Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 15 жовтня 2020, 15:34
11304
2

Як «найгірший тренер в історії АПЛ» став тренувати збірну Нідерландів

Вічний невдаха де Бур - остання людина, яку потрібно було кликати

| Оновлено 15 жовтня 2020, 15:34
11304
2
Як «найгірший тренер в історії АПЛ» став тренувати збірну Нідерландів
knvb.nl. Франк де Бур

Франк де Бур став жертвою, можливо, найжорсткішого наїзду Жозе Моурінью.

Уявіть собі: Франк де Бур запрошений в студію в якості спеціаліста лише через кілька місяців після звільнення з «Крістал Пелас» де він, якщо чесно, відверто провалився. Роботу він отримав у червні 2017, і вже через 10 тижнів йому вказали на вихід після чотирьох поразок поспіль і жодного голу в якості розради.

У березні 2018 нідерландець все ще залишався безробітним. Тоді його і покликали на телебачення, і саме з телеекранів де Бур висловив думку, що навіть якось шкода, що за розвиток Маркуса Решфорда в «Манчестер Юнайтед» відповідає Моурінью.

Португалець, який вже давно втомився від докучливих наїздів щодо його невміння працювати з молоддю, швидко відреагував: «я тут прочитав цитату найгіршого тренера в історії АПЛ. Франк де Бур - людина, яка може похвалитися сімома матчами, сімома поразками і нулем голів - звинувачувала мене в тому, що я недостатньо хороший для Решфорда, тому що я дбаю тільки про перемоги. Ну, якби його тренером був Франк, він би точно навчився програвати, бо де Бур програвав у кожній своїй зустрічі».


ФК Крістал Пелас

Пройде ще два роки, і Франк де Бур запише на свій рахунок ще одне фіаско - цього разу з «Атлантою Юнайтед».

У США він, може, і виграв більше, ніж в Англії, але звільнення все одно не вдалося уникнути. Неприємну новину йому повідомили в липні, але... якимось чином нідерландець все одно виявився в порядку. Зараз легендарний захисник керує збірною Нідерландів. Якимось чином провальний фахівець, що зганьбився в Англії, Італії і США, став наставником Вірджіла ван Дейка, Френкі де Йонга і Мемфіса Депая.

Як?

Франк де Бур отримав запрошення після відходу Рональда Кумана, який не зміг відповісти відмовою на пропозицію «Барселони». На носі матчі Ліги Нації та Євро, і федерація футболу просто не хотіла затягувати процес пошуку тренера. В результаті вибір припав на знайоме обличчя. При цьому було вирішено не турбувати Франка Райкарда і Петера Боса.

Вибір, скажімо так, не найбільш логічний. Тренером де Бур почав працювати на ЧС-2010 року - тоді він був помічником. Незабаром після цього його запросив «Аякс», з яким він виграв чотири титули. Але в 2016 де Бур пішов, не зумівши знову взяти золото з амстердамцями.

До того моменту він був одним із найбільш затребуваних молодих фахівців. У 2013 його сватали в «Ліверпуль», але він не захотів покидати столицю Нідерландів. Втім, він був не проти перебратися до Мілана, і коли покликав «Інтер», де Бур погодився.

На «Сан Сіро» керівництву вистачило 14 матчів - 84 дні - для того, щоб зрозуміти, що вибір був помилковим. В Англії, куди його згодом покликали, вийшло ще гірше. У грудні 2018-го двері відчинила «Атланта Юнайтед» із США. В МЛС тренерів звільняють не так часто, як в Європі, так що нідерландець сподівався хоча б частково відновити свою репутацію. «Атланта» була безпечним варіантом: клуб і так працював як годинник завдяки зусиллям екс-тренера «Барселони» і збірної Аргентини Херардо Мартіно. Ще пару місяців до зміни коуча «п'ять смужок» взяли кубок МЛС. Але ця ідеально функціонуюча машина зламалася майже відразу після появи де Бура.

Коли тут заправляв Мартіно, «Атланта» демонструвала витончений, динамічний атакуючий футбол, але з де Буром американці ніби втратили волю до життя і грали невиразно і мляво. Справа була в тому, що першим же ділом нідерландець став намагатися прищепити команді прагматичну гру на захист, тобто повну протилежність того, з чим асоціювався клуб. Але тепер усім потрібно було захищатися - і навіть іменитим нападаючим.

Тут тренер постійно сварився з зірками типу Хосефа Мартінеса і Гонсало Мартінеса.

«Багато що змінилося, і нам не подобається цей новий стиль», - нарікав захисник Леандро Гонсалес Пірес напередодні матчу всіх зірок MLS 2019 року.

Як повідомляє The Athletic, кілька гравців клубу відкрито святкували виліт «Аякса» - в минулому клубу де Бура - з Ліги чемпіонів у 2019. Обидва Мартінеси кілька разів відкрито йшли з тренування, незадоволені методами наставника.

У 2019 команда ледве-ледве, але стала перемагати, і де Буру вдалося навіть взяти кілька трофеїв. Дивитися на них було неприємно, але американці все ж виграли у Відкритому кубку США і Кубку Чемпіонів. Футболісти були незадоволені, але керівництво не могло не радіти новим трофеям.

Але як тільки стало здаватися, що де Бур знайшов-таки свою команду, все розвалилося. Це сталося в кінці турніру MLS is Back: Хосеф Мартінес вилетів через травму, і «Атланта» залишилася без головного бомбардира ліги. Гонсало Мартінес теж догравав свої останні матчі в Америці - він вже отримав грошову пропозицію від «Ан-Насра» з Саудівської Аравії. Все це, укупі зі старими болячками, призвело до того, що де Бур програв свої останні три матчі. Всього в МЛС він пропрацював лише протягом 55 ігор.


ФК Атланта Юнайтед

Два трофеї - не такий вже й поганий результат, але тут тренера так і не полюбили. «Атланта», як і раніше, хоче залучати нових фанатів красивою і яскравою грою в американському стилі, і навряд чи вона ще коли-небудь покличе фахівця на кшталт де Бура.

Якщо знати всю цю історію, стає ще складніше зрозуміти, як Франк де Бур отримав у своє розпорядження збірну-фаворита Євро. За іронією долі, саме Мексика Мартіно протистояла нідерландцям у першому матчі нового тренера, і гру цю він програв. Не змогли Нідерланди під керівництвом Де Бура обіграти і Боснію і Герцеговину в Лізі націй, а на носі матч з Італією. Невже в черговий раз нам доведеться спостерігати за прикрим провалом «помаранчевих» - і де Бура? Якщо зараз не вдасться заткнути Моурінью, то, можливо, репутацію врятувати вже не вдасться.

Переклад та адаптація Денис КОШЕЛЕВ

Оцініть матеріал
(52)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?
Футбол | 02 травня 2024, 04:34 3
Куртуа або Кепа. Лунін точно не зіграє у наступному матчі Реала у Ла Лізі?

Найближчим часом Карло Анчелотті вирішить, хто гратиме проти «Кадіса»

Автобус ПСЖ залишив стадіон у Дортмунді без Мбаппе. Стала відома причина
Футбол | 02 травня 2024, 06:35 6
Автобус ПСЖ залишив стадіон у Дортмунді без Мбаппе. Стала відома причина

1 травня «Боруссія Д» обіграла парижан 1:0 у першому матчі 1/2 фіналу Ліги чемпіонів

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Петя Рудик
Так нам це на руку! Нехай протримається до Євро.
OKs100
Судя по описанию, он типичный советский физрук - автобус у своих ворот и надежда, что повезёт каким-то чудом забить сопернику. Подобную тактику используют все тренера ноунеймы, поскольку она самая лёгкая из всех.