Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 08:02
956
0

Келдерман бере гонку під контроль. Підсумки другого тижня Джиро д'Італія

Sport.ua підводить підсумки другого тижня Джиро д'Італія-2020

| Оновлено 01 травня 2023, 08:02
956
0
Келдерман бере гонку під контроль. Підсумки другого тижня Джиро д'Італія
twitter.com/giroditalia

Маршрут нинішньої Джиро д'Італія був побудований таким чином, що вирішальних подій до кінця другого тижня практично не було. Але 14-й і 15-й етапи, які завершували програму другого тижня, дуже багато що змінили в загальному заліку і дуже багато чого розставили по своїх місцях.

«Sunweb» бере гонку під контроль

Протягом перших 14 етапів Вілко Келдерман і його команда «Sunweb» справляли солідне враження. Просто солідне, не більше того. Однак те, що зробила нідерландська команда і її капітан на 15-му етапі - це домінування на рівні «Sky» найкращих зразків.

Від самого підніжжя підйому на П’янкавалло «Sunweb» вийшла вперед в пелотоні і почала задавати інфернальний темп, який виявився непосильним практично для всіх топ-фаворитів Джиро. З суперників Келдермана і компанії всидіти змогли тільки Тао Ґеоґеґан Харт і володар рожевої майки Жоау Алмейда. Ближче до фінішу, вже на більш пологій частині підйому, «Sunweb» зумів ізолювати і лідера загального заліку.

У підсумку «Sunweb» програв етап Геогегану Харту, але зробив дуже вагомий крок до перемоги Келдермана в загальному заліку. Від Алмейди нідерландець тепер відстає всього на 15 секунд, і у Вілко є цілий третій тиждень, щоб це відставання відіграти і зробити собі комфортний запас перед фінальною розділкою в Мілані. З огляду на силу «Sunweb», шанси зробити це у Келдермана максимально високі. Але набагато важливіше те, що на 15-му етапі Вілко привіз по півтори хвилини і більше всім фаворитам на чолі з Вінченцо Нібалі. Але про це ми поговоримо пізніше.


twitter.com/giroditalia

На етапі до П’янкавалло головний помічник Келдермана, Джей Хіндлі, виконав колосальну роботу, і виглядав не гірше за свого капітана. 24-річний австралієць піднявся на третє місце в загальному заліку, і не виключено, що «Sunweb» спробує виконати максимальну задачу, і завезти на подіум двох своїх гонщиків.

Так чи інакше, зараз Келдерман є беззаперечним фаворитом Джиро - він виглядає сильніше за всіх своїх прямих конкурентів, і має в своєму розпорядженні найсильнішу команду в пелотоні. За великим рахунком, Вілко може програти Джиро тільки якщо на третьому тижні у нього трапиться дуже важкий кризовий день а-ля Саймон Йейтс на Фінестре на Джиро-2018. Навіть якщо його самопочуття буде просто трохи нижче середнього, то за допомогою «Sunweb» він зуміє проконтролювати гонку і нейтралізувати атаки суперників.

Яка ж імовірність цього глибокого кризового дня? Не дуже висока. Келдерман не надто стабільний генеральщик, який дуже часто промахувався з піком форми на Гран турах і відразу ж вилітав з числа претендентів на загальний залік. Але якщо вже Вілко підготувався добре, то йде всю 3-тижневу дистанцію стабільно, без відчутних спадів. Хоча, звичайно, якщо погода дозволить і етапи третього тижня Джиро пройдуть за запланованим заздалегідь маршрутом, то на них може трапитися все, що завгодно.


twitter.com/giroditalia

А що ж Алмейда? Зараз очевидно, що в горах він слабкіший за Келдермана, і шансів утримати рожеву майку у нього немає. Так, на підйомі до П’янкавалло він захищався дуже ощадливо і вчасно перейшов на свій ритм, але все одно не покидало відчуття того, що він за рахунок надмотіваціі і подолання залазить глибоко в борг своєму організму. Ризикнемо припустити, що в горах на третьому тижні він буде поступово віддавати час, при чому з кожним днем ​​все більше - за сценарієм Жуліана Алафіліппа на Тур де Франс-2019. А, враховуючи, наскільки складним буде третій тиждень нинішньої Джиро, відлетіти Алмейда може ще далі, ніж француз.

Що стосується Тао Ґеоґеґана Харта, то він на нинішній Джиро поки що йде тільки в набір, і на даний момент має дуже непогані шанси на підсумковий подіум. Хоча британцеві ще жодного разу в кар'єрі не вдавалося пройти стабільно всю 3-тижневу дистанцію Гран туру, тому кризовий день може наздогнати його в будь-який момент.

Крах топ-фаворитів

Розбірки Келдермана, Харта і Алмейди відбувалися на тлі краху основних фаворитів. Рафал Майка програв 1 хвилину і 22 секунди, Вінченцо Нібалі, Якоб Фугльсанг і Пельо Більбао - 1 хвилину і 36 секунд, а Доменіко Поццовіво - 1 хвилину і 54 секунди.

Звичайно, головною сенсацією став такий програш Нібалі, який до цього вів гонку від оборони, але в цілому оборонявся досить переконливо. Хоча перші ознаки лиха легендарного італійця з'явилися ще днем ​​раніше, коли він видав досить слабку за своїми мірками розділку.

Після 15-го етапу Нібалі відступив на сьоме місце в загальному заліку, і його відставання від лідера, Жоау Алмейди, становить вже 3 хвилини і 29 секунд. Списувати «Сицилійську акулу» з рахунків поки що рано, враховуючи, що перші серйозні гірські етапи Гран турів йому завжди заходять дуже важко, а на третьому тижні він традиційно додає. Тим більше, маршрут третього тижня, якщо залишиться в первісному вигляді, підходить Нібалі дуже добре.

4 роки тому, на шляху до своєї другої перемоги на Джиро, Вінченцо вже зробив подібний камбек, і відіграв ще більше відставання за більш стислі терміни в іншого нідерландця, який проводив гонку всього свого життя - Стівена Круйсвейка.

Так, зараз Нібалі виглядає не настільки катастрофічно, як в кінці другого-початку третього тижня тієї «Корса роза», однак зараз шансів повторити такий камбек у нього набагато менше. Головна причина - слабкість його команди. «Trek Segafredo» і так приїхала на гонку з досить посереднім складом, а до кінця другого тижня Нібалі втратив 3 з 7 грегарі, в тому числі двох найсильніших - Джуліо Чікконе і Джанлуку Брамбіллу. Чікконе так і не зміг впоратися з наслідками перенесеного в вересні коронавірусу, підхопив бронхіт і зійшов, а Джанлука Брамбілла на 15-му етапі повторно впав і посилив травму коліна. Раніше також зійшов нідерландський ветеран Петер Веенінг. Здійснювати такі камбеки дуже складно без сильної команди в розпорядженні, в той час як у головного фаворита, Вілко Келдермана, в розпорядженні найсильніша команда в пелотоні. Тому повністю скидати з рахунків такого великого чемпіона як Нібалі, звичайно, не варто, але ймовірність повторення казки 2016 року вкрай низька.


twitter.com/giroditalia

У Якоба Фугльсанга справи ще гірші. На фініш в П’янкавалло лідер «Астани» приїхав разом з Нібалі. Однак за день до цього в розділці він виступив дуже слабко: 29-те місце і 3:13 відставання від переможця. Також врахуємо, що на 10-му етапі Фугльсанг через прокол в заключній частині гонки втратив більше хвилини щодо інших претендентів на загальний залік. Все це призвело до того, що другий тиждень Джиро гонщик «Астани» завершив 12-м в загальному заліку, і форма Фугльсанга не дає ніякої впевненості в тому, що він повернеться хоча б в топ-10.

А ось хто приємно дивує, так це Пельо Більбао. Так, на П’янкавалло він фінішував разом з Нібалі і Фугльсангом і випав за межі топ-3 загального заліку, проте не варто забувати, що баск з «Bahrain Mclaren» їде Джиро з Туром в ногах. Туром, на якому він на знос працював на Мікеля Ланду і був одним з найкращих гірських грегарі в пелотоні. Надалі є стійке відчуття того, що всі три тижні Джиро він не витримає, проте витривалості Більбао все одно варто позаздрити.

Багато надій було і на Доменіко Поццовіво, який виглядав дуже непогано в горах, і при цьому мав у розпорядженні одну з найсильніших команд в пелотоні нинішньої Джиро - NTT. І солідна розділка у виконанні «Пулічіно», здавалося б, тільки додає оптимізму. Однак на П’янкавалло Поццовіво виступив ще гірше, ніж Нібалі і Фугльсанг, програвши переможцю 1 хвилину і 54 секунди. До боротьби за подіум загального заліку Доменіко виявився не готовий, і на третьому тижні, швидше за все, буде поєднувати спроби залишитися в топ-10 з боротьбою за майку гірського короля.

Трохи краще за Нібалі, Фугльсанга і Поццовіво виступив дует з «Bora Hansgrohe» - Рафал Майка і Патрік Конрад. У поляка в розпорядженні є дуже непогана команда, він сам готовий на дуже хорошому рівні, тому на третьому тижні саме він може стати найнебезпечнішим суперником для Келдермана з другого ешелону. До слова, сьогодні стало відомо про те, що з наступного сезону Майка виступатиме за «UAE Emirates». А в самій «Bora Hansgrohe» його замінить не хто інший, як Келдерман.

Падун ожив. Він ще спробує виграти етап

Третього тижня Джиро українським любителям велоспорту варто чекати з особливим інтересом. А все тому, що Марк Падун, який провалював весь нинішній сезон, набрав дуже хорошу форму. На 12-му етапі зі стартом і фінішем в Чезенатіко, рідному місті легендарного Марко Пантані, Падун вже був близький до перемоги на етапі.

Він відібрався у відрив дня, який пелотон спокійно відпустив за перемогою на етапі. На передостанньому підйомі український гонщик «Bahrain Mclaren» поїхав разом з Хонатаном Нарваесом з «Ineos», при чому виглядав Падун як мінімум не слабше за свого суперника. Проте, на останньому підйомі вони не робили спроб скинути один одного і разом почали спуск до Чезенатіко з майже рівними шансами на перемогу в разі спринтерської розв'язки.

Однак не спуску Падуну не пощастило: він отримав прокол і відстав від партнера по відриву приблизно на півхвилини. Українець відчайдушно кинувся в погоню за Нарваесом, і в певний момент був від нього на відстані всього 9 секунд. Однак для цього переслідування гонщика «Ineos» Падун заліз занадто глибоко в борг своєму організму, сили почали залишати його і він відставав від Нарваеса все далі і далі, приїхавши до фінішу другим.


twitter.com/giroditalia

Вже тоді було зрозуміло, що Марк набрав дуже хорошу форму, і буде мати непогані шанси на перемогу з відриву на наступних етапах Джиро - тільки б команда відпускала його в ці відриви. І, як показав 15-й етап до П’янкавалло, Падун таки отримав свободу дій від «Bahrain Mclaren» і знову відібрався у відрив. Однак «Sunweb» в цей день була налаштована дуже серйозно, і стало зрозуміло, що втікачі шансів на перемогу не мають. У цей момент Падун випав з відриву і повернувся в пелотон. І це було набагато більше схоже на вказівку від команди, ніж на прояв слабкості.

Так чи інакше, на третьому тижні нас чекають ще три важких гірських етапи, Падун в хорошій формі і має свободу дій від команди - шанси виграти етап у нього ще будуть. Тому пропускати гірські етапи третього тижня Джиро українським фанатам велоспорту точно не варто.

А тим часом...

У неділю відбувся четвертий і, на жаль, останній Монумент нинішнього сезону - Тур Фландрії. Останній тому, що Париж - Рубе, яка повинна була відбутися 25 жовтня, була скасована через пандемію коронавірусу. Склад учасників Туру Фландрії в цьому році був дуже сильним, проте кількох топ-імен, звичайно ж, не вистачало: наприклад, двох екс-чемпіонів гонки - Грега Ван Авермата і Петера Сагана.

Сама гонка пройшла досить передбачувано. За 37 км до фінішу в атаку пішли три головних фаворита - Матьє Ван дер Пул, Воут Ван Арт і Жуліан Алафіліпп. Все йшло до того, що саме ця трійця і розіграє перемогу в гонці, проте через 2 км трійця перетворилася на дует. Алафіліпп важко впав, врізавшись в мотоцикл операторів, який пригальмував біля узбіччя:

Багато хто поспішив звинуватити в цій аварії саме водія мотоцикла, однак, насправді, він не зробив нічого протиправного - просто Алафіліпп, перебуваючи позаду Ван Арта і Ван дер Пула, банально його не побачив. Жуліан був змушений зійти з гонки, після чого у нього були виявлені множинні переломи руки. Так чи інакше, француз після завоювання титулу чемпіона світу програв вже другий поспіль Монумент, в якому мав відмінні шанси на перемогу. Програв через безглузді ситуації, так ще й отримав важку травму. Можна скільки завгодно бути незабобонною людиною, але як після такого не вірити в те, що прокляття райдужної майки реально існує?

Звичайно, упускати шанс поборотися за перемогу в такій ситуації дуже прикро. Однак Алафіліпп на дебютному для себе Турі Фландрії виглядав просто чудово, і в майбутньому ще буде мати не один шанс виграти цю легендарну одноденку.

Ну а в цьому році перемогу розіграли вічні суперники - Ван Арт і Ван дер Пул, які удвох так і не підпустили до себе групу переслідувачів і з'ясовували найсильнішого в спринті. І перемогу трохи несподівано здобув Ван дер Пул. Так, Матьє також є дуже сильним фінішером, проте в серпні-вересні Ван Арт в цьому компоненті все ж виглядав значно сильніше. Але дуже насичений сезон гонщика «Jumbo Visma», ймовірно, позбавив його свіжості, якої не вистачило в такий важливий момент.

А далі що?

Вже у вівторок, 20 жовтня, стартує заключний Гран тур сезону - Вуельта, яка в цьому році буде складатися всього з 18 етапів. Якщо винести за дужки цей факт, то іспанський Гран тур знову запропонував дуже непростий маршрут з мінімумом рівнинних етапів, в той час як гори розкидані по 3-тижневій дистанції гонки набагато більш рівномірно, ніж на тій же Джиро, і саме третій тиждень буде найбільш простим .

Починатися Вуельта буде в Країні Басків, а перший тиждень завершить у Франції з фінішем в гору на легендарній Коль ду Турмале. Другий тиждень буде завершуватися дуже важкою зв'язкою гірських етапів - в суботу гонщики будуть фінішувати на Ла Фаррапоні, а в неділю, 1 листопада на них чекає штурм легендарної Англіру.

На останньому тижні буде лише два важливих з точки зору загального заліку етапів. Відразу після дня відпочинку - розділка на 33 км, і та непроста по рельєфу - гонщики будуть фінішувати в короткий, але дуже крутий підйом на Мірадор Есаро. Ну а в передостанній день Вуельти загальний залік остаточно сформується під час гірського фінішу на знаменитій вершині Ла Коватілья.

Головним фаворитом загального заліку вважається торішній переможець гонки і віце-чемпіон Тур де Франс Прімож Рогліч. Багато коротких фінішних підйомів - відмінний варіант для словенця, який не дуже вміє атакувати в гору заздалегідь, але має відмінний фініш в гору. Та й поразка на «Великій петлі» явно мало піднести йому урок на тему шкоди пасивного ведення гонки.

Другий фаворит - партнер Рогліча по «Jumbo Visma» Том Дюмулен, хоча нідерландцеві маршрут нинішньої Вуельти підходить не дуже добре: розділочних кілометрів мало, а на коротких гірських фінішах він буде потроху програвати Роглічу. В цілому «Jumbo Visma» буде знову вести гонку з позиції сили, як і на Тур де Франс. Третій номер команди, Сепп Кусс, і сам міг би поборотися за високе місце в загальному заліку, проте в командній ієрархії він все ж стоїть нижче за Рогліча і Дюмулена.

Ще один топ-фаворит - Річард Карапас, якого керівництво «Ineos» своїм рішенням позбавило можливості захищати титул чемпіона Джиро. Також в складі «Ineos» свою прощальну гонку проведе легендарний Кріс Фрум. Тим не менш, вірогідність того, що прощання вийде успішним, вкрай низька - чемпіон Вуельти-2017 надалі не може набрати хоча б подобу своєї найкращої форми після важкої травми.

З двома капітанами приїде на гонку і «Movistar» - як і на Турі, ними будуть Енрік Мас і Алехандро Вальверде. Однак для боротьби за перемогу їм обом зараз банально не вистачає класу, тому навіть місце на підсумковому подіумі для команди Еусебіо Унсуе буде успіхом. Тібо Піно спробує взяти реванш за невдачу на Тур де Франс. Якщо француз буде в формі, яку можна порівняти з Туром-2019, то може втрутитися в боротьбу за перемогу. Олександр Власов зійшов з Джиро через отруєння, і тепер отримає капітанський статус в «Астані» на Вуельті. Росіянин може заїхати в топ-5, але до подіуму йому дотягнутися буде дуже складно - надто вже багато він програє в розділках.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ОФІЦІЙНО. УАФ дискваліфікувала провідного гравця Шахтаря на 2 матчі
Футбол | 19 квітня 2024, 20:58 98
ОФІЦІЙНО. УАФ дискваліфікувала провідного гравця Шахтаря на 2 матчі

Зубков отримав покарання за грубу гру

Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?
Футбол | 19 квітня 2024, 13:00 24
Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?

Згадуємо тих представників Леверкузена, які опинилися за крок від видатного тріумфу

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.