Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 14 жовтня 2020, 07:19
62554
33

Слідами Тайсона. Хто ще може покинути Шахтар найближчим часом?

Sport.ua вивчає ситуацію з контрактами в донецькому клубі

| Оновлено 14 жовтня 2020, 07:19
62554
33
Слідами Тайсона. Хто ще може покинути Шахтар найближчим часом?
ФК Шахтар. Тайсон

Днями в українському футболі гримнуло - багаторічний лідер «Шахтаря» Тайсон в інтерв'ю бразильській пресі чітко та ясно дав зрозуміти: він покине клуб влітку 2021 року, коли підійде до завершення термін дії його контракту. Ні, Америку цими словами бразилець не відкрив. Про бажання Тайсона повернутися в рідний для нього «Інтернасьонал» говорилося й раніше, проте настільки категоричної та розгорнутої відповіді «по темі» від самого гравця ще не було.

Цікаво й інше: Тайсон зізнався, що в «Шахтарі» запропонували йому подумати над продовженням співпраці. Подейкують, що «гірники» готові навіть поліпшити нинішні, і без того вельми «цукрові», умови, щоб тільки зберегти досвідченого бразильця ще на пару сезонів. Але, мабуть, на цей раз футболіст все-таки твердо налаштувався на повернення в Бразилію. Там над ним вже у відкриту сміються вболівальники «Інтернасьонала», яким Тайсон обіцяє повернутися не перший рік, а потім раз від разу продовжує контракти з «Шахтарем». Якщо і після таких інтерв'ю вінгер вирішить залишитися в Україні, то ризикує й зовсім бути, як то кажуть в дипломатичних колах, нерукопожатним.

Втім, Тайсон далеко не єдиний футболіст, який може покинути «Шахтар» в найближчі пару трансферних вікон. Вся справа в тому, що поки головний опонент «гірників» київське «Динамо» старанно перепідписувало контракти з лідерами (нові угоди отримали Миколенко, Шапаренко, Тимчик, Попов, Сирота, Супряга та Андрієвський), донеччани, як і раніше, не вирішили цілий ряд аналогічних питань. Вже зараз «Шахтар» потенційно ризикує втратити відразу вісім гравців, чиї трудові угоди закінчуються менш ніж через рік...

Андрій ПЯТОВ, 36 років

Грає за «Шахтар» з 2007 року
Провів 463 матчі за «гірників»
Контракт закінчується 31 грудня 2020 року (тут і далі - дані Transfermarkt)

Найближче кадрове питання, яке належить вирішити керівництву «Шахтаря» - це подальші перспективи в клубі досвідченого воротаря Андрія Пятова. Чинний контракт голкіпера з «гірниками» розрахований до кінця нинішнього року, але об'єктивно іншого варіанту, окрім укладення нової угоди, в цій ситуації навряд чи варто очікувати. По-перше, в «Шахтарі», попри всю віру в Трубіна, поки так і не підготували хоч скільки-небудь рівноцінну заміну для 36-річного ветерана, а тому прощатися з ним, та ще й посередині сезону, буде недозволеною розкішшю. По-друге, сам Пятов зараз навряд чи знайде десь кращі умови для роботи, ніж в стані «Шахтаря», де він без малого знаходиться вже майже 14 років.

ТАЙСОН, 32 роки

Грає за «Шахтар» з 2013 року
Провів 281 матч за «гірників» (53 голи, 78 асистів)
Контракт закінчується 30 червня 2021 року

Про Тайсона ми вже говорили в прев’ю, а тому не будемо зараз повторюватися. Важливість цього футболіста для нинішнього «Шахтаря» вкрай важко переоцінити, навіть незважаючи на, здавалося б, талановиту молоду поросль в особі Манора Соломона. Ізраїльтянин поки не готовий видавати на стабільно високому рівні кілька матчів поспіль, а тому «гірники» в атаці все ще дуже залежні від Тайсона. Але найбільш неприємним в цій ситуації буде той факт, що досвідчений бразилець піде з клубу вільним агентом, хоча ще влітку минулого року у «Шахтаря» були конкретні пропозиції по Тайсону на суму, наближену до 20 мільйонів євро... Отримавши такі гроші, донеччани цілком могли б реінвестувати їх в умовного Тете, а не вишукувати резерви в клубному бюджеті, до чого, ймовірно, доведеться вдаватися в подальшому.

Микола МАТВІЄНКО, 24 роки

Грає за «Шахтар» з 2017 року
Провів 85 матчів за «гірників» (4 голи, 3 асисти)
Контракт закінчується 30 червня 2021 року

Микола Матвієнко, який є вихованцем академії «Шахтаря», в першій команді «гірників», по суті, покликаний був заповнити порожнечу, що утворилася після відходу Ярослава Ракицького. Не можна сказати, що молодому беку блискуче вдалося впоратися з цим завданням, адже помилок від Матвієнка за останній час було чимало, проте зараз саме Микола є одним з найбільш перспективних центральних захисників з українським паспортом. Це удвічі цінно для «Шахтаря» в аспекті ліміту на легіонерів, а тому зрозуміти логіку керівництва клубу, яке відмовлялося вести переговори про перехід Матвієнка, можна. Інша справа, що, так і не погодивши продаж захисника, «гірники» все ще не домовилися з ним про новий контракт. Відхід такого футболіста, як Матвієнко, вільним агентом наступного літа буде, безумовно, серйозним ударом по «Шахтарю», причому не тільки кадровим, але й іміджевим.

Максим МАЛИШЕВ, 27 років

Грає за «Шахтар» з 2015 року
Провів 77 матчів за «гірників» (7 голів, 1 асист)
Контракт закінчується 30 червня 2021 року

Колись фахівці цілком обґрунтовано називали Малишева прямим наступником в основі «гірників» для Тараса Степаненка. Починав Максим в стані «Шахтаря» дійсно непогано: жорсткий і непоступливий опорний хавбек не тільки не давав розгулятися нападникам суперника, а й за рахунок хорошого відчуття партнерів і взаємодії з ними шукав шляхи для якісного розвитку атак своєї команди. Однак на шляху до світлого майбутнього Малишева в «Шахтарі» раптово стали травми. Останнім часом Максим - мало не головний постоялець клубного лазарету «гірників», а більшість уболівальників вже, напевно, і забули про те, що цей футболіст числиться на контракті в стані «помаранчево-чорних». Влітку наступного року контракт Малишева закінчується і, можливо, в даній ситуації сторонам не слід обговорювати його продовження: «Шахтар», схоже, може отримати другого Віценця в складі, а ось для Малишева ймовірний відхід зі стану «гірників» може послужити приводом для перезавантаження кар'єри в іншому місці, як це раніше сталося, наприклад, з Чигринським.

Сергій БОЛБАТ, 27 років

Грає за «Шахтар» з 2015 року
Провів 56 матчів за «гірників» (3 голи, 6 асистів)
Контракт закінчується 30 червня 2021 року

У Сергія Болбата, напевно, не було б ніяких перспектив в першій команді «Шахтаря», якби наставником «гірників» залишився Мірча Луческу. Шанс цьому гравцю в стані «помаранчево-чорних» надав Паулу Фонсека, експеримент якого з переведенням Болбата на правий фланг оборони, триває, по суті, і по сей день. У середній лінії Сергію складно вигравати конкуренцію не тільки у Тайсона або Марлоса, але й навіть у куди більш молодих і недосвідчених Соломона і Тете, а тому позиція фулбека - певне порятунок для Болбата в «Шахтарі». Інша справа, що повноцінно перепрофілюватися українець так і не зміг. У його грі помітний явний ухил в сторону атаки, а ось захисні навички особливому прогресу не піддаються. Так, можна говорити, що Болбат вже виграв конкуренцію у Бутка за місце резервіста для Додо, але важливо розуміти, які амбіції гравця на майбутнє, і погляд самого «Шахтаря» на цю ситуацію. Якщо нинішній стан речей влаштовує всі сторони, то цілком ймовірно, що ближче до закінчення контракту він без особливих проблем ззовні буде продовжений.

Віктор КОВАЛЕНКО, 24 роки

Грає за «Шахтар» з 2015 року
Провів 192 матчі за «гірників» (30 голів, 12 асистів)
Контракт закінчується 30 червня 2021 року

Колишній головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу в свій час називав Віктора Коваленка ключовим футболістом для збірної України на майбутнє. Потім румунський коуч критикував Паулу Фонсеку за нібито «вбивство кар'єри Коваленка», але насправді, при португальцеві Віктор виразно прогресував, чого поки не можна однозначно сказати про період роботи під керівництвом Луїша Каштру. Кілька останніх трансферних вікон Коваленка в різних ЗМІ активно сватали то в Італію (подейкують, що Фонсека був не проти знову попрацювати з Віктором в «Ромі»), то в Туреччину, але виявилося, що подібна інформація не має по собою міцного підґрунтя, адже була заснована нібито на закінченні контракту хавбека з «Шахтарем» в червні 2020 року. Згодом стало відомо, що трудова угода Коваленка з «гірниками» закінчується в червні 2021 року і клуб ніби як працює над її пролонгацією, але з тих пір ніяких результатів так і не було досягнуто. Можливо, нині Коваленко і не є наріжним каменем в тактичних і кадрових побудовах донецької команди, але його відхід вільним агентом знову-таки, як мінімум з іміджевого боку, буде мати негативні наслідки для «Шахтаря».

В'ячеслав ЧУРКО, 27 років

Знаходиться в клубній системі з 2007 року
Не провів жодного матчу за першу команду «гірників»
Контракт закінчується 30 червня 2021 року

У це складно повірити, але колись шанований дуже талановитим атакуючий півзахисник В'ячеслав Чурко, все ще знаходиться на контракті в «Шахтарі». Останні три роки він провів в оренді в «Маріуполі», але цієї осені повернувся до табору «гірників», і навіть був внесений в заявку на сезон для участі в УПЛ та Кубку України. Вочевидь, в найближче трансферне вікно «Шахтар» буде шукати для Чурка новий клуб, а якщо це не вдасться, то не виключено, що співпраця донеччан і В'ячеслава за взаємною домовленістю може бути припинена навіть задовго до офіційного завершення прописаних раніше термінів...

ДЕНТІНЬО, 31 рік

Грає за «Шахтар» з 2011 року
Провів 169 матчів за «гірників» (24 голи, 13 асистів)
Контракт закінчується 30 червня 2021 року

Колись сам Король футболу Пеле передрікав Дентіньо велике майбутнє, однак в підсумку поїзд цього гравця на якійсь зі станцій зійшов на інші рейки... У 2013 році керівництво «Шахтаря» намагалося дати кар'єрі Дентіньо поштовх, відправляючи його в оренду в «Бешикташ» , але до очікуваних результатів це не призвело. В 2016-му «гірники» продовжили контракт з бразильцем ще на п'ять років, але те рішення було викликане, очевидно, побоюванням за кадрову ситуацію, адже «Шахтар» після початку війни на Донбасі кілька років не витрачався на придбання новачків. У 31 рік Дентіньо, як і раніше, є глибоким резервістом команди Луїша Каштру, а тому об'єктивно вже в наступному липні (в ідеалі - навіть раніше, щоб виручити хоч якісь кошти з продажу) з цим бразильцем «Шахтар» має попрощатися. Інше питання, що самого Дентіньо та його родину все цілком і повністю влаштовує в Києві, а для «гірників» він є цінним в іншій ролі - досвідчений бразилець володіє спокійним характером та доброю вдачею, що дозволяє йому легко брати шефство над молодими співвітчизниками-новобранцями, допомагаючи тим якомога швидше адаптуватися до України. У зв'язку з цим буде не дивно, якщо «Шахтар» і Дентіньо узгодять пролонгацію співпраці ще як мінімум на пару-трійку сезонів.

Оцініть матеріал
(324)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 33
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vbolivalnyk-Peter
От не знаю, що Шахтар робитиме без Дентіньйо, а ще більше без Чурко (взагалі хто це, і до чого його взагалі згадувати в цьому списку?).
Vbolivalnyk-Peter
З такою грою, перший кандидат хто може залишити Шахтар - Це Каштру... Можливо я помиляюся, але португалець має ще час до літа, щоб довести свою профпридатність (вихід у євровесну як мінімум та непрограш Динамо).
Robert Monroe
У кротов главная проблема не в том, что кто-то может уйти, а в том, что нынешние лидеры постарели и сдают. И если вингеров смогут заменить Тете и Соломон, то с остальными позициями все сложно.
UKRAINE FAN
Все кроме Тайсона это балласт! Зачем их продлевать? Лучше тогда молодым дать шанс!
Robert Monroe
Странно, что 32-летнего Марлоса в список не включили.
Віталій Яценко
Дійсно цікава історія. Але Шахта вже почала готувати заміну Коваленко і Матвієнко. Вони, скоріше за все, можуть піти вільними агентами. І це дійсно іміджевий удар. Все ж Матвієнко зараз лідер оборони. І нього, можливо, образа через те, що його не продали в Арсенал. Не кожного дня такі пропозиції надходять. Та й про гру агентів треба не забувати.
JV
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Robert Monroe
Да и Морайесу через полгода 34 года будет.
Злобный Енот
Объективно, только Пятов и Тайсон, посчитаю потерей, остальные, всех можно, одной кучей продать.
KARABAS55
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
dd dent
чурко с 2ОО7 г и О.О матчей, а вы еще про дк говорите и его "звезд"
dd dent
Кто угодно по сути
Vitaliy Moroz
И даже если уйдут ничего страшного нет. Все эти игроки , кроме двух практически не попадают в основу. Тайсон этот год очень редко играл на хорошем уровне, в основном ходил и бил себя по голове за неточные передачи, так что нечего делать трагедии и сеять панику! Зато прийдет время Соломона, Тете, Додо и др.!!!
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Maks7777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил