижня президент «Барселони» Хосеп Марія Бартомеу взяв і відмовився від престолу, за який тримався що є сил з 2014 року. Цього хотіли, здається, всі, але... що далі? Відповідаємо на питання.

Чому він пішов?

Бартомеу розумів, що референдум означав би його відхід у будь-якому випадку. Проблеми «Барселони» ставали більш численними з року в рік, причому почалося все з моменту появи каталонця на новій посаді. А точніше - з несподіваного відходу Сандро Роселя в розпал скандалу, пов'язаного з переходом Неймара.

Тоді «Барселона» погодилася виплатити 4,4 млн фунтів штрафу владі за несплату податків. Після відходу бразильця в «ПСЖ» «блауграна» спробувала посилитися Дембеле, Коутіньйо і Грізманном, але марно. У той же час керівництво всіляко намагалося замазати минулі успіхи Йохана Кройфа і Пепа Гвардіоли - в цьому допомогли фахівці з соціальних мереж.

 «Барса» виграла три з останніх п'яти чемпіонств, але в Лізі чемпіонів їхній рівень окрім, як ганебним, не назвеш. Ну а після пандемії оголилися й інші непоодинокі проблеми клубу.

Чи вплинув Ліонель Мессі та гравці на те, що трапилося?

Трансферна сага за участю Ліонеля Мессі цього літа виразно позначилася. Не можна забувати і розгромне інтерв'ю Жерара Піке. За словами джерела всередині команди, «між гравцями і правлінням не існує жодної довіри».

«Головна причина - банальна втома людей, - вважає Марк Дух з Més que una Moció. - Ми вже багато років сердимося на наш клуб, а в соціальних мережах видно тільки негатив. То «шпигунський» скандал, то грошей немає, то дивне посилення... все не так. І фанати втомилися терпіти».

Хто тепер візьметься за «Барселону»?

У відповідності до внутрішніх правил (пункт 35,4) буде обрана тимчасова група управління. Головним стане Карлос Тускетс, головний фінансист клубу. Сама група буде складатися з семи членів. Тускетс вже працював з президентом Хосепом Луїсом Нуньєсом, а сам він керує приватним іспанським банком Banco Mediolanum, серед клієнтів у минулому значився скандальний Сільвіо Берлусконі.


apelotita.com. Карлос Тускетс

Головне завдання тимчасової групи - організувати вибори нового президента і ради директорів. За правилами, вибори повинні відбутися до кінця січня 2021 року.

Група займеться всім: вибором дати, списком тих, хто зможе голосувати, організацію окремого «комітету у справах виборів», презентацією кандидатів і, власне, підрахунком голосів.

Хто головні кандидати?

У той час, як будь-хто з «Барселони» в теорії може номінуватися, у кожного кандидата має бути як мінімум 5,506 підписів. Більше того: потрібно мати банківські гарантії в розмірі 15 відсотків від річного бюджету - а це близько 120 млн євро.

П'ять попередніх кандидата вже є: Віктор Фонт, Тоні Фрейкса, Агусті Бенедіто, Жорді Фарре і Луїс Фернандес.

Що стосується Фрейкси, то він - старий товариш Бартомеу і Роселя.

Бенедіто - давній критик недавнього керівництва. Фарре було менше чутно, проте саме він у результаті і «добив» Бартомеу. Фернандес - місцевий бізнесмен, який хоче об'єднати всі сторони і заспокоїти, нарешті, бурхливих фанатів.

Серед інших можливих претендентів на трон значаться Жоан Лапорта, який був президентом з 2003 по 2010 роки. Хав'єр Вілахоана - ще один логічний кандидат. До недавнього часу він був директором «Барселони Б» і жіночих команд. Жоржи Роче - екс-президент «Жирони» і футбольної федерації Каталонії - нібито підтримується Роселем, який все ще не позбувся свого впливу в клубі.

Фонт давно вважається головним претендентом - він уже не раз згадував свою близькість до Хаві. Джерело в клубі також заявляло, що «готове поставити всі гроші на нього». Але Лапорта все ще популярний в середовищі уболівальників - допомагає асоціація із золотою епохою Гвардіоли. Але варто пам'ятати, що результати голосувань «Барселони» завжди майже непередбачувані.

Як правило, кандидати представляють свій «проект», який повинен працювати з першого ж дня. Але нинішній клімат може все перекреслити: швидше за все, жоден з претендентів не зможе пообіцяти гучні підписання.

Чого чекати щодо фінансів та покупок?

У своїй прощальній промові Бартомеу згадав важливе питання урізання зарплат. «Ми сподіваємося, що найближчим часом можна буде підкоригувати зарплату гравців і працівників клубу. Інакше серйозних наслідків не уникнути».

Все це вказує, як погано з грошима у клубу.

Головний тренер Куман відкрито просив посилити йому атакуючу лінію (особливо він прагнув побачити в складі Мемфіса Депая) і центрального захисника (переважно Еріка Гарсію з «Сіті»), але поки грошей немає, сподіватися йому теж нема на що. Влітку «Барса» купила одного футболіста - 19-річного Деста з «Аякса». Зате втратила «блауграна» майже 100 млн євро.


Твіттер Барселоны. Сержіньо Дест

При цьому джерело підтвердило, що тимчасова група ніяких рішень із питань трансферів приймати не може: «Тускетсу потрібно просто платити за рахунками і організувати вибори. Головне - якомога швидше».

А що Мессі?


Твіттер Барселони

Нове керівництво в першу чергу розбереться з контрактом Мессі - його нинішній закінчується вже в червні. Але якщо більшість голосів збере хтось із сподвижників Роселя або Бартомеу, то аргентинець може захотіти на вихід. Не можна забувати і про те, що нестача грошей не може не позначитися на зарплаті футболіста.

Сам Мессі не раз зізнавався, що в ідеалі залишився б у «Барселоні» до свого відходу з футболу. Але як би там не було, перестановок буде більше. Перш за все, мова йде про Піке, Альбу, Бускетса та інших ветеранів. Дембеле, Коутіньйо і Грізманн - проекти Бартомеу - теж не впевнені у своєму майбутньому.

Чи дійсно Бартомеу зізнався в участі «Барселони» у створенні європейської Суперліги?

Бартомеу здивував усіх, зізнавшись, що «прийняв пропозицію сформувати європейську суперлігу» і «затвердив із ФІФА формат нового клубного чемпіонату світу».


Твіттер Барселони. Хосеп Бартомеу

Втім, джерело стверджує, що всі переговори були на ранній стадії. Нічого підписано не було.

Так що ж, Бартомеу «розлучився» з «Барселоною» назавжди?

За законами «Барселони», директори, що йдуть, відповідають за всі втрати клубу за час їхньої роботи. Той, хто вступає на посаду, підписує договори банківської гарантії.

У 2014 році Бартомеу і Росель в суді доводили вину Лапорти, який коштував «Барселоні» 47,6 млн євро. Вони вимагали, щоб кожен директор з того часу виплатив все, що повинен був - це близько 2,86 млн із кожного. З 2017 року парочка намагалася домогтися свого, але в кінці кінців здалася.

Багато критики всерйоз вірили, що так відчайдушно нинішні директори трималися за владу перш за все тому, що з них можуть списати істотну суму грошей. Прощаючись, Бартомеу відкинув усі подібні звинувачення, проте джерело впевнене, що нова рада директорів обов'язково проведе незалежну судову експертизу. Втім, навряд чи з екс-очільників почнуть витрушувати гроші. Але одне точно: якщо експертиза підтвердить злочинні дії, клуб замовчувати не буде. Не можна забувати, що все ще в процесі поліцейське розслідування скандалу в соціальних мережах. Ще в липні з «Камп Ноу» конфіскували безліч документів, пов'язаних зі справою.

Так що нудно в «Барселоні» точно не буде і за нового керівництва.

Переклад і адаптація Денис КОШЕЛЕВ

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Маріно ПУШИЧ: «Чорноморець? Кажуть, це слабкий суперник. Але я не згоден»
Футбол | 01 травня 2024, 21:45 1
Маріно ПУШИЧ: «Чорноморець? Кажуть, це слабкий суперник. Але я не згоден»

Головний тренер «Шахтаря» прокоментував перемогу над «Чорноморцем» (4:1)

Хто зіграє зі Свьонтек? Визначено першу пару 1/2 фіналу турніру в Мадриді
Теніс | 30 квітня 2024, 22:45 0
Хто зіграє зі Свьонтек? Визначено першу пару 1/2 фіналу турніру в Мадриді

Медісон Кіз виграла у Онс Жабер у чвертьфіналі тисячника у столиці Іспанії

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bzzzzz
столько шума как будто не Бартомеу уходит из Барселоны, а Месси...
Бартомеу что на поле играет, или тренерует команду... единственное за что его возможно упрекнуть, так это за трансферную политику, та и то неизвестно кто там и какие решения принимал.