Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 07 жовтня 2020, 13:46
2231
0

Суперліга повертається. Прев’ю сезону. Частина друга

Sport.ua продовжує знайомство з командами Суперліги

| Оновлено 07 жовтня 2020, 13:46
2231
0
Суперліга повертається. Прев’ю сезону. Частина друга
БК Хімік

У другій частині нашого матеріалу будуть представлені команди, що зайняли за підсумками минулого сезону місця з п'ятого по перше. Варто відзначити, що і в сезоні нинішньому всі ці колективи (за винятком БК «Одеса») є основними претендентами на те, щоб також бути на верхніх рядках турнірної таблиці.

Перша частина матеріалу

5. БК «Одеса»

Ключові підписання: Баден Джексон (захисник, БК «Самара»), Ділейні Блейлок (захисник, «Белфаст Старз», Ірландія), Дрю Брендон (захисник, «Швеннінген», Німеччина), Юрій Кондраков (захисник, «Київ-Баскет»)

Головний тренер: Олег Юшкін

Другий сезон поспіль одесити починають чемпіонат в ролі темної конячки, але якщо в минулому році на момент зупинки сезону Олегу Юшкіну вдалося вичавити майже максимум з можливого (п'яте місце в таблиці і вихід у Фінал Чотирьох Кубка України), то в сезоні нинішньому вже і цей рівень здається дуже високою планкою для одеситів.

Команда втратила головну зірку і системоутворюючого гравця. Брюс Мейсі уособлював «Одесу» в минулому сезоні і логічно пішов на підвищення. Тепер в задній лінії приморської команди будуть заправляти зовсім інші люди (також пішов і Клим Артамонов) і розрахунок на те, що селекція не помилилася буде чи не основним для колективу. З новачків виділяється Баден Джексон, який дуже непогано показав себе в міжсезонні, але на старті сезону він команді не допоможе через перелом щелепи (все та ж пам'ятна бійка з «Тернополем»). Також в команді залишилися з минулого сезону такі важливі гравці, як Рамел Браун і Денис Носков, яким явно необхідно буде взяти на себе більш важливу роль в команді.

Шанувальникам команди залишається сподіватися, що Олег Юшкін і компанія другий сезон поспіль зможуть підняти планку колективу по ходу сезону і попсувати нерви всім командам Суперліги.

4. «Хімік» (Южний)


Ключові підписання: Тайрел Нельсон (форвард, «Рамат Хашарон», Ізраїль), Андрій Мироненко (форвард, БК «Запоріжжя»), Тоні Вашингтон (центровий, «Рогашка», Словенія)

Головний тренер: Віталій Степановський

В майбутньому чемпіонаті «Хімік» вперше за кілька останніх років виступатиме без американського плеймейкера (по меншій мірі, на старті сезону). Розігрувати м'яч будуть Віталій Зотов і молодий Олександр Ковляр, якому ще належить виправдати видані аванси. Така пара розігруючих вже сама по собі виглядає цікаво.


Основна трансферна робота в команді була звернена на фронткорт, де до Льюїса Саллівана, що продовжив контракт, додалися його співвітчизники Тайрел Нельсон і Тоні Вашингтон. Тепер у «Хіміка» в передній лінії повний набір різнопланових бігменів, які вже показали свою профпридатність у матчах Кубка України.


БК Хімік

Не варто забувати, що головна сила команди полягає в двох аспектах: якісній школі і головному тренері. Баскетбольна секція южненців рік за роком видає талановитих гравців, які не дають просісти команді навіть в останні сезони не найбільш багатого фінансування. А біля керма команди знаходиться один з найкращих тренерів України, який вже не перший рік дає результат за обмежених можливостей.

У нинішньому сезоні команда за своїми медальними перспективами трохи віддалена від лідируючої трійки українського баскетболу, але як показав фінал Кубка України, обіграти лідерів українського баскетболу для южненців є цілком посильним завданням. «Хімік» може провалити (і швидше за все, так і буде) окремі матчі і цілі ділянки сезону, але до вирішальних поєдинків команда буде готова по максимуму і стане найбільш небажаним суперником для фаворитів сезону.

3. «Прометей» (Кам'янське)

Ключові підписання: Маркіз Рід (захисник, «Руан», Франція), Максим Луценко (захисник, МБК «Миколаїв»), Олександр Липовий (захисник, «Промітеас», Греція), Сергій Приймак (форвард, МБК «Миколаїв»), Олександр Бєліков (форвард, «Черкаські Мавпи»), Ді Джей Стефенс (форвард, «Ле Ман», Франція), В'ячеслав Петров (центровий, «Київ-Баскет»)

Головний тренер: Віталій Черній

Після торішньої бронзи в дебютному сезоні в Суперлізі клуб з Кам'янського ще більше розширив свої амбіції і в сезоні нинішньому є головним претендентом на золото.

За мірками української першості команда посилилася прекрасно. Давненько українські клуби не підписували одного з найкращих снайперів з таких чемпіонатів, як першість Франції (Маркіз Рід). Кожен трансфер команди в нинішнє міжсезоння (крім повернення Супріма Ханни) виводив «Прометей» на новий рівень у своїх зазіханнях, а підписання на прапорці міжсезоння Олександра Липового зовсім зробило клуб абсолютним фаворитом.


БК Прометей

Але наявність сильних гравців ще не означає дострокову перемогу. З них необхідно зліпити якісний колектив і цим буде займатися Віталій Черній. Один з найкращих українських тренерів вже має за плечима досвід роботи зі збірною України, але клуб з такими амбіціями йому належить очолити вперше. Чи потягне Черній такий рівень? Відповідь на це питання буде для команди однією з ключових в сезоні.

2. «Київ-Баскет»

Ключові підписання: Брюс Мейсі (захисник, БК «Одеса»), Брендон Янг (захисник, «Левскі», Болгарія), Олександр Мішула (захисник, «Меркезефенді», Туреччина), Артем Ковальов (форвард, «Хімік»), Майк Джейкобсон (центровий, «Айова», NCAA)

Головний тренер: Айнарс Багатскіс

Київський клуб на даний момент виглядає третьою силою в Суперлізі після «Дніпра» і «Прометея», але підопічні Айнарса Багатскіса дихають в спину представникам Дніпропетровської області. Команда підписала дуже якісних, і що не менш важливо, перевірених виконавців в задню лінію. Пара захисників Мейсі-Янг може стати нерозв'язним ребусом для будь-якого суперника, а Олександр Мішула може на своїх плечах витягнути не одну гру. В контексті підписання останнього дуже цікаво подивитися на ігри Олександра проти свого рідного клубу («Дніпра»), в якому він провів майже всю свою баскетбольну кар'єру.

Пристойно посиливши задню лінію, киянам не завадив би ще один якісний гравець у фронткорт. Майк Джейкобсон виглядає непогано, Сергій Павлов також є хорошим бійцем, у Владислава Коренюка великий потенціал, але цього всього мало, щоб протистояти дуже потужним переднім лініям «Дніпра» і «Прометея». Та й южненський «Хімік», як показав національний Кубок, володіє дуже міцним підбором гравців під кільцем.


БК Київ-Баскет

Не слід забувати, що в команді залишилися найважливіші гравці минулого сезону - Павло Крутоус і Богдан Близнюк, які своєю універсальністю можуть приносити максимум користі для клубу. Їхня наявність дає тренерському штабу величезний простір для тактичних маневрів і награвання різних схем.

Початок сезону покаже справжній потенціал київського клубу. Айнарс Багатскіс цілком може впевнено пройти по дистанції і з таким ростером, максимально використовуючи їхні сильні сторони. А якщо щось піде не так, можна буде вийти на трансферний ринок і знайти там посилення. Чомусь здається, що нинішній склад киян ще не знайшов завершеної форми.


1. «Дніпро»

Ключові підписання: В'ячеслав Кравцов (центровий, «Неофінікс», Японія)

Головний тренер: Денис Журавльов

Дніпряни останні кілька сезонів були основними претендентами на золото Суперліги, але перед нинішнім чемпіонатом їх посунув клуб з Кам'янського. Втім, команда з Дніпра, як і раніше, володіє дуже сильним підбором виконавців.

У міжсезоння «Дніпро» зберіг основний кістяк команди (з помітних втрат тільки Олександр Сизов) і посилив свою і без того сильну передню лінію. Склад команди поповнив В'ячеслав Кравцов, який не потребує представлення. Тепер фронткорт команди виглядає просто лякаюче: Фесенко, Кравцов, а є ще й Кирило Натяжко. У задній лінії суперників зустріне одна з найкращих пар захисників у лізі Дугат-Террелл, а Макс Корнієнко, Дмитро Глєбов, Станіслав Тимофієнко і Максим Закурдаєв можуть зробити різницю в матчах з будь-яким суперником в Суперлізі.


Біда команди в тому, що вона на сьогоднішній момент дуже розбалансована. Коронавірус у ряда гравців і відсутність нормального тренувального процесу в ключовій фазі міжсезоння суттєво поламали плани тренерського штабу. Але це все можна добрати по ходу сезону і тоді всім суперникам буде несолодко.


Окремо хочеться згадати про персону головного тренера. Від Дениса Журавльова вже давно чекають перемоги в Суперлізі (чемпіонство «Дніпра» в перерваному сезоні, звичайно, важливий момент, але всім у дніпровському клубі хочеться іншої, повноцінної перемоги) і невдача в поточному турнірі може стати останньою краплею для керівництва клубу. Цілком можливо, що навіть ряд невдалих матчів може серйозно розхитати стілець під Денисом Журавльовим. Але міркування про долю тренерського штабу з області баскетбольної теорії, а з фактів можна відзначити, що «Дніпро» в своїх бойових кондиціях виглядає, як мінімум, учасником головного фіналу сезону.


* * *
Нинішня Суперліга обіцяє стати максимально цікавим турніром. У чемпіонаті присутній ряд сильних команд, і навіть аутсайдери турніру не виглядають безнадійно. Боротьба обіцяє бути спекотною на всіх поверхах турнірної таблиці, від золотих медалей до потрапляння до плей-оф. Український баскетбол є дуже інтригуючим і непередбачуваним, і у всіх шанувальників помаранчевого м'яча є можливість згадати про це зовсім скоро. Довжелезна пауза майже закінчена, настає час гри.

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку
Футбол | 18 квітня 2024, 22:54 7
Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку

Мартінес дістав арбітра своїми витівками, але виграв серію пенальті

Відомо, хто підказав Луніну залишитися на місці перед ударом Бернарду
Футбол | 18 квітня 2024, 12:44 1
Відомо, хто підказав Луніну залишитися на місці перед ударом Бернарду

Тренер воротарів «Реала» вважав, що не стрибати варто лише в одному випадку з трьох можливих

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.