Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 07 жовтня 2020, 12:50
2990
3

Суперліга повертається. Прев’ю сезону. Частина перша

Sport.ua анонсує довгоочікувану національну баскетбольну першість

| Оновлено 07 жовтня 2020, 12:50
2990
3
Суперліга повертається. Прев’ю сезону. Частина перша
ФБУ

Півроку без одного дня. Саме така пауза розділила останній матч баскетбольної Суперліги 2019/20 (восьме березня) і старт сезону 2020/21 (сьоме жовтня). Через пандемію коронавірусу та карантин було екстрено завершено минулий сезон, а той-таки карантин, в свою чергу, плавно перетік в літнє міжсезоння. У підсумку, перерва між двома чемпіонатами стала найдовшою в історії українського баскетболу.

Звичайно, баскетбол в Україні вже повернувся трохи раніше. Залишилися в історії невдалий старт «Дніпра» в кваліфікації Ліги чемпіонів ФІБА і Фінал чотирьох Кубка України з баскетболу в місті Южному, але це все було з трохи іншої опери (єврокубки і завершення розрахунку з сезоном попереднім). І ось тепер в середині поточного тижня старт чекає на всіх інших учасників баскетбольної Суперліги.

Варто визнати, після карантинного локдауну і серйозного удару по українській економіці були побоювання, що баскетбольна Суперліга, яка в останні сезони тільки-тільки почала нарощувати м'язи після різкого падіння на дно в сезоні 2013/14, знову відкотиться назад у своєму розвитку. Але, на щастя, цього не сталося, більше того, склад учасників Суперліги виріс на два клуби.

Наші баскетбольні команди по-різному провели міжсезоння і трансферну кампанію, за результатами яких, цілком логічно, можна виділити групу фаворитів сезону і, в цілому, розставити команди по прогнозованих турнірних сходах. Але оскільки весняно-літня перерва була дуже довгою і багато клубів навіть за кілька днів до свого першого матчу дають більше питань, ніж відповідей, а один з клубів Суперліги навіть ще не має офіційно підтверджених трансферів, розмістимо команди-учасниці нового сезону в порядку зайнятих ними місць в минулому чемпіонаті. А почнемо ми з двох новачків майбутнього турніру.

11. БК «Тернопіль»
Ключові підписання:
Олександр Кольченко (захисник, «Черкаські Мавпи»), Едріен Боуї (захисник, «Алітус», Литва), Андрій Кальніченко (форвард, «Клуж», Румунія), Керрінгтон Ворд (форвард, «Сент Джонс Едж», NBL ), Ейверіл Югба (центровий, «Хімік»), Андрій Агафонов (форвард, «ЗТЕ» Угорщина), Максим Сандул (центровий, БК «Запоріжжя»)

Головний тренер: Дмитро Забірченко

Новачок Суперліги в своєму першому сезоні серед вищого світу українського баскетболу зовсім не планує поступатися місцем у турнірній таблиці старшим і боротися за виживання. По меншій мірі, на такі роздуми наштовхує трансферна кампанія клубу з Західної України.

БК Тернопіль

БК «Тернопіль» повернув з легіонерських хлібів досвідчених Кальніченка і Агафонова, але найяскравіше підписання в українській частині ростера було відведено для Олександра Кольченка, який ще два роки тому був MVP Суперліги у складі «Черкаських Мавп».
Легіонери також обіцяють бути на рівні, і якщо з Керрінгтоном Вордом і Едріеном Боуї нашим уболівальникам ще належить познайомитися, то Ейверіл Югба, який в минулому сезоні дуже якісно виступав у складі «Хіміка», представлення не потребує.

Але досвід є досвід. Саме цього може і не вистачити по сезону новачкам Суперліги в окремих матчах або ж на відрізках турнірної дистанції. До того ж очолювати «Тернопіль» буде такий же тренер-дебютант Суперліги Дмитро Забірченко. Великим мінусом для клубу з Західної України буде той факт, що свої перші матчі сезону клуб проведе на виїзді. Через коронавірусні обмеження «Тернопіль» поки не може приймати суперників у рідному місті.

Незважаючи на статус дебютанта, команда вже встигла обзавестися принциповим суперником. Бійка стінку на стінку між «Тернополем» і «Одесою» в передсезонному (!) матчі стала відома навіть за межами України і тепер залишається тільки гадати, що нам підкине нова зустріч між командами. Чекати залишилося недовго, до 10 жовтня.


10. «Будівельник» (Київ)

Ключові підписання: ???

Головний тренер: ???, хоча, досить ймовірно, що ним стане Леонід Яйло

Звичайно, назвати багаторазових чемпіонів України новачком Суперліги язик не повернеться, але в нинішньому сезоні все має саме такий вигляд. Коли інші команди вже завершували міжсезоння і готувалися до старту сезону, в українському баскетбольному просторі вибухнула інформаційна бомба. «Будівельник» майже розрахувався з усіма боргами і ось-ось з нього буде знято останній бан ФІБА. Відповідно, команда отримала можливість повернутися у великий баскетбол. Була скликана спеціальна комісія, за результатами засідання якої київська заявка була схвалена.

Відверо кажучи, «Будівельник» трохи запізнився з поверненням. Тепер доведеться переробляти календар турніру, та й саме повернення намічене десь на листопад, адже поки в команді немає навіть повного складу. З іншого боку, український баскетбол не в тому положенні, щоб розкидатися колективами, які хочуть і можуть брати участь в Суперлізі. Тим більше, такими, як «Будівельник». Так що повернення ще в недавньому минулому гранда українського баскетболу має надати новий імпульс майбутньому сезону і зробити його ще більш цікавим.


9. «Харківські Соколи»

Ключові підписання: ДаХуан Граф (захисник, «Кірххайм Найтс», Німеччина), Брендон Боггз (захисник, «Кобрат», Фінляндія), Володимир Шевченко (форвард, БК «Запоріжжя»), Ігор Чумаков (форвард, «Дніпро»), ЛаРон Денді (центровий, «АПОЕЛ», Кіпр).

Головний тренер: Олег Манойленко

БК Харківські Соколи

Минулий сезон команда завершила на останньому, дев'ятому місці, хоча якраз перед карантинною паузою харків'яни намацали свою гру і після призначення в авральному режимі на посаду головного тренера Олега Манойленка почали потихеньку набирати перемоги. Тепер у головного тренера соколів була повноцінна підготовка до сезону, на плоди якої дуже цікаво подивитися.

У селекції команди виділяється підписання ЛаРона Денді, який в ролі молодого, перспективного гравця застав ще «золоту Суперлігу» і тепер повернувся в наш чемпіонат вже з пристойним багажем виступів не в найслабших клубах Європи. В українській частині ростера лідерами повинні стати Володимир Шевченко, досвідчений Ігор Чумаков та один з ключових гравців минулорічної команди - Ігор Бояркін.

Проекція на сезон для Харкова на даний момент виглядає цілком оптимістично і поборотися за плей-оф їм під силу.

8. БК «Запоріжжя»
Ключові підписання: Майк Кеффі (захисник, «Луценець», Словаччина), Джош Форчун (захисник, «Рандерс», Данія), Олександр Сізов (форвард, «Дніпро»), Віталій Мальчевський (форвард, «Прометей»), Андрій Грицак (форвард, «Уеска», Іспанія), Аурімас М’яускас (центровий, «Ньярдвік», Ісландія)

Головний тренер: Валерій Плєханов

БК Запоріжжя

Мабуть, вперше за три останні сезони результат для запорізького клубу будуть робити не тільки американські легіонери. Два роки тому влучання в ціль було максимальним і за підсумком - медалі чемпіонату. У минулому сезоні селекція мала не такий вигляд, клуб не вгадав з легіонерами, тому був у нижній частині таблиці.

Але в майбутньому чемпіонаті в Запоріжжі, який славиться своїми ливарними підприємствами, готуються отримати дуже якісний сплав досвіду і молодості. Причому український. Пара форвардів Сізов-Мальчевський досить вікова, але в той же час і досить досвідчена, а молодий Андрій Грицак є одним з найперспективніших гравців свого покоління. Форвард, який перебрався з другого іспанського дивізіону, може стати відкриттям сезону, як серед українських гравців так точно. Американці в Запоріжжі також будуть і повинні бути непогані.

Все перераховане вище + тренерський талант Валерія Плєханова дає клубу відчутні перспективи в боротьбі за плей-оф, але на більше команді розраховувати буде важко.

7. МБК «Миколаїв»
Ключові підписання: Клим Артамонов (захисник, БК «Одеса»), Дарнелл Едж (захисник, «Полфарма», Польща), Макс Конате (форвард, «Прометей»), Каммеон Холсі (форвард, «Острава», Чехія), Олександр Кушніров (центровий, «Нова-Вес», Словаччина)

Головний тренер: Кріс Томас

МБК Миколаїв

На кардинальні зміни зважився в міжсезоння старожил Суперліги. Команду очолив малодосвідчений американець Кріс Томас і це призначення обіцяє бути одним з найбільш інтригуючих в Суперлізі. Все-таки тренерів з далекого зарубіжжя в останні сезони було дуже мало, а їхня адаптація часто є більш складною, ніж у самих гравців.

Трансферна кампанія вийшла у «корабелів» досить неоднозначною. Три маловідомих американці, підписання яких залишає багато запитань до скаутів клубу і непогані трансфери українців в особі Артамонова, Кушнірова і Конате. Залишився в команді і Олексій Адедіран, який незважаючи на більш ніж пристойний вік, залишається реальною силою під кільцем. А ось з іншим ветераном в особі Олексія Онуфрієва клуб розпрощався. Причому у великій мірі має такий вигляд, що це не Онуфрієв пішов, а Олексія пішли, що вельми негативно сприйняли вболівальники клубу з великими традиціями.

Поки в ролі учасника плей-оф «корабелів» важко побачити. Особливо з урахуванням того, що домашні матчі їм доведеться грати з обмеженою кількістю глядачів, які завжди є потужним «шостим» гравцем клубу з Миколаєва.

6. «Черкаські Мавпи»

Ключові підписання: Кемерон Джонс (захисник, «Карху», Фінляндія), Лакі Джонс (захисник, «Карху», Фінляндія), Антон Дзюба (форвард, «Іраургі», Іспанія)

Головний тренер: Максим Міхельсон

БК Черкаські Мавпи

На даний момент «Мавпи» продовжують перебувати в стадії формування складу, який не має багато вільних місць. Безумовно, черкащани ще доберуть свій ростер по ходу чемпіонату, але по початку турніру латати діри в заявці доведеться молодими гравцями зі своєї школи. А тут ще й травми приспіли. Два американських Джонса травмувалися, і якщо Лакі незабаром зможе зіграти в офіційному поєдинку, то Кемерон залишиться поза грою приблизно на вісім тижнів.

В цілому, черкащани навіть за пару днів до старту Суперліги продовжують залишатися в невизначеному статусі за своїми сезонними перспективами. З одного боку, наявного кадрового потенціалу повинно вистачити для потрапляння до плей-оф, а з іншого - його явно недостатньо для боротьби за високі місця, на яку впевнено розраховують в Черкасах. 

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ihor--
Даже не пол года, а 7 месяцев. Посмотрим)
Алексей Романенко
Такое только аматоры позволяют себе
Алексей Романенко
Пол года перерыва это конечно нечто